zvuk v poslechovej miestnosti

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Rasto

zvuk v poslechovej miestnosti

Příspěvek od Rasto » pon 30. čer 2014 10:08:38

Dobry den, potreboval by som poradit kde a ako by som mal umiestnit paravany z rockwall-u. Miestnost je dlha 6 metrov, siroka 3 metre a vysoka 3 metre. Ma jedno okno na jednej z tych 3 metrovych stenach. Dakujem

Obrázek

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: zvuk v poslechovej miestnosti

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 30. čer 2014 12:58:12

Neškodilo by tam domalovat například všechny reprobedny a označit kde bude jejich posluchačstvo. Pokud to mám všechno předpokládat na a před tím pracovním stolem, tak je úplně blbě umístěný a dej ho jinam. Rovněž by bodlo vědět co je na stěnách, případně jestli je tam kromě té budky na vokál ještě něco vyššího než stůl. Pod pojmem paraván z minerálu si máme představit co - výkres, fotka atd. by nebyly ? Proč paraván, tam budou taky nějaké mikrofony ? Kde ?

H.M.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 30. čer 2014 20:03:17

steny sú hole stôl by som vedel ešte otočiť vodorovne s kratsou stenou ta miestnosť na vokály ma 2.5 metra teda je najvyššia stôl s gaučom je skoro tak isto vysoký paravany som napísal preto ze tento výraz sa tu často vyskytuje na fóre proste mam veľa rockwallu a chcem ho efektívne využiť a keďže je to moja prvá skúsenosť, tak radšej píšem o radu nech potom zbytočne neprerabam. Reprobedne budu na stole, na okne sú závesy. co som sa tu už dočítal tak do každého rohu treba spraviť pohlcovace nízkych frekvencii ale neviem co ako na steny v akej výške aké široké, hrubé atď... poprípade co so stropom

žeby sa mi to tam ozývalo nemôžem povedať len chcem to mat co najlepšie vrámci možnosti.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 30. čer 2014 22:27:13

Pokud budeš mít bedýnky hned proti sobě na stole, tak za žádných okolností ten stůl nesmí stát v rohu, jako to máš teď. Jeho okolí by mělo být pokud možno symetrické a bez větších překážek alespoň do nějaké vzdálenosti, jinak bude každá bedna hrát naprosto jinak. Dále nenechávej stěny holé, ale ani se za každou cenu nesnaž všechno něčím speciálním zatlumit, hraje to pak nepřirozeně a útlum je vždy silně kmitočtově závislý (pokud na tom neodvedeš opravdu špičkovou práci). Na stěnách hodně pomáhá navěsit poličky nebo přistavit nábytek použitelný jako odkladiště kdečeho (kromě věcí, které umí vydávat pazvuky), ideální jsou nepravidelně narovnané knížky atd. ale i různé artefakty jako obrazy (bez zasklení, naopak rozhodně s rámem). Pokud je podlaha tvrdá, tak to chce hlubší koberec alespoň na část anebo pod strop akustický podhled, případně také jen částečný (ostrůvky, oblaka...). Do nějakých basových pastí apod bych se zatím nehnal a ani nezkoušel nějak detailně posuzovat zvuk, dokud tam nebudeš mít většinu věcí, které tam zůstanou. Docela určitě na ně bude zbývat místo tam co vždycky, tedy v koutech a tam taky nejlíp fungují.
Mimochodem už to umístění beden "na stůl" je úplně špatně a neměl bys dávat jeho desce šanci aby ti spoustu zvuku se zpožděním pár ms opakovala.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » úte 01. črc 2014 0:16:03

Pro kvalitní akustiku je vhodné typicky obětovat cca 0,5 m ze stropu a obvykle zatlumit i boční a zadní stěny, přední můžeš nechat být (zejména s vestavěnými bednami), jinak tlumit kolem beden. Zatlumení stěn nemusí být celoplošné, ale může být dlaždicové nebo trochu směrové (při použití nějakých pevných desek) - ála Jensen, BBC a spol. Jestli i chceš jenom hrát, tak si hrát můžeš. Jestli se chceš dobrat nějakého výsledku, budeš muset i měřit, uvažovat odrazy a HLAVNĚ SI STANOVIT CÍL. Bez cíle je to jen bloudění...

Nic není jednoduché...
Obrázek
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 01. črc 2014 14:29:41

Jo, ale on takto stanovený cíl důkladně odežene 99% lidí, protože na to prostě nemají mnoha způsoby. Myslím, že kdo opravdu už ví o co jde a jak je to náročné dotáhnout do nějakého standardu, sem žádné dotazy nepíše a proto je dobře poradit aspoň to, co snad zabrání typickému průšvihu, že totiž "domácí studio" nebo "zkušebna" hraje hůř, než normální obývák, protože je to dosti holá místnost s podivně umístěnými bednami a posluchači.
Mimochodem to snížení výšky stropu není proto, aby byl nízko strop (setkal jsem se s lidmi, co věřili, že vysoký strop je nějaké neštěstí pro zvuk jaksi automaticky...), ale výška je skutečně obětována možnosti udělat tlumení účinné i na nízkých kmitočtech. Což několikacentimetrový nalepený molitan opravdu neumí, přesto to tam každý druhý rovnou nacpe, neb je to v eshopu. Při 3m bych asi váhal obětovat 0,5m na podhled, obvykle se asi 0,2m pokládá za minimum a jsou na něj už udávané parametry jednotlivých podhledových materiálů.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » úte 01. črc 2014 22:09:46

