Problém se studiovými monitory - brum

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • powersoft
rasgon
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 6
Registrován: pát 28. pro 2018 20:20:35

Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od rasgon » pát 28. pro 2018 21:36:56

Ahoj. Pod stromeček jsem si koupil studiové monitory Adam T5V. Hrají fakt výborně, je to obrovský zážitek. Bohužel mám ale problém. Pokud monitory zapojím do FOCUSRITE Scarlett Solo 2nd Gen přes XLR→RCA, tak děsně bručí (obzvlášt pokud dám hlasitost na zadním panelu monitorů na max.) Je to stále, nepřerušovaný brum asi tak okolo 60hz. Občas je slyšet i taková tichá digitální morseovka. Do Focusrite jde čistý signál z PC, protože když do Focusrite zapojím sluchátka, tak je zvuk čistý, bez brumu. Notebook bručí skoro jako počítač, pokud ho vypojím ze sítě tak to nemá žádný vliv.

To stejné se děje i když je propojím rovnou přes 3,5mm jack do interní zvukovky v PC a i na satelitu. Jsou absolutně tiché pouze pokud nejsou zapojené do žádného audia zdroje (tj. jen v proudu) a nebo pokud je propojím s mobilem/tabletem/čtečkou přes RCA→3,5mm Jack.Stejně tak zapojení mobilu do nabíječky nepůsobí žádný hluk.Dneska jsem monitory vyzkošuel v elektro obchodu na jiném notebooku a síti a monitory byly čisté, žádný brum. Čím to může být? Nesymetrickým připojením? Elektřinou? Něčím jiným?

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 363
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od Otas » sob 29. pro 2018 2:09:16

První, co mne napadne:
Jsou monitory připojeny ze sítě 230 V ze stejné zásuvky? Pokud ne, přepoj je na zkoušku do jediné.
Vysvětlení: Pokud máš v bytě v zásuvkách dříve často používanou ochranu nulováním, vzniká mezi zemnícím kolíkem dvou zásuvek určité střídavé napětí...

Uživatelský avatar
djducato
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 322
Registrován: stř 08. úno 2012 7:27:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od djducato » sob 29. pro 2018 7:45:53

Je to satelitom, odpoj ho a uvidíš že to prestane.
Mal som úplne rovnaký problém.
Nakoniec som musel na satelit ťahať zem z rovnakého bodu ako som napájal aktívne monitory, ale aj tak to nebolo ono.
Jednoznačne je tam ale zemná smyčka medzi napájaním a satelitom.

rasgon
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 6
Registrován: pát 28. pro 2018 20:20:35

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od rasgon » sob 29. pro 2018 10:53:50

Otas píše:
sob 29. pro 2018 2:09:16
První, co mne napadne:
Jsou monitory připojeny ze sítě 230 V ze stejné zásuvky? Pokud ne, přepoj je na zkoušku do jediné.
Vysvětlení: Pokud máš v bytě v zásuvkách dříve často používanou ochranu nulováním, vzniká mezi zemnícím kolíkem dvou zásuvek určité střídavé napětí...
Jsou zapojeny do stejné zásuvky. Pokud je dám do jiné tak je brum ještě silnější.
Satelit k tomu připojený nemám. Jenom jsem to zkoušel a taky to vydává brum.

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 403
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Dešov a Olomouc

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od mkarr » sob 29. pro 2018 10:55:19

Problém bych viděl především v tom kabelu RCA - XLR.
Když mi jednou leze ze zvukovky nesymetrický výstup, protože to jiný nemá, propojil bych to opět na nesymetrický vstup těch monitorů. použil bych kabel RCA - RCA. Z nesymetrického signálu jde udělat symetrický dobře pouze nějakým aktivním zařízením, nebo di-boxem. Kabelem to jde jen víc špatně nebo míň špatně. Pokud trváš na RCA - XLR kabelu, zapojil bych ho tak, že buď nesymetrický kabel s tím, že živý zapojím na dvojku toho XLR a stínění na trojku, jedničku buď spojit s trojkou, nebo nezapojovat vůbec, těžko říct. nebo v případě symetrického kabelu, bych naopak zapojil na straně XLR všechno jak má být a na straně RCA bych nepřipojoval stnínění a dal tam pouze živý + na pin a živý - na kroužek.
Zemní smyčka ani jiné podobné závěry nepřipadají v úvahu, pokud to bručí i v případě, že je zvukovka živená z notebooku a notebook jede z baterie a nemá to žádné spojení s vnějškem.

