Řešit kabely, ano či ne
-
- Reklama
Řešit kabely, ano či ne
Zdarec,
rok se s rokem sešel a chystáme se opět na další placku... Jelikož jsem loni podcenil dost věcí tak letos řešim zdánlivé prkotiny...
Jako například kabely...
Budeme mít půjčenou profi sadu mikrofonů (zbytečný asi rozepisovat typy) a vše poženeme do Audioboxu od Presonuse. Místnost bude patrně nejslabší článek, něco zkusíme upravit paravanama, něco utlumit dekama..ale jde mi o následující...
Zajímalo by mě jestli v takovýhlech podmínkách má smysl řešit kvalitu kabelů/konektorů. Ve studiu je to jasná věc, ale jaký zvukový rozdíl bude v našich "polních podmínkách v kabelu za 10kč/m a 30kč/m. Stejná otázka se vztahuje na konektory, má smysl kupovat neutriky za 130kč/ks nebo stačí uplně obyčejný...?
Samozřejmě pokud to pomůže lepšímu zvuku tak rád zainvestuju, ale zase nechci rvát peníze do něčeho co ve finále nebude vůbec znát
Díkes moc za rady všem zasvěceným..
rok se s rokem sešel a chystáme se opět na další placku... Jelikož jsem loni podcenil dost věcí tak letos řešim zdánlivé prkotiny...
Jako například kabely...
Budeme mít půjčenou profi sadu mikrofonů (zbytečný asi rozepisovat typy) a vše poženeme do Audioboxu od Presonuse. Místnost bude patrně nejslabší článek, něco zkusíme upravit paravanama, něco utlumit dekama..ale jde mi o následující...
Zajímalo by mě jestli v takovýhlech podmínkách má smysl řešit kvalitu kabelů/konektorů. Ve studiu je to jasná věc, ale jaký zvukový rozdíl bude v našich "polních podmínkách v kabelu za 10kč/m a 30kč/m. Stejná otázka se vztahuje na konektory, má smysl kupovat neutriky za 130kč/ks nebo stačí uplně obyčejný...?
Samozřejmě pokud to pomůže lepšímu zvuku tak rád zainvestuju, ale zase nechci rvát peníze do něčeho co ve finále nebude vůbec znát
Díkes moc za rady všem zasvěceným..
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: Řešit kabely, ano či ne
A vy se to chystáte po skončení nahrávání všechno vyhodit ? Nejprodávanější kabelové XLR Neutrik jsou do stovky a kabely Tasker začínají něco nad 20Kč/m. Jestli chcete laciný šmejd, tak si ho kupte hotový, nestojí zato se s ním vyrábět ani z těch kabelů za deset a konektorů za třicet.
Ano, kabely můžou být slyšet a je dost hloupé když se člověk nemůže spolehnout ani kus obyčejného kabelu, že nedělá problémy. Jejich identifikace a odstraňování můžou dost rychle stát víc, než je rozdíl v ceně. Mimochodem - pokud vám někdo půjčí sadu drahých mikrofonů, tak já na jeho místě bych ty kabely radši přibalil, než aby mi někdo zkurvil svým šmejdem protikusy v mikrofonech. Už jsem to viděl i celé vytržené ven, včetně drátů z trafa, zhoblované pozlacení atd. je normální.
H.M.
Ano, kabely můžou být slyšet a je dost hloupé když se člověk nemůže spolehnout ani kus obyčejného kabelu, že nedělá problémy. Jejich identifikace a odstraňování můžou dost rychle stát víc, než je rozdíl v ceně. Mimochodem - pokud vám někdo půjčí sadu drahých mikrofonů, tak já na jeho místě bych ty kabely radši přibalil, než aby mi někdo zkurvil svým šmejdem protikusy v mikrofonech. Už jsem to viděl i celé vytržené ven, včetně drátů z trafa, zhoblované pozlacení atd. je normální.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Kabel musí být spolehlivý je to věc na které se opravdu nevyplatí šetřit, a zažít situaci kdy je v konektoru vakl a pří pohnutí s mikrofonem začne lupat je opravdu k nezaplacení... ne ne nalitej muzikant zakopnuvší o kabel si může rozbít ústa ale kabel musí vydržet abych se na něm mohl následně oběsit když už se to nedá poslouchat
ale vážně, levné konektory jsou opravdu zlo, někdy vakl, jindy až moc natěsno takže nastává situace jakou popisuje pan Mašín, levné kabely se zase lámou, divně kroutí a spolehnutí na ně veškeré žádné, ostatně je tu o tom již několik diskuzí...
