prodat analog a koupit digital ?

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...

co by jste mi doporučili ?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

• Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Fyla
Uživatel
Uživatel

Re: prodat analog a koupit digital ?

Příspěvek od Fyla » čtv 17. pro 2009 19:19:46

Parkrat se me stalo, ze proste nefungovala sit - nikdo z obsluhy nedokazal dat dohromady synchronizaci, parkrat me vypeklo nastaveni ruzene automatizovaych parametru a spatna zakladni konfigurace. Z 98% procent za to ale muze lidskej faktor, nebo prekouslej kabel atd... Neco jako "blue screen" jsem zatim nezazil a myslim, ze se to ani nestane :)

Vauli
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vauli » čtv 17. pro 2009 20:30:24

To se nám tu ale pěkně rozvinula diskuze.

Ták, co se týče vývoje, myslím si, že se to nedá tak jednoduše porovnávat s vývojem analogu. Vývoj postupuje spíše geometrickou řadou, se stoupajícím stupněm vývoje roste i rychlost samotného vývoje. Obrazně, na co dříve bylo potřeba 40let se dá při dnešních podmínkách zvládnout za 10. Takže pak je otázkou, jestli nějakých 15 let (a možná více), co se digitální pulty objevují je opravdu tak krátká doba na to, aby dosáhly nějaké srovnatelné úrovně s kvalitním analogovým řešením. Samozřejmě, jsou poměrně málo rozšířené, cena solidních dnešních pultů je dosti vysoká, ale to bude otázka pár let, kdy začnou výrazněji klesat a digitalizace nastoupí ve větší míře. Někdo tady zmínil fotoaparáty. Je to asi podobné, před deseti lety málokdo z profi fotografů chtěl digitál, a dnes? Vývoj jde nezadržitelně dopředu a právě z too důvodu si myslím, že začít objevovat možnosti digitálních světů již dnes bude za pár let obrovskou výhodou. (...připadám si jak propagační referent, ale fakt nejsem :lol: )

Co se týče složitosti a možné poruchy. Ano, je to podobné jako s aktivkami. Něco se stane a je průšvih. Co když mi ale odejde zdroj v analogovým pultu? Na akci s tím neudělám také vůbec nic. Už kvůli tomu, že nebde čas na opravu. A ikdyby byl, nevozím s sebou zásobu součástek (kromě konektorů a pár blbin). Samozřejmě, nechci tím říct, že si digi pult doma opravím za půl hodinky levou zadní, budu bez pultu nějakou dobu a nejspíš si budu muset nějaký jiný půjčit, ale kolikrát se to člověku stane? Takže si myslím, že stejně jako u analogu, rozhodující je míra poruchovosti, než obvodová složitost. Koneckonců, pokud bych mělanalogovou obdobu nějakého konkrétního digitálu, obvodově bude analog ještě složitější.

Hlavní rozdíl je podle mě právě v odlišném ovládání a individuálním přístupu každého z jednotlivců k digitální technologii. Někomu sedí holky, někomu vdolky.

Mě samotného digitální řešení, jak už jsem psal, velmi láká. Vše v jednom, minimum kabelů, skvělá vybavenost pultů (dynamika, EQ, efx,...) a to všechno při malých rozměrech. Docela bych i zkusil 02r, na ebay.de se dá celkem rozumně pořídit a vidělo by se. Co jsem se rozhlížel po internetu, nenašel jsem nějakou vysloveně negativní kritiku. Spíš neutrální nebo dobré hodnocení. Samozřejmě beru, že je to na dnešní poměry starej krám, ale pro získání nějakých zkušeností s digi ...?

To jsem se zase rozepsal... :shock:

Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla » čtv 17. pro 2009 20:38:59

U tech levnejch pultu - vse pod LS9 - nekdo tu psal, ze je to rozumnej entry level :) - jejich spatne predzesilovace, prevodniky a michaci engine naprosto drti vyhody dynamiky na kazdem kanalu, eq s moznosti menit Q atd... Vsechny tyhle vymozenosti ztraci smysl, protoze zvuk je tak degradovanej a "uzkej", ze uz je jedno, jestli ho komprimuju tak, nebo onak.... Zasadni nevyhodou je taky nutnost pohybovani se ve vrstvach. To je objektivni - nejde o zvyk, ale o prakticnost a rychlost ovladani.

Vauli
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vauli » čtv 17. pro 2009 20:41:57

Jak dlouho trvá přechod mezi vrstvami? Než se přestaví fadery...

Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla » čtv 17. pro 2009 20:50:43

hned? :) Nejde o rychlost prepinani, ale o prehlednost. Kdyz chces zaroven zmenit parametry, ktere se nachazeji v ruznych vrstvach, nejde to...

Vauli
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vauli » čtv 17. pro 2009 23:46:48

Já už se lekl, že rychlost faderů je to největší úskalí :lol: Kolikrát ale člověk potřebuje ovládat parametry několika kanálů současně? Snad jen výstup kanálu vůči GRP nebo AUX kanálu vůči AUXu celkovému. Víc mě nenapadá (ale taky už zas bude půlnoc a trochu klimbám...).

Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla » pát 18. pro 2009 0:06:23

Odposlechy se vubec michaji neprehledne (hlavne, kdyz musis z FOH)...

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » pát 18. pro 2009 9:32:14

S tím entry levelem jsem to byl já, ale jde jen o subjektivní názor z pohledu mé úrovně a dalšího případného směřování. Z jiných pohledů se to jistě může jevit diametrálně odlišně.
Vytuhnutí SW pultu - byl jsem toho svědkem u DDX3216 v jednom klubu, kde jsem byl s jednou kapelou. Nazvučilo a odehrálo se bez problémů, zamutoval jsem vstupy, poděkoval místnímu zvukaři a odešel. Ten pak chtěl pustit mikrofon moderátora, ovšem pult už ani ťuk a dobrých pět minut jej musel křísit opakovaným zapínáním a vypínáním. Ptal jsem se ho, jestli jsem mu tam něco nepomrvil, ale že prý ne, že se to tomu pultu občas stává...

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pát 18. pro 2009 11:29:55

No a toto jsou právě ty "drobnosti" které jsou bohužel v praktickém provozu tak zásadní, že mě to činí k úrovni dnešní digitální techiky ještě nadlouho skeptickým. Efektové procesory, prosím, tam když se to sekne, zvuk z analogu v řetězci zdroj signálu-bedny furt jede. Výše zmíněný argument o možné poruše zdroje v analogovém pultu je taky slabý, v digitálech nejsou přece zdroje o nic spolehlivější, proč taky. Jsou též zajisté složitější než v analogu, pokud poskytují více napěťových hladin, které musí nabíhat a odbíhat v určeném pořadí. V analogu vystačíme většinou s třemi hladinami + a -15V a +48V pro Fantomase, hotovo.

Znovu připomenu můj obvyklý pohled: Dříve jsme techniku na úrovni dělat neuměli, omezovala nás technologie výroby a součástková základna. Dnes to dělat umíme, máme technologii i součástky, ale z "obchodních" důvodů to na úrovni dělat nechceme.
V analogové části to šulíme, kam to jen jde nacpeme rýži a jakmile se SW rozběhne šup s tím na trh aby nás nepředběhla konkurence. Že se to sem tam hryzne, no a? Konkurence na tom ve stejné cenové hladině není lépe...
Jsem zmatkař, někdy. No a?

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » pát 18. pro 2009 11:53:10

Toto už ale není problém jestli je lepší analog nebo digitál. To je obecný problém toho, že každá inovace jakéhokoliv produktu znamená jeho zesr*ačkovatění, protože jediným důvodem k inovování je osekat co nejvíc výrobní náklady.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pát 18. pro 2009 12:06:02

I tak si myslím, že i při vysoce kvalitní součástkové základně a technologii výroby bude digitál za analogem prozatím kulhat. Žádný špičkový HW nezaručí automaticky úspěch použitému SW, který napsal člověk. Uhlídá SW zodpovědně zahlcení A/D a D/A převodníků? Jak je to v běžných digitálech zazřízeno? SW predikuje průser a aktivuje analogovou kompresi nebo je na vstupu pro jistotu analogový limiter nebo je tam oboje? Předpokládám, že náraz na limit převodníků je u digitálu daleko tvrdší oříšek k řešení než limit polovodičů v analogu a je to o hodně ostřejší přechod než od elektronek k polovodičům.

Taky jsou ve hře vzorkovací frekvence, synchronizace, filtry... uvnitř jednoho zařízení se to dá uhlídat, ale při spolupráci více digitálních strojů v řetězci...

V analogu to frčí podle fyzikálních zákonů, tam je pomyslný SW od přírody pro všechny stejný.
Naposledy upravil(a) frantik dne pát 18. pro 2009 12:07:38, celkem upraveno 1 x.

Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla » pát 18. pro 2009 12:06:54

Je to jako s analogovym pultem. Budete od AH GL cekat zvuk a moznosti Midase H2000? Asi ne... Vzhledem k mnohem vetsi nachylnosti digitalu na jiz drive zminovane nesvary bych nikdy neporidil pult jiny, nez z prvni ligy. Tam je prinos naprosto ve vsech ohledech - a to i vzhledem treba k H2000.

frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik » pát 18. pro 2009 12:10:21

Ano, to je jediné možné řešení dneška. Vytáhnout balík peněz a pak zvolit analog nebo digitál podle toho co mi lépe vyhovuje.

Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš » pát 18. pro 2009 13:11:52

Jistě, digitál s sebou přináší nový okruh problémů, jejichž obdobu u analogu nenajdeme, ale nemyslím, že by toto měl být důvod proč by měl digitál nějak pokulhávat za analogem. To bysme pak mohli šmahem zavrhnout jakoukoliv věc, kde je procesor a software - tedy dnes snad veškerou elektroniku. Zahlcení A/D převodníku netřeba démonizovat, lze mu předcházet tvrdým omezením rozkmitu vstupního napětí na analogové straně nebo softwarově ošetřit interval hodnot přípustných pro další zpracování - k degradaci signálu to vede naprosto stejně jako limitace OZ u analogového pultu. D/A převodník zahltit ani nelze, prostě mu pošleš největší číslo dané počtem bitů a on bude mít na výstupu maximální napětí dané svou napěťovou referencí - tedy opět "jen" limitace.
Řešení nejen dneška ale i budoucna je vytáhnout balík peněz úměrný kvalitě kterou požaduji, bez ohledu na to, zda se jedná o analog nebo digitál.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 25. led 2010 15:03:04

Yamaha 01V96 za 4 roky som nezažil, zeby "klakla" a absolutne nemam pocit, ze by hrala horsie nez LX7 alebo GL2400 a pod. Ovladanie je trivialne jednoduche, do manualu som musel len ked som pripajal prevodnik. Chapem ked takym pultom opovrhuje majitel MIDAS Heritage, nechapem ked to robi niekto s LX7 a pod.

Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“