Stránka 1 z 1

Lupnutí aktivních monitorů

Napsal: pon 08. říj 2018 17:41:41
od agamus
Zdravím,
dlouhou dobu, jsem měl aktivní monitory, vyvedený přímo ze zvukovky (2x TS >>> XLR - stíněný kabel). Aktivky zapojený (tři žílový kabel) do 8mičkovýho distributoru napájení, kde jsem je vypínačem zapínal/vypínal. Zvukovka do druhýho distributoru (tři žilový kabel), ale oba do stejné UPSky a ta do zdi.
Pořídil jsem si pro monitory aktivní kontroler, takže to teď jde napřed ze zvukovky do kontroleru (2x TS >>> TS - stíněný kabel) a z něho pak do obou monitorů (stejný kabel co byl, 2x TS >>> XLR - stíněný). Kontroler je na stejnou zásuvku jako zvukovka, ale má jen dvoužilový kabel.
V prvním případě, když jsem vypínal aktivky jako první a pak zbytek věcí, bylo vše v pohodě, nic neluplo, ale teď když je vypínám, ozve se mega děsně velký až obrovský lupnutí, který mi trhá jak bubínek, tak i srdce a myslím že i ty repráky uvnitř :( dotaz zní, co je špatně, že to takto lupne i když je to na stejné zásuvce? Nechce se mi moc experimentovat, aby to neluplo naposled. Dá se nějak poradit?
Samozřejmě se vždy vypíná s nulovým volume.
Díky.
j&r

Re: Lupnutí aktivních monitorů

Napsal: pon 08. říj 2018 20:19:23
od Bildic
Poradie vypnutia je dôlezlté.

Pri vypnutí musiš vypnúť najprv monitor, potom zvukovku.
Pri zapnutĺ najprv zvukovku, potom monitor.

Skontroluj, či kontrolér to robi v tejto postupnosti, resp. má možnosť postupného vypínania.

Ps- lupnutie je z dôvodu “náboja” na vstupe monitorov pri vypnutí/zapnutí zvukovky.

Re: Lupnutí aktivních monitorů

Napsal: pon 08. říj 2018 22:41:52
od Návštěvník
Dobry vecer, ano... presne takto vzdycky postupuji, ale i presto monitory lupnou. Zarazi me, ze se to zacalo projevovat az po zapojeni do zarizeni, ktere je k tomu urceny. Zkousel jsem i pockat, az se monitory "uspi" a pak vypnout, ale je to stejny.

Re: Lupnutí aktivních monitorů

Napsal: úte 09. říj 2018 7:29:29
od Otas
Zkusmo prvním nástřelem bych odhadl nesymetrické napájení (a nebo i nestabilní zapojení?) aktivního kontroleru, tzn, že při vypnutí se objeví zákmity.
Zatím mne napadá jako řešení jen vyhodit kontroler, nebo počkat s vypínáním kontroléru po odpojení monitorů minutu i déle, než se napájecí kondenzátory v monitorech vybijí.
Samozřejmě lze zkusit (pro zjištění příčiny chyby) vložit do cesty signálu foliový kondenzátor 1uF, zda náhodou nemá výstup z kontroléru stejnosměrný potenciál.
Příčin může být více, tohle je jen rychá první myšlenka, chtělo by to vidět jak Číňani ošidili zapojení toho kontroléru.

Re: Lupnutí aktivních monitorů

Napsal: úte 09. říj 2018 11:26:08
od kelly.ok
Podobnou "neplechu" mi dělalo doma audio zapojené přes aktivní crossover. Při pořadí vypínání 1. zesilovače 2. crossover v bednách přesto znatelně luplo (při opačném pořadí proběhlo lupnutí samozřejmě také)... bylo právě (jak píše Oťas) nutné počkat, než se kondy v zesilovačích vybijí, pak až vypnout crossover. Dělalo to takto nehledě na symetrické/nesymetrické propojení.

Re: Lupnutí aktivních monitorů

Napsal: stř 10. říj 2018 0:41:11
od agamus
Panove zdravim a diky za postrehy... napadlo me, jestli by to nemohlo byt tim sitovym dvoukolikem u kontroleru, kde chybi zem nebo k cemu slouzi treti kolik a bere to nejakej bordel, kdyz to pred tim se zvukovkou nedelalo. Monitory vypinam vzdycky jako prvni, napred jeden (lupne), pak druhej (lupne), pak to rozdejchavam a pak az zvukovky, kontroler a dalsi harampadi v ceste. Zapojeni je symetricky, ale kontroler bude urcite cina.
Zkusim nekoho sehnat na implementaci kondenzatoru, ja se v techto vecech nevyznam, ale mozna bude jednodussi, zbavit se kontroleru a vzit treba pasivni.