zapojenie aktivnych repro na keyboard

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • powersoft nakup
1lubos1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 14
Registrován: pát 30. lis 2018 22:53:46

zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od 1lubos1 » pát 30. lis 2018 23:45:22

Zdravim vsetkych clenov tohto fora.
Som novy clen, poprosil by som znalych o radu, nakopnutie, ako spravne postupovat v mojom probleme. Taktiez musim uviest, som strojar, v tejto oblasti nie som uplne doma, hudbu a kvalitny zvuk mam pritom rad.
Poprosim odborne terminy vhodne ,,prelozit,, do zrozumitelnej reci :-) Pokusim sa popisat problem zrozumitelne...
k veci...

Mam keyboard Yamaha PSR 463, ktory by som rad prepojil s 2x aktivne repro RCF ART 315A, ktore mi dnes jezisko priniesol. Keyboard ma jeden vystup, phones outpud (jack 6,3), sluchadla mi v tomto vystupe hraju. Neviem, ako pripojit k tomuto sluchadlovemu vystupu spominane ativne repro RCF315.

V predajni s hudob. nastrojmi som popisal predavacovi problem, navrhol mi redukcie, ktore som si kupil, doma zapojil... vysledok, ide len jedno repro. Nakolko neviem ci su redukcie vhodne redukcie, ani ich odborne popisat, radsej prilozim foto
jack01 u.jpg
na konci prispevku.

ZAVER: Poprosim radu, jak zapojit aktivne repro RCF ART 315A na keyboard Yamaha PSR463 do sluchatkoveho vystupu.
dakujem.
jack02 u.jpg

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 345
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od CharlesBass » sob 01. pro 2018 0:39:08

VÝÝÝÝÝSTUP kamoško, je ten, 6,3mm stereojack PHONES/OUTPUT.A ten, je STEREO. Takže ježiško nadělil bedny dvě, treba tedy, keď klávesy idú von stereo, tak rozdělit L a R. Ta redukce, z 6,3 jack samec na 3,5 jack samica a z nej 3,5 stereo samec/2x cinch samica a pak dál na 2x 6,3 mono jack samica a pak 2x mono samec .... Taky je možný, že to prostě nejde jen prostou mechanickou pravděpodobností, že to ČTYŘI čínský redukce vražený do čínských kláves a do nich dva čínský káble, prostě nedovedou, IKDYŽ je to teoreticky SPRÁVNĚ. Prakticky u čínských konektorú nefuguje polovica spojení, tady jich máš PEŤ ! Typicky dost často nefunguje už jen ta redukce do sluchátek 6,3->3,5mm.

Mnohem lepší je kabel "Y" z 6,3 jack stereo samec na 2x mono 6,3 jack samec (alternativně 2x XLR samec). to prostě musí pak hrát.

NAPŘ https://www.conrad.cz/kabel-1x-stereo-j ... -m.k301713
Mnohokrát mi nezbývalo, vzít zvuk takhle. Fungovalo to. Cinče ale treba nechat Hi-Fi-stům a amatérům, co nejdříve přejít treba z jack na XLR ... X LR !!!! X L R !! :-)
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 421
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Dešov a Olomouc

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od mkarr » sob 01. pro 2018 12:06:52

