Poškodenie techniky na akcii

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.

Kto urobil chybu?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

• Reklama
  • nové mixpulty Qu
John Locke

Re: Poškodenie techniky na akcii

Příspěvek od John Locke » pon 02. čer 2014 0:42:28

Myslím si (po zběžném pročtení diskuze), že na vině je z větší části přítomný zvukař.
Mě nikdy zpětná vazba nezničila repro. A to nemám na mysli aparáty se sofistikovaným DSP.
Čili typuji, že jsi měl špatně nastavený aparát (špatný poměr výkonu zesilovače ku příkonu repra) a tudíž je to tvoje starost. To, jestli je moderátorka hloupá nebo ne, nemění nic na tom, že jako zvukař, ať už placený, nebo ne, bys měl sedět na zadku za mixem. Pokud jsi to nedělal, tvoje mínus. Pokud jsi jí nesl mikrofon, tvoje mínus, neboť si pro něj měla přijít.
Promiň, ale ta anketa mě smrdí alibismem, přesně tak jak píše pan Mašín.
Nemyslel jsem nic jako urážku nebo útok.
J.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 02. čer 2014 1:58:35

Abychom byli přesní, v anketě nejde o vinu, ale chybu, určitě se dá říct, že nějakou tu chybu udělal každý a nebude to daleko od "pravdy", jenže anketa jak je udělaná to jednoduše nedovoluje a jakékoli hlasování v ní nutně musí být dost nespravedlivé až urážlivé vůči někomu. Proto ji pokládám za špatnou, od začátku a zrušil bych ji. Samotná diskuze naopak podle mne zajímavá je, právě proto, že se může každý vyjádřit jak CHCE, ne jen jak SMÍ. Já bych možná v tomto případě ani nemluvil o vyložené chybě, spíš o riziku. Podle mne to riziko poškození aparátu například zpětnou vazbou je vždy nejlépe známé jeho majiteli, obsluhujícímu zvukaři (tady tatáž osoba) a také jsou v nejlepší pozici proti němu něco dělat, ať už přípravou nebo na místě. JE to součást jejich práce. Na poslední konkrétní ruku, která ten mikrofon nějak natočila, i když neměla, se dá v podstatě už jen nadávat a pokud nešlo o úmysl (i když u některých muzikantů by snad i ten úmysl v rámci jejich vyvádění na podiu měl být předvídán a ošetřen), tak je to spíš vis maior.
Shit happens.

H.M.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pon 02. čer 2014 10:01:12

Jak už zaznělo, nedělat charitu.
Charitu, jen, když ji zaplatí. Alespoň lidi. Pak můžeš sedět za pultem a handku předává někdo jiný.
Nikdy nepředávat handku, která není zamutovaná a nemá stažený fader.
Vždy sedět za pultem a hlídat kliky, prsty na tom, co může zlobit. Já měl v sobotu mikrofonů 25 a stál za tím 15 hodin.
Když je moderátor "chodič", hlídat na faderu, odkloňovat, mutovat, poslat za ním kolegu, aby jej odtáhl do bezpečné zóny.

A hlavně - za každou akci chtít o trošku víc peněz, než je nejnutnější minimum, aby vznikl nějaký "fond oprav" a kvůli jedné upálení kmitačce neměl vrásky.
Dělám, co mě baví.

John Locke

Příspěvek od John Locke » pon 02. čer 2014 10:25:45

Tak. Trošku jsem tomuto tématu věnoval čas a dočetl jsem se, že zakladatel má Sabinu. Dokonce tři kusy. Tak to je podle mě docela ostuda, ne pro Sabiny, protože to je zařízení, které je světově zvukaři uznávané, ale spíše pro toho, kdo aparát nastavil, protože správně zapojená Sabina umí docela dost "čarovat".
jinak souhlasím s panem H.M. i TomasVv,... prostě situace, kterou bych nikomu nepřál
J.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pon 02. čer 2014 11:05:12

