Hvězdné manýry
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
-
xb
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Hvězdné manýry
Rád bych se s vámi podělil o zkušenost, kterou mám z posledních pár dní, případně bych rád znal váš názor na tuto věc.
Dělám zvukaře a technické zajištění v kulturáku a sem tam se zadaří, že se u nás objeví nějaké hogofogo jméno. Když se jedná o větší koncert, tak si většinou vozí aparát svůj, ale nastanou případy, že jsou součást nějakého "komponovaného" programu a pak to buď nechají na místních zdrojích nebo si přivezou svého zvukaře a o té druhé možnosti bych se chtěl trošku rozepsat.
Ona situace už několikrát nastala, většinou jezdili postarší pánové, kteří mají už něco za sebou a nikdy nebyl žádný větší problém. Většinou jsme se dohodli, uměli používat slova "prosím" a "děkuji", když něco nebylo k dispozici, nebyl pro ně problém si bez okecávání přivézt něco ze svojí výbavy. Člověk prostě rád pomohl, když s ním někdo jednal férově.
Teď jsem ale měl pár telefonátů od zvukaře, který má udělat asi 20 minutový vstup nejmenované skupiny. Trošku mi to zkazilo iluze o celé té branži, protože se nějaké prosím a děkuji nekonalo a pasr měl ještě tendenci mě tepat za to, že máme digitál, který on nezná, že nemám Shurky (ano, jsou fajn, ale doba, kdy to byly jedny z mála dostupných kvalitních mikrofonů už je pryč), že je málo DI boxů - rozhovor: "potřebuju 4 di boxy" - "mám jenom 2" - "ale já potřebuju 4" - "s tím vám bohužel asi nepomůžu" - "jak nepomůžete, vy to máte vyřešit", takže je vám jasné, že jsem asi pak němel už moc náladu cokoliv s tímto pánem řešit nebo se s ním dál bavit. Nakonec to shrnul tím, že si asi bude muset přivézt nějaké svoje. Možná kdyby řekl "a bylo by prosím vás možné je někde sehnat, moc by mi to pomohlo", tak bych rád zvedl telefon a obvolal kolegy, jestli půjčí. Uvidíme ještě, jak dopadne komunikace a spolupráce v den vystoupení.
Teď tedy vyvstává otázka - je moc chtít po někom, aby se choval slušně nebo jsem jenom neochotný s někým vyjít? Zajímal by mě váš názor, případně vaše zkušenosti.
Dělám zvukaře a technické zajištění v kulturáku a sem tam se zadaří, že se u nás objeví nějaké hogofogo jméno. Když se jedná o větší koncert, tak si většinou vozí aparát svůj, ale nastanou případy, že jsou součást nějakého "komponovaného" programu a pak to buď nechají na místních zdrojích nebo si přivezou svého zvukaře a o té druhé možnosti bych se chtěl trošku rozepsat.
Ona situace už několikrát nastala, většinou jezdili postarší pánové, kteří mají už něco za sebou a nikdy nebyl žádný větší problém. Většinou jsme se dohodli, uměli používat slova "prosím" a "děkuji", když něco nebylo k dispozici, nebyl pro ně problém si bez okecávání přivézt něco ze svojí výbavy. Člověk prostě rád pomohl, když s ním někdo jednal férově.
Teď jsem ale měl pár telefonátů od zvukaře, který má udělat asi 20 minutový vstup nejmenované skupiny. Trošku mi to zkazilo iluze o celé té branži, protože se nějaké prosím a děkuji nekonalo a pasr měl ještě tendenci mě tepat za to, že máme digitál, který on nezná, že nemám Shurky (ano, jsou fajn, ale doba, kdy to byly jedny z mála dostupných kvalitních mikrofonů už je pryč), že je málo DI boxů - rozhovor: "potřebuju 4 di boxy" - "mám jenom 2" - "ale já potřebuju 4" - "s tím vám bohužel asi nepomůžu" - "jak nepomůžete, vy to máte vyřešit", takže je vám jasné, že jsem asi pak němel už moc náladu cokoliv s tímto pánem řešit nebo se s ním dál bavit. Nakonec to shrnul tím, že si asi bude muset přivézt nějaké svoje. Možná kdyby řekl "a bylo by prosím vás možné je někde sehnat, moc by mi to pomohlo", tak bych rád zvedl telefon a obvolal kolegy, jestli půjčí. Uvidíme ještě, jak dopadne komunikace a spolupráce v den vystoupení.
Teď tedy vyvstává otázka - je moc chtít po někom, aby se choval slušně nebo jsem jenom neochotný s někým vyjít? Zajímal by mě váš názor, případně vaše zkušenosti.
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zdarec,
tohle je téma na dlouhé povídání , troufám si napsat, že jsem výše popisovanou situaci zažil " z obou stran barikády " a shrnul bych to tak, jak napsal XB - je to o komunikaci .
