Utopený kopák a nevýrazná basa - rada?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Ukii

Utopený kopák a nevýrazná basa - rada?

Příspěvek od Ukii » pon 13. črc 2009 18:58:31

Ahoj,

Hraju na kytaru a zpívám, věci si skládám, aranžuju a nahrávám sám. Technika nic moc, v podstatě jenom počítač, Lexicon Alpha, M-Audio Nova (Nahrávám tím zpěv i akustické kytary - nic lepšího nemám.) a tube preamp k tomu, 7 kytar :-), Stařičká Evolution MIDI klávesnice, Cubase SX 3. Na poslední nahrávce po poslechu mixu skoro neslyším kopák, basu už se mi povedlo zvýraznít tak, že jsem řízk vespod kytaru. Nejsem žádný expert, ale baví mě to a jsem rád za každou radu. Zatím jsem všechno dělal podle ucha a pokus - omyl. Bylo by třeba možné vám sem hodit tu nahrávku a někdo by mi poradil co je špatně a co příště udělat lím, vylepšit a tak? Chtěl bych se tím zabývat i do budoucna. Tak se snažím lovit rady. Díky..

Drumer
Uživatel
Uživatel

Re: Utopený kopák a nevýrazná basa - rada?

Příspěvek od Drumer » úte 14. črc 2009 8:28:08

jasne,hod :wink:

Ukii
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ukii » sob 18. črc 2009 14:34:32

Odešel mi disk, takže házím až teď.. Je to taková srajda a nemám k tomu vymyšlený text, tak tam zpívám dvě věty. Jsem zvědav co řeknete, zatím to fakt jenom zkouším a rád se čemukoliv přiučím. Vybavení jen to co jsem psal, nic víc. Nahrávám to doma v pokoji. Tak snad vám neupadnou uši.. http://uloz.to/2138074/dont-care-01pokus.wav

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » sob 18. črc 2009 22:55:32

Nemáš tam někde filtr nízkých frekvencí? Ten kopák tam fakt skoro neni. Ještě jeden detail, jak ho snímáš? Nebo ho máš tvořený počítačem?
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Ukii
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ukii » ned 19. črc 2009 0:19:24

Bicí dělám ve Fruity Loops.

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » ned 19. črc 2009 8:32:20

Aha, tak to ti asi poradí jiní, já jsem zastáncem skutečné muziky:)
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » ned 19. črc 2009 13:49:40

No to já bych byl taky, jenže neumím bubnovat a bicí do pokoje nenacpu.. :-)

Drumer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Drumer » pon 20. črc 2009 7:50:25

Ukii píše:Bicí dělám ve Fruity Loops.
Tak zkus vyměnit sampl kopáku za jiný,fakt není skoro slyšet

chickensk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od chickensk » čtv 13. srp 2009 0:07:39

tak ku kopáku, ak sa tá daj si naň EQ a pridaj si úroveň výstupu z EQ, a takisto vytiahni vyššie stredy, zvýrazníš tým "klik" a bude sa kopák lepšie počuť cez zvyšok, + nejaký reverb na spev a spev hlasnejšie, inak celkom slušná nahrávka, mylsím že gitary sú originál gitary, na začiatku tie orchestrálne zvuky majú trocha moc "velký" zvuk voči ostatným zvukom, chcelo by to sa všeobecne pohrať s reverbom, comp, EQ a tak, troška to lepšie dať dokopy :) prípadne ak nahrávaš cez cubase rád by som sa s tým pohral, že čo to dá, zatial len začínam, ale nemám dosť kvalitné zdroje zvuku, dúfam že sa to čoskoro zmení,

inak som dosť offtopic. :D dúfam že aspoň tú časť k téme bude admin považovať za vhodnú [-o<

m.zik
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od m.zik » sob 15. srp 2009 11:08:34

Cus lidi. no musim rict ze mas urcite spatne nastaveny EQ protoze jsem si to pustil na notasu a repracky co jsou v notebooku se chcou rozervat. Pridanim basu a stredobasu na masteru tomu kopaku nepomuzes. Rad bych te poprosil jestli by jsi nekde nemohl uploadnout vsechny stopy zvlast jako kytaru, bici zpev atd... Myslim ze by bylo zajimave jak bychom si s tim poradili kazdy na svem compu. Je to takova mala vyzva. Urcite by neslo o nejake machrovani ale o podeleni se se skusenostmi. Co ty na to?

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » stř 25. lis 2009 23:14:36

Ukii píše:Bicí dělám ve Fruity Loops.

Pokud děláš bicí v FL-ku tak si s nima rozhodne pohraj na kazdej vzorek se dá nastavit FX na kopák osobne používám bass boost hned ten první preset kopák pekne obalí a zvýrazní a potom jeste GEQ kde si dám trošičku středu kvůli kliku šlapka je pak čitelnějčí a pěkně oddělená.

rakyroky
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rakyroky » úte 19. led 2010 12:58:54

pridavam asi jiz uz pozde,ale jen co si o te nahravce myslim.
Predelat pomery nastroju, na basu dat horni propust cca 70-80Hz a celkove ji ubrat. Udelat misto tomu kopaku. pohrat si s ekvalizaci kytar aby nelezly do sebe, to same u zpevu. Kazdy nastroj by mel mit ve spektru sve misto.
"Chyba bude asi.... Mezi mikrofonem a židlí."
http://ozvuceni.wbs.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;

jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany » stř 20. led 2010 9:33:53

Poslech jsem si a:
(nevím co máš za možnosti a efekty, takže ty návrhy jsou jen orientační - myšleny jsou SW ekvivalenty ne HW krabice - též nejsem Rotchild :-D )
kytárky pěkný :D

zpěv též pěkný, jen bych ho lehce zprůraznil a vysunul dopředu prohnáním přes něco jako la2a (optokopresor s lampovým make up ), dostane to takovej intimější charakter, možná lehce víc basůch by taky neuškodilo

po kopáku ni stopa, takže težko říct co je tam špatně; sampl ošéfovat EQ, jak už ti bylo raděno (já bych na to ale šel spíš PEQ, je tam víc kontroly) a dynamiku pomocí buď ADSR v sampleru nebo (a to spíš) nějakým pěkným kompresorem (hezký a jednoduše nastavitelný je třeba SPL transient designer, něco ve stylu la3a (rychlej opto) taky funguje, nějakej FET (urei 1176).. možností je spousta

v případě že basa jede spolu s kopákem (jako tady) se dá kompresor basy sidechainovat kopákem, to způsobí, že když hraje kopák, basa se trochu zatáhne a zčitelní se to (ale to je už trochu vyšší dívčí)

další možností, která u škopků funguje a neničí attack je paralelní komprese (signál rozdělit na 2 a jeden brutálněji komprimovat, druhej nechat tak a smíchat)

děsně uhuhlaná basa, ubrat na basech přidat vyšších středů a zprůraznit kompresorem (něčím ve stylu dbx 160A)

trochu tenký činely, neřezal bych je tak dole a přidal něco středů, moc se mi nelíbí ani virbl, je to jak když plácá mokrym hadrem do kbelíku, neutahoval bych ho tak kompresorem, možná na celý škopky něco kratšího reverbu - plate (EMT 140)

to Pizzicato je prohnaný nějakým reverbem, nebo ten sampl už je tak? pokud platí to první, rozhodně bych ho dal pryč, bo aspoň stahnul, pokud druhý, oříz bych ho hipass filtrem, bo to celej mix uhuhlává na basech

bacha na stereo a panoramy, občas ten mix padá na stranu (třeba v nánananá, kdy se přidá druhej hlas)

Jinak docela pěkná muzika :D

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“