Já bych šel ještě dál. Jsi strojař, takže by neměl být zase takový problém, vzít do ruky pájku. (páječku taky, abych se vyjadřoval správně) spáchal bych si redukci z jednoho strereo, čili TRS jacka 6,3mm na dvě samice mono (TS) a k nim pak použil jednoduché propojovací kabely, které nejspíš už máš, když koukám na ty redukce na obrázku. A krom toho to dává možnost volby, co a čím pak dál připojíš, když bude potřeba se připojit k něčemu jinému, než přímo k vlastním bednám. Problém těchto redukcí bývá skutečně v tom, že je uvnitř těchto redukcí pár plíšků z mizerného materiálu, zafixovaných tak, aby jich většina s podporou nějaké modlitby vydržela fungovat víc jak týden, ale nesmíš se na to křivě podívat. Spolehlivé řešení je asi dvojího druhu.
1. levnější: Koupit konektory jack do panelu (nejvíc se mi osvědčily takovéto https://www.gme.cz/data/product/1024_1024/809-059.1.jpg ale hádám že by fungovaly třeba i tyto https://static4.tme.eu//products_pics/6 ... 380704.jpg ) a dát je do krabičky.
2. dražší: Použít samice na kabel od solidního výrobce. Třeba Neutrik NJ3FC6 https://www.muziker.cz/image/2/0019/fIbr.nj3fc6.jpg která už něco vydrží a nezačne ztrácet kontakt když je to nejmíň vhodné. Kabel bych udělal dlouhý tak, aby dosáhl na zem, ať Ti ty konektory všechny nevisí vahou na tom jacku v klávesách. Přecejen ROHS (dajž jeho autorům bohové věčnou přesdržku) se svojí bezolovnatou pájkou nám připravili spoustu potenciálně mrtvých přístrojů kvůli namáhání pájených spojů. Když vidím délku té redukce a připočítám na konci dvě jackové šňůry, říkám si, jestli se to právě už v těch klapkách nevylomilo a nehraje pouze jeden kanál z tohoto důvodu.....
Schéma propojení je jednoduché. Špička stereo jacku na špičku levého kanálu, středový kroužek stereo na špičku pravého kanálu, kořen stereo jacku na kořen obou kanálů. Použít stíněný kabel a né šňůru ke sluchátkám. I když na ten metr a půl..... taky by se nic nestalo.
Přejít s celým tím cirkusem na konektory XLR, by samozřejmě bylo velmi dobré, co se týče mechanického provedení a kvalitě přenosu signálu na víc metrů, ale vzhledem k tomu, že máš nesymetrický signál, chtělo by to vybrat pasivní Di-box. Jednak kvůli symetrizaci a druhak kvůli případnému připojení do mixpultu, kde by Ti do toho někdo mohl pustit phantom napájení a to se klávesám líbit nebude.

1lubos1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 14
Registrován: pát 30. lis 2018 22:53:46

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od 1lubos1 » sob 01. pro 2018 21:45:09

zdravim vsetkych...

dakujem za odpovede...

...myslel som, ze nove veci by mali byt funkcne, konkretne, kupene uvedene redukcie. Ak je problem v redukciach, nemam problem si urobit kvalitny kabel z uvedenych navrhov. Na druhej strane, som aj rad, (dufam), ze to nie je chyba vaznejsia, inde.

Nechcel som komplikovat prispevok kvoli prehladnosti. Teraz mozem uviest, ze chcem kupit mixpult RCF Live pad 8CX, alebo 12CX. (necham si poradit, aby sa dal zapojit jeden odposluch na klaves). Preto mam z kazdeho aktivneho repro ukoncenie koncovku TS MONO. Aj z klaves do mixu tiez 2xTS. (zatial neuspesne redukciami na foto) Priame prepojenie klaves s AKT. REPROM (bez mixpultu) zapajam len kvoli domacemu cviceniu na klavesach (aby som nemusel vsetko rozdelavat).

Pre uplnost by som uviedol, ozvucenie, cela aparatura bude vyuzivana len na domace ozvucenie, party, oslavy, rod. prilezitosti s beznou dedinskou zabavou, vonku na ploche cca 5x15m do 50 ludi. Na mixpult budu zapojene klavesy, mikrofon, pripadne, kamarat, saxafon. Zicher, volny vstup nebude na skodu.

