Kde berete tu sebejistotu ?
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Kde berete tu sebejistotu ?
Kolegove, mam problem. Muzete mi prosim prozradit kde berete tu sebejistotu ze prave to vase ucho je to spravne ? Vysvetlim jadro pudla:
Vzdycky kdyz neco zvucim tak se snazim to udelat tak aby se mi to vzhledem k danemu stylu libilo. Pak ale zacnou hlodat pochybnosti ... co kdyz tamhleten to slysi jinak ? Nebo tamhleta ? Je to moje ucho to spravne ? Co si o tom tihle asi mysli ?
Ano priznavam, mam problem se sebejistotou. Cas od casu se stane ze mi prijdou "radit" hlasy z publika ... asi to znate. Casto to byvaji dost protichudne rady a ne vzdy se z nich da vzit neco smysluplneho ... ale i tak, cervicek pochybnosti hloda. Je tam dost basy ? neni tam moc basy ? Prosazuje se ten kopak a funguje s basou ? Je rozumnet zpevu ?
A tak se ptam vas, nestori: Resite taky tyhle myslenky a nebo jsem vasne posedly pochybovacnosti ? A pokud ne, poradte mi kde berete tu sebejistotu ?
Vzdycky kdyz neco zvucim tak se snazim to udelat tak aby se mi to vzhledem k danemu stylu libilo. Pak ale zacnou hlodat pochybnosti ... co kdyz tamhleten to slysi jinak ? Nebo tamhleta ? Je to moje ucho to spravne ? Co si o tom tihle asi mysli ?
Ano priznavam, mam problem se sebejistotou. Cas od casu se stane ze mi prijdou "radit" hlasy z publika ... asi to znate. Casto to byvaji dost protichudne rady a ne vzdy se z nich da vzit neco smysluplneho ... ale i tak, cervicek pochybnosti hloda. Je tam dost basy ? neni tam moc basy ? Prosazuje se ten kopak a funguje s basou ? Je rozumnet zpevu ?
A tak se ptam vas, nestori: Resite taky tyhle myslenky a nebo jsem vasne posedly pochybovacnosti ? A pokud ne, poradte mi kde berete tu sebejistotu ?
Naposledy upravil(a) safa dne pon 11. srp 2008 9:14:30, celkem upraveno 1 x.
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Co clovek to nazor
Ja se vzdycky v prve rade ridim objektivni velicinou - co asi tak posluchac pozaduje? Urcite to neni preexponovany kopak s basou, jedovaty zpev a koule z kytar
Samozrejme, ze pozadavek se zasadne obmenuje s zanrem a prostredim. Dal k tomu patri trochu soudnosti s hlasitosti. A posledni, ale nejdulezitejsi faktor je celkova predstava, kterou se snazim realizovat v danych limitech objektivnich faktoru v zavislosti na osobnim vkusu a domluve s muzikanty
O te polemizuji pouze s interprety a producenty... Obecne se snazim delat zvuk tak, abych vyeliminoval vsechny veci, ktere me na nem vadi
Potom je misto pro kreativitu...
Na druhou stranu se me jednou v zivote povedlo odjet turne s D-Show venue a 76 snapshoty behem koncertu
To byl vrchol realizace me predstavy o zvuku.
Na druhou stranu se me jednou v zivote povedlo odjet turne s D-Show venue a 76 snapshoty behem koncertu
-
xb
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ja resim podobny problem s tou sebejistotou. Uz se smiruju s tim, ze v tyhle branzi to nebude asi nikdy 100%ni. I kdyz ti 100 lidi rekne, ze to bylo super a potom prijde jeden podle kteryho to stalo za hovno, tak vzdycky mam pak pocit, ze bych se na to mel vy*rat.
Uplne nejhorsi je, kdyz jsou v publiku nejaci radoby muzikanti. Dojde nejaky basista ze se mu tam zda malo basy, dojde houslista ze ty housle jsou malo slyset.
Dalsi vec je image - jak za mixem stoji tlusty mastny padesatnik, tak mu projde daleko vic nez nekdo komu je 30 a vypada na 20
Uplne nejhorsi je, kdyz jsou v publiku nejaci radoby muzikanti. Dojde nejaky basista ze se mu tam zda malo basy, dojde houslista ze ty housle jsou malo slyset.
