Rekordér Roland VS 2400 dělá lupance v nahrávce

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • AH QU za legendárně nízké ceny
mkarr
Uživatel
Uživatel

Rekordér Roland VS 2400 dělá lupance v nahrávce

Příspěvek od mkarr » úte 26. lis 2024 23:27:18

Ahoj,
Sám jsem studiovou prací nepolíbený, natož archiváliemi jako je výš zmíněný rekorder, ale známému, co jej používá, protože počítač je pro něj ještě příliš moderní, se teď stala nemilá věc.
V nahrávce rodělaného projektu se mu v některých z poslednch nahraných stop objevily lupance. Prostě analgové části z nějakého důvodu lupou. Jak DA převodníky při přehrávání, tak bohužel i AD převodníky při nahrávání.
No a já bych mu s tím chtěl pomoct, ale nevím jestli z této věci jde nějak rozumně vyexportovat jednotlivé stopy, lupance nějakým nástrojem vyčistit (není jich moc, ve většině stop kde jsou, je lupanec jednou za pár vteřin a nejsou nijak silné) a pak ty stopy ideálně dostat zase zpátky, protože on to asi v jiném prostředí nesmíchá. Rekorder umí udělat zálohu na CDčka v nějakém svém formátu. Je nějaký nástroj do PC, co by to uměl přečíst a ideálně zase po úpravě vrátit?

Druhý dotaz je, jestli někdo nemáte představu, čím můžou být způsobené lupance, které se projevují jak na vstupních AD převodnících, tak na výstupních DA převodnících. Při přehrávání přes analogový výstup jsou lupance i tam kde v nahrávce nejsou. Podezírám napájecí zdroj (uvnitř je normální PCčko s nenormálními periferiemi), ale protože jsem se do toho nikdy nevrtal, nějaký ten tip od někoho kdo tyhle rekordery zná, by mi byl dost k užitku.

STIGMA
Uživatel
Uživatel

Re: Rekordér Roland VS 2400 dělá lupance v nahrávce

Příspěvek od STIGMA » pát 29. lis 2024 10:53:08

Našel jsem akorát toto https://www.studiomidi.cz/studiomidi/es ... 00-monitor
A tam má v popisu, že by to mělo umět export/import WAV. Ale jestli to umí i jednotlivé stopy tak to jsem z toho nepochopil. Kdyby to šlo tak by bylo vyhráno. Potom jednotlivé stopy otevřít v nějakým DAW a ty lupance "tuškou" vyreušovat. Není to složitý, ale je to drbačka. Pak to zase hodit na CD a naimportovat zpět. .
Jinak s těma lupancema ti nepomůžu. To je pro elektrikáře/elektronika, což já nejsem. Zkusil bych to nahrávadlo zapojit na jiný okruh zásuvek abych vyloučil jestli tam nějaké jiné zařízení nedělá bordel.

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » čtv 05. pro 2024 20:47:00

Ve skutečnosti leží tyhle nahrávadla dvě vedle sebe, na stejné zásuvce, a jedno lupance dělá a druhé ne.
Když přehrávám na tom, které lupance dělá, tak je dělá i v nahrávce ve které reálně lupance nejsou. Čili vznikají i při přehrávání. Poznám to tak, že když to pošlu z nahrávadla ven digitálem, tak na té nahrávce lupance nebudou.
Na jiných stopách, co se nahrávaly později, ale už lupance jsou i v nahrávce, a ty samozřejmě lupou i když se posílají ven po SPDIF. V případě že se mi nepodaří najít důvod lupání, nebo metodou pokus omyl (výměna napájecího zdroje nebo výměna jeho elektrolytů asi bude pokus číslo 1), tak asi budu známého muset trochu víc naučit s počítačem a vybrat s ním nějaké nedojezené jabko. Nebo tyhle nahrávadla ještě někdo opravuje? Nevíte někdo? Kousek od nás máme MusicData, ale jestli ještě vezmou na opravu takto věkovitou mašinku.
Vyexportovat jako WAV by to asi šlo, ale v tom nahrávadle jsou v rámci každé stopy jednotlivé nahrávky, jsou už časově sesynchronizované napříč stopami ale jinak samostatné. Nevím co by to udělalo, kdyby se nahrávka vyexportovala jako samostatná stopa, upravila a vrátila zpět. Jestli by se tím něco nerozhodilo.
Našel jsem v manuálu zmínku o možnosti připojit externí disk. Ale má to být SCSI, nebo něco jiného přes příslušnou redukci.
Taky jsem dneska našel nástroj , http://www.thegoodlibrary.com/VSWaveExport.php který by měl umět mimo jiné rozluštit backup CD z těchto Rolandích mašin a vyexportovat z nich WAV soubory. Ale nebyla tam zmínka o možnosti šoupnout to pak zase zpátky. No asi to bude slušná drbačka, to tam dostat a nerozhodit to. Způsobů jak to dostat ven zjevně pár existuje, ale import zpět asi bude o importu Wave a kontrole synchronizace s původní nahrávkou.

Chmmm

Příspěvek od Chmmm » čtv 05. pro 2024 21:00:13

Hmmm, bejt to stroj s windows, tak řeknu zvětšit buffer, protože přesně tak jsme kdysi vyřešili nahodilé lupání ve stopách. Nevím už, kde a jak se to přesně nastavovalo, to bych musel strašně moc přemýšlet a vzpomínat.
Nicméně k této speciální mašince je ti taková informace stejně k prdu, takže jako bych nic neřekl...

STIGMA
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od STIGMA » čtv 05. pro 2024 21:19:58

Aby se to nerozhodilo tak určitě neustále dodržovat stejnou vzorkovací frekvenci. Ale jestli to používá ještě nějaký svůj formát tak těžko říct co to udělá při převodu z / na wav. Dalo by se vyzkoušet třeba jednu stopu co to udělá.
Jinak nevím co dodat. Samozřejmě počítač + DAW je řešení.

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » čtv 05. pro 2024 21:21:42

Kdo ví, Možná i tady jsou nějaké nastavitelné buffery a nějaké alá ASIO ovladače. Ale já s tím ani neumím zacházet, natož abych znal všechnby možnosti co tam jde nastavit a případně kde.
Ale ono to lupání se vyskytuje dost nahodile a i v místech kde je v nahrávce ticho, Nevím jestli data tekoucí z DA převodníků mají jinačí velikost toku v pomlce, ale ona zrovna tahle mašinka má možná podobně dlouho i problémy s bootováním, často prý se musí opakovaně vypínat a zapínat, aby naskočila a nebo nechat po zapnutí nějakou dobu (klidně třeba půl hodiny, nebo i víc, aby naskočily výstupy a při přehrávání to vydávalo zvuk, takže tam bude nejspíš něco hardwarového špatně.... No prostě hromada problémů ve které je uložené CDčko těsně před dokončením a majitel se hrozí představy, že to bude muset z části nahrát znovu, míchat znovu a masterovat v prostředí které neumí používat a bez svého oblíbeného pluginu.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“