Elektrické bicí

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • EAW RS series
Kalik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 89
Registrován: čtv 21. říj 2010 12:06:09
Kontaktovat uživatele:

Elektrické bicí

Příspěvek od Kalik » sob 08. úno 2014 17:32:49

Zdravím,
po dlouhé době řeším problém, konkrétně s ozvučením elektrických bicích. Již nějakou dobu jezdím s kapelou která je v kapele využívá. A teď o co jde:

Dříve měl bubeník postarší bicí s 6ti úhelníkovými pady (možná nějaká verze značky Simmons) + modul AlesisDM4. Pady zapojené do modulu a z modulu zase jednotlivé pady(moc ten modul nechápu) vyvedené do bubeníkovo submixu a z něj 2x mono line do zkušebního mixu (ten submix v řetězci doteď nechápu - pokud to neměl kvůli kliku). Na jejich tamní zkušební aparát (již si nepamatuji, tuším nějaká aktivní kombinace rcf/mackie) to hrálo super a nevěřil jsem co z toho leze. Jakmile jsme s tím ale vylezli na sál a on mi poskytl pouze stereo linku ze submixu, zvuk byl hrozný, neznělo to jako bicí (aparát Megaton MTSUBx, Electrovoice Eliminator II, Soundcraft LX7 - korekce narovno) a ze stereo linky jsem už na korekcích nic moc nevykouzlil. Takže jsme z řetězce odstranili submix a dostal jsem do pultu přímo jednotlivé pady. Problém vyřešen, ale ...

Odjezdilo se takhle pár akcí, nějaký penízky a bubeník si koupil nový elektrický bicí, konkrétně Alesis DM10X, staré bicí a modul prodal. Nyní to má na zkušebně bez submixu, rovnou line out do zkušebního mixu, aparát ve zkušebně stejný, zvuk opět super. Nyní se ale opět blíží sezóna a s ní i obavy ze zkušenosti z předchozích bicí, a mě by zajímalo(foto modulu někde níže):


1) Tento modul má pouze stereo line out, není tedy možnost z něj dostat jednotlivé pady do každého kanálu mixu, zapojit tedy stereo linku přes di box a korekce nechat na rovno?

2) Snažit se nějakým způsobem rozdělit kanály (např jinej modul), tak abych měl na mixu kontrolu nad každým padem?

3) Jak to děláte vy? Máte s tímto zkušenosti?

Vím že je to asi dost triviální a hloupý dotaz, ale po zkušenosti s předchozíma bicíma mám strach, že přijedu na sál, vezmu si stereo linku z el. bicích a zvuk bude na prd. A pak již nebude na nějaké laborování čas. Na druhou stranu, jsou to bicí ze střední cenové kategorie, takže nějak by to hrát sakra mělo.

Díky za všechny názory :wink:
Přílohy
Modul DM10X
Modul DM10X

Uživatelský avatar
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1205
Registrován: pon 25. čer 2007 21:19:01
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od TomasVv » ned 09. úno 2014 0:32:15

Nezbývá, než polaborovat se zvuky jednotlivých padů přímo v modulu, aby to hrálo dobře na aparát ve stereo lince. Obvykle mají tyto samply zvuk už vyřešený, takže není nutní kroutit jednotlivé stopy, ale je dobré si ponastavit poměry a taky dynamické křivky. Sám mám doma laciné el. bicí a hrát se s tím dá překvapivě dobře.
Dělám, co mě baví.

exxxi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1151
Registrován: sob 29. led 2011 1:35:00
Bydliště: dálnice D5

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od exxxi » ned 09. úno 2014 18:01:50

Vezmi si to někdy na velký sál a pohraj si s tím. Pusť si k tomu nějakou smyčku kytary a basy.
http://www.zvukari.com
SiEx3, X32r, DL1608, QSC, EV, Turbosound etc.

Uživatelský avatar
MildaV

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od MildaV » pon 10. úno 2014 14:01:11

Do výstupu Aux1 dej KICK, Aux2 SNARE a v stereo výstupu nech jen TOMY unich si nastav v modulu správně panoramu a myslím si, že to bude fungovat dobře.

Kalik
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 89
Registrován: čtv 21. říj 2010 12:06:09
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od Kalik » pon 10. úno 2014 23:29:13

Díky všem za odpovědi. Asi jsem vážně jen zbytečně vyděšený po zkušenosti s přechozím modulem a hlavně zvukem. Chápu tedy že stereo linka je osvědčenej standart. Přeci jen jsem domluvil sál a vezmu tam celou kapelu (oni si zazkouší a já polaboruju).

TO MildaV: Díky za tip, možná i takhle by to šlo řešit. S panoramou si zkusíme pohrát.

Díky všem, každopádně sem pak napíšu, jestli se povedl.

Uživatelský avatar
Matchi

Jak v mixu zapojit elektronické bicí

Příspěvek od Matchi » ned 03. dub 2016 22:59:05

Zdravím,
mám následující problém:
Do kapely jsme koupili elektronické bicí. Jde o základní soupravu Roland V-drums. Z bicího modulu vede pouze jediný stereo výstup (současně slouží pro sluchátka). Jde mi o to, kam do mixu zapojit výstup z bicích. Píchl jsem ho do klasického linkového stereo vstupu, hrálo to, ale cca druhou zkoušku vstup přestal hrát. To samé se opakovalo, když jsem to následně píchl do jiného kanálu. Mám strach, zda jsem si ty dva kanály neodpálil. Budu ještě zkoumat, proč přestaly hrát, když předtím to bylo ok, ale tuším problém v zapojení bicích.
Otázka tedy zní, jak a kam zapojit el. bicí do mixu? Je řešením zapojit bicí např. do AUX vstupu pro mp3? A za třetí, může výstupní signál z bicích nějak poškodit linkový vstup mixu?
Předem děkuji za odpovědi, podotýkám, že jsem zvukař-amatér-začátečník.

Harman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 221
Registrován: sob 12. pro 2009 14:52:04
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od Harman » pon 04. dub 2016 0:53:13

Pokud jsi měl vstup na mixu do XLR (bez DI boxu) a zapnutý fantom, možnost odpálení výstupu bicího modulu je vysoká

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3554
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od blaha » pon 04. dub 2016 8:18:35

Tak prvně, pokud neuvedeš žádná označení, ani té sady a vůbec pultu, pak je těžké radit co se mohlo přihodit.
Neuvádíš ani přesnější popis propojení, třeba jakým kabelem propojuješ.

pokud máš tento modul
http://lib.roland.co.jp/support/en/manu ... _e02_W.pdf
pak tam je přímo L a R výstup pro mix (žádná sluchátka).
Ať to ale bereš ze sluchátek Y kabelem, nebo z výstupů pro mix určených, jsou všechny nesymetrické, tzn. připojení buď do linkových vstupů mixu, nebo přes DiBox.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, divadlo Jaroměř, občas zvučení na sebe mimo divadlo, občas nějaký ten prodej i instalace techniky

Uživatelský avatar
pavlii
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 388
Registrován: úte 06. říj 2009 11:00:25
Bydliště: Hostivice
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od pavlii » pon 04. dub 2016 9:06:34

To sice ano, ale sluchátkový výstup (jak píše - nemá ho odděleně od linkového) má dostatečně zesílený signál, aby mohl natropit paseku na linkovém vstupu. Nicméně odhaduji, že by bylo hned na začátku (=před případným zničením) již slyšet, že je něco v nepořádku (příliš silný signál).

2Hartman: nebaví se o nefunkčnosti výstupu z bicích, ale o nefunkčnosti vstupu na mixu. Nadto na linkových vstupech není nikdy Phantom (aspoň o tom nevím 8) ).

2Matchi: Funkčnost vstupu na mixu zkusíš připojením nástroje s linkovým výstupem. Tím zároveň vyklíčuješ i problém se zapojením bicích (pokud bude vstup funkční). Pokud funkční nebude, nejspíš je zničen; funkčnost výstupu z bicího modulu ověříš sluchátky. Zapojení viz koment od blahy.

P.
Obrázek
home recording: Cubase VST/32 5.2, SX3.1, C5.5 WaveLab 4, 6, 7 / Dynaudio BM6 + A500 / Yamaha DSP Factory / Yamaha AW2400 / Yamaha MOTIF ES 8

Uživatelský avatar
MartinStad

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od MartinStad » ned 26. črc 2020 21:43:48

Ahoj. Sháním synovi bicí https://yeselektro.cz/bubny-elektronick ... cerna.html a chci se zeptat, jestli je yamaha dobrá. Předem díky.

Wendys
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 29. led 2009 13:24:16
Bydliště: Plzeň

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od Wendys » ned 26. črc 2020 22:16:03

Já radši Kawasaki,ale Yamaha taky dobrá :-)

STIGMA
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 20
Registrován: úte 22. říj 2019 15:19:41

Re: Elektrické bicí

Příspěvek od STIGMA » pon 27. črc 2020 8:52:02

Já zas Suzuki. :lol: Jinak to je jen spam. Na hudebním fóru zase "kupuje" pro syna akustiku.
https://hudebniforum.cz/jak-vybrat-a-ko ... 93#p781653

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“