Dalsi vec je image - jak za mixem stoji tlusty mastny padesatnik, tak mu projde daleko vic nez nekdo komu je 30 a vypada na 20
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
To je to o cem mluvim. Asi jsem na opacnym polu sebevedomi nez nekteri jini ... :
Dneska jsem navstivil uplnou nahodou venkovni festival kde zrovna koncertovala jedna pomerne znama kapela co i ja pomerne znam. Dobri muzikanti, profici, dobrej interpret ... atd. Se zvukem tam byl clovek co hraje vysokou ligu, pasuje se do role skvele slysiciho a ostatni soudiciho, znate to, obecny model "tamtem to nehraje, to ten muj aparat" a "tamten umi prd a je hluchej jak tetrev, ja slysim i travu rust". Proto jsem si rikal fajn, aspon si jednou poslechnu od nekoho jak se to ma delat ...
Vysledek asi tusite ... vazne by me zajimalo kde ten clovek bere to profesni sebevedomi ... a pral bych si ho mit aspon desetinu. Zasadne nekomentuji na pozadani praci ostatnich zvukaru, prijde mi to nejen necestne a nesportovni, ale take neobjektivni neb coby nezainteresovany divak/posluchac neznam podminky a podrobnosti, ktere jsou oku skryte. Nebudu svoji zasadu porusovat ani v tomhle pripade ... jen ... proto me dneska napadla ta otazka sebevedomi. Kdyz nam ho pan Buh rozdaval nekteri kolegove si evidentne byli pridat.
Dneska jsem navstivil uplnou nahodou venkovni festival kde zrovna koncertovala jedna pomerne znama kapela co i ja pomerne znam. Dobri muzikanti, profici, dobrej interpret ... atd. Se zvukem tam byl clovek co hraje vysokou ligu, pasuje se do role skvele slysiciho a ostatni soudiciho, znate to, obecny model "tamtem to nehraje, to ten muj aparat" a "tamten umi prd a je hluchej jak tetrev, ja slysim i travu rust". Proto jsem si rikal fajn, aspon si jednou poslechnu od nekoho jak se to ma delat ...
Vysledek asi tusite ... vazne by me zajimalo kde ten clovek bere to profesni sebevedomi ... a pral bych si ho mit aspon desetinu. Zasadne nekomentuji na pozadani praci ostatnich zvukaru, prijde mi to nejen necestne a nesportovni, ale take neobjektivni neb coby nezainteresovany divak/posluchac neznam podminky a podrobnosti, ktere jsou oku skryte. Nebudu svoji zasadu porusovat ani v tomhle pripade ... jen ... proto me dneska napadla ta otazka sebevedomi. Kdyz nam ho pan Buh rozdaval nekteri kolegove si evidentne byli pridat.
Naposledy upravil(a) safa dne pon 11. srp 2008 9:15:22, celkem upraveno 1 x.
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... to je zrovna IMHO dost subjektivni velicinaFyla píše:Co clovek to nazorJa se vzdycky v prve rade ridim objektivni velicinou - co asi tak posluchac pozaduje?
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
Loon
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak zde zjišťuji, nejsem se svými pochybnostmi sám. Každou chvíli si po akci říkám, tohle by třeba bylo lépe tak a nebo jinak.
Hlavně se snažím naplnit představu skupiny kterou zvučím, oni přece tvoří a já, jako zvukař jim mám v tom pomoci.
S kritikou práce kolegů to vydím jako Safa, pokud člověk nemá ruce na mixu, pak opravdu neví. Jsou ale vyjímky, kdy se neudržím (retnice jak rány kladivem, něžná folková kapelka nahulená víc jak před ní hrající roková parta atd.). Naštěstí to nejsou časté jevy.
Hlavně se snažím naplnit představu skupiny kterou zvučím, oni přece tvoří a já, jako zvukař jim mám v tom pomoci.
S kritikou práce kolegů to vydím jako Safa, pokud člověk nemá ruce na mixu, pak opravdu neví. Jsou ale vyjímky, kdy se neudržím (retnice jak rány kladivem, něžná folková kapelka nahulená víc jak před ní hrající roková parta atd.). Naštěstí to nejsou časté jevy.
