Ako si zacat verit?
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
-
Adam
Ako si zacat verit?
Zdravim vsetkych. Mam jeden problem. Jednoducho povedane, neverim si, konkretne neverim technike, bojim sa, ze nieco zlyha priamo v akcii. Som amatersky zvukar uz asi 2 roky. Priklad: Pridem na akciu a bojim sa, aby mi pocas zvucenia nevypadlo nieco z mojho retazca, aby nieco neprestalo fungovat, aby nenastal ten asi najtrapnejsi pocit pre zvukara - tiche ticho. Asi by som sa prepadol pod zem. Neberiem nejake velke akcie, skor rozne male, spolocenske, folklorne vystupenia, akcie pre mesto...atd. No i tak mam vzdy akoby tremu. Neviem, ci je to vec zvyku. Taky muzikant musi tym prejst (z vlastnej skusenosti), ale co zvukar? Ako je to u vas? Verite sebe, svojej technike?? Zlyhalo vam uz na akcii nieco tak, ze bol z toho trapny trapas? Prosim, vzite sa do mojej situacie, mam male PA, nemam ani rack s desiatimi zosilnovacmi, ani dva pulty v zalohe, ani neviem co... Nakoniec je asi vhodne poznamenat, ake mam PA, kedze na nom podla mna treba zakladat svoju sebadoveru: Mixpult - Tapco 260FX, efektovy rack - Tapco equalizer + Tapco kompresor, reproboxy - RCF ART 310A, mikrofony - Shure, kable - AdamHall + Neutrik, Proel, Planet Waves... Mozno je to zla tema, alebo blbost, no uvitam kazdu odpoved a prispevok. Dakujem!
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ako si zacat verit?
Za sebe si myslim, ze je spis dulezity verit sobe ze dokazu jakejkoliv technickej problem vyresit (zatim se to vzdy porarilo) a uspesne odehrat "se cti" (treba nouzove). Navic nastesti dneska kazdej zna kazdyho a zpravidla se i na miste da sehnat nejaka cast aparatu, v nejhorsim i celej jinej aparat.
Taky se nam stalo ze jsme prijeli na misto kde nebylo NIC (casto jezdim s kapelou jenom s rukama) a poradatel nas vital se slovy "ahoj kapelo, kde mate ozvucovaci aparaturu?". Bylo to nastesti na zamecku kousek za Prahou, nekolik zoufalych telefonatu a za 45 minut uz Frantisek z JVA (jeste jednou diky hosi) vykladal ze svoji mazdy nutne minimum aby se hotelova akce mohla odehrat. Takze neboj ...
Taky se nam stalo ze jsme prijeli na misto kde nebylo NIC (casto jezdim s kapelou jenom s rukama) a poradatel nas vital se slovy "ahoj kapelo, kde mate ozvucovaci aparaturu?". Bylo to nastesti na zamecku kousek za Prahou, nekolik zoufalych telefonatu a za 45 minut uz Frantisek z JVA (jeste jednou diky hosi) vykladal ze svoji mazdy nutne minimum aby se hotelova akce mohla odehrat. Takze neboj ...
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - noxus
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ako si zacat verit?
Ahoj.
Preco neveris technike
? Tapco nie je az taky zadok sveta aby si mu nemohol verit co sa tyka malych akcii. Alebo sa ti uz nebodaj nieco taketo prihodilo? Myslim ze kazdy z nas co sme tu uz mozno taku vec zazili a urcite ako pise Safa sa to da vyriesit bud svojpomocne alebo s pomocov najblizsieho bolneho kolegu ci kamarata. V tvojom pripade by som nemal az take stresy, ved si vezmi, ze pokial aj zvucis nejaky mensi folklor alebo mensiu spolocenku akciu vnutry v nejakej mensej sale vzdy sa to da nejak dohrat aj bez toho zvuku (folklor v pohode uhra mesiu salu a prednasajuci zvysi hlas a tak podobne...). Je jasne, ze sa potom treba profesionalne s objednavatelom pozhovarat a vysvetlit mu situaciu, ospravedlnit sa a dojetnat financne vyrovnanie ale myslim ze s vacsinou ludi sa da rozumne dohodnut.
