Odstranění ozvěny

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Petrod
Nováček fóra
Nováček fóra

Odstranění ozvěny

Příspěvek od Petrod » stř 17. čer 2009 21:38:09

Zdravím,
mám na Vás dotaz ohledně akustiky místnosti. Předem varuji, že akustice moc nerozumím. Přečetl jsem zde spoustu vláken o úpravě akustiky pro nahrávání, ale vše bylo pro různé hudební nástroje a mě stačí pouze pro nahrávání mluveného slova.
K otázce... mám místnost (viz "plánek" v příloze) ale i při normálním rozhovoru je zde docela dost slyšet ozvěna. Stěny jsou až na pár obrázků a plakátů holé, mimo té znázorněné červeně - to je závěs a za ním jsou skříně. Ty modré obdélníky jsou stoly a zelená tečka je místo kde sedí člověk, jehož mluvu chci nahrát. Červená tečka značí mikrofon. Chci se Vás zeptat, jak se zbavit té ozvěny, chtěl bych použít nějaký vzhledově "použitelný" materiál, takže ne staré matrace nebo plata od vajec. Zajímalo by mě co, a případně přibližně kam, bych měl umístit abych tu ozvěnu co nejvíce zredukoval.

Předem díky za odpovědi
Petrod
Přílohy
plánek místnosti
plánek místnosti
planek.jpg (20.41 KiB) Zobrazeno 7350 x

PetrMikes
Uživatel
Uživatel

Re: Odstranění ozvěny

Příspěvek od PetrMikes » čtv 18. čer 2009 15:36:58

Ahoj , koukám že místnost máš dost členitou.

První můj dotaz než ti začnu odpovídat je: nemůžeš umístit pozici mikrofonu a člověka jinam? lépe řečeno více do středu místnosti?
2: na jaký mikrofon budeš nahrávat?
3: jaká je změřená doba dozvuku T60?
4: pro jaké mluvené slovo?
---------------------------------
ted me odpovedi.1. rozhodne bych umistil ten mic na osu X tveho planku.
2. pořídil bych si nějaký paravan za mikrofon(ktery ti ty dozvuk dost eliminuje
3. pokud nechces investovat napr do VICUSTICU ,tak pouzij takovy ty vatovy čtverce co se davaji jako tepelna izolace a na to nejakou propustnou folii a na to neco bavlneneho a vse provest tak aby to nebylo volne. napr nastřelovačkou.

snad ti to pomuže

jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop » čtv 18. čer 2009 18:47:28

Ja bych pridal kazdopadne koberec a pokud ten retor cte u stolu, tak by na tom stole mel byt nejaky pohltivy ubrus. My mame na stolech ve studiu filcove ubrusy, ktere se dole pripnou hackama na gume, takze drzi, neklouze.
Ja je ta mistnost vysoka?

edit:
Ten ubrus je tam dulezity, aby eliminoval odrazy od stolu do mikrofonu, ktere by se mohli ve fazi odecitat s primym zvukem.
V jinak akusticky upravene mistnosti je to poznat, jestli je tam jenom drevo nebo ten filc.

PetrMikes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PetrMikes » čtv 18. čer 2009 19:49:54

dik za doplneni.ted by to melo byt jiz vycerpavajici. :-)

Petrod
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Petrod » čtv 18. čer 2009 20:17:06

Moc děkuju za rady... jsem vyčerpán :D
Posun na osu X by neměl být větší problém, vypadá to důležitě takže to rozhodně udělám. Nahrávám na kondenzátorový mikrofon (žádná kvalita - cena kolem 1500,- ale v plánu je upragde). Žádnou dobu dozvuku sem neměřil a bohužel ani nevím jak na to.
O tom paravánku jsem taky uvažoval, ale nakonec jsem od něho upustil, protože za stolem je monitor (lcd) s videem ke kterému se namlouvá text (většinou namlouváme různé komentáře atd.). Proto se bojím, že přes ten paravánek nebude na ten monitor vidět.
Místnost je vysoká přibližně 220cm.

Petrod

PetrMikes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PetrMikes » ned 21. čer 2009 13:58:53

určite to posun na osu X. monitor dej vyš nez je paravanek a nebude problem. rozhodně vyhod jakykoliv kondenzator:) a porid si nejaky velkomembranovy . RODE,Neumann. uvidíš ten rozdíl a nebudeš litovat kamaráde. Doba dozvuku se měří různě.bud je probramek ktery udela vše za tebe nebo ručně.Já mám na to treba takovy pekny plugin do matlabu( ktery bych ti mohl eventualně poskytnout) ale jde to merit i v EASERA ktera je na 30 day free. kazdopadne pustis signal , všesměrovym mericim mikrofonem sejmeš ve vzalenosti 2,5 metru v ose Monitoru. vyjede ti přímo graf f dB(t) a tam odečteš rozdíl -60 dB. resp -5 až -65 dB. a tato vysledna doba na ose X je tva doba dozvuku. můžeš také použít -5 až --35 a vynasobit ji dvema. tato doba T60 je doba dozvuku. a nebo existuji tri vzorce podle kterych to jde spočítat. ovšem v tvem případě bych určite volil měření.máš dosti členitou místnost.

ricardo47
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od ricardo47 » pon 05. črc 2010 15:10:30

Chcem sa spýtať akym sposobom by sa dala upraviť akustika v tejto sále. Momentálne je tam asi 5 sekundový dozvuk.

Hnedá časť je pódium, vedľa neho su asi 2m - 2.5m dlhé steny zo sodrokartonu kt. vyplnaju priestor medzi podiom a stenou. Zelene kocky su predpokladané miesta pre repro. Žltá čast budú stoličky a červená je zvukársky pult. Sála bude asi pre 250 ľudí. Miestnosť je asi 4metre vysoká.
Přílohy
Bez názvu.JPG
Bez názvu.JPG (10.4 KiB) Zobrazeno 6915 x

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pon 05. črc 2010 20:12:43

V idealnim pripade tak ze si pozves akustika a nechas si zpracovat projekt a nasledne realizaci. Jinak tezke zavesy na stenach, podveseny mineralni stropni podhled ci pripadne clenitej strop a hodne dovedou pomoct treba i polstrovane stolicky.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“