Safa: To s tim festivalem a zvukarem, je uplne presne zarnej priklad toho, ze lidi co maji aparat za statitice, si mysli, ze jim to proste hraje a umej to. Ne, to je holej nesmysl. Jednou jsem byl svedkem, jak zvukar na starej polo home-made aparat udelal peknej zvuk, kterej by pri pohledu na ty bedny asi nikdo necekal (nehlede k tomu FOH vybaveni). A naopak peknej znackovej aparat, zvuk kdy vejsky rezou hlavy, kytary nahuleny... Je to porad a porad o lidech.
Sebejistotu clovek mit aspon minimalni musi, protoze jinak by tuhle praci asi nemohl vubec delat. Ale ten postup je asi vsude stejny. Nejdriv se vyporadat s akustikou salu, pak vymitit "zle jevy" a pak teprve delat umeni. Zvukar je predevsim technik, ne umelec, i kdyz cit pro muziku mit samozrejme musi. Ze vseho nejhorsi jsou takovy chytraci z davu, ktery prijdou a reknou "neco ti tam huci na 350Hz..." a v tu chvili si clovek tak v duchu rika, jestli se na to nema vykaslat, kdyz divaci okolo maji uplne uzasnej presnej sluch, ze slysi presne 350Hz
Sebejistotu clovek mit aspon minimalni musi, protoze jinak by tuhle praci asi nemohl vubec delat. Ale ten postup je asi vsude stejny. Nejdriv se vyporadat s akustikou salu, pak vymitit "zle jevy" a pak teprve delat umeni. Zvukar je predevsim technik, ne umelec, i kdyz cit pro muziku mit samozrejme musi. Ze vseho nejhorsi jsou takovy chytraci z davu, ktery prijdou a reknou "neco ti tam huci na 350Hz..." a v tu chvili si clovek tak v duchu rika, jestli se na to nema vykaslat, kdyz divaci okolo maji uplne uzasnej presnej sluch, ze slysi presne 350Hz
...není třeba hrát nahlas...
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... tak toho jsem byl svedkem shodou okolnosti zrovna dneska. Byli jsme hrat v Namesti na Hane, kde mel aparat chlapik, kteryho jsem do dneska neznal, nejakej Lada Svestka. Kdyz jsem se ptal co to ma za bedny (bylo nas tom napsany neco jako Saurus nebo tak neco) povidal "no to jsem si tak nejak doma postavil" ... . Nojo ale ono to fakt hralo, teda aspon mne se na to delalo vyborne. Skoda jen ze to nebylo poveseny, protoze pruchozi plac primo pred jevistem (cca 4m) byl nevykrytej a taky trochu skoda ze nebyly vykrejvky na jedny strane u vchodu ... ty bedny jsou asi trochu horizontalne uzsi ... takze uplne u plotu to taky bylo slabsi. Ale kdyz na to od poradatele nejsou penize tak holt nejsou vykrejvky. Na celkovym mym dojmu z toho "doma delanyho" aparatu to nic nemeni ... fakt se mi to libilo. Uznavam, ze velkou roli v tom ale hral asi i krasnej amfik a lahev burcaku ;-DJakub píše: Jednou jsem byl svedkem, jak zvukar na starej polo home-made aparat udelal peknej zvuk, kterej by pri pohledu na ty bedny asi nikdo necekal (nehlede k tomu FOH vybaveni).
... hlasy z publika jsou vubec zajimava vec, co obcas se clovek dozvi"neco ti tam huci na 350Hz..." a v tu chvili si clovek tak v duchu rika, jestli se na to nema vykaslat, kdyz divaci okolo maji uplne uzasnej presnej sluch, ze slysi presne 350Hz
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - Pavel Sedlák
- Uživatel

Ty decibely jsou docela zavádějící - na jednom dni svatého václava, nebo tak něco, jsem měl od kamaráda hygienika půjčený záznamový dB metr.
Hrálo se venku na náměstí.
Nevěřil jsem svým očím, když jsem záznam porovnával, ale menší dechovka občas překonávala bigbíťáky.
Na nižších středech i o 9 dB...
Je ale fakt, že histogram je jednoznačně u bigbítu a hlavně metalu nejenergičtěší...
Hrálo se venku na náměstí.
Nevěřil jsem svým očím, když jsem záznam porovnával, ale menší dechovka občas překonávala bigbíťáky.
