Propojení mixážního pultu s reproboxy

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • powersoft nakup
PAULOO
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 01. pro 2015 16:05:21

Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od PAULOO » úte 01. pro 2015 16:15:10

Ahoj. Předem se omlouvám pokud píši do jiné "sekce" ale myslím že zde je to nejvhodnější. Mám takový menší problém, kteří zvukaři a lidi co se tím zabývají pochopí hned. Když si koupím například digitální mixážní pult Presonus studio live 24-4-2ai nebo analogový mixážní pult Allen Heath Zed 428. Vím že když je chci propojit s reproboxy a se zesilovačem tak je jednoduše propojím (to mi hlava bere). Když ale například koukám na videa z různých akcí jako například tomorrowland či jiná videa o zvučení na youtube tak tam mají zapojeno několik reproboxů a několik zesilovačů, ale (třeba jedno video na yt) tam byl pult ještě menší něž výše uvedené a měl několik reproboxů a několik subwooferů. Jak to? Jak to propojil když má jen 4 hlavní výstupy? Doufám že se tu najdou tací, kteří dokáží ohleduplně odpovědět na otázku začátečníka. Předem dík :?

Bassman
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 343
Registrován: stř 03. čer 2015 15:02:59

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od Bassman » úte 01. pro 2015 16:36:44

Moznosti je viac. Jedna je nejake DSP, teda procesing, ktory robi z dvoch kanalov (lavy a pravy), viac kanalov (lavy, pravy, center sub, ...). Pochopitelne ma aj viac vystupov. Dalej to moze byt nejaka matica, cize nejake vstupy (2,4,6, ...) a nejake vystupy (4,8, ...), a tam navolis ktory vstup do ktorych vystupov, tak vlastne tie vstupy rozbocis. Su zariadenia, ktore kombinuju DSP a maticu. Dalsia velmi casta moznost je, ze bedne maju zvacsa okrem vstupu aj vystup do dalsej bedne. Toto maju aj niektore zosiky.

No myslim ze som to velmi zostrucnil a moznosti je samozrejme este urcite viac. Mimochodom moj pult ma 14 uplne separatnych vystupov, takze uz na pulte sa da vela rozbocit.
"Keď je zvuk dobrý, tak je zvuk dobrý"
http://www.hrbikmedia.eu

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 01. pro 2015 18:35:53

Je potřeba zcela zásadně rozlišovat počet beden (nebo zesilovačů) a počet separátních zvukových kanálů. Jen naprosto výjimečně to souhlasí, já bych řekl, že to je obvyklé pouze v kinech (surroundy tvoří ale i z toho výjimku) a domácích kinech, jinde ten poměr klidně může být i několik desítek ku jedné. Tedy sebedelší "banán" line array je obvykle jen jeden jediný kanál a to i když jsou signály do různě vysoko umístěných beden v něm poněkud různě zpracované.

H.M.

PAULOO
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 01. pro 2015 16:05:21

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od PAULOO » úte 01. pro 2015 19:55:32

Aha. Jak tak koukám tak line array systémy chápu, prostě ze zesilovače to jde do jednoho z jednoho to jde do druhého pomocí kabelu. Jak je to ale u normálních pasivních reproboxů nebo subwooferů?

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 01. pro 2015 21:44:51

Proč by v tom měl být nějaký rozdíl ? Na line array bednách není nic zásadně jiného než na všech ostatních, ony jen mají některé vlastnosti co nejlépe přizpůsobené určitému způsobu rozmístění více beden v prostoru (vytvoření line array, to je "uspořádání do linie"). To je to, co bys měl u nich především "chápat". Co kdybys radši napsal, jaké bedny a zesilovače (konkrétní modely a počty) chceš k těm mixům připojovat a PROČ ? Nám to asi líp vysvětlí tvou situaci a motivaci, než že je něco k vidění někde na videu. To je úplně všechno, včetně naprostých blbostí až zvráceností. Doufám to říkám dost ohleduplně, ale pokud už si někdo prohlíží samostatně videa na internetu a chce je napodobovat, tak se s ním asi musí jednat jako s velkým klukem/holkou/něčím jiným :-)

H.M.

PAULOO
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 01. pro 2015 16:05:21

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od PAULOO » čtv 03. pro 2015 16:27:06

Dobře tedy, uvedu příklad. Koupím si mixážní pult, propojím ho se zesilovači a u pódia budu mít čtyři reproboxy, tedy na každé straně dva a dole pod pódiem několik subwooferů. Jak tuto sestavu mám propojit?


Mixážní pult: http://www.muziker.cz/studio-podium/mix ... t-GB8-40CH

Zesilovač: http://www.muziker.cz/studio-podium/zes ... -EUROPOWER

Reprobox: http://www.muzikant.cz/american-audio-s ... d2446.html

Subwoofer: http://www.muzikant.cz/yamaha-cw-218-v-d34222.html

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 03. pro 2015 17:40:01

To nepropojíš asi nijak, jednak ti tam chybí výhybka a potom naprosto nevěřím, že zrovna tohle si koupíš. Tzv. hypotetickým nesmysly nás skutečně neotravuj. My máme všichni řešení skutečných problémů dost a virtuální zvukařská realita asi nikoho krom lidí mimo tuto branži nezajímá.

H.M.