Já bych z toho nedělal takovou kovbojku. Především, jak tu zaznělo: NEDĚLAT CHARITU - nikdo z nás si nekupoval aparát proto, aby někomu pomáhal, jako spíš proto, aby s ním horko-těžko vydělával peníze na vlastní obživu. Zadarmo tam mohou být účinkující, někdo to může zajistit sponzorsky (= má ze svojí "filantropie" reklamu), ale těžko zvukař s technikou.
Přestože "na ně nejsou peníze", na akci podobného druhu musí být vždy minimálně dva lidé - mikrofonista a zvukař, který "sedí na prdeli za pultem", protože se často neví, co se bude dít v příští minutě. Model, kdy sám zoufalec běhá na podium přestavovat mikrofony, podávat handky, v průběhu jednoho vystoupení debatuje s dalšími účinkujícími o tom, co potřebují a který track z kterého CD se bude pouštět... všichni to známe. Poukázka na jistý průser a kromě jiného neuvěřitelný opruz.
Co se týče "poučení" moderátora, ideální je S MIKROFONEM SE POHYBUJTE POUZE PO PODIU, pokud odcházíte, vraťte mikrofon do stojanu. Nechoďte s mikrofonem mezi lidi, pokud chcete s někým dělat rozhovor, vytáhněte si ho na podium. - Tomu rozumí i idiot a zabrání to i mnohem horším situacím (zažil jsem hledání handky za 20.000, kterou moderátor "někde odložil" a nevěděl kde, jednou nám taky moderátor odjel na další holírnu a až v autě zjistil, že má pořád v kapse naši handku...)
Co se týče náhrady škody, většinou zvukař "utře hubu" - jednou nám Mahulena Bočanová upustila nějakého Beyera a ještě nám vynadala, jaktože přestal fungovat...

takže pokud škoda nejde do desetitisíců, můžeme být vlastně rádi...

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 02. čer 2014 12:02:42

Z vlastnej praxe môžem povedať, že si ešte pred akciou prejdem priestor "kam až sa môže s handkou niekto dostať" a ošetriť si to. Ak to z rôznych dôvodov nejde, neostáva mi nič iné ako sedieť na prdeli a strážiť to. Pýtať si od niekoho náhradu škody by mi prišlo fakt trápne a čudujem sa moderátorke, že na takú výzvu vôbec reagovala.
Moderátor často musí riešiť úplne iné veci ako väzbu, na to som tam ja. S tými čo to zvládajú a berú ohľad na technické limity pracujeme radi a na tích druhých si zanadávame :-) Ale činiť ich zodpovednými za podobnú situáciu je "nonsens"

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » pon 02. čer 2014 14:27:35

Oni i zkušení účinkující občas udělají kiks. V sobotu mi shodila jedna zpěvanda zadkem stojan s mikrofonem, když cosi malovala s dětmi. Ještěže přežil, ten model už se nedělá. Taky jsem na jedné zadarmo akci zažil, že vítr shodil účinkujícímu banjo ze stojanu a následně jim vyšel kouř ze samodomo zesilovačů. Prostě blbej den.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » stř 18. čer 2014 23:24:00

Opravte mě jestli se mýlím, ale u každého vstupu který mám správně nastavený, bych měl za běžných okolností jet na takové vybuzení, že mi případný mikrofon před bednou narazí na limit šavle dřív, než odpálím PAčko. Teda pokud s tím PAčkem nejedu taky na doraz už při samotném zvučení. Jinak bych se chtěl zeptat, odpálili jste už někdy takhle kmitku na aktivkách RCF?

Ondráš

Příspěvek od Ondráš » čtv 19. čer 2014 19:44:27

Nekde je to nejtezsi si sam sobe priznat chybu, to znam.