Na nižších středech i o 9 dB...
Je ale fakt, že histogram je jednoznačně u bigbítu a hlavně metalu nejenergičtěší...
Podívej safo, asi tak, jak mi občas říká i moje manželka, "Nejlíp uděláš, když to budeš dělat podle sebe!" Reagovala tak na to, když jsem přišel rozhozený, že třeba přišel po akci shazovat můj zvuk člověk, který ho sám pořádně neumí, nemá na to technické vybavení a ani si to nehodlá připustit, tak aspoň závidí a kritizuje, to je zadarmo... Že to byla akce, kde nás namačkali do rohu tak, že jsem byl s mixem stranou od kapely a zvučil tak trochu "naslepo" to už se nebralo v úvahu - sám si ten "pazvukař" předem zabral lepší pozici a pak dělal machra.
Jindy mi do zvuku mluvil zkušený muzikant, dokonce ředitel hudebky a tak jsem to zkusil podle něj trochu přizpůsobit v rámci možností aparátu. Výsledek? Po akci mi moje kapela řekla, že se jim to zdálo dobré do chvíle, než do toho ten člověk začal kecat, pak už to bylo jen horší a horší...
Po více zkušenostech si tedy nechám poradit jen tehdy, pokud je tam podstatný nedostatek a dotyčný ví jak to má být a mě samotnému to řešení přijde dobré nebo se muzikant z kapely dožaduje nastavení, které odpovídá jejich hudebnímu stylu - třeba ostřejší kopák pro hraní dvojšlapkou. Je to situace, kdy člověk nemá vypadat jako tvrdohlavý trotl, ale jinak si svým přístupem musí být přeci jen trochu jistý v kramflecích.
Jestliže Ti po akci většinou nepřijde nadávat víc lidí, tak jsi to dělal v podstatě dobře. Pokud pořadatel chrochtá blahem, je to největší výhra a příště si Tě zavolá zase a taky Tě doporučí známým. Chce to jen vytrvat, snažit se dělat příjemný zvuk, srozumitelné zpěvy a oddělení nástrojů od sebe tak, aby aspoň na střídačku byly během akce slyšet, pokud muzkanti produkují zvukovou kouli. A taky se nebát občas trochu vybočit z kolejí a během akce zkusit ten zvuk trochu udělat jinak třeba po třech odehraných sadách po nějaké přestávce. Je to dobré zkusit třeba po více akcích, kdy už máš aparát ošahaný, víš jak kapela hraje a už víš jak se chová prostor kde hraješ. Buď ta změna bude k lepšímu nebo se prostě urychleně vrátíš k původnímu nastavení, které máš osvědčené.
Je dobré, když Ti zvuk na akci zhodnotí dobrý zvukař, kterému neděláš konkurenci, aby Ti po pravdě řekl, jaké to je. Taky má čas projít si areál během hraní, kdy Ty musíš stát u pultu, aby zhodnotil, jak to ve kterém místě hraje a podle toho se vybere kompromis nastavení aparátu.
Držím palce všem, co čtou toto fórum, ať je časem víc těch spokojených posluchačů a pořadatelů!
Jindy mi do zvuku mluvil zkušený muzikant, dokonce ředitel hudebky a tak jsem to zkusil podle něj trochu přizpůsobit v rámci možností aparátu. Výsledek? Po akci mi moje kapela řekla, že se jim to zdálo dobré do chvíle, než do toho ten člověk začal kecat, pak už to bylo jen horší a horší...
Po více zkušenostech si tedy nechám poradit jen tehdy, pokud je tam podstatný nedostatek a dotyčný ví jak to má být a mě samotnému to řešení přijde dobré nebo se muzikant z kapely dožaduje nastavení, které odpovídá jejich hudebnímu stylu - třeba ostřejší kopák pro hraní dvojšlapkou. Je to situace, kdy člověk nemá vypadat jako tvrdohlavý trotl, ale jinak si svým přístupem musí být přeci jen trochu jistý v kramflecích.