Uživatelský avatar
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1238
Registrován: úte 24. črc 2007 12:44:06
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od Pavel Sedlák » sob 01. pro 2018 23:21:34

Tyhle redukce néé - jednak nejsou kvalitní, ale hlavně vyrobíš monstrum, kterým dřív nebo později vylomíš konektor v klávesách...
Y kabel je správně a k tomu DI-Box - z něj vždy symetricky.
DI-Box postačí například IMG Stage Line DIB-102 nebo ART dPDB, důležité je, aby byl s trafem, hlavně si nenech vnutit aktívní.
I dedinská zábava si zaslouží kvalitu - děláte to přece pro radost :-)
Všechno je jinak
Neprodávám, ani nedýluju

1lubos1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 14
Registrován: pát 30. lis 2018 22:53:46

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od 1lubos1 » ned 02. pro 2018 0:56:28

zdravim vsetkych...
ano, kupim alebo urobim Y kabel...
Nerozumiem co je DI-Box ani po precitani jeho technickej specifikacie. Prosim, mozte mi napisat preco potrebujem DI-Box?
Ano, prave preto ze dedinska zabava si zasluzi kvalitu, jezisko priniesol repro ARC 315A. :-)

Uživatelský avatar
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1238
Registrován: úte 24. črc 2007 12:44:06
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 02. pro 2018 1:29:06

Lapidárně řečeno - DI-Box Ti zjednoduší život :-)
Technicky - z nesymetrického vedení udělá symetrické, přizpůsobí impedanci a hlavně galvanicky oddělí nástroj od mixu (phantom), PA atd.
Prakticky - vytvoří vyhovující podmínky pro přenos signálu, eliminuje brumy, hučení, šumy a rušení...
Vypadá to například takto: https://www.muziker.cz/img-stage-line-dib-102
Všechno je jinak
Neprodávám, ani nedýluju

Uživatelský avatar
CharlesBass
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 345
Registrován: ned 20. dub 2008 13:11:38
Bydliště: Banská Bystrica

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od CharlesBass » ned 02. pro 2018 1:47:10

:-) to je na úravu signálu na LINKOUVOU úroveň a jeho SYMETRIZACI.

Nesymetrický signál je to, co leze z kláves a stačí jej tahat koaxiálním kabelem s jedním vnitřním vodičem a jedním stíněním.
Symetrický signál jde např z dtivé většiny mikrofonů, nebo výstupů mixpůltů, atd, ale i z DIboxů. Symetrický kabel má vnitřní vodiče dva ve společném stínění - a to stínění již nevede žádný signál. Takto je to mnohem odolnější proti rušení - různým brumům atp. Dá se oi tom najít dost info, kde je to vysvětleno mnohem lépe :-) Ale začátečníkovi to doufám postačí :-)

Důležité je to především u velkých aparatur, kde jsou delší signálové cesty. Do např 5m se v ideálních podmínkách nemusí toto až tak úpěnlivě řešit, pokud všechno funguje jak má a nebrumí to. Pokud mixpult bude navíc 1m od kláves, řešil bych to opravdu tím kabelem Y.

Mixáčkek sis na daný účel vybral pěkný, docela mě pekvapily výměnné moduly BT, MP3 přehrávač, nebo Recorder :-) Z mixáku už použiješ kabely TRS symetrické - ty při cca 10m délce už svoje výhody přinesou :-)
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)

Uživatelský avatar
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1238
Registrován: úte 24. črc 2007 12:44:06
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 02. pro 2018 9:24:33

Na sluchátkový výstup bych DI použil vždy - ani ne tak kvůli rušení, je to docel tvrdý zdroj, ale především kvůli DC složce a také kvůli fantomu.
Navíc částka za DI není v porovnání s ostatními náklady žádná darda, obzvláště s těmi v budoucnu ušetřenými...
Všechno je jinak
Neprodávám, ani nedýluju

1lubos1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 14
Registrován: pát 30. lis 2018 22:53:46

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od 1lubos1 » ned 02. pro 2018 13:54:49

zdravim vsetkych clenov fora...

dakujem za trpezlive vysvetlenie, porozumel som vsetkemu.

