Impedance

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • powersoft nakup
Uživatelský avatar
kodzi

Impedance

Příspěvek od kodzi » ned 23. říj 2016 10:49:30

Asi jsem natvrdlej ale i kdyz hledam clanky s impedanci tak nemuzu najit nic co by mi to jednoduse shrnulo. Vetsinou chapu i slozitejsi veci a vim ze toto je zaklad ale nikdo mi neni schopen vysvetlit jako to je. Vstupni impedance musi byt vetsi nez vystup toho co pripojuju? Jako ze kdyz pripojim mikrofon s 200 ohmov do vstupa se 600 ohm, tak je to oka. Jak moc muze byt veliky rozdil? Mate nekdo pro to nejakou jednoduchu poucku, ze ktery by me to trknulo a nebyl za vola?

Uživatelský avatar
Návštěvník

Re: Impedance

Příspěvek od Návštěvník » ned 23. říj 2016 11:35:23

Jednoduchá poučka od V.I. Lenina : učit se, učit se, učit se...

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Impedance

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 23. říj 2016 12:20:55

Ano, až tak jednoduše jako "větší je lepší" se na to vůbec nedá dívat. Jaké složitější věci chápeš a jak jsi poznal, že je chápeš a že tohle je jednoduché ?
Pokud o tom opravdu nechceš nic vědět a jen hledáš nějakou poučku, tak ano, obvykle není problém připojit něco s menší výstupní do něčeho s větší vstupní, kdežto naopak to je problém skoro vždycky. Konkrétní poměr víceméně nehraje roli, tedy jestli je větší pětkrát nebo padesátkrát nebo pětsetkrát neznamená, že si tím máš lámat hlavu. Jsou ovšem případy, kdy tohle pravidlo VŮBEC NEPLATÍ a tam to už začíná být složité a je potřeba aspoň něčemu v elektrice rozumět.

H.M.

MADMAX
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 465
Registrován: stř 09. led 2008 8:41:16
Bydliště: Vršovická 30/808, PRAHA 10

Re: Impedance

Příspěvek od MADMAX » úte 25. říj 2016 17:12:49

tak úplně jednoduchá poučka neexistuje. Nicméně PRO LINKOVÉ ÚROVNĚ platí, že zatěžovací impedance následujícího komponentu v řetězci by měla být cca desetinásobek výstupní impedance zdroje signálu. To je dobré vědět, pokud např. připojuji několik zesilovačů paralelně k jednomu výstupu. - Trochu jiná situace nastává v případě, kdy jsou oba přístroje osazeny trafy. - tam, pokud se nemýlím, je optimální 600Ohm - 600Ohm.
MAD

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Impedance

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 25. říj 2016 17:38:19

Nikoli, to by platilo například v drátové telefonii, v přenosu dat apod a odtamtud to taky spolu s jinými věcmi do dnešního audia proniklo (například definice té "nuly" na některé dB stupnici). Souvisí to s přenosem výkonu a se vznikem odrazů na vedení, což se dnes běžně v analogu neřeší. Něco jiného AES-EBU apod. protože to jsou data.
Ten desetinásobek taky není žádné dogma, kromě většího než cca 10% poklesu napětí se nic zvláštního neděje ani když to bude méně.

H.M.

Uživatelský avatar
Pán s otázkou

Re: Impedance

Příspěvek od Pán s otázkou » stř 26. říj 2016 10:48:06

MADMAX píše:tak úplně jednoduchá poučka neexistuje. Nicméně PRO LINKOVÉ ÚROVNĚ platí, že zatěžovací impedance následujícího komponentu v řetězci by měla být cca desetinásobek výstupní impedance zdroje signálu. To je dobré vědět, pokud např. připojuji několik zesilovačů paralelně k jednomu výstupu. - Trochu jiná situace nastává v případě, kdy jsou oba přístroje osazeny trafy. - tam, pokud se nemýlím, je optimální 600Ohm - 600Ohm.
promiňte vážení můj off-topic dotaz, ale už několikrát jsem viděl, že někdo píše jednotku Ohm bez mezery hned za číslo. To je správně? Děkuji za odpověď

MADMAX
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 465
Registrován: stř 09. led 2008 8:41:16
Bydliště: Vršovická 30/808, PRAHA 10

Re: Impedance

Příspěvek od MADMAX » stř 26. říj 2016 12:42:39

Tak to si, Pane s otázkou, netroufám říct. Správně by tam měla být velká omega, kterou ale na klávesnici neumím rychle vykouzlit a proto jsem vypsal "Ohm". Pokud by tam byl ten symbol, tak se přikláním k tomu, že by to mělo být bez mezery (např. 10m, 100ms, 110kV taky píšeme bez mezer), takhle to nejspíš správně není a měl jsem vlastně napsat 600 ohmů - 600 ohmů, analogicky jako "200 kilometrů". Sorry, jazykový puristo... :-D
MAD

Uživatelský avatar
Pán s otázkou

Re: Impedance

Příspěvek od Pán s otázkou » stř 26. říj 2016 13:16:30

kdybych byl jazykový purista alias grammar-nazi, tak se neptám, ale kritizuji
každopádně děkuji za vysvětlení

Uživatelský avatar
KamilV
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 30. lis 2009 13:10:24
Bydliště: Olomouc

Re: Impedance

Příspěvek od KamilV » stř 26. říj 2016 19:07:27

Mezera tam má být nebo i nemá být podle významu.
"Vstupní napětí je 9 V." = "Vstupní napětí je devět voltů."
"Potřebuješ 9V baterii." = "Potřebuješ devítivoltovou baterii."
"Na vstupu klesne napětí o 10 %." = "Na vstupu klesne napětí o deset procent".
"Na vstupu je 10% úbytek napětí." = "Na vstupu je desetiprocentní úbytek napětí."