Neviem ci ta zvuk zivi ale predpokladam, ze asi nie. Myslim, ze ak budes v zvuceni pokracovat tak prides na to, ze si budes kupovat len techniku ktorej budes plne verit aj keby to malo trvat dlhsie ako kupit nejaky omnisrot alebo podobnu vec ktora by ta potom stresovala. Taktiez casom pride to zvykanie si na tremu pred akciou. Vsak to je normalne sme len ludia a niekto to tak nevnima inemu to zase pomaha sa vyhecovat k lepsiemu vykonu ale casom si proste zvyknes.
Co dodat: straz si svoju techniku, zaobchadzaj s nou tak ako sa ma, musis poznat jej limit a uvedomit si, "ze menej je niekedy viac". Pravidelne si skontroluj kable skusackou a prejdi si ci nahodou niesu zalomene kable alebo viditelne uvolnene konektory a tak dalej.
A ak budes nakupovat spomen si na Medvedovu oblubenu vetu: "nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci"
Vela zdaru prajem!
Preco neveris technike
Neviem ci ta zvuk zivi ale predpokladam, ze asi nie. Myslim, ze ak budes v zvuceni pokracovat tak prides na to, ze si budes kupovat len techniku ktorej budes plne verit aj keby to malo trvat dlhsie ako kupit nejaky omnisrot alebo podobnu vec ktora by ta potom stresovala. Taktiez casom pride to zvykanie si na tremu pred akciou. Vsak to je normalne sme len ludia a niekto to tak nevnima inemu to zase pomaha sa vyhecovat k lepsiemu vykonu ale casom si proste zvyknes.
Co dodat: straz si svoju techniku, zaobchadzaj s nou tak ako sa ma, musis poznat jej limit a uvedomit si, "ze menej je niekedy viac". Pravidelne si skontroluj kable skusackou a prejdi si ci nahodou niesu zalomene kable alebo viditelne uvolnene konektory a tak dalej.
A ak budes nakupovat spomen si na Medvedovu oblubenu vetu: "nejsem tak bohatý abych kupoval levné věci"
Vela zdaru prajem!
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ako si zacat verit?
to ADAM: neboj, nejsi sám, myslím že tohodle se bojí každý. Nejhorší je když se ti o tom někdy začne i zdát
... pane zvukař , povězte mi nějakou veselou historku ze zvučení ....
Kdysi kdysi dávno jsem ráno pujčoval na sportovní akci bezdrátový mikrofon Shure T ( SM58 ) . Tehdy ještě bezdráty bývaly vzácnost. Byl jsem rozespalý , strašlivá kocovina ..... No a za hodinu mi volají že mikrofon nefunguje. Hurá z pyžama ven, do auta a dovézt náhradní .
Až v tu chvíli jsem si vzpoměl, že jsme večer před tím byli i s technikou na diskotéce, zcela mimořádně ( jednou za 10 let ) jsme se s přítelkyní připili , mno , no ..... a po návratu domů jsme s přítelkou zlobili a já ten mikrofon použil zcela v rozporu s manuálem
.
Těžko jsem v servisu na opětovném naladění vysvětloval co že mi ti umělci do toho mikrofonu nalili.
... pane zvukař , povězte mi nějakou veselou historku ze zvučení ....
Kdysi kdysi dávno jsem ráno pujčoval na sportovní akci bezdrátový mikrofon Shure T ( SM58 ) . Tehdy ještě bezdráty bývaly vzácnost. Byl jsem rozespalý , strašlivá kocovina ..... No a za hodinu mi volají že mikrofon nefunguje. Hurá z pyžama ven, do auta a dovézt náhradní .
Až v tu chvíli jsem si vzpoměl, že jsme večer před tím byli i s technikou na diskotéce, zcela mimořádně ( jednou za 10 let ) jsme se s přítelkyní připili , mno , no ..... a po návratu domů jsme s přítelkou zlobili a já ten mikrofon použil zcela v rozporu s manuálem
Těžko jsem v servisu na opětovném naladění vysvětloval co že mi ti umělci do toho mikrofonu nalili.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ako si zacat verit?
Neeee... MM tys me ted ranil. Teda ale ... no teda. 
