Řešit kabely, ano či ne

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Řešit kabely, ano či ne

Příspěvek od Grazlll » sob 11. říj 2014 10:06:49

Zdarec,
rok se s rokem sešel a chystáme se opět na další placku... Jelikož jsem loni podcenil dost věcí tak letos řešim zdánlivé prkotiny...
Jako například kabely...
Budeme mít půjčenou profi sadu mikrofonů (zbytečný asi rozepisovat typy) a vše poženeme do Audioboxu od Presonuse. Místnost bude patrně nejslabší článek, něco zkusíme upravit paravanama, něco utlumit dekama..ale jde mi o následující...
Zajímalo by mě jestli v takovýhlech podmínkách má smysl řešit kvalitu kabelů/konektorů. Ve studiu je to jasná věc, ale jaký zvukový rozdíl bude v našich "polních podmínkách v kabelu za 10kč/m a 30kč/m. Stejná otázka se vztahuje na konektory, má smysl kupovat neutriky za 130kč/ks nebo stačí uplně obyčejný...?
Samozřejmě pokud to pomůže lepšímu zvuku tak rád zainvestuju, ale zase nechci rvát peníze do něčeho co ve finále nebude vůbec znát :-)
Díkes moc za rady všem zasvěceným..:-)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Řešit kabely, ano či ne

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 11. říj 2014 10:56:53

A vy se to chystáte po skončení nahrávání všechno vyhodit ? Nejprodávanější kabelové XLR Neutrik jsou do stovky a kabely Tasker začínají něco nad 20Kč/m. Jestli chcete laciný šmejd, tak si ho kupte hotový, nestojí zato se s ním vyrábět ani z těch kabelů za deset a konektorů za třicet.
Ano, kabely můžou být slyšet a je dost hloupé když se člověk nemůže spolehnout ani kus obyčejného kabelu, že nedělá problémy. Jejich identifikace a odstraňování můžou dost rychle stát víc, než je rozdíl v ceně. Mimochodem - pokud vám někdo půjčí sadu drahých mikrofonů, tak já na jeho místě bych ty kabely radši přibalil, než aby mi někdo zkurvil svým šmejdem protikusy v mikrofonech. Už jsem to viděl i celé vytržené ven, včetně drátů z trafa, zhoblované pozlacení atd. je normální.

H.M.

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » sob 11. říj 2014 11:40:46

Kabel musí být spolehlivý je to věc na které se opravdu nevyplatí šetřit, a zažít situaci kdy je v konektoru vakl a pří pohnutí s mikrofonem začne lupat je opravdu k nezaplacení... ne ne nalitej muzikant zakopnuvší o kabel si může rozbít ústa ale kabel musí vydržet abych se na něm mohl následně oběsit když už se to nedá poslouchat :lol:

ale vážně, levné konektory jsou opravdu zlo, někdy vakl, jindy až moc natěsno takže nastává situace jakou popisuje pan Mašín, levné kabely se zase lámou, divně kroutí a spolehnutí na ně veškeré žádné, ostatně je tu o tom již několik diskuzí...

Grazlll
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Grazlll » sob 11. říj 2014 11:53:44

Tak jsem to uplně nemyslel...:-) Mam kabely, hlavně Bespeco a nikdy jsem s nima neměl žádný problém, ať už jde o trhání protikusů atp. Použil jsem je již několikrát a vždycky obstály :-) Bavim se teď čistě o zvukovém rozdílu, protože je mi jasné, že Bespeco kabel za 250kč a kabely dělané ručně s dražších "součástek" budou mít asi nějaký rozdíl :-)
A o to mi jde :-)
A jelikož zrovna Prodance mam otevřený a Tasker kabely taky tak pokud mi někdo řekne, že je to po zvukové stránce kvalita tak mu uvěřim :-D A to i prodejci tohoto shopu ;-) :-)

Grazlll
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Grazlll » sob 11. říj 2014 11:56:04

Takže resume zní: napájet si kabely sám a zvuková stránka věci? Poznám s vybavením které mam rozdíl mezi průměrným kabelem (cenově) a nadprůměrným? :-D Chci je čistě na nahrávání (i do budoucna) takže nepočítám s tim, že o ně bude zakopávat nalitej muzikant :-) Jde mi hlavně o zvuk :-D :-D
Ale děkuji za názory :-)

Galapetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Galapetr » sob 11. říj 2014 12:28:51

Zrovna na Bespeco bych moc nesázel, koupil jsem jednou hotový kytarový kabel (jack/jack) s litými konektory, a byl zvukově takový divný. Náhodou jsem přišel na to, že jednak, když chytnu konektor do ruky a do vzniklého kornoutku promluvím, tak to funguje jako míkrofon s kvalitou a citlivostí odpovídající uhlíkové mikrofonní vložce. A ještě větší překvapení mne čekalo po rozříznutí kabelu, kdy se v vnějším průměru 6mm skrývala vrstva tlusté gumy, a v ní tenký kablík 2 mm (míněn vnější průměr - takže vodič byl jen tenoulinký drátek). Odstranění konektoru mikrofonní vlastnosti kabelu příliš nesnížilo.
A k vlastní výrobě - myslím, že rozdíl mezi průměrnými kabely a konektory, a velmi kvalitními nemusíš poznat při prvním použití, ale u kvalitních nedochází při dlouhodobějším používání k zhoršování jak elektrických (hlavně parazitní kapacity) tak i mechanických vlastností (vaklózy konektorů a šmodrchání/smyčkování kabelů) (Průměrnými rozumím ty, co na začátku mají rozumnou/použitelnou parazitní kapacitu/útlum a správné rozměry a tolerance).

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“