Zvuceni v 70tych a 80tych letech

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota » čtv 22. lis 2007 14:06:17

Nó, tu Vermonu jsem si také kdysi "užil", obzvláště ty POST-AUXy pro odposlech... :smt013 Za krátko bylo uděláno rozdělení linek na odposlechový STUDIOMIX :D na jevišti, jenž kapela používala před tím.

Ta fotka je fakt hustá! :-) , tomu říkám odposlech! Jestlipak chtěl také bubeník kopák do svého monitoru...?
To by mě fakt zajímalo, jak to tehdy, v dobách a hudbě mého, zřejmě nitroděložního mládí, hrálo. I když ze současného pohledu a pojetí PA asi moc ne, fázové posuvy a především ak. zpětná vazba by moc kvality a dB neumožnily. Jenže když se nad tím zamyslím, kde je psáno, že uprostřed běsnícího davu seděl zvukař ve své ohrádce? Co když to bylo tak, že nástroje byly zesilovány a směrovány jen do svých částí soustav? Na zpěv tipuji ten půlkruh uprostřed - sestava totiž vykazuje značnou vertikální směrovost, z tohoto principu velmi zjednodušeně řečeno, těží i současné LA sestavy, když nepočítám delay a další processing. Stereo se v ozvučovačkách moc nenosilo a tak relativní čitelnost, drobná směrová lokalizace a vzdálenosti, potřebné k eliminaci vazby, zajišťovalo právě právě to dělení sestav k jednotlivým nástrojům. Třeba klavír mohl být vyzařován ze světlého reprosloupu vlevo, akusticky slabší zdroje z vrchních soustav, silnější, či linky byly níže a tedy i blíž ke zdroji zvuku a něco se částečně s malými výkony posílalo jako odposlech vlastního nástroje či zpěvu k samotným hudebníkům. Pak se to sáhodlouze nastavovalo a štelovalo, až se dosáhlo nejlepšího výsledku. Hodně toho také oproti dnešku bylo na umění muzikantů a aranžích! Když si dále uvědomím, že výkony tehdejších zesilovačů a účinnosti tehdejších repro nebyly oproti současným standartům nic moc, pak ani ty ohromné sestavy beden nemusely být zdrojem vazbení - spíše zde umožňovaly větší dynamickou rezervu. Navíc, tehdejší publikum by asi při dnešní hladině ak. tlaku běžného metalového koncertu opouštělo velmi rychle sál a mám za to, že ani hudební styl (ten klavír mi to napovídá) by se k prahu, blížícímu se známé hladině startu tryskáče, asi nehodil.

Nevím, nebyl jsem tam, za jevištěm neprocházel a tak se domnívám, že to takto mohlo být také řešeno. Ale jestli se tu objeví nějaký pamětník, či zvukař-historik, rád se nechám poučit.

Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota » čtv 22. lis 2007 14:13:26

Ještě trochu odbočím, když se hrabeme v té historii. Kápněte barvu, kdo z vás se také aktivně podílel na ozvučovačkách k 1.Máji, svazarmovských soutěžích, vojenských přehlídkách atd. ? No je fakt, že tehdy jsme, co by mladá ucha, povinnost zvučit tyto akce nebrali nijak kriticky, jelikož na oplátku jsme zase mohli naložit "státní" apec do půjčené dvanáctsettrojky a vyrazit po školách či táborech mezi baby hrát z cívkáčů diskotéky... :roll:

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 23. lis 2007 22:06:40

Jaj, Oto jak te tak posloucham (ctu), tak si uvedomuju ze jsem ve svych 31ti letech vlastne zvukovej cucak ;-). Ja jsem se podilel z te druhe strany ... s mavatkem ;-D

Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota » pát 23. lis 2007 23:39:48

Zas o tolik ne, jen o 7let. Ale já byl strašně moc brzy Hi-Fi-klubově aktivní. :D Navíc jsem v den mávátek brzy poránu tahal na náměstí reprosloupy a dráty a pak rychle hajdy před ZUŠ, hodit buben na ramena a vyrazit s dechovkou do ulic. Byl jsem 13ti letej pažout, takže mi tehdejší politické zřízení nic moc neříkalo. Dokonce tolik nic moc, že jsem téměř propadal z totáčové občanské nauky. :)

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvuceni v 70tych a 80tych letech

Příspěvek od safa » pát 16. led 2009 16:38:19

Tohle je nejvic:

Obrázek

Zapadni verze :

Obrázek

sinclair
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sinclair » čtv 22. led 2009 13:51:04

Takový mix Vermona 1642 už byla strojovna, na kterou se nechytalo nic z tehdejší produkce Tesly, v té době se dělal jen mizerný oranžový mix AZL120 12-2. Ta 1642 už měla transformátorový vstupy a výstupy, čtyři grupy, čtyřpásmový korekce, akorát bylo hodně těžký ji sehnat. Baroví muzikanti, jezdící do zahraničí sem vozili Zecky, Peavey, Dynacordy, kraloval Zeck, kultovní značka barových kapel. Skutečně dobrý, velký a vybavený FOH mix, jak je známe dneska, měl málokdo, prakticky pouze zvukaři Pragokoncertu, kteří zvučili hvězdy typu Karla Gotta a živili se tím, při tehdejších platech to bylo pro soukromníka finančně nezvládnutelný.
Už od druhé poloviny 70.let nebyl problém i s tuzemskou součástkovou základnou vyrobit koncové zesilovače s výkony 300-600W, problém byl, do čeho ten výkon pustit-kvalitní a výkonné zahraniční reproduktory se sem pašovaly všelijak a zase, byly ukrutně drahé. Sám jsem kupoval v roce 1982 dva kusy Electrovoice EVM15B, kus za 5.800,-Kčs při mém tehdejším měsíčním platu okolo 2.600,-Kčs...