Parkrat jsem taky zapiskal (diky bohu bez poskozeni), ale vzdy to byla moje blbost (vyjety savle, nedaval jsem pozor kam recnik leze, atd...).
Jeden sice muze u piva rict, ze moderatorka byla k..a co vlezla pred bednu, ale to je tak vse.
Chtit po ni nahradu me prijde hulvatske, moderatori maji kor z TV hodne znamych, taky by sis takhle mohl pekne zavarit ksefty. Ja bych se ji spis smirlivym dopisem pisemne omluvil za nedorozumeni, prijal jeji omluvu anebo s zasel na kafe (uprimne skoro vzdycky v zivote jsem z takove situace spis vytezil).
Formalni odpovednost by mela pouze, pokud by s tebou uzavrela smlouvu, kde by bylo toto vyslovne uvedeno, byla radne poucena a byly definovany sankce (nahrada skody,..), ktere navic nesmi odporovat dobrym mravum (napr. musi byt primerene skode atd.). Jinak se Ti max. muze omluvit, coz ucinila.

Praxe me naucila mit kazdeho za male dite a tak k nemu pristupovat, na ksichte miru zkusenosti zadny spikr napsanou nema a clovek pak nemusi selektovat, znaleho poznam hned a neznaly se vetsinou pak citi sebejisteji a spis chybu neudela. A s trotlem pod reprakem nic neudelas, toho proste stahnes a bude sam stejne za blbce, ale aspon ti nebude nikdo nadavat, ze vazbou lidi ohluchli.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 19. čer 2014 21:10:52

Nevím jak kdo, ale statisticky vzato jde reproduktor zničit přetížením i v kvalitní aktivní bedně. Je to méně časté, než u klasického spojení pasivní bedna+zesík, ale pokud je i pasivní bedna vhodně navržená (nešetřilo se na driveru a výhybce, netlačil se dělicí kmitočet co nejníž to jde), tak rozdíl není dramatický. Co odchází pravidelně jsou ošizené anebo neodborně navržené bedny, ty druhé častěji, firmy s historií obvykle vědí, co si ještě můžou dovolit, aby intervaly poruch zákazníky od značky úplně neodehnaly.

H.M.

Petr V.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Petr V. » sob 21. čer 2014 23:41:23

Anketu ignoruji, protože nevím proč bych měl kohokoliv označovat za hlupáka.
Jinak škody do 2000kč neřeším, prostě to beru jako riziko podnikání, navíc tvrdím, že kdo chce brát musí umět i dát.
Předloni mi Zuzana Tvarůžková (moderátorka z TV - ta opálená :-) ), nalila do monitoru celý šampus. Křtil se na VIPce nějaký výrobek. Trefila se přesně do horny a DE800 přestala hrát. Pronesla jen do mikrofonu: " Pan zvukař mě asi zbije". Spíš to jen špitla a pak musela dál moderovat. Jelikož vše fungovalo, nepochopil jsem co se stalo, neviděl jsem totiž na podium. Kdo dělá VIPky, tak ví, že tam má být zvukař neviditelný. No přišla se přiznat a já jsem rychle vyměnil monitor, než se připravila kapela. Chtěla to zaplatit, ale odmítl jsem to. Jednak jsem nevěděl co se pokazilo a pak mi to přišlo i hloupý, tak jsem to s úsměvem přešel. Díky ní jsem měl 5 dalších kšeftů za solidní peníze a bez podobné nehody. Bohatě se to vyplatilo. Driver jsem umyl a funguje dodnes. Elektroniku mám výhodně pojištěnou se spoluúčastí 5000kč, takže pojišťovna mi to zaplatí. A u těch které podium živí očekávám ,že mají pojistku, kdyby to po nich moje pojišťovna vymáhala.
Pokud dělám VIPku , projdu si s handkou podium a označím žlutou gafou , kde už je nebezpečí zp. vazby. Pokud to jde. S moderátorem si dohodnu,že při zvaní lidí na podium, to zřetelně oznámí. Řeknu mu kde má stojan na odložení mikrofonu a kde je záložní.
Přesto je potřeba podium pořád hlídat, hlavně když moderátor nechá mikrofon zapnutý a jde se při jiném programu hádat s produkcí o peníze... :-)
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz

Odpovědět

Zpět na „Bar“