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
knobtweaker
- Uživatel

Ako si zacat verit?
Ta za todle máš medvěde u mě 10 bodů

-
knobtweaker
- Uživatel

Ako si zacat verit?
To ADAM, hele čoveče, já zvučim 10 let profesionálně a stejně mam ještě před každym kšeftem trému. Těch věcí které musí live zvukař zvládnout je dost a to že máš trému může být i známka toho , že se prostě snažíš dělat svojí práci dobře. Časem ta tréma trochu mizí s tím jak člověk získává zkušenosti a jistotu.
Pokud se ale bojíš že se ti něco "vysere" tak proti tomu je lék mít hlavně v super stavu kabeláž protože to bývá 90% všech problémů, když ti něco nejde.
Pokud se ale bojíš že se ti něco "vysere" tak proti tomu je lék mít hlavně v super stavu kabeláž protože to bývá 90% všech problémů, když ti něco nejde.
Ako si zacat verit?
Tréma je potřeba. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že klídek a pohodička předem u složitějších akcí je často předzvěstí nějakého průseru. Člověk to má více na háku a tak se díky menší soustředěnosti něco opomene.
Jak píší kolegové - základem je větší počet kablíků navíc, preventivní údržba (konektory a ulámané vodiče jsou nejčastější příčinou průserů), u silnoproudých rozvodů to platí dvojnásob. Pozor na vlhké zařízení a kablíky, ať už po dešti nebo častěji po vysrážení nebezpečnější vzdušné vlhkosti. Větrat a sušit je zásada. Nechat to neprodyšně zakufrované v bedně v autě do další akce je sice po ránu běžnou a velmi pochopitelnou praxí, ale nevyplácí se to.
No a pak je tu také rčení, že když nejde o život, tak jde o hovno.
Jak píší kolegové - základem je větší počet kablíků navíc, preventivní údržba (konektory a ulámané vodiče jsou nejčastější příčinou průserů), u silnoproudých rozvodů to platí dvojnásob. Pozor na vlhké zařízení a kablíky, ať už po dešti nebo častěji po vysrážení nebezpečnější vzdušné vlhkosti. Větrat a sušit je zásada. Nechat to neprodyšně zakufrované v bedně v autě do další akce je sice po ránu běžnou a velmi pochopitelnou praxí, ale nevyplácí se to.
No a pak je tu také rčení, že když nejde o život, tak jde o hovno.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ako si zacat verit?
... tak tenhle Werich by se mel tesat do kamene.Ota píše:No a pak je tu také rčení, že když nejde o život, tak jde o hovno.
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
knobtweaker
- Uživatel

Ako si zacat verit?
Můj kamarád Mahony, ostřílený to zvukař zvláště televizních akcí říkal, že "nejhorší smrt je z leknutí" a pak taky "nejdůležitější je se z toho neposrat"
, tyto dvě věty patří mezi nepraktičtější rady , co jsem kdy dostal 
Re: Ako si zacat verit?
Tak lehounký pocit nervozity má asi každý
Ze mně to vždycky\ opadne, když přijedu na akci a začnu stavět apec, ono totiž na nic jinnýho už nezbyde čas
Jinak je opravdu potřeba, jak už tu někdo psal, mít v cajku kabely, protože to je opravdu nejčastější problém. (i z tohodle důvodu tahám na akci pájku apod.) Základem úspěchu je vždycky přijet na akci trochu dříve, protože je pak více času na to aby se řešil nějaký problém. Když je pak klid tak si můžeš dát v klidu cigárko a kafčo 
http://www.rsound.cz ...zvuk pro vaši akci
-
Adrub
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Za sebe můžu říct, že je třeba se toho nebát a jít do toho po hlavě. Jsem muzikant a zvukař jen okrajově. Jednou jsme domluvili akci, kterou jsme měli i zvučit a jelikož jsem neměl ani pořádný cajk, tak jsem si i něco půjčil. Konkrétně digitální mix od Behringera, který jsem viděl do té doby jen na obrázku a neměl jsem možnost se s ním seznámit blíže jak 20 minut před zvučením. Jak píšou kluci, je třeba, aby jsi měl v pořádku kabely a všechny stopy hrály. Byla to docela zábava, ale nakonec z toho byl docela líbivej zvuk, což asi nejvíc překvapilo mě, protože nikdo jiný a mých nezkušenostech s použitou technikou nic nevěděl
Ještě, že to dělá behringer tak jednoduché
Ještě, že to dělá behringer tak jednoduché
Ja kdysi zacinal na de facto totalnim low-endu. Bedny Omnitronic DX-2522 a TMX-1230, ziveny zesilovacema Omnitronic P-1500 a RH Sound MA-2150. K tomu parak DAP Audio (ale ten byl spis to lepsi) a mix Behringer SL2442FX-PRO. Taky chodil celkem slusne. Ale na prvni vetsi akci jsem odpalil v kazdy bedne minimalne dve pieza (byly tam ctyri
no a taky sem se bal, co asi udelal zesilovac od Omni, co vsechno honil...
