Uložení a provoz subbasu v PA

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Lukas77
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Lukas77 » pát 20. črc 2012 14:18:57

Zdravím, poradí a vysvětlí někdo způsob uložení a provozu subbasu v PA při live? Např. 5ks subbwooferu, z toho dva otočené o 180° (hrají dozadu) s otočenou fází a nazpožďované o délku subbasu.

Výhody, nevýhody, otočení fáze pro přední, pro zadní, zpoždění...? Má tento systém efekt i u openair nebo jen v uzavřených prostorech.

Předem díky.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pát 20. črc 2012 14:35:10

Subbasy jsou hloupé, neví, kde mají předek reprobedny a klidně si hrají do všech směrů.
Účelem těchto otáčení atp. je tvarování akustického pole, primárně aby to nesmažilo basy do pódia, dále do překážek, do zdí. Dá se s tím hodně kouzlit.

Používá se několik metod, každá má své pro a proti. Společný problém je potřeba více basovek a výstupních kanálů na procesoru.

Pokud máš 5 a více basovek, nemá systém nevýhody, tak proč jej nepoužít. Zlepšíš si čistotu zvuku z pódia, nebude tam takový kravál, nemusíš tolik tavit monitory, nemusíš tak moc řezat basy na pultu...
V uzavřených prostorách je potřeba dodržet umístění basovek aspoň 1m od překážek, jinak se bude zvuk příliš odrážet a celou tvou snahu zmaří.

Fázi musíš otočit jedny proti druhým, zda přední budou rovně a zadní otočené, nebo opačně pak záleží na sfázování celého aparátu, basům je to jedno.

Zkus se zeptat více konkrétně.
Dělám, co mě baví.

Lukas77
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Lukas77 » pát 20. črc 2012 16:22:52

Díky za odpověď. Měl jsem to teď takto postavené, dopředu 3x RCF TT+ 18A, dozadu dva, fázi jsem měl nakonec otočenou na předních, dva kanály (zadní zvlášť, přední zvlášt z procesoru), dělení někde okolo 106Hz, ale všechny basovky byly narvaný pod pódiem, což možná byl můj problém, protože mě přišlo, že to právě víc tlačí zpátky a na pódiu, než dopředu, i když... Byl to dost problematický (akusticky) prostor, prostě půlkoule a ze stanu. Tak jsem jen chtěl vědět trochu nějaké teorie...

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 20. črc 2012 16:35:22

Teorie jsi určitě už nějaké viděl, odkazy byly tady i u nás. Ovšem mít za sebou půl stanu může docela situaci změnit a pak se prostě musí experimentovat, protože akustické parametry toho stanu ani do žádného programu nezadáš, neb je nikdo nezná. To je takový problém si při nastavování vlézt tam, kde to hrát nemá a pomocí gainu a delaye si tam tu nulu u tohoto "kardiodního uspořádání" nakroutit ? Rozhodně nemůžeš spoléhat na to, že zrovna hloubka bedny je správné měřítko pro delay (nemá se to skrz bednu kudy dostat) a že při poměru 3:2 to má být oboje stejně vybuzené, to ani náhodou...
Samozřejmě i ten stan se dá nějak "posouvat" tím, že budeš posouvat umístění subů, například v kině se NIKDY (monofonní) subwoofer nedává doprostředka plátna, protože to je nejhorší místo vůbec. Sice to zdi neodstraní, ale aspoň jsou odrazy od nich méně výrazné.

H.M.

Lukas77
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Lukas77 » pát 20. črc 2012 17:06:31

Díky za info. V kulatým, kopulovitým stanu je však problém, že všechno hraje všude. Pravda je, že se dá asi hodně dohonit nastavením gainů... Tak příště si budu víc hrát :-) Když bude čas.

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“