Jak se stát zvukařem?
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
Re: Jak se stát zvukařem?
Jde to absolvovat za víkend? maximálně prodloužený víkend? Protože o tom byl pokud vím kurz od KnobTweakera.MADMAX píše:http://www.zvukarskaskola.cz/
-
D.Horky
Zdravím.
Chtěl bych se zeptat jestli není nějaká příručka, kde by bylo napsaný, že třeba pro snare se používá toto pásmo. A taky bych se chtěl zeptat, jaký je nejlepší nastavení koncového eq.
Díky
Chtěl bych se zeptat jestli není nějaká příručka, kde by bylo napsaný, že třeba pro snare se používá toto pásmo. A taky bych se chtěl zeptat, jaký je nejlepší nastavení koncového eq.
Díky
exaktní odpovědi na tohle nikde nenajdeš, je to vždy na konkrétním nástroji, situaci, prostoru, stylu... koncový eq se nastavuje tak aby aparát hrál v daném prostoru pokud možno rovně...
jinak si přečti Praxe zvukové techniky, V.Vlachý a toto fórum...
jinak si přečti Praxe zvukové techniky, V.Vlachý a toto fórum...
-
MADMAX
- Uživatel

2 mkarr, D. Horký: Kluci neblbněte, stát se dobrým zvukařem se člověk učí celej život... a prvních dvacet let většinou není dobrým. Jestli si myslíte, že vás někdo něco naučí za víkend, tak jste blázni a jděte dělat něco jinýho, do marketingu třeba
Ta zvukařská škola, co jsem na ní posílal odkaz, trvá jeden školní rok, vždy několik hodin jeden den v týdnu - a rozhodně nepočítej s tím, že z ní vylezeš jako hotový zvukař; maximálně tak budeš vědět co je co a nač se to používá. To neznamená, že to taky budeš umět použít.
ani pitomý auto se nikdo nenaučí řídit za víkend, a to tam jsou tři šlapky, jedna páčka a jedno točítko.

ani pitomý auto se nikdo nenaučí řídit za víkend, a to tam jsou tři šlapky, jedna páčka a jedno točítko.
Zdravím. Nevíte o nějakém zvukařském kurzu v Praze, Lounech, nebo Rakovníku? Hlavně abych z toho měl nějaký platný papír.
Cena tak do 20 000.
-
zvukar
Andrew333: A naco Ti bude papier? Budes ho ukazovat, ked budes chciet zvucit pre rentalku, alebo budes zhanat ksefty pre vlastnu firmu? Takto to (podla mojich skusenosti) nefunguje 
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

To je taková kategorie, u nás tradičně papírový čert ("shořel jak papírový čert"), v Číně papírový tygr (pro přeceňované nebezpečí, dnes mezinárodní pojem) a nyní zřejmě nastupuje papírový zvukař. Ten se asi ještě musí nějak vyprofilovat, předpokládám, že bude oštemplované papíry sbírat, takže se stane členem známé vyděračské organizace OAZA a bude chtít peníze od každého, kdo má uši (50% sleva na prokázanou trvalou hluchotu možná). Nějak přece musí tu počáteční investici dostat zpátky.
Dělám si srandu, já například pokládám nějaké vzdělání v oboru za nutné, jinak se člověk bude stále potkávat s lidmi, co vlastně nevědí vůbec nic, tudíž všechno vědění jim je podezřelé, ale obávám se, že když i na zedníka se kdysi musel každý učit aspoň dva roky, tak zvukaře "se směroplatným papírem" jen tak v nějakém nedělním kurzu z libovolného materiálu vyrábět nejde. Leda by ten kurz navazoval na minimálně střední školu příbuzného směru a jako ve všem by na něj navazovala (nebo předcházela) dost dlouhá praxe.
H.M.
