úroveň v decibelech vs volty
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
-
Kubanec
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
úroveň v decibelech vs volty
Zdravim, možná že je to začátečnický dotaz, ale přesto by mě zajímalo proti jaké hodnotě referenčního napětí ve voltech se přepočítává úroveň na decibely, zkrátka kolik voltů je 0dB?
Pokud teda existuje nějaké pravidlo, jestli si každý výrobce zvolí referenční hladinu podle sebe, tak tento dotaz nemá vyznam.
Dik za odpovědi
Pokud teda existuje nějaké pravidlo, jestli si každý výrobce zvolí referenční hladinu podle sebe, tak tento dotaz nemá vyznam.
Dik za odpovědi
Čím víc toho víme, tím víc otázek si klademe a tím víc zjištujeme jak málo toho víme.
Re: úroveň v decibelech vs volty
V počátcích drátové telefonie se to stanovilo podle výkonu uhlíkového mikrofonu, který při nějaké průměrné hlasitosti dával 1mW na běžné 600-ohmové zátěži symetrického vedení. Z toho lze dopočítat, že příslušné efektivní napětí je 0,775V. Pro zdůraznění toho, že se vyšlo z výkonu 1mW na zátěži 600 Ohm, se takové decibely označují dBm. Pokud je zátěž jiná, píše se jen dB a zachovává se vztah napětí - decibely. Takže si zapamatujeme: 600Ohm - 1mW - 0,775V - 0dBm a při jiné impedanci než je 600Ohm 0,775V odpovídá úrovni 0dB.
Jestliže se patláme v "komerční" elektronice, kde se pohybujeme zpravidla stále na vyšších impedancích a neřešíme zátěže kolem 600 Ohm, tak se používá jako referenční hodnota 1V a příslušný decibel má pak značku dBV. Samozřejmě že je pak potřeba na ten spojařsko-zvukařský decibel ten komerční decibel přepočítat, nejde mezi ně dát rovnítko, protože jejich poměr je dán těmi vztažnými napětími 0,775v a 1V.
Snad jsem to moc nezamotal, logaritmy do toho radši tahat nebudu. Decibel je totiž jednotka poměrová, takže nevyjadřuje absolutní rozdíly ale poměry, vzhledem ke zpracovávanému dynamickému rozsahu je to nutné. Prostě nám převede dělení a násobení v úrovních na sčítání a odečítaní v decibelech, ať už řešíme mikrovolty nebo desítky voltů. A to se vyplatí.
Jestliže se patláme v "komerční" elektronice, kde se pohybujeme zpravidla stále na vyšších impedancích a neřešíme zátěže kolem 600 Ohm, tak se používá jako referenční hodnota 1V a příslušný decibel má pak značku dBV. Samozřejmě že je pak potřeba na ten spojařsko-zvukařský decibel ten komerční decibel přepočítat, nejde mezi ně dát rovnítko, protože jejich poměr je dán těmi vztažnými napětími 0,775v a 1V.
Snad jsem to moc nezamotal, logaritmy do toho radši tahat nebudu. Decibel je totiž jednotka poměrová, takže nevyjadřuje absolutní rozdíly ale poměry, vzhledem ke zpracovávanému dynamickému rozsahu je to nutné. Prostě nám převede dělení a násobení v úrovních na sčítání a odečítaní v decibelech, ať už řešíme mikrovolty nebo desítky voltů. A to se vyplatí.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
-
Kubanec
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Diky za odpověď, v decibelech se vyznám dobře, ale chyběl mi ten detail, že komerčni elektronika má ref. hladinu 1V
Čím víc toho víme, tím víc otázek si klademe a tím víc zjištujeme jak málo toho víme.
Aha, tož sláva, aspoň se do teho nemusím zamotávat. A televizáci mají tuším vztažnou úroveň 1 mikrovolt, tam to zas vyšlo z citlivosti vstupu v tuneru.