ale vážně, levné konektory jsou opravdu zlo, někdy vakl, jindy až moc natěsno takže nastává situace jakou popisuje pan Mašín, levné kabely se zase lámou, divně kroutí a spolehnutí na ně veškeré žádné, ostatně je tu o tom již několik diskuzí...
Tak jsem to uplně nemyslel...
Mam kabely, hlavně Bespeco a nikdy jsem s nima neměl žádný problém, ať už jde o trhání protikusů atp. Použil jsem je již několikrát a vždycky obstály
Bavim se teď čistě o zvukovém rozdílu, protože je mi jasné, že Bespeco kabel za 250kč a kabely dělané ručně s dražších "součástek" budou mít asi nějaký rozdíl 
A o to mi jde
A jelikož zrovna Prodance mam otevřený a Tasker kabely taky tak pokud mi někdo řekne, že je to po zvukové stránce kvalita tak mu uvěřim
A to i prodejci tohoto shopu

A o to mi jde
A jelikož zrovna Prodance mam otevřený a Tasker kabely taky tak pokud mi někdo řekne, že je to po zvukové stránce kvalita tak mu uvěřim
Takže resume zní: napájet si kabely sám a zvuková stránka věci? Poznám s vybavením které mam rozdíl mezi průměrným kabelem (cenově) a nadprůměrným?
Chci je čistě na nahrávání (i do budoucna) takže nepočítám s tim, že o ně bude zakopávat nalitej muzikant
Jde mi hlavně o zvuk

Ale děkuji za názory
Ale děkuji za názory
Zrovna na Bespeco bych moc nesázel, koupil jsem jednou hotový kytarový kabel (jack/jack) s litými konektory, a byl zvukově takový divný. Náhodou jsem přišel na to, že jednak, když chytnu konektor do ruky a do vzniklého kornoutku promluvím, tak to funguje jako míkrofon s kvalitou a citlivostí odpovídající uhlíkové mikrofonní vložce. A ještě větší překvapení mne čekalo po rozříznutí kabelu, kdy se v vnějším průměru 6mm skrývala vrstva tlusté gumy, a v ní tenký kablík 2 mm (míněn vnější průměr - takže vodič byl jen tenoulinký drátek). Odstranění konektoru mikrofonní vlastnosti kabelu příliš nesnížilo.
A k vlastní výrobě - myslím, že rozdíl mezi průměrnými kabely a konektory, a velmi kvalitními nemusíš poznat při prvním použití, ale u kvalitních nedochází při dlouhodobějším používání k zhoršování jak elektrických (hlavně parazitní kapacity) tak i mechanických vlastností (vaklózy konektorů a šmodrchání/smyčkování kabelů) (Průměrnými rozumím ty, co na začátku mají rozumnou/použitelnou parazitní kapacitu/útlum a správné rozměry a tolerance).
A k vlastní výrobě - myslím, že rozdíl mezi průměrnými kabely a konektory, a velmi kvalitními nemusíš poznat při prvním použití, ale u kvalitních nedochází při dlouhodobějším používání k zhoršování jak elektrických (hlavně parazitní kapacity) tak i mechanických vlastností (vaklózy konektorů a šmodrchání/smyčkování kabelů) (Průměrnými rozumím ty, co na začátku mají rozumnou/použitelnou parazitní kapacitu/útlum a správné rozměry a tolerance).