Uživatelský avatar
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1229
Registrován: úte 24. črc 2007 12:44:06
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od Pavel Sedlák » sob 29. pro 2018 12:28:03

V každém případě bych napájení důkladně prověřil...
Všechno je jinak
Neprodávám, ani nedýluju

rasgon
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 6
Registrován: pát 28. pro 2018 20:20:35

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od rasgon » sob 29. pro 2018 15:29:17

mkarr píše:
sob 29. pro 2018 10:55:19
Problém bych viděl především v tom kabelu RCA - XLR.
Když mi jednou leze ze zvukovky nesymetrický výstup, protože to jiný nemá, propojil bych to opět na nesymetrický vstup těch monitorů. použil bych kabel RCA - RCA. Z nesymetrického signálu jde udělat symetrický dobře pouze nějakým aktivním zařízením, nebo di-boxem. Kabelem to jde jen víc špatně nebo míň špatně. Pokud trváš na RCA - XLR kabelu, zapojil bych ho tak, že buď nesymetrický kabel s tím, že živý zapojím na dvojku toho XLR a stínění na trojku, jedničku buď spojit s trojkou, nebo nezapojovat vůbec, těžko říct. nebo v případě symetrického kabelu, bych naopak zapojil na straně XLR všechno jak má být a na straně RCA bych nepřipojoval stnínění a dal tam pouze živý + na pin a živý - na kroužek.
Zemní smyčka ani jiné podobné závěry nepřipadají v úvahu, pokud to bručí i v případě, že je zvukovka živená z notebooku a notebook jede z baterie a nemá to žádné spojení s vnějškem.
Ten kabel XLR-RCA jsem rozebral a je to zapojené asi takhle (viz příloha). RCA - RCA jsem taky zkoušel a taky to vydává brum. Taky jsem si říkal, že to bude tím nesymetrickým připojením nebo vadným kabelem, ale zase když jsem to zkoušel v elektro obchodu, tak jsem tam připojil tu zvukovku (zvukovku přes USB do NTB a pak opět přes XLR-RCA s monitory) na nějaký notebook a monitory byly bez brumu bez ohledu na to či notebook byl připojen k sítí nebo ne. Našel jsem tady podobné vlákno se stejným problémem a borec to nakonec vyřešil odrušovačem signálu (viewtopic.php?t=324). Ten kabel rozhodně přepájet nebudu, jednak to neumím a za druhé, bych to pak nemohl do 14 dnů vrátit za jiný.
xlr.jpg

rasgon
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 6
Registrován: pát 28. pro 2018 20:20:35

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od rasgon » sob 29. pro 2018 19:12:41

Tak ted jsem vyzkoušel i svůj notebook (předtím jsem zkoušel notebook kamaráda, který vydával brum). Můj notebook je stejně jako notebook v elektro obchodu uplně čistý bez ohledu na zapojení do sítě.

Uživatelský avatar
blaha
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 3500
Registrován: úte 30. pro 2008 18:13:14
Bydliště: cca 10km od Jaroměře
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od blaha » ned 30. pro 2018 8:29:23

Jestli vidím dobře, tak ten kabel je zapojeny blbe. Cerveny ma byt na pin 2 a stineni na pin 3 pripadne propojeny s pinem 1.
Takhle jak to vypadá se to pro bedny tváři ze do nich pouštíš symetricky signal, ale jedna pulvlna se lovi ze vzduchu coz je spatně.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, divadlo Jaroměř, občas zvučení na sebe mimo divadlo, občas nějaký ten prodej i instalace techniky

miro
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 108
Registrován: pon 18. led 2010 20:07:27

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od miro » ned 30. pro 2018 10:53:52

Některé NB mají napáječe ze sítě třívodičové, kde je PE galvanicky spojené s mínus pólem napájení, následně (chybně) signálovou zemí NB a některé pouze dvouvodičové. Proto se můžou jednotlivé typy NB chovat rozdílně. Pokud se objeví po propojení systémů brum, NIKDY není příčina v připojení zemnícího kolíku. To je pouze důsledek. Příčina je v zavlečení PE vodiče do signálové zemně. Tudíž chyba obsluhy nebo výrobce. Řešení je přísná symetrie, příp. DIBOX-galvanické oddělení. Nikdy ale ne odpojení PE nebo hledání "správné" zásuvky. Tu můžeš sice najít, to se ale určitě změní těsně před produkcí :D , protože někdo připojil další spotřebič. PE vodič je ochranný a nikde by se neměl potkat se signálovou zemí. Taky k tomu není žádný důvod.

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 403
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Dešov a Olomouc

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od mkarr » stř 02. led 2019 17:36:05

