Setup pro live nahrávání acappella sboru

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
johny_r
Uživatel
Uživatel

Setup pro live nahrávání acappella sboru

Příspěvek od johny_r » čtv 26. čer 2025 12:12:26

Ahoj,
mám pěvecký sbor a v současné době nahráváme na TASCAM stereo rekordér umístěný ve výšce na stavitu za sbormistrem. Je to dost daleko od sboru, takže v nahrávkách se hodně projevuje akustika sálu a ty nahrávky jsou spíš pracovní, než nějak rozumně použitelné. Rád bych upgradoval setup na něco lepšího. Jednou jsme nahrávali s velkými kondenzátory na stativech přímo před/nad sborem, což bylo zvukově super, ale potřebuju, aby každý koncert nevypadal jako studio, kde jsou všude stativy a sbor pomalu není vidět.
Mohl by mi někdo poradit nějaký rozumný setup, jak to udělat? Líbilo by se mi, aby před každým hlasem byl mikrofon, aby šlo postprodukčně řešit třeba vyvážení hlasů. a bylo by fajn, aby mikrofony byly spíš dole (max 1,5m nad zemí), aby nepřekážely divákům ve výhledu. Sbor stojí ve dvou řadách na stejné úrovni, ne na schodech. Přemýšlím, kolik mikrofonů použít. Jestli 4 širší nebo třeba radši 8 směrovějších.

Další otázka je, na co to nahrávat. Nemůžu mít na každém koncertě zvukaře, takže nějaký vícestopý rekordér by byl asi rozumná cesta. Teď na Tascamu nastavím v podstatě akorát gain a o nic se nemusím starat, takže něco podobného.

Finanční rámec zatím stanoven nemám, ale řekněme že nějaké nižší desítky tisíc jsou myslitelné.

Díky za tipy.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“