Jestliže Ti po akci většinou nepřijde nadávat víc lidí, tak jsi to dělal v podstatě dobře. Pokud pořadatel chrochtá blahem, je to největší výhra a příště si Tě zavolá zase a taky Tě doporučí známým. Chce to jen vytrvat, snažit se dělat příjemný zvuk, srozumitelné zpěvy a oddělení nástrojů od sebe tak, aby aspoň na střídačku byly během akce slyšet, pokud muzkanti produkují zvukovou kouli. A taky se nebát občas trochu vybočit z kolejí a během akce zkusit ten zvuk trochu udělat jinak třeba po třech odehraných sadách po nějaké přestávce. Je to dobré zkusit třeba po více akcích, kdy už máš aparát ošahaný, víš jak kapela hraje a už víš jak se chová prostor kde hraješ. Buď ta změna bude k lepšímu nebo se prostě urychleně vrátíš k původnímu nastavení, které máš osvědčené.
Je dobré, když Ti zvuk na akci zhodnotí dobrý zvukař, kterému neděláš konkurenci, aby Ti po pravdě řekl, jaké to je. Taky má čas projít si areál během hraní, kdy Ty musíš stát u pultu, aby zhodnotil, jak to ve kterém místě hraje a podle toho se vybere kompromis nastavení aparátu.
Držím palce všem, co čtou toto fórum, ať je časem víc těch spokojených posluchačů a pořadatelů!
No a co to takhle otočit - kde berou sebejistotu ti radílkové a "odborníci" z publika, že podle nich to je správně? Proč hned automaticky pochybovat o sobě? Neoplývám též přehnaným sebevědomím, ale naučil jsem se případné pokusy o poučování odrážet otázkou v tomto duchu a celkem to zabírá, naštěstí to nemusím dělat často. Jen ať si pan znalec pořídí taky péáčko, doveze, postaví, nazvučí a ať mi ukáže "jak se to má dělat". Většinou se jedná o laiky nemající ani potuchy o omezeních plynoucích z akustiky sálu i jeviště, problémech typu hlasitá kapela versus kuňkavý zpěvák, nesehraná začínající kapela s mizernou nástrojovkou, apod. Zajímavé přitom je, že kafrat do práce zvukaři si troufne kdekdo, ale že nejdou žvanit třeba kytaristovi nebo bubeníkovi do techniky jejich hry...?
Asi před dvěma týdny mě na jednom festiválku přišel poučovat odborník, že neslyší kotel. Objevil se zrovna v momentě, kdy se spouštěl vydatný déšť a naše okamžitá největší starost bylo zakrytí beden. To už jsem vypěnil a poslal ho nevybíravě do prdele, že snad vidí, že prší a máme jiné problémy. Ten vůl si přitom ani nevšiml, že bubeník v ten moment nehrál na kotel, ale na činel umístěný těsně nad ním...
Asi před dvěma týdny mě na jednom festiválku přišel poučovat odborník, že neslyší kotel. Objevil se zrovna v momentě, kdy se spouštěl vydatný déšť a naše okamžitá největší starost bylo zakrytí beden. To už jsem vypěnil a poslal ho nevybíravě do prdele, že snad vidí, že prší a máme jiné problémy. Ten vůl si přitom ani nevšiml, že bubeník v ten moment nehrál na kotel, ale na činel umístěný těsně nad ním...
No tak aspoň vidím že v tom nejsem sám
že by na mě chodili behem akce nebo po ní lidi a nadávali mi se mi moc často nestává ale kolikrát potom ani nemůžu usnout výčitkama, ale z toho jsou zase akce (i když se to podaří málokdy) že skoro celá kapela nastoupí a děkuje za zvuk a to je v mojem případě to kde tu sebejistotu beru. Na druhou stranu si myslím že tyhle pochybnosti jsou docela nutné, co vidím u některých mých starších kolegů tak v okamžiku kdy se člověk stane ředitelem zeměkoule tak to s ním jde jenom z kopce 
Tak co safo, jaká? Už se cítíš líp? Já myslím, že podnětů z praxe jsme Ti dali dost a pokud Ti většinou nikdo nic moc neřekna a někdy přijdou i říct, že se jim to líbilo, tak děláš svou práci v podstatě dobře. Jestli Ti to pomůže, tak zrovna včera jsem v Brně pšel po Náměstí Svobody a "zvučila" tam agentura ROsound na Nexo. Něco tak horzného a uřvaného jsem už dlouho neslyšel a určitě to nebylo tím aparátem...