Zemní smyčka

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • powersoft
djgoro
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: úte 25. dub 2006 21:01:18

Zemní smyčka

Příspěvek od djgoro » ned 20. led 2008 11:32:11

Dobrý den,trápí mě asi zemní smyčka,... Mám dva páry monitorů,jedny napájené přímo z externí zvukové karty (karta je napájená z PC přes USB) a ty druhé z mixpultu pomocí XLR .Ty první hrají naprosto čistě a ty z mixpultu vrčí (zemní smyčka).když rozpojím mix ze zvukovou kartou přestanou monitory vrčet.Ze zvukové karty je nesym.výstup přes cinche do mixu.Podotýkám že mám všechno zapojené na jednu zásuvku.Myslim že problém vzniká na přívodním kabelu k počítači kde vzniká ta smyčka.Proto se ptám jestli se dá nějak bezpečně odstranit.Nevím jestli jsem to srozumitelně vyjádřil ale zkuste poradit.Díky moc.

Kuba
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 201
Registrován: úte 03. dub 2007 8:21:23
Bydliště: Ústí nad Labem

Příspěvek od Kuba » ned 20. led 2008 15:45:23

Zkus oddělit signálové vodiče DI-Boxem (pasivním !!). Obecně počítačový zdroje jsou právě v tomhle nevyzpytatelný mrchy.

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 716
Registrován: úte 03. črc 2007 9:27:11
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » pon 21. led 2008 19:25:05

pokud máš vše na jedné zásuvce a blízko sebe ( řádově metry ) tak bych dřív než zainvestuju do DIBoxu zkusil pohrát si se zapojením.

Nenapsal jsi jaký mají ty monitory ( předpokládám aktivní ) vstup - jestli symetrický nebo nesymetrický. Pokud symetrický, zkus na propojení použít klasickou symetrickou XLR linku , ale u pultu ( konektor XLR "maminka" na kabelu ) odpoj 1 - zem . Pokud jsou monitory nesymetrické ( RCA konektory nebo jack TS mono ) , skus zapojit stínění monitoru na pin č.3 a živý kontakt na pin č.2 mixpultu .

V obou případech se jedná o tzv. plovoucí zem běžně používanou v rozhlasové technice a ve větších instalacích.

djgoro
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 8
Registrován: úte 25. dub 2006 21:01:18

díky za rady

Příspěvek od djgoro » úte 22. led 2008 15:28:14

Monitory jsou aktivní a mají symetrické vstupy XLR,pokud tomu dobře rozumím tak v mixpultu mám na výstupu xlr odpojit zem? nebo v konektoru na kabelu?.Nejsem elektrikář tak se v tom moc neorientuju,musí mi to udělat kamarád ale on zase nerozumí těm mašinkám.Taky jsem dostal radu,síťový kabel který vede do počítače,tak na něm přestřihnout nulu a tu pak propojit nějakou silnější diodou a prý bude po problému.No doufám že se mi to brzo povede vyřešit.

Gustav
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 453
Registrován: ned 19. úno 2006 14:37:28
Bydliště: Praha

Příspěvek od Gustav » úte 22. led 2008 16:51:16

:shock: NIC NEstříhej :( , raději kup DI-BOX a zapoj mezi MIX a Zvukovku , ten ti odpojí zem i bez NIČENÍ kabelu kterej ještě budeš potřebovat v celku jinde :evil:

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 716
Registrován: úte 03. črc 2007 9:27:11
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » úte 22. led 2008 17:51:14

Rozhodně neodpojuj nic vevnitř v mixpultu.

Odpoj 1 ( stínění ) v konektoru kabelu XLR-M XLR F a to v konektoru XLR -F ( samice ) . Potřebuješ ty kabely dva ( L a R ) . Tyto kabely si pak viditelně označ aby se ti nepomíchali s ostatními.

TO GUSTAV - nevím proč se čertíš, toto je běžná praxe, nevím kolika instalacemi nebo většími studii sis prošel , ale věz , je to tak.