Dělám si srandu, já například pokládám nějaké vzdělání v oboru za nutné, jinak se člověk bude stále potkávat s lidmi, co vlastně nevědí vůbec nic, tudíž všechno vědění jim je podezřelé, ale obávám se, že když i na zedníka se kdysi musel každý učit aspoň dva roky, tak zvukaře "se směroplatným papírem" jen tak v nějakém nedělním kurzu z libovolného materiálu vyrábět nejde. Leda by ten kurz navazoval na minimálně střední školu příbuzného směru a jako ve všem by na něj navazovala (nebo předcházela) dost dlouhá praxe.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Mě překvapuje že to stále chce někdo dělat. Já doporučuji najít si normální slušně placenou práci, a o víkendech(a všech dovolených
) si jezdit zvučit s nějakýma dobrýma kapelama. 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Maxi, Já jsem teď nevylezl z kanálu a nekoupil si mikrofon, zesilovač a bedny Mc Crypt. Mám elektro prumku, příležitostně se kolem zvuku/videa motám a příležitostně zvučím od 15 let. Ale nějak se u mě ne a ne potkat stav, kdy bych na nějakou takovou školu měl čas a peníze. Dřív nebyly peníze, teď není čas. Takže víkendový kurz kde by člověk pochytil pár užitečných věcí, Osahal si hračky co si doma neosahám, vyměnil si pár tipů co kdo na co používá, pak si to do příštího dílu třeba za pár měsíců nebo prostě až někdo uspořádá zkoušel sám a pak přijel na pokračování, to je pro mě jediná cesta jak se řízeně něco naučit jinak než čistě svépomocí. Dobrý zvukař určitě nejsem, pokud vůbec jsem zvukař, ale taky nemám ambice zvučit festivaly a hvězdy s omdlévajícíma fanynkama. Jen dělat líp to, co už tak jako tak dělám.MADMAX píše:2 mkarr, D. Horký: Kluci neblbněte, stát se dobrým zvukařem se člověk učí celej život... a prvních dvacet let většinou není dobrým. Jestli si myslíte, že vás někdo něco naučí za víkend, tak jste blázni a jděte dělat něco jinýho, do marketingu třeba![]()
Jinak se můžu samozřejmě zkusit motat kolem nějakého většího zvukaře, ale s mojí nepravidelnou pracovní dobou a co jsem tak koukal tady na fóru tak i větší nabídkou amatérských rukou k motání se, než větších zvukařů ochotných zaučovat, nečekám že by se mi to nějak solidně dařilo tímto způsobem. Brněnští a okolní zvukaři, klidně to berte jako nabídku pomoci. (krom většiny víkendových dnů teď do vánoc, to už zvučím až dost.)
-
Ondráš
Pokud ma byt zvukar zvukarem, podle me potrebuje nejen technicky zaklad v podobe napr. slaboproude prumky, VOS nebo VS, ale take neco z umeleckeho oboru, pokud nema super talent od boha.
Od toho od jakziva bylo FAMU, UTB Zlin, VOS v Pisku, nove i VUT Brno apod.
Od toho od jakziva bylo FAMU, UTB Zlin, VOS v Pisku, nove i VUT Brno apod.
Já myslím, že "na to naše žvýkání na dědinách" úplně slaboproud není potřeba. Dá se pořídit technika, která je defakto plug&play. A možná, že i na větší zvučení to není úplně nutnost ne? Spíš to povědomí o muzice je důležité. Zvukař co má uši jenom na to, aby mu neuletěla čepica, je akorát tak (možná) dobrý bedňák.
Ondráši, Takže kdo nemá alespoň konzervatoř, není muzikant?
Myslím že to trochu moc žereš. Zkus si představit že i bez systematického vzdělávání, se dá dělat hudba a taktéž i zvuk. Nebude tak dobrý jako od stejného zvukaře s lepším vzděláním, lepší praxí, a lepším vybavením, ale to že lidi chodí a chválí vystoupení, nebo že si mě občas někdo pozve i když se nikde nenabízím, znamená že to nebude úplně špatné. A aby to bylo lepší, toužím se dovzdělat co jen se mi vejde do kalendáře. Tolik k mojí vesnické lize.