20 cm je na p.d. Když už je 3m strop, tak je to příležitost ukousnout těch 0,5 m :-). Mimochodem někdy se dá udělat slušné studio s malým půdorysem jen díky tomu, že byl vysoký strop.
Jinak já jsem to psal hlavně z toho důvodu, aby si tazatel ujasnil, čeho chce dosáhnout a potom se dá najít nějaká cesta. Nemyslím, že cílem je "nějak zužitkovat rockwool, když už jednou je".

PS: Přijde mi celkem smutné, jakým parodiím na studia se někdy (možná i v 80% profesionálních zařízení) říká studia....
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 01. črc 2014 22:23:50

Ano, 50 je výrazně líp než 20 a je to vlastně skoro jediné zlepšení, které se dá pořídit zadarmo, tady by to ještě šlo, horší jsou místnosti 2,4m, kde už opravdu se ten kompromis hledá těžko. A nejhorší jsou pitomci, co si ze všeho nejdřív sníží z 5m na 2,4m dřevotřískou, protože si myslí, že to tak má být a že to už "doladí molitanem". Takový případ tady myslím taky byl. Více molitanu, více Adidas.
Jinak proti Rockwoolu nic nemáme jistě nikdo, je to jeden z materiálů, které mají velmi rozumný poměr ceny a výsledného efektu, když se použije správně. Taky nehoří a když se s ním nehýbe, tak je navěky.

H.M.

Kubikus
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Kubikus » stř 13. srp 2014 15:41:55

Asi bych měl založit sólo vlákno, ale když se bavíte o stropu, přihřeju si polívčičku. Před časem jsem ze Sledge(a) vydundal pár tipů ohledně zlepšení akustiky zkušebny s nízkým stropem a čtvercovou podstavou (cca 6 x 6 x 2,5 metru) pro potřeby zkvalitnění pracovních nahrávek ze zkoušky. Nakonec jsme místnost trochu přepažili (viz hrubý plánek), odstranili jsme minipodium a v rohu mám stůl s improvizovaným režijním koutkem.
Do dvou rohu jsme dali komínky Isover Aku (obdélníková podstava 40 x 25 cm), napresované v plastových pytlích knop od podlahy ke stropu.
Na zdi jsou difuzory (plata od vajec) a na ně dosedají panely o síle 10 cm (vespod Isover, nahoře Ecose, aby to neprášilo + tři vrstvy prodyšné geotextilie.
Místnost teď částečně přepažuje masivní „basová past“ ze dvou skříní, hluboká minimálně půl metru a narvaná minerální vatou, která mi zbyla – skříně nesahají až ke stropu.
Ostatní viz plánek
Improvizovaný plánek
Improvizovaný plánek
… Použité vaty mají součinitel pohltivosti jako Rockwool Airrock.

Zatím jsem bohužel neměřil, jaké frekvence mi tam chybí či přebývají (hoši od rytmiky chtěli truhlařit, tak jsem toho využil). Zejména koutek s bicími mi subjektivně přijde dost vytlumený. Nevím, jestli má význam si to alespoň v téhle fázi nechat přeměřit. Samozřejmě za patřičný obolus.

A TEĎ KONEČNĚ PŘÍMÝ DOTAZ: Na větší části stropu zbyla po bývalých uživatelích jakási kamuflážní síť (+ 2 zářivky). Dá se s tím stropem něco zásadního dělat? Už takhle nám ty kopce vaty možná žerou vyšší frekvence, takže bych tam dal spíš něco difuzního, pokud vůbec.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 13. srp 2014 16:43:38

Vyšší frekvence žere v podstatě všechno, to vaše má výhodu v tom, že to žere i střední a nižší. Nepochopil jsem, co je vlastně tím stropem teď a jestli to vůbec je strop a ne jen podhled. Taky jsem nepochopil ta plata od vajíček - vy je máte na zdi přímo a přes ně vatu ?? Mimochodem moc dobrý difuzer to není ani opačně, někde si najdi obrázky, jak takové věci mají vypadat, to není opakování jednoho jehlanu, ale docela sofistikované střídání různých tvarů, úhlů, výšek, křivek, pak to má šanci fungovat trochu přirozeněji.

H.M.