PAULOO
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 01. pro 2015 16:05:21

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od PAULOO » čtv 03. pro 2015 21:34:01

Já se chci slušně zeptat, jak se to propojuje, jelikož tomu nerozumím. Psal jste, abych uvedl příklad tak jsem ho uvedl. V životě si na tohle nevidělám, ale jen jsem chtěl vědět jak se to propojuje.

Uživatelský avatar
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1189
Registrován: pon 25. čer 2007 21:19:01
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od TomasVv » čtv 03. pro 2015 22:28:35

Tak třeba takto:
z mixu si vyvedeš výstup LR do aktivní výhybky, většinou digitální procesor. Ten má třeba 4 vstupy a 8 výstupů.
V tom si nastavíš aby výstupy 1 a 2 hrály L kanál bez basů, 3 a 4 R kanál bez basů a 5 hrál součet L+R poue basy. Výstupy zapojíš do zesilovačů nebo aktivních beden.
Některé aktivní bedny, vesměs basovky mají dělení v sobě, takže do první basovky zapojíš LR, z výstupů za výhybkou si vytáhněš zvlášť L a R do horních beden, z výstupu bez výhybky do dalších basovek.
Pro velké systémy můžeš procesory řetězit, klidně 2x 16 výstupů.
Dělám, co mě baví.

PAULOO
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 01. pro 2015 16:05:21

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od PAULOO » pát 04. pro 2015 7:12:17

Aha. Fajn, děkuji za vysvětlení, věděl jsem že se tu někdo najde, kdo by mi to vysvětlil :?

janek
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 553
Registrován: čtv 18. zář 2008 13:40:53
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od janek » pát 04. pro 2015 9:07:32

Dalej: na jeden kanal zosilovaca mozes pripojit viac pasivnych reprakov ak staci vykon a dovoluje impedancia (vacsinou sa pripajaju paralelne, aj ked zapojenie je zosik-1.reprak-2. reprak - v reprakoch je rozdvojka) a staci ti ze budu hrat to iste. To sa tyka vacsinou basoviek, vrchov len v tom pripade ze ich vyzarovacia charakteristika to umoznuje (napr. line array). Tebou navrhnute vrchy maju 75x50 takze spolu ich davat na jednu stranu ma zmysel len ked chces a) 150 st. pokrytie (zriedkavo) alebo b) pokazit zvuk (castejsie)

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 04. pro 2015 11:44:37

Já jsem se rozhodně neptal na "příklad". Ptal jsem se na úplně jiné věci, ale v podstatě jsi odpověděl. Nic nemáš ani neplánuješ (anebo něco naprosto jiného) a vyptáváš se zcela hypoteticky. Tedy ty odpovědi ti ve skutečnosti vůbec na nic nejsou a pravděpodobně je ani moc dobře nechápeš. Mohl bys přesto naprosto na rovinu říct, proč tě to vlastně zajímá ? A proč si to (když tě to zajímá) nenajdeš a nenastuduješ a potřebuješ i tak triviální věci od někoho slovně vysvětlovat ?

H.M.

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3507
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od blaha » pát 04. pro 2015 14:42:06

Já ještě doporučím, stáhni si nějaký manuál k mixu od Behringera, nebo tuším i Mackie to měl, ten mývá v návodu i hezký obrázky co a kam se propojuje, je to poměrně srozumitelný.
Vlastně je to myšlený na lidi co tomu prd rozuměj, tak aby si to mohli koupit a nějak zapojit.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, divadlo Jaroměř, občas zvučení na sebe mimo divadlo, občas nějaký ten prodej i instalace techniky

zirafa
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 3
Registrován: úte 06. zář 2016 13:57:11

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od zirafa » úte 06. zář 2016 15:49:49

Ahoj. Jsem tu dnes poprvé a chtěla bych se zeptat, jestli mi může někdo poradit, kde je chyba. Jsem úplný začátečník a nevím si rady. Mám přímo do mixu napojený dvě kytary a čtyři mikrofony a z mixu přímo do aktivní repro bedny. Mix je Kaifat MEN82 FX, reprobedny mám SPA 1200PA Active speaker set 12.
Problém je, že při zvíšení hlasitosti začne v bednách pískat. Pomoc prosím !!!

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3507
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojení mixážního pultu s reproboxy

Příspěvek od blaha » úte 06. zář 2016 16:55:40

Co se stane, když stáhneš nebo odpojíš mikrofony, pokud pískání zmizí, pak je to zpětná vazba, pokud ne je chyba jinde, můžeš to zkoušet eliminovat postupným odpojováním i mixu, tyhle postupy hledání příčiny už tu byli mnohokrát popsaný.

Ohledně absolutní nevhodnosti aparátu pro cokoliv, a to předpokládám, že i mikrofony budou podobné kvality, dej si zde do vyhledávání Skytec, nebo Kaifat, případně Omnitronic, atp. To co se o tom dočteš stále platí a kupovat se to nevyplatí.

Můj názor je, že pískání je důsledek celého řetězce nekvalitních věcí.

Dvě kytary a 4 mikrofony, vypovídá o nějakém uskupení hudebníků a toto si nezaslouží, kdokoliv kdo se chce hudebně projevit.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, divadlo Jaroměř, občas zvučení na sebe mimo divadlo, občas nějaký ten prodej i instalace techniky

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“