Petře, Na zvučení není technika úplně nutnost, ale na starání se o aparát, vědění co kam a proč patří se dost hodí. Povědomí o muzice, dobré uši, představa jak to má znít jsou dobré na to, aby člověk věděl jestli to co do lidí leze je dobré nebo špatné. Technické dovednosti pak jsou dobré na to, aby člověk věděl jak to upravit aby to bylo lepší. Alespoň u mě to tak nějak vždycky fungovalo. Cokoli víc než pár mikrofonů, mix a aktivky, už není plug and play a když máš někde něco přebuzené, leze tam brum, něco hraje divně a potichu, tak je dobré vědět čím by to asi tak mohlo být a jak to odstranit. A když přijdou tři kytaristi a každý to má jinak, je dobré vědět jak kterého připojit. A to pořád ještě mluvím o žvýkání na dědinách.
Myslím že to trochu moc žereš. Zkus si představit že i bez systematického vzdělávání, se dá dělat hudba a taktéž i zvuk. Nebude tak dobrý jako od stejného zvukaře s lepším vzděláním, lepší praxí, a lepším vybavením, ale to že lidi chodí a chválí vystoupení, nebo že si mě občas někdo pozve i když se nikde nenabízím, znamená že to nebude úplně špatné. A aby to bylo lepší, toužím se dovzdělat co jen se mi vejde do kalendáře. Tolik k mojí vesnické lize.
Petře, Na zvučení není technika úplně nutnost, ale na starání se o aparát, vědění co kam a proč patří se dost hodí. Povědomí o muzice, dobré uši, představa jak to má znít jsou dobré na to, aby člověk věděl jestli to co do lidí leze je dobré nebo špatné. Technické dovednosti pak jsou dobré na to, aby člověk věděl jak to upravit aby to bylo lepší. Alespoň u mě to tak nějak vždycky fungovalo. Cokoli víc než pár mikrofonů, mix a aktivky, už není plug and play a když máš někde něco přebuzené, leze tam brum, něco hraje divně a potichu, tak je dobré vědět čím by to asi tak mohlo být a jak to odstranit. A když přijdou tři kytaristi a každý to má jinak, je dobré vědět jak kterého připojit. A to pořád ještě mluvím o žvýkání na dědinách.
-
Ondráš
Nic takoveho o konzerve jsem nepsal. Talent je predpoklad. Odborne vzdelani na kvalitni skole muze dat talentu formu a jak s nim pracovat jako s pracovnim nastrojem, i kdyz si to vetsina absolventu prepripousti.
A lide v povsechnem vyznamu neni zadne meritko kvality, pouze dukaz toho, co vsechno je clovek schopny konzumovat a nevadi mu to, ba si to dokonce chvali, pokud nema srovnani, a to clovek nevyhledava, protoze jsme od prirody tvor liny a vetsinou spokojeny sam se sebou.
A lide v povsechnem vyznamu neni zadne meritko kvality, pouze dukaz toho, co vsechno je clovek schopny konzumovat a nevadi mu to, ba si to dokonce chvali, pokud nema srovnani, a to clovek nevyhledava, protoze jsme od prirody tvor liny a vetsinou spokojeny sam se sebou.
A protože pro lidi a jejich spokojenost se ta šaškárna celá dělá tak na jejich spokojenosti záleží především. Nebo by alespoň mělo. Pro zvukaře je sice obvykle partnerem pořadatel, ale spokojenost lidí je obvykle spokojeností pořadatele. A tech pár lidí co poznají že by to šlo dělat líp, nebo o moc líp, si prostě připlatí a půjde na koncert profesionálně ozvučený, s hvězdným obsazením a pivem za 120 Kč a na místní produkci ani nepáchnou, protože zpěváci jsou amatéři a i kdyby měli zvukaře z první lidy, nikdy to nebude koncert první ligy za vsupné první ligy. A tak mají zvukaře amatéra, který se stejně jako oni snaží dělat věci líp, ale nikomu z nich to nesmí sežrat víc soukromého ani pracovního života, než je ochoten dát, protože nikoho z nich (z nás) to nejspíš nikdy nebude živit.