Dokonce si troufám tvrdit, že kulturák který vlastní 2 DI- boxy a digitální pult ( byť nevím jaký ) je na tom ještě poměrně dobře.
Fakt je to o komunikaci a o nastolení příjemné atmosféry při práci .
tohle je téma na dlouhé povídání , troufám si napsat, že jsem výše popisovanou situaci zažil " z obou stran barikády " a shrnul bych to tak, jak napsal XB - je to o komunikaci .
Dokonce si troufám tvrdit, že kulturák který vlastní 2 DI- boxy a digitální pult ( byť nevím jaký ) je na tom ještě poměrně dobře.
Fakt je to o komunikaci a o nastolení příjemné atmosféry při práci .
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Já to vidím tak, že ten, kdo od vás domlouvá akce, musí vědět, že máte nějaké konkrétní možnosti.
Co je nad ně, si musí zařídit on, jestli chce, aby mu tam někdo jezdil.
Možnosti jsou tři:
A) doplní vaši vlastní výbavu
B) někoho najme
C) odvolá akci, protože není schopen dodržet technické podmínky
To je jako chtít po firemním řidičovi aby s pěti litry benzínu odvezl někoho z prahy do brna a zpět.
Řidič nejspíš těch dalších 20 litrů nebude platit ze svého...
Já se snažím posílat ridery v předstihu a když nemají na místě nějaké drobnosti, tak to neřeším a vytáhnu je z kufru.
S DI boxama bych teda opravdu neprudil.
Jiná situace je, když není kvalitní elektřina, přístup, hygiena, bezpečnost, to je pak potřeba komunikovat.
Konec konců, ty jsi nejspíš nikomu nesliboval, že tam všechno máte...
Co je nad ně, si musí zařídit on, jestli chce, aby mu tam někdo jezdil.
Možnosti jsou tři:
A) doplní vaši vlastní výbavu
B) někoho najme
C) odvolá akci, protože není schopen dodržet technické podmínky
To je jako chtít po firemním řidičovi aby s pěti litry benzínu odvezl někoho z prahy do brna a zpět.
Řidič nejspíš těch dalších 20 litrů nebude platit ze svého...
Já se snažím posílat ridery v předstihu a když nemají na místě nějaké drobnosti, tak to neřeším a vytáhnu je z kufru.
S DI boxama bych teda opravdu neprudil.
Jiná situace je, když není kvalitní elektřina, přístup, hygiena, bezpečnost, to je pak potřeba komunikovat.
Konec konců, ty jsi nejspíš nikomu nesliboval, že tam všechno máte...
-
xb
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tam je pruser taky v tom, ze tu akci porada a zarizuje nekdo jiny a u nas si pouze pronajima prostor a sluzby s tim spojene. Pruser je, ze se to cele zacalo resit az kdyz jsem se v pondeli (to jsem se o vystoupeni dozvedel, akce ma byt v sobotu) zeptal, jak to maji s aparatem. Zvukar vola ve stredu a zpusob jeho jednani je takovy jaky jsem napsal. Mozna jsme v tom oba nevine a selhalo to u treti strany, ale cekal bych ze bude vice ochotnejsi to nejak resit a hlavne se domluvit.
Nemyslim, ze na ty DI boxy a Shurky by potreboval dodavku, takze mne zarazilo, ze kvuli tomu delal takovy caviky a kdyz jsem mu vyjmenovaval co je k dispozici, tak bylo porad jenom "jezis marja" a "pane boze". My jsme sice nadprumerne vybaveny kulturak, ale ne touringova firma.
Ja mu rad vyjdu vstric s tim, co mam, ale abych jeste shanel veci navic, kdyz ma takovy jednani ... nojo, si musim postezovat
Kdyz jsme tu meli Ewu Farnou, tak u te bylo ve smlouve vsechno co k tomu bylo potreba - stage plan i podminku ze zvucit bude jejich clovek. Vsechno hezky par mesicu do predu. To ze se mezi tim zmenila situace a zvukare propustili byla vec druha
Nemyslim, ze na ty DI boxy a Shurky by potreboval dodavku, takze mne zarazilo, ze kvuli tomu delal takovy caviky a kdyz jsem mu vyjmenovaval co je k dispozici, tak bylo porad jenom "jezis marja" a "pane boze". My jsme sice nadprumerne vybaveny kulturak, ale ne touringova firma.