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 23. led 2009 14:41:25

Az budete nadavat pri noseni sveho aparatu vzpomente si na tohle:

Obrázek

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » úte 27. led 2009 23:30:11

Zajímavější by byla fotka těch zesilovačů a vůbec nějaká informace, kolik to tak mohlo papat elektriky. Možná se pletu, ale právě ten počet reprosoustav a evidentně velkých šneků by mohl spíš napovídat, že tehdy koukali na tu citlivost ....
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

jirkaaa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od jirkaaa » stř 28. led 2009 4:57:58

Ota píše:Ještě trochu odbočím, když se hrabeme v té historii. Kápněte barvu, kdo z vás se také aktivně podílel na ozvučovačkách k 1.Máji, svazarmovských soutěžích, vojenských přehlídkách atd. ? No je fakt, že tehdy jsme, co by mladá ucha, povinnost zvučit tyto akce nebrali nijak kriticky, jelikož na oplátku jsme zase mohli naložit "státní" apec do půjčené dvanáctsettrojky a vyrazit po školách či táborech mezi baby hrát z cívkáčů diskotéky... :roll:
:-) já jsem se podílel jak psal Šáfa max. v červených trenýrkách a bilém tílku s mávátkem,ale slyšel jsem o tom dost ...např.když něco vypadlo(zesík,mikrofon apd) tak to hned prý "soudruzi" braly jako sabotáž-a hurá na výslech :shock: Pamětníci by mohly zajisté vyprávět ............. :wink:
Kdo vás to naučil dělat takovej kravál?:)

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » stř 28. led 2009 10:39:25

honza637 píše:Zajímavější by byla fotka těch zesilovačů a vůbec nějaká informace, kolik to tak mohlo papat elektriky. Možná se pletu, ale právě ten počet reprosoustav a evidentně velkých šneků by mohl spíš napovídat, že tehdy koukali na tu citlivost ....
... taky jsem tonekde videl, tedy pohled na tu hromadu zezadu, ale nemuzu to ted najit. Zatim aspon takhle:

Obrázek

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza637 » stř 28. led 2009 11:01:14

Solidní hardcore :)
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK » pon 09. úno 2009 18:38:38

sinclair píše:Takový mix Vermona 1642 už byla strojovna, na kterou se nechytalo nic z tehdejší produkce Tesly, v té době se dělal jen mizerný oranžový mix AZL120 12-2. Ta 1642 už měla transformátorový vstupy a výstupy, čtyři grupy, čtyřpásmový korekce, akorát bylo hodně těžký ji sehnat. Baroví muzikanti, jezdící do zahraničí sem vozili Zecky, Peavey, Dynacordy, kraloval Zeck, kultovní značka barových kapel. Skutečně dobrý, velký a vybavený FOH mix, jak je známe dneska, měl málokdo, prakticky pouze zvukaři Pragokoncertu, kteří zvučili hvězdy typu Karla Gotta a živili se tím, při tehdejších platech to bylo pro soukromníka finančně nezvládnutelný.
Už od druhé poloviny 70.let nebyl problém i s tuzemskou součástkovou základnou vyrobit koncové zesilovače s výkony 300-600W, problém byl, do čeho ten výkon pustit-kvalitní a výkonné zahraniční reproduktory se sem pašovaly všelijak a zase, byly ukrutně drahé. Sám jsem kupoval v roce 1982 dva kusy Electrovoice EVM15B, kus za 5.800,-Kčs při mém tehdejším měsíčním platu okolo 2.600,-Kčs...
tak jak to tak čtu je mi 14 a k tomu mixu sem se dostal a musim řict že i když je dnešní technika hodne daleko porad je to pro me strojovna :mrgreen: a nekdy musim uznat ze je lepsi koupit neco starsiho a kvalitniho nez noveho a nekvalitniho. jinak drsnéé fotky mooc poučné

Pavel Sulek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel Sulek » úte 10. úno 2009 12:01:10

sinclair píše:Sám jsem kupoval v roce 1982 dva kusy Electrovoice EVM15B, kus za 5.800,-Kčs při mém tehdejším měsíčním platu okolo 2.600,-Kčs...
Ja mam doteraz v dvoch menej pouzivanych hornflexoch 2ks EV DL18X. A stale sluzia.

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » ned 01. bře 2009 21:24:25

Male zvuceni v 80-tych letech (mnozi z nas jiste pomatuji, ze)

Obrázek

maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved » ned 01. bře 2009 21:37:14

Jééé , tuším Jolana Galaxis Bass ? !! To byla moje první holka !

.. ta basa v pozadí !

Odpovědět

Zpět na „Bar“