Zvláštní zvukové chyby při nahrávání

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
zblebt
Uživatel
Uživatel

Zvláštní zvukové chyby při nahrávání

Příspěvek od zblebt » sob 19. led 2013 10:14:33

Potřeboval bych poradit.

Mám možnost se teď zdokonalovat v jednom nově vytvořeném studiu, více méně pro potřeby ZUŠky.
Včera jsem nahrával, cvičně, zkousku menšího orchetru (15 houslí, flétny, ságo, klavír, basa, bicí), k dispozici jsem měl 7 mikrofonů, takže: kopák, basa, housle, housle, housle, housle, klavír, flétny.

Systém se skládá z: SSL AWS 924 a Aplha link MADI SX
Cubase 6,5

Mikrofony jdou do pultu, z preamp out (který může být volitelně až za faderem) jdou vstupy do karty, v Cubase mám tyto vstupy namapované, výstup z cubase je řešen přes digitální výstup, tady je převodník a signál z něj jde do poslechové matice pultu, takže při nahrávání vždy poslouchám signál až za Cubase, hlavně abych slyšel vzniklé chyby (nehudebního rázu).

Problém který nastal:
1) V průběhu nahrávání normálně slyším vše v pořádku, potom došlo k "lupnutí" a zvuk dále vycházel dál, ale Cubase po lupnutí na stopě už nezobrazuje wave form ale jakoby nulový signál. Po zastavení nahrávání se potom Cubase na chvíli zasekne a automaticky mi ustřihne stopu od konce až do místa lupance.
Tohle se mi stalo asi 3x u hodinového nahrávání, takže 3 písně nebyly nahrány kompletně.

2) Asi na 2 místech v nahrávce jsem měl zase takovouto, zvukovou chybu.
http://tyl-zvuk.cz/chyba.wav (soundcloud mi nechce jet)
Chyba je na všech vstupech zároveň, což mi dává tušit problémy s I/O kartou.
V nastavení je, pokud se nemýlím, 24bit, 44,1khz, input latency 3,6xxx, output 4,xxx.

díky za každou radu.

Harman
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvláštní zvukové chyby při nahrávání

Příspěvek od Harman » sob 19. led 2013 12:01:46

Něco takovýho se mi párkrát stalo, když bylo zapojených víc digi (zvukovka + adat, oba master) zařízení a nebyla pořešená synchronizace

zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt » pon 21. led 2013 21:26:46

A to byla chyba 1) nebo 2)?

Edit, ona je tam jen jedna zvukovka a digitalne jsou vyuzity jen vystupy, kde je synchronizace nastavena spravne.

Harman
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harman » pon 21. led 2013 22:38:17

chyba 2)
ještě by chyby 1) i 2) mohly být způsobeny nedostatečným bufferem, ale to mi přijde nepravděpodobný (předpokládám, že výkon počítače je na samostatný nahrávání víc než dostatečný)

m.zik
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od m.zik » pon 25. bře 2013 18:40:36

Ja bych typoval ze to muze byt taky spatny harddisk... Muze sekat chyby kdyz je tesne pred smrti :-)

zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt » pon 25. bře 2013 18:47:29

No, je to čerstvý, komplet nový systém. Zajímavé je, že tam podobné chyby vznikaly i předtím, když tam byl systém (mixpult a PC) úplně jiný. Máme podezření spíš na drátovou chybu, nějaké přeslechy mezi vodiči v multipárovém kabelu (ne nutně v analogové podobě) apod.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“