Clipoval, ja to tavil, protoze lidi bylo hodne a sal velkej a vykon nula nula nic... Prezil sem to. Dalsi level byly home-made bedny a pod to home-made basovky. Zesilovac zustal a hralo se. S tim jsem odehral X akci a vsechny bez problemu.
Jediny co me kdy vypeklo byla vyhybka od Uliho - CX2310, ale za to si muzu sam
Proste sem pri nakym smatrani v racku omylem zmackl zadni tlacitko x10 a delici frekvenci sem si pekne vynasobil 10ti nahoru
Takze z basovek lezly jen basy a z kompaktu jen sileny vejsky. Proste se mi to urzilo moc vysoko. Nez jsem na to prisel, myslel sem, ze odesly bedny, zesiky, vyhybka... blby tlacitko.
Nebo speky typu kdyz zapojis neco obracene - obvykle odposlechy, nebo tak neco. Pripadne se na stageboxu prekouknes o celou radu XLR a pripojis vsechno "vedle"...
A takovejch blbin je vic a vic. Ale clovek si postupem casu dava bacha. Nejhorsi jsou fakty ty vadny kabely. To je vopruz, kdyz to clovek pripoji, zagafuje a pak zjisti, ze neco nejde a je to kabelem.
Clipoval, ja to tavil, protoze lidi bylo hodne a sal velkej a vykon nula nula nic... Prezil sem to. Dalsi level byly home-made bedny a pod to home-made basovky. Zesilovac zustal a hralo se. S tim jsem odehral X akci a vsechny bez problemu.
Jediny co me kdy vypeklo byla vyhybka od Uliho - CX2310, ale za to si muzu sam
Nebo speky typu kdyz zapojis neco obracene - obvykle odposlechy, nebo tak neco. Pripadne se na stageboxu prekouknes o celou radu XLR a pripojis vsechno "vedle"...
A takovejch blbin je vic a vic. Ale clovek si postupem casu dava bacha. Nejhorsi jsou fakty ty vadny kabely. To je vopruz, kdyz to clovek pripoji, zagafuje a pak zjisti, ze neco nejde a je to kabelem.
...není třeba hrát nahlas...
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Taky se mi před akcí honí hlavou, co se všechno může potento...
Taky bývám lehce nervózní a spadne to ze mě až po první písničce...
Ale návod na to nemám.
Vždycky si vzpomenu na mého kamaráda zvukaře z divadla, co dělá muzikály o 50ti portech jenom na vokály. Živí se tím asi 20let a já když mu stojím za zády, opona jde nahoru, rozjíždí se první vál a vidím, jak se mu tááákhle klepou nad šavlema ruce.
A to je normálně takovej kliďas a salámista...
Prostě to musí být....
Taky bývám lehce nervózní a spadne to ze mě až po první písničce...
Ale návod na to nemám.
Vždycky si vzpomenu na mého kamaráda zvukaře z divadla, co dělá muzikály o 50ti portech jenom na vokály. Živí se tím asi 20let a já když mu stojím za zády, opona jde nahoru, rozjíždí se první vál a vidím, jak se mu tááákhle klepou nad šavlema ruce.
A to je normálně takovej kliďas a salámista...
Prostě to musí být....
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ja byvam nervozni po ceste, ze jsem neco duleziteho doma zapomnel.(treba napajeci zdroj od mixu
)