Zajtra pravdepodobne objednam mix, Y kabel (1TRS/2TS), aj DI-Box.
Rozmyslam ci mix RCF LIVE PAD 8CX alebo radsej 12CX?

Uživatelský avatar
PeBe
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 407
Registrován: úte 08. čer 2010 7:08:42

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od PeBe » ned 02. pro 2018 15:59:35

Ta osmička nemá AUX pro odposlech, jen jeden efekt. Takže jediná smysluplnější varianta je ta dvanáctka. Nicméně dnes bych šel spíš do malého digitálu. Je to prakticky za stejné peníze a mnohem bohatší vybavení.
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

1lubos1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 14
Registrován: pát 30. lis 2018 22:53:46

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od 1lubos1 » ned 02. pro 2018 19:50:35

ahaa... v poriadku, objednam teda 12CX. PeBe, na moj rozsah vyuzitia a zrucnosti mi bude bohate postacovat analog.

Pre pripad, ci som spravne porozumel zapojeniu, keyboard, DI-Box, mix, aktivne repro.

Zapojenie ,,Y,, kabla... TRS do keyboardu, 2TS do DI-Box. Z DI-Boxu TRS do mixu TRS. Je to spravne?
Ked ano, potom budem potrebovat este kabel z Di-boxu do mix-u TRS/TRS?

Uživatelský avatar
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1238
Registrován: úte 24. črc 2007 12:44:06
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 02. pro 2018 21:58:13

Standard je XLR.
Z DI do pultu, nebo beden, raději XLR.
Jinými slovy, když to jde, používat XLR.
Všechno je jinak
Neprodávám, ani nedýluju

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 421
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Dešov a Olomouc

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od mkarr » pon 03. pro 2018 14:12:21

Nevím co Tě vedlo k přesvědčení, že mixpult od RCF je to správné řešení. Skoro bych řekl, že na rozdíl od reprobeden, nejsou mixy RCF ničím tak vynikající, abych po nich šáhl jako po jediné volbě. U reprobeden to dává smysl, mít všechno od jedné značky, kvůli větší komaptibilitě. Alespoň to tvrdí větší odbornící a nemám znalosti jim to zpochybňovat. Mixpilt ale je zařízení, ze kterého ve výsledku polezou dva linkové signály a je úplně jedno, jestli bude mít na sobě nápis RCF, Dynacord, Mackie, Soundcraft, Allen&Heath, Yamaha, Prostě je to zařízení, které se vybírá podle toho co od něj potřebuješ a podle nějaké minimální/optinální akceptovatelné kvality versus cena.
Ohledně funkčnosti redukcí. Běžně to tak bývá, že když koupím něco nového, mělo by to fungovat. Žádná redukce ale není stavěná na to, aby se z nich dělal komín a ještě v horizontální poloze. Co takový 3,5mm jack asi může vydržet, když se do něj strčí rozdvojka na dva cinche, redukce na dva velké jacky a do nich se nacpou kabely. Netvrdím že to musí být závada přesně tam kde to podle více lidí tady vypadá že je, ale je to první místo, kde bych ji hledal.

1lubos1
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 14
Registrován: pát 30. lis 2018 22:53:46

Re: zapojenie aktivnych repro na keyboard

Příspěvek od 1lubos1 » pát 07. pro 2018 20:30:03

zdravim vsetkych clenov fora...

kabel Y mam kupeny, aj vyskusany. Vysledok, idu oba kanaly, hraju pekne obe bedne, len po pripojeni to nejak sumi, trochu brumi. Takze problem bol sposobeny predsa len cinskymi redukciami.

Musim sa pochvalit, dnes mi prisiel mix RCF L-PAD 12CX, DI-BOX, RCF L-PAD prehravac USB.
Este by som poprosil komentar, ako to vsetko spravne pospajat, aby to hralo. Pripadne comu sa vyvarovat, spravne nadstavenie mix-u.
Přílohy
mix01.jpg

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“