Bacha i na středně velkém zvukařském pultu se může vztahovat něco k tomu 1V, právě v případě, že je tam komerční cinchový vstup např. pro CD přehrávač. Ve specifikacích bývá ale zřetelně uvedeno, že úroveň je myšlena v dBV.
Bacha i na středně velkém zvukařském pultu se může vztahovat něco k tomu 1V, právě v případě, že je tam komerční cinchový vstup např. pro CD přehrávač. Ve specifikacích bývá ale zřetelně uvedeno, že úroveň je myšlena v dBV.
pro lenochy (jako jsem já) existuje třeba tahle stránka http://www.sengpielaudio.com/calculator-volt.htm
případně převody mezi dbu a dbV http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm
vůbec celej tenhle site je plnej užitečnejch převodů http://www.sengpielaudio.com/Calculations03.htm
případně převody mezi dbu a dbV http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm
vůbec celej tenhle site je plnej užitečnejch převodů http://www.sengpielaudio.com/Calculations03.htm
Naposledy upravil(a) Galapetr dne čtv 06. srp 2009 18:13:27, celkem upraveno 2 x.
Inu Péťo, Ty jsi čaroděj!:-)) Správný to ynžynýr! Ví kde to najde!
jo jo, užitečné stránečky se snažím si ukládat
(a tahle je hodně užitečná)
a jen poznámka, spíš než označování referenční úrovní to bejvá označený jako +4dBu/-10dBV
a jen poznámka, spíš než označování referenční úrovní to bejvá označený jako +4dBu/-10dBV
-
Kubanec
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Hrubá stránka
Jasně Peťo, uvedena je citlivost či výstupní úroveň toho vstupu či výstupu, nám se jednalo spíše o to, jak poznat k čemu se to vztahuje, a a vo o tom to je ee...
To máš, pravdu, ale ono to s tím souvisí protože jednotka dBu znamená referenční napětí 0.775V a dBV referenční napětí 1V.
Áno, tak tak. To dBu zdůrazňuje, že se nejedná o dBm na 600Ohmech, ale zároveň nejde o komerční dBV na 1 Volt.
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No, ono je to lehce zamotanější. V dobách minulých /soudružských/ existovala norma v rozhlase (a taky v č. televizi) 0dB = 1.55V , údajně kvůli dlouhým vedním v rozhlasových budovách mezi studiama a různé linky vůbec. Na nahrávání se běžně používá právě 0dB = 0,775V. Tuhle normu používám i já na komplet všechno doma. Oproti tomu na mixech které mám je z výroby ta vyšší norma, čili vybuzení na modulometru 0dB je rovno 1,55V ef. (konec konců všechny údaje píšu v efektivních hodnotách. To je taky dost podstatné. špičkové napětí je x odmocnina ze dvou). V Americe existuje norma 0dB = 3.1V, jednou jsem se s tím setkal a taky mi o tom říkal jeden kamarád že to viděl. Obecně lze říci že tyhle 3 normy jsou asi nejpoužívanější.
Pro šťouraly - převod mezi normami mi řeší linkové zesilovače:)
Pro šťouraly - převod mezi normami mi řeší linkové zesilovače:)
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Jojo, vzpomínám si. Komanč měl na cajkách běžně u pětikolíků uvedeno 1,55V, to byl tehdy ten nul-debilový standard.
-
Kubanec
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
ten tvůj modulometr měří true RMS hodnotu napětí?honza637 píše:čili vybuzení na modulometru 0dB je rovno 1,55V ef.
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Dobrá otázka, ono je to trochu jiné. Tedy z hlediska techniky kterou poslouchám doma. Přesné modulometry (RTW a Tesly) mám seštelované na špičkové hodnoty. Ale třeba modulometry zabudované ve Studeru A812 měří efektivní. Je v tom trochu bordel...
Každopádně pro nahrávání se skutečně řídím špičkovými hodnotami. Jinak jsem se třeba na mixech většinou setkal s měřením efektivní hodnoty.
Každopádně pro nahrávání se skutečně řídím špičkovými hodnotami. Jinak jsem se třeba na mixech většinou setkal s měřením efektivní hodnoty.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...