Ja mu rad vyjdu vstric s tim, co mam, ale abych jeste shanel veci navic, kdyz ma takovy jednani ... nojo, si musim postezovat
Kdyz jsme tu meli Ewu Farnou, tak u te bylo ve smlouve vsechno co k tomu bylo potreba - stage plan i podminku ze zvucit bude jejich clovek. Vsechno hezky par mesicu do predu. To ze se mezi tim zmenila situace a zvukare propustili byla vec druha
Já teda nechci prudit, ale podle mě je správné, když zvukař (nebo třeba management kapely) trvá na splnění technických požadavků, pokud tedy tyto požadavky nejsou nesmyslně přehnané... Pokud někdo potřebné vybavení nemá, asi by se neměl pouštět do pořádání akcí takového typu. Nicméně souhlasím s tím, že vše je o komunikaci, používat slovíčka prosím a děkuji by mělo být samozřejmostí...
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak ja myslim, ze za tech par let co jezdim casto taky "jen s rukama" k tomu taky muzu neco rict (i kdyz... kluci, ja to vazne nebyl, my potrebujem DIboxu 8
) ).
XB, predne myslim, ze muzes hovorit o stesti, ze zvukar vola ve stredu kdyz se akce kona v sobotu. Opravdovy pruser by bylo kdyby nevolal a v sobotu prijel ve slepe vire ze na miste bude vsechno co je treba. Ale poporadku.
Predne slusnost je elementarni vec nejen mezi zvukari ale mezi lidmi obecne. Ve vsi slusnosti, vcetne prosim/dekuji, by se mela odehravat jakakoliv komunikace. Preci jen, pokud vam obema jde o stejnou vec (uspesny vecer pro klienta) tak vzajemny respekt a spoluprace nese obvykle nejlepsi vysledky. Na druhou stranu aniz bych chtel obhajovat neomalenost, ktera notabene otravi, kazdy z nas ma cerne dny a nevis, co na toho kluka na druhym konci "dratu" dneska zrovna padlo.
Osobne ale preferuji opacny postup. Ne nadarmo mam stageplan zpracovany trochu "pro blbce" (posudte sami: http://abbaworldrevival.com/images/stag ... geplan.pdf ) aby bylo zjevne, ze to neni legrace na pet minut zadratovat takovouhle partu a ze k tomu je potreba dost veci. V zaveru je nekolikrat zdurazneno, ze pokud technika ma s nekterymi vecmi problem AT SE PROBOHA SAMI OZVOU VCAS ! Stageplan se snazime rozesilat vcas a na kazdou akci, vsem produkcim. Bohuzel ale mame zkusenost, ze nekdy si ho produkcni zalozi do sveho notebooku nebo kam a zvukar pak s hruzou na miste zjistuje, ze nema dost mikrofonu, kabelu, stojanu, DIboxu, odposlechovych cest atd. . TO je pak trochu na to nekoho prizabit (zpravidla to ovsem schytava onen producent ... pokud tedy na akci je a nenastrci tam za sebe nejakou chudinku, ktera tomu nehovi a za nic nemuze).
Suma sumarum, ackoliv si take trochu potrpim na slusne chovani jsem stale jeste idealista a verim, ze treba az se s chlapikem uvidite osobne ze bude mit lepsi naladu, chovani ... a vubec
.
PS: ... prozrad, kdo je ten onen a ona "star" ? Nedelej Zagorku
PPS: Dostal jsem ted lano jezdit s jednou "takyhvezdou" tak doufam, ze nebudu cist ve stejnem duchu o sobe
).
XB, predne myslim, ze muzes hovorit o stesti, ze zvukar vola ve stredu kdyz se akce kona v sobotu. Opravdovy pruser by bylo kdyby nevolal a v sobotu prijel ve slepe vire ze na miste bude vsechno co je treba. Ale poporadku.
Predne slusnost je elementarni vec nejen mezi zvukari ale mezi lidmi obecne. Ve vsi slusnosti, vcetne prosim/dekuji, by se mela odehravat jakakoliv komunikace. Preci jen, pokud vam obema jde o stejnou vec (uspesny vecer pro klienta) tak vzajemny respekt a spoluprace nese obvykle nejlepsi vysledky. Na druhou stranu aniz bych chtel obhajovat neomalenost, ktera notabene otravi, kazdy z nas ma cerne dny a nevis, co na toho kluka na druhym konci "dratu" dneska zrovna padlo.
Osobne ale preferuji opacny postup. Ne nadarmo mam stageplan zpracovany trochu "pro blbce" (posudte sami: http://abbaworldrevival.com/images/stag ... geplan.pdf ) aby bylo zjevne, ze to neni legrace na pet minut zadratovat takovouhle partu a ze k tomu je potreba dost veci. V zaveru je nekolikrat zdurazneno, ze pokud technika ma s nekterymi vecmi problem AT SE PROBOHA SAMI OZVOU VCAS ! Stageplan se snazime rozesilat vcas a na kazdou akci, vsem produkcim. Bohuzel ale mame zkusenost, ze nekdy si ho produkcni zalozi do sveho notebooku nebo kam a zvukar pak s hruzou na miste zjistuje, ze nema dost mikrofonu, kabelu, stojanu, DIboxu, odposlechovych cest atd. . TO je pak trochu na to nekoho prizabit (zpravidla to ovsem schytava onen producent ... pokud tedy na akci je a nenastrci tam za sebe nejakou chudinku, ktera tomu nehovi a za nic nemuze).