Přinejmenším doporučuji pro začátek přečíst si knížku "Praxe zvukové techniky" od p. V. Vlachého. Super čtení na dobrou noc :wink:

Gustav
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 453
Registrován: ned 19. úno 2006 14:37:28
Bydliště: Praha

Příspěvek od Gustav » úte 22. led 2008 20:11:02

:twisted: Čertím se nad přerušením NULY u síťového kabelu , s tím bych si NEzahrával , když řešení je úplně jinde a bezpečnějíší !
G.

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 716
Registrován: úte 03. črc 2007 9:27:11
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » úte 22. led 2008 22:58:53

Kdo tady mluvil o přerušení nuly u síťového kabelu ? :shock:

Jak hledám , nikde o tomhle nenacházím ani písmenko :D

U symetrického signálového vedení je od začátku řeč o přerušení stínění ( pin č. 1 ) v konektoru XLR-M , Gusto :wink:

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 716
Registrován: úte 03. črc 2007 9:27:11
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » úte 22. led 2008 23:04:01

GUSTAV - VELKÁ OMLUVA

přehlédl jsem zmínku o síťovém kabelu a diodách a tak .... omlouvám se a odcházím na hanbu do kouta :-#

Samozřejmně že na síťovém kabelu nic nestříhat !

PetrMikes
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 86
Registrován: stř 05. črc 2006 9:00:06

Příspěvek od PetrMikes » stř 23. led 2008 13:49:51

ahoj,řeším podobny problem s notebookem,kdyz mam pripojenou zvukovku primo do mixu kabelem(jack-jack)a notebok jede na baterie je vse v pohode ale kdyz hodim notebook na zdroj,zacne indukovat naky brum(50Hz) pomuze mi taky kdyz mezi notebook a mix dam di-box? staci pasivni?diky za odpoved

Kuba
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 201
Registrován: úte 03. dub 2007 8:21:23
Bydliště: Ústí nad Labem

Příspěvek od Kuba » stř 23. led 2008 14:10:39

pravděpodobně pomůže - né "stačí" pasivní, ale MUSÍ být pasivní.

PetrMikes
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 86
Registrován: stř 05. črc 2006 9:00:06

Příspěvek od PetrMikes » čtv 24. led 2008 21:46:20

a nemate prosim nekdo schema pasivniho di boxu?kdyz to ma byt jen prizpusobeni impedance nemuze to byt tak tezke postavit.jen abych si ujasnil pojem pasivni-to znamena jako uplne bez napajeni?predpokladam ze standartne se delaji di boxy mono ,tudiz ja budu potrebovat dva kanaly mono. taky sem koukal na BEHRINGER HD 400 ,ten ma dva kanaly mono,ale myslim ze do 600 kc to dokazu postavit uplne napohodu.jen jesi mate nekdo schema.diky za odpoved

Kuba
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 201
Registrován: úte 03. dub 2007 8:21:23
Bydliště: Ústí nad Labem

Příspěvek od Kuba » čtv 24. led 2008 22:03:07

To teda těžko! Pasivní znamená, že je tvořen trafem - nejde o impedanční přizpůsobení, jde o galvanický oddělení! Impedanci uděláš právě aktivním, je tam prostě jeden operák a hotovo - bohužel, vzhledem k jednomu napájení to galvanicky neoddělíš. Počítej s tím, že kvalitní trafo (též translátor) je pěkně mastná záležitost. Je to totiž dost složitý ho slušně udělat. Je varianta s použitím traf ze starých televizí, návod bude někde na www.zesilovace.cz ale možná v dnešní době spíš seženeš nějaký Jensen. To je ale nejmíň litr za kus, kosmetiku okolo a konektory nepočítám. Takže "uplne napohodu" to nebude.

Kuba
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 201
Registrován: úte 03. dub 2007 8:21:23
Bydliště: Ústí nad Labem

Příspěvek od Kuba » sob 26. led 2008 11:04:17

Tak tady je "odpověď na vše":

http://www.zesilovace.cz/view.php?cislo ... 2003031001

Leoší, díky

PetrMikes
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 86
Registrován: stř 05. črc 2006 9:00:06

Příspěvek od PetrMikes » sob 26. led 2008 13:34:50

po prostudovani vsemoznych diskuzi a clanku se chci jeste na neco zeptat.co kdyz bych pouzil oddelovací transformátor od sítě.prostě trafo 230/230 ,samozrejmě s prislusným max proudovým odběrem.nemělo by to taky ustat?

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“