Jak účtovat mezi kapelou a sponzorem?

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » pon 18. dub 2011 9:54:06

Přesně - záleží na formulaci, čili takto to je logické. Já jsem předpokládal od začátku, že se zde jedná o jednorázovky. Ale i tak zadavatel neodvádí IMHO nic. Všechno je na tom jedinci, co vykonává tu práci (není totiž zaměstnanec).

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop » úte 19. dub 2011 21:41:21

U tech jednorazovek, jak pise KamilV, je to do 5000,- za mesic srazkova dan 15% a nad 5000,- za mesic 25%. To ti z toho "zamestnavatel" hned strhne a odevzda statu. Pokud je to zdaneno takto srazkou, tak uz se to v danovem priznani nepriznava. Jak to ale ten "zamestnavatel" odevzdava statu, to nevim. Byl jsem vzdy v roli "zamestnance". Ten limit je asi tech 150 hodin za rok. Limit se standartne obchazi tak, ze tu sumu rozpocitas na velmi drahou hodinu a maly pocet hodin.

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » úte 19. dub 2011 22:29:23

Jasný. Jako možný je všechno - já jen vím, že jsem nevyplňoval žádné nacionále, takže z toho jsem teď ve svých příspěvcích vycházel. Koneckonců já jsem v pohodě, protože jsem si to do přiznání dal; jak s tím naložil zadavatel je mi tím pádem fuk :lol:

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

Petr V

Příspěvek od Petr V » úte 19. dub 2011 22:30:44

U DPP - existuje několik variant a od roku 2011 i více omezení.
Tedy DPP:
1.Max 150 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele (bylo i dříve)
2.Kdo je v evidenci UP od 1.1.2011 nesmí si nic přivydělat (kdo je evidovaný před , může 4000kč)
3.Studující může podepsat prohlášení poplatníka daně, donést potvrzení o studi.Může si pak uplatnit slevu na dani 2070kč a třeba z 6000kč nezaplatí ani halíř na dani.Prohlášení lze podepsat pro dané období jen u jednoho zaměstnavatele..
4.Částky do 5000 měsíčně není třeba uvádět v ročním zúčtování daně a zaplacením 15% daně je vše vyřízeno.
5.Nad 5000 odvádí daň zaměstnavatel a polatník musí výdělek uvést v ročním zúčtování, daň ze mzdy je pořád 15%.
6.Minimální hodinová sazba musí být 48,10kč, jinak se musí rozdíl doplatit, viz minimální mzda.
7.Kdo nemá jinou práci než DPP a není za něj plátcem soc a zdrav pojištění stát (není v evidenci ÚP), musí se do 8 dnů příhlásit na zdravotní poj. k platbě zdav. pojištění a to je min 1080kč(tuším) bez ohledu na výdělek.Na to doporučuji se případně přeptat,aby vám za 5let nepřišel exekutor s doplatkem 50000kč i s penále.
8. Za škodu způsobenou ručíte na DPP v plné výši, ne jako u zam, poměru.Kdo zničí Vi-6 zacvaká jí celou a ne jen 3 měsíční platy, dobrá je tedy pojistka na blbost ,pokud je to nutné.
9. Kdo plánuje pracovat celý život na DPP nedostane ani korunu důchodu od státu.
10.Od roku 2011 musí být DPP sjednána písemnou formou a zaměstnavatel ji musí 40 let archivovat!! :-))

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » úte 19. dub 2011 23:13:21

Ad 1. - myslím si, že u omezení 150 hodin není rozhodující, kdo je zaměstnavatelem, pokud budu mít u jednoho 60 hodin a u druhého 90 hodin, limit jsem vyčerpal.
Potvrzují mi to i odborné weby, ale jist si nejsem.
Ad 9. - já na DPP nedělám nic a přesto si myslím, že v důchodu taky nedostanu ani korunu...

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » stř 20. dub 2011 0:19:34

doporučuji všem diskutujícím přečíst si první příspěvek tohoto tématu :roll:

tazatel řeší situaci, kdy sponzor zřejmě už nechce půjčovat/pronajímat auto bez dokladu (nevím, jestli dotuje i palivo), tedy chce ve svém účetnictví uplatnit náklad.
Současně by bylo dobré, kdyby kapela z příjmu neodváděla žádné daně, tedy i ona oproti příjmu nějaký náklad vykázala.
Obávám se, že DPP situaci neřeší.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 20. dub 2011 8:14:54

Myslím, že odpovězeno už bylo. Kapela musí získat nějakou cestou DIČ, buď to někdo vezme na sebe a stane se živnostníkem, nebo založí o. s.
Následně je rozhodující, kdo jim to auto půjčuje. Pokud je subjekt právnická osoba, tak by firemní auto půjčovat neměla vůbec (nevím, jestli to platí stále, ale dřív to bylo tak, že firemní auto směli řídit jen pevně určení zaměstnanci a policajti to kontrolovali).
Myslím, že není cesta, jak půjčujícímu "zalepit" díru v účetnictví za zápůjčku auta - pokud nemá koncesi na půjčování aut. Lze ale, jak už bylo napsáno, sepsat Smlouvu o reklamě a propagaci za vystavení cedule a požadovat za to "peníze". Na tyto peníze se vystaví výdajový doklad a kapela si za ně natankuje... Možná je to trochu kostrbaté, ale předpokládám, že ta kapela nejezdí moc často, jinak by měla své vlastní auto.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 20. dub 2011 8:20:07

KamilV píše:Ad 1. - myslím si, že u omezení 150 hodin není rozhodující, kdo je zaměstnavatelem, pokud budu mít u jednoho 60 hodin a u druhého 90 hodin, limit jsem vyčerpal.
Martin už sice upozornil na odklon od tématu, ale pro úplnost jen doplním, že tady jsem se zmýlil, limit 150 h ročně se počítá opravdu pro každého zaměstnavatele zvlášť.

Odpovědět

Zpět na „Bar“