Kubikus
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Kubikus » stř 13. srp 2014 21:49:51

Plata byl první nástřel, protože se nám jich ve zkušebně nakumulovala kvanta. Nic moc jsem si od nich nesliboval, ale měl jsem za to, že alespoň trochu difuzně působí. Ze sofistikovanějších difuzeru jsem znal jen tohle:

- ale pokud si vzpomínám, tak ten kiwík tvrdí, že algoritmus pro výpočet velikostí kvádrů pracuje se vstupní informací, které frekvence potřebuju roztříštit. Což já nevím, takže bych střílel naslepo. Stydím se to přiznal, ale na plata jsme dali ještě (neprodyšný !!!) Mirelon, prostě proto, že jsme měli ve zkušebně ruli. Blbost maximální, samozřejmě. Nicméně i díky těm platům a mirelonu nesedí vata na zdi, což by prý mělo zvyšovat útlum. Dřevěná konstrukce ji drží hlavně vertikálně, protože panely drží tvar jen tak tak. Na difuzéry se každopádně ještě mrknu.

Je to fakt strop, ne podhled. Kdysi dávno jsem v poměrně obsáhlé analýze od nějakého českého majitele domácího studia vyčetl, že pokud je na stěnách dost absorbérů, může se strop nechat jak je. Takže jsem ho nechal na konec. Máme strop 2,5 m a na něm prověšenou a místy oplstěnou kamuflážní síť, kterou asi sundáme. Zářivky asi taky půjdou.
Asi by to fakt chtělo proměřit, abych nepřidával další basové pasti, když už žádný brum nehrozí.

Mimochodem, pokud si ještě vzpomínáš, tak RCF 715 a 410 se ve falešném stereu snáší docela slušně. Díky.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 14. srp 2014 1:48:47

Neměl jsem náladu to sledovat celé, ale tohle naopak funguje docela širokopásmově (když je to dobře navržené), což právě ta plata z principu nemůžou (a navíc na to nemají vhodný materiál). Taky si nepleť difuzi s nějakým dalším útlumem nebo dokonce selektivním útlumem, je to spíš opak. Difuzer odrazit musí, jinak nefunguje, ale odráží jinam a jinak než rovná, tvrdá plocha stěny nebo stropu. Já bych to přirovnal k nepřímému osvětlení, které nedělá ostré stíny, to taky funguje odrazem a může se kombinovat s přímým. Odraznou plochou ale nemůže být zrcadlo. Že zeď jednou zrcadlem je a jednou není je dané hlavně rozdílem vlnových délek u světla a zvuku.

H.M.

Kubikus
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Kubikus » čtv 14. srp 2014 8:29:39

Šmarjá, kvuli tomu videu jsi nemusel ponocovat!!! Teď mám výčitky, až se z toho budu v noci odkopávat.

Abych už moc nezdržoval, pokusím se stručně shrnout svoji hlavní obavu - tj. vlastně důvod, proč jsem se na tohle vlákno přilepil.

Puvodně jsem cílil jen na dema ze zkušebny. Mám zatím jen dvouvstupou kartu, tj. bicí do dvou stop, případně zrychlene dokonce celá kapela pres Allen&Heath14fx a pak pridat zpevy. Ale ze standardniho setupu uz mi vlastne chybi jen hajtkovy mikrofon (na studiove kompresory a podobne vychytavky samozrejme necilim), tj. pokud by ta mistnost byla akusticky unosna, dokoupil bych treba Focusrite Scarlett 18i8 a mel bych 7-8 vstupu, z toho dva s analogovym predzesilenim a ekvalizaci pres Allen (kopak Shure beta 52/virbl Seinheiser 906...). S timhle bychom mohli nahravat i bici do stop a posilat to cele na mix nekomu, kdo to umi, coz by pro nas bylo logisticky nejlepsi. Predtim jsme totiz natocili svepomoci dve CDcka, ktera nemaji ani demo uroven, coz je nocni mura (plytvani energií, časem a zdroji). Dneska vím víc a mám nesrovnatelně lepší vybavení, ale třeba na mixáž si absolutně netroufám a asi nemám čas se to porádne naucit.

Tzn. OTÁZKA: Když se podíváš na ten plánek s popisky (+strop 2,5m), máme se podle tebe dál snažit ten prostor kultivovat, aby se tam dala regulérně točit muzika, nebo je to z principu pouze na demáče? Vadí ta asymetrie způsobená troubou? Chápu, že z plánku se toho moc vyčíst nedá. Není problém dát další jednorázový výdaj na přeměření, ale když se sem někdo potrmácí a pak nám třeba sdělí, že tam máme bublinu v 30-100Hz, bude to pro mě pořád jen nástřel, protože to asi nestihneme upravit tak rychle, aby to mohl hned znova přeměřit (zkušebna je 60 km od Prahy).

Omlouvám se za tak dlouhý a trochu nesourodý výlev.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 14. srp 2014 13:48:01

Není to moje parketa, ale řekl bych, že už ten prostor je moc malý na to, aby z toho šlo opravdu celé studio udělat. Podle mne se stropem se něco bude muset provést, vzhledem k malé výšce je to problém a nebude to moc účinné. Nesouhlasím s tím, že to už z principu není potřeba, když jsou dost vytlumené stěny. Možná ne všude, ale třeba jen nad bicími apod.

H.M.

Kubikus
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Kubikus » čtv 14. srp 2014 14:25:02

Děkuju. Dam vědět (případně poslechnout), pokud se věci nějak vyvinou.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“