Záleží tedy, zda značka či jednotka nahrazuje slovo, či ne.

martin.kucera
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: úte 07. úno 2017 1:00:22

Re: Impedance

Příspěvek od martin.kucera » úte 07. úno 2017 1:17:05

pri mikrofonoch by to nemal byt problem. dnes kazdy mixazny pult by mal mat vstupnu impedanciu dostatocne vysoku na to aby to pracovalo dobre s mikrofonmi. teda aby vstup mixazneho pultu nepretazoval cievku mikrofonu "vysokym" odberom prudu. pretazoval, ako sa to vezme. su to desatiny-stotiny miliamperu... kombinacia vstup z nizkou impedanciou a mikrofon z vysokou imp. by znamenal velky utlm signalu. taktiez vacsi vplyv odporu kabelaze na utlm. mozno z casti aj vplyv na frekvencnu a fazovu charakteristiku. no myslim si z takato kombinacia dnes nenastane pri profesionalnej technike.

pruser nastava pri vykonovych zosilnovacoch.

kto nechape rozdielu medzi impedanciou a odporom..
odpor je rovnosmerny parameter. teda odpor kladeny elektrickym obvodom pre jednosmerny prud.

impedancia je frekvencne zavysla.
napriklad 8 ohm reproduktor. rovnosmerny odpor 6.5R. nominalna impedancia 8R a ked sa ten basak odmeria na 4kHz tak tam moze byt aj 50R impedancia

to je zakladny rozdiel

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Impedance

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 07. úno 2017 2:03:27

No, rozhodně bych se moc neoháněl tím "dnes už není problém", ono spíš paradoxně opačně, "kdysi nebyl žádný problém", protože elektronky na tom byly z hlediska vstupní impedance mnohem líp a proto se běžně vstupy osazovaly trafy, ovšem s opačným poměrem, než jsou dnes v diboxech. Dají se najít mikrofonní vstupy, které mají tak malou impedanci, že už to něco ovlivňuje i s běžnými mikrofony a jedním z prostředků, jak dostat z každého takového zdroje (například i různé snímače a přenosky) to nejlepší, je mít možnost vstupní impedanci ovlivnit (i její kapacitní složku). To je stará finta a stále lepší, než něco honit jen pomocí EQ. V běžném každodenním provozním guláši se na to samozřejmě kašle a postupuje se jako u linkových signálů - z menší jmenovité do větší jmenovité vyhovuje bez dalšího zkoumání.

H.M.

martin.kucera
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: úte 07. úno 2017 1:00:22

Re: Impedance

Příspěvek od martin.kucera » úte 07. úno 2017 18:44:02

a je mozne aby sa nasli medzi sucastnymi pultmi ako yamaha soundcraft presonus roland... pulty s nizkou vstupnou impedanciou na mic vstupoch ???

Uživatelský avatar
Milan T.

Re: Impedance

Příspěvek od Milan T. » úte 07. úno 2017 19:21:30

Co považuješ za nízkou impedanci vstupu?

Můžeš mi vysvětlit, jaký má tučně zvýrazněná věta na mic a linkové úrovni impedancí význam?

kombinacia vstup z nizkou impedanciou a mikrofon z vysokou imp. by znamenal velky utlm signalu. taktiez vacsi vplyv odporu kabelaze na utlm. mozno z casti aj vplyv na frekvencnu a fazovu charakteristiku.

Uživatelský avatar
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 4039
Registrován: pon 18. dub 2011 11:17:46

Re: Impedance

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 07. úno 2017 19:23:42

To záleží na tom, kde u tebe ta nízká impedance začíná. Ale nějak moc to opravdu nebývá a myslím, že to občas jde i do dost nízkých kiloohmů (např. Mackie kolem 2k7). Taky jeden z důvodů, proč nejde přímo připojit nejen piezosnímač, ale ani běžný cívkový, pokud má trochu víc drátu.

H.M.

martin.kucera
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: úte 07. úno 2017 1:00:22

Re: Impedance

Příspěvek od martin.kucera » stř 08. úno 2017 1:07:49

milan.t.. vpliv kabalaze na utlm. ked mas zapojeny 30-40m multikabel a na podiu je dalsich 10-15m tak tak utlm bude pretoze cely okruh ma dlzku 2x. 100metrov vodica s prierezom 0,15mm musimat elektricky odpor (plus indukcnost kapacia) pri 600 ohm mokrofone a vstupe s imp 2k7 to nieco urobi. vystupne napetie mikrofonu ma milivolty.
aj bude pocutelny rozdiel medzi 50m vedenim a kratkym kablom.

Zdenek... Vy ste z firmy Prodance?

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“