Kabel je každopádnbě zapojený blbě, takže bych jej do 14. dnů vrátil raději hned, pokud jej nehodláš přepájet.
Přepájet ho, bych stejně doporučil jako jedinou cestu, jak spolehlivě vyrobit kabel který potřebuješ.
Ono pokud se hodláš pustit do nějaké byť jen základní zvukařiny, udržovat svůj aparát včetně kabelů v nějakém rozumném stavu a utrácet při tom co nejmíň peněz, stejně bude lepší, naučit se pájet alespoň nejzákladnější věci, jako jsou konektory ke kabelům. Jestli jej nehodláš přepájet, tak by bylo vhodné pořídit kabel někde, kde vědí jak funguje XLR. Pro představu.....
Na tvém obrázku je zapojený pin 1 a pin 2. Pin 1 se používá na stínění a nepodíli se na signálu. Pin 2 je kladný pól signálu. Kladný neznamená nutně že na něm nemůže být záporné napětí, protože signál bývá v lepším případě střídavý, ale asi je to lepší označení, než neinvertovaný signál. Tento signál vede dvěma dráty a druhý drát záporný pól (invertovaný) vede na pin 3. Když na pinu 3 nic není, zařízení do kterého se takto přivede signál, si musí ten třetí drát domyslet a domýšlí si jej ze vzduchu, ze stínění a ze všeho co je po ruce. Čili i ze všeho co v tom zvduchu lítá. a protože ve vzduchu úplně nejvíc lítá kmitočet elektrické sítě, nasbírá tam hromadu 50Hz rušení a přimíchá jej k tomu signálu. Pokud se dělá kabel kde jeden konektor je symetrický (XLR) a druhý nesymentrický (RCA) může se buď spojit stínění s invetrujícím signálem do jednoho drátu, resp. stínění, nebo se stínění do nesymetrického konektoru vůbec nepřipojí. Bude to fungovat s o mnoho větší pravděpodobností, než tohle na obrázku. Brrr....
Je docela možné, že ty monitory ve skutečnosti nemají symentrický vstup a jen se tak tváří. Pak by takovéto zapojení nemuselo až tak vadit.

Pokud notebook s externí zvukovkou vrčí i když není připojený do sítě, ignoruj příspěvky kde si přispěvatelé ani nepřečetli zbytek vlákna, kde to už uvádíš, dokonce hned v prvním příspěvku, ale stejně se Ti pokouší dělat analýzy zemních smyček.
Každopádně zmínka o DiBOXu nebyla až tak od věci. Spousta počítačů a jiné elektroniky dost kašle na to, co se jim může nebo nemůže dostávat se zvukového výstupu jako rušení. Totéž platí o napájecím obvodu pro USB konektory. Zvlášť pokud jde o nějaký lacinejší notebook. DiBOX bych ale bral jako dobrou investici jen v případě, že budeš připojovat i jiné nevyzkoušené přístroje jako zdroje signálu, nebo tahat signál na delší vzdálenosti, než těch 1 - 3 metry mezi zvukovkou a monitorem. Pokud teď stávající notebook nebručí a je to ten notebook ze kterého se bude hrát, tak je vyhráno. Každopádně kabel s odpojeným záporným pólem signálu fakt vrať nebo předělej jak má být, protože pokud jsou vstupy do beden fakt symentrické, bude to vždycky fungovat hůř, než správně zapojený kabel.

miro
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 108
Registrován: pon 18. led 2010 20:07:27

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od miro » čtv 03. led 2019 19:35:54

Analýza zemní smyčky nemusí být mimo mísu a to i když je NB odpojený od sítě. Je nutné kompletní odpojení od veškerých periferií!!! Nemyslím tím např myš, která dále nikam nevede. Pokud to bručí i nadále, pak viz makarr. PS náhodou! jsem přečetl celé vlákno ale přiznám, že výraz odpojení od sítě mi oparvdu unikl.

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 403
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Dešov a Olomouc

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od mkarr » pát 04. led 2019 14:18:51

miro: Pardon, Tak to se omlouvám za křivé nařčení. Jinak s těma periferiema, pokud jsou připojené k čemukoli uzeměnému máš samozřejmě pravdu, jen jsem nepředpokládal, že to bude připojené třeba přes další USB k tiskárně, nebo k něčemu jinému než myš a ona zvukovka.

miro
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 108
Registrován: pon 18. led 2010 20:07:27

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od miro » pát 04. led 2019 14:58:02

Jj, tak jsme pokecali, hlavně jestli si z toho odnesl něco autor vlákna. Byla by dobrá zpětná vazba.

rasgon
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 6
Registrován: pát 28. pro 2018 20:20:35

Re: Problém se studiovými monitory - brum

Příspěvek od rasgon » pon 07. led 2019 19:30:39

Tak pánové mám tu aktualizaci. Kabel byl opravdu špatně zapojený. Napsal jsem do firmy (Bespecco), která je dělá a napsali mi, že jsem náhodou dostal kabel ze špatné várky a že jich takových na skladě mají víc. Poděkovali mě za upozornění a poslali mě kabel nový, už správně zapojený. Bohužel ani to nepomohlo. Koupil jsem proto odrušovač signálu Sinus Live GL-205 a zapojil to mezi zvukovku a výše zmíněným kablem do monitorů. Žádný brum, monitory jsou konečně tiché. Takže to asi je zemní smyčkou? Jinak u těch notebooků jsem zjistil, že to je komplikovanější. Všechny notebooky jsou tiché (i bez odrušovače), pokud oba monitory zapojím do stejné zásuvky. Samotné zapojení notebooku (jestli do sítě, nebo přes baterii) nemá vliv. Samozřejmě jsem to stejné zkusil i s počítačem a monitory jsem zapojil do stejné zásuvky kde je PC a tam to nepomohlo. Opravdu nechápu jak je to možné.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“