Suma sumarum, ackoliv si take trochu potrpim na slusne chovani jsem stale jeste idealista a verim, ze treba az se s chlapikem uvidite osobne ze bude mit lepsi naladu, chovani ... a vubec
PS: ... prozrad, kdo je ten onen a ona "star" ? Nedelej Zagorku
PPS: Dostal jsem ted lano jezdit s jednou "takyhvezdou" tak doufam, ze nebudu cist ve stejnem duchu o sobe
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
xb
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
takze jsem se ted bleskove dozvedel dalsi novinku, poradatele akce s nima pry vubec nemaji zadnou smlouvu, coz me docela dostalo. prestoze to delaj jako nejakou benefici, tak by mohli mit v ruce aspon nejaky kus papiru, kde by byly napsane pozadavky na techniku pro normalni i akustickou verzi. jinak co se tyce tech technickych pozadavku, tak se ke mne zadne nedostaly. zkousel jsem teda na pasra jit s tim, at mi posle pozadavky a ja mu napisu co jsme schopni splnit, ale to uzavrel slovy "to je jasny ze to nesplnite". ja vim, ze byl asi nasranej, ze se to resi tak jak se to resi a jeste k tomu na posledni chvili, ale tim, ze bude na lidi neprijemny tak to lehci nebude, ba naopak.
safa: no ja to sem napisu a typan mi pak rozbije hubu ze mu delam spatne jmeno
uvidime zitra, jak to cele dopadne, pak podam report 
safa: no ja to sem napisu a typan mi pak rozbije hubu ze mu delam spatne jmeno
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
To by se mi líbilo, kdyby kapely posílaly stage+rider a ten se mi dostal včasdo ruky a naopak by dramaturg klubu sdělil kapele možnosti sálu a trochu je umravnil v požadavcích...
Občas sice dostanu stage ale když po mě někdo chce v maličkém klubu 6 monitorových cest, X diboxů, a nějaké konkrétní mikrofony tak evidentně netuší, kam jedou hrát.
a pak se hádejte s manažerem, že prostě 4 bety nebudou, protože je v klubu jedna a já ji koupit nepoletím (nota bene v osm večer)...
Občas sice dostanu stage ale když po mě někdo chce v maličkém klubu 6 monitorových cest, X diboxů, a nějaké konkrétní mikrofony tak evidentně netuší, kam jedou hrát.
a pak se hádejte s manažerem, že prostě 4 bety nebudou, protože je v klubu jedna a já ji koupit nepoletím (nota bene v osm večer)...
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... to je bohuzel castej jev ... ze kapela, najata ziskuchtivym producentem, vubec netusi do jakyho prostoru a za jakejch podminek jede hrat. Obcas je to docela dobrodruzstvimotorovapila píše:Občas sice dostanu stage ale když po mě někdo chce v maličkém klubu 6 monitorových cest, X diboxů, a nějaké konkrétní mikrofony tak evidentně netuší, kam jedou hrát.
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Jj občas je to legrace nastrkat kapelu, čitající kolem deseti muzikantů a velké nástrojovky (teď mě napadají třeba United Flavour nebo "tvoje" Abbasafa píše:... to je bohuzel castej jev ... ze kapela, najata ziskuchtivym producentem, vubec netusi do jakyho prostoru a za jakejch podminek jede hrat. Obcas je to docela dobrodruzstvi
The best sound comes from one source...
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsme se zatim nedovazili ... i kdyz nekdy bylo poradne horko (treba na Streleckym ostriove ve sklepe). Casto taky nastava situace ze nam na otazku "kam to mame stehovat, kde mate podium: odpovidaji: "Jaky podium ? Tady se postavte na zem a hrajte..."
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
xb
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
covece safo, tak tenhle stageplan se mi ted dostal na stul ze se to bude pachat v lednusafa píše: Osobne ale preferuji opacny postup. Ne nadarmo mam stageplan zpracovany trochu "pro blbce" (posudte sami: http://abbaworldrevival.com/images/stag ... geplan.pdf ) aby bylo zjevne, ze to neni legrace na pet minut zadratovat takovouhle partu a ze k tomu je potreba dost veci ...
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Mmno vidis ... tak aspon uvidis poradnou ABBAu. Tentokrat ale asi bezemne ... pokud se nestane neco mimoradneho. Rozzehnali jsme se pro nazorove neshody s nekterymi cleny kapely...
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,