Přechod Analog Digital

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Přechod Analog Digital

Příspěvek od KamilV » čtv 03. dub 2014 13:29:34

Digi párák je skutečně nevýhoda? GLD-80 má 4 analogové vstupy, takže "holírny" s tím pokryješ a na větší akce bys stejně musel klasický párák tahat, takže tam digi+stagebox vidím spíš jako výhodu...

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » čtv 03. dub 2014 13:34:54

nn digi parák je určitě obrovská výhoda ale právě že jen ty 4 vstupy mě celkem děsí, holírna pro mě vetšinou 2 ručky, klávesy, a notes případně jiné přehrávadlo což je 6 vstupů :(

Edit: já su jeliman... tam jsou 4 mikrofonní a 4 linkové tak to je potom v pohodě :-D ...sipu si popel na hlavu :roll:

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 03. dub 2014 15:21:11

Mne by spíš děsilo, kdyby můj nový digitální mix, se kterým budu muset vystačit X příštích let (protože jak správně říkáš, inovovat se bude muset taky zbytek aparátu), vlastně vůbec jako digitál nevypadal, protože by neměl to, co ty digitály dnes vesměs mají - méně tlačítek a ledek a více větších a dotykových displejů. Zvuk se dokonce dá zlepšovat, něco jen natáhnutím FW, něco třeba výměnou modulu ve stageboxu, ale s čím zaručeně nikdo nikdy nic neudělá, je ten velký ovládací panel. Který se tobě možná dnes zdá lepší, tedy "příjemně analogový", ale co si o něm budeš myslet za dva roky, stejně jako o hromadě naprosto nepotřebných zdublovaných konektorů a převodníků, je už věc jiná. Mně přijde škoda prošvihnout každou šanci, ono jich za život nebo "zvukařskou karieru" zas tak moc není. Vždycky je mi líto lidí, co se neustále hrabou v nějakém předpotopním low endovém DSP a sami sebe přesvědčují, že "přece všechny musí hrát stejně", lidí, co se trápí nefungujícími bezdráty, co jsou za cenu jednoho čtyři, lidí, kterým je líto vyhodit analogový párák (když už nejde ani prodat...) a podle toho se rozhodují o digitálním mixu atd.
Současná generace digitálních mixů je přechodná, ale i tak se bude používat dost let a některé modely jsou zjevně kdesi na začátku toho přechodu a jiné naopak už trochu mají "tvar věcí jež přijdou".

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 03. dub 2014 19:48:07

Pokud budeš brát Epression, zvaž verzi 2, s digitálním SB, zvládne stejně vstupů jako 3ka.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda » čtv 03. dub 2014 23:06:08

Egestas: garantuji Ti, že i na Tvém aparátu poznáš rozdíl mezi AH a Soundcrafty. Snad jen u Ilive je poznat horší zvuk až na dobrém aparátu. Kdo nevěří, už jsem nabízel možnost porovnání, klidně se ozvěte.
Pokud Ti nevadí peníze jdi do Performeru 2, umí 80 vstupů, 20 aux, 8x VCA, 8x mute, 8x matrix, DMX 4x22 kanálů...
Expression umí jen 66 vstupů, 20 aux, nemá VCA, 4x mute, 8x matrix, nemá DMX, má slabší procesor, ale hlavně nemá displeje nad fadery. Zvukově je Performer a Expression totožný. Na http://www.soundcraft.com dohledáš další.
Když budeš chtít něco vědět ozvi se, mám v tom celkem přehled. A nenech se ukecat, že k tomu co máš Ti to stačí - jakmile se někde zvuk degraduje, ničím to už nespravíš.

Hubert: Prodance na tom musí být dost špatně když už i tady píšeš takové reklamní kecy:
Mne by spíš děsilo, kdyby můj nový digitální mix, se kterým budu muset vystačit X příštích let (protože jak správně říkáš, inovovat se bude muset taky zbytek aparátu), vlastně vůbec jako digitál nevypadal, protože by neměl to, co ty digitály dnes vesměs mají - méně tlačítek a ledek a více větších a dotykových displejů.
Je celkem jedno, jak digitál vypadá, důležitá je ergonomie ovládání a zvuk. Pokud jsi chtěl naznačit absenci velkého dotykového displeje, lze toho u SC lehce dosáhnout přidáním libovolného dotykáče od Apple (dokonce několika najednou (tuším až 16) - např. každý muzikant si může svým Iphonem / Ipadem řídit svůj odposlech). Lze dokonce ovládat současně na pultu něco a na Ipadu něco jiného (např. na pultu vstupy a na Ipadu auxy).
Navíc zatím žádný výrobce nedokázal vyrobit dotykový displej dobře čitelný na slunci - v těchto případech jsi vděčný za ledky...
Zvuk se dokonce dá zlepšovat, něco jen natáhnutím FW, něco třeba výměnou modulu ve stageboxu
Jasná blbost, na nějaké zásadní zlepšení zvuku pomocí FW nemají digitály potřebný HW a kapacitu procesoru (kdo by dnes prodražoval pulty předimenzovanými součástkami) a výměna modulů ve stageboxu je ekonomická sebevražda.
hromadě naprosto nepotřebných zdublovaných konektorů a převodníků, je už věc jiná
Ty zdablované konektory a převodníky se můžou hodit. Například naše nedávná malá akce: 6 kondenzátorových mikrofonů na pódiu (sbory), 2 sólisti, 1 moderátor, klávesy. Pult zůstal na pódiu bez jakéhokoliv páráku a já jsem s Ipadem zvučil z publika - úplně bez problému.
Mně přijde škoda prošvihnout každou šanci, ono jich za život nebo "zvukařskou karieru" zas tak moc není. Vždycky je mi líto lidí, kterým je líto vyhodit analogový párák (když už nejde ani prodat...) a podle toho se rozhodují o digitálním mixu atd.
Současná generace digitálních mixů je přechodná, ale i tak se bude používat dost let a některé modely jsou zjevně kdesi na začátku toho přechodu a jiné naopak už trochu mají "tvar věcí jež přijdou"
A toto je už přímo opsané z vašich reklamních materiálů.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 04. dub 2014 0:12:41

Ferdo, já neopisuju z reklamních materiálů, já je píšu, jestli myslíš ten citát v úvozovkách, tak to jsem překládal a proto jsou tam ty úvozovky :-)
Tvoje upřímné přání, aby se konečně začalo vést Prodance nějak špatně, zůstane zase jen přáním, jako už dlouho. Tvůj problém tady spočívá v jedné jednoduché věci - každý kdo si chce ověřit věrohodnost či motivaci tvých informací si může projít tvoje příspěvky a velmi rychle zjistí, že jsi vysazený nejen proti A&H, ale vlastně proti úplně všemu, co my děláme. Já nevím, jestli je to nějaká obsese anebo prostě jen běžný obchodní zájem poplivat to, co mají v aparátu druzí, ale ty to přeháníš takovým stylem, že si tím sám škodíš. Musím říct, že v tom natolik čouháš z okolí, že pro mne už ani nemá smysl zkoušet na tvoje příspěvky reagovat nějakými dalšími kontraargumenty. Kdysi jsem to zkoušel, kdo chce, může si najít. Dneska je to už jen ztráta času a přidělávání důležitosti na nepatřičné místo. Já se můžu klidně neshodnout se spoustou lidí na hromadě věcí, to je normální. Když se ale s někým nemůžu shodnout na ničem, když někdo ještě nenašel nic, co bychom já a firma udělali za dvacet let dobře, tak k čemu další debaty, lepší to nebude. Mimochodem ten kšeft, co jsi tak slavně dokázal odzvučit SC a ipadem asi připadá jako nebývalý úspěch takové koncepce jen tobě. Všichni ostatní si na tohle dávno pořídili DL1608, cena je lidová :-)

http://eshop.prodance.cz/dl1608/d-97096/

H.M.

TonyS
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od TonyS » pát 04. dub 2014 8:53:40

Ty zdablované konektory a převodníky se můžou hodit. Například naše nedávná malá akce: 6 kondenzátorových mikrofonů na pódiu (sbory), 2 sólisti, 1 moderátor, klávesy. Pult zůstal na pódiu bez jakéhokoliv páráku a já jsem s Ipadem zvučil z publika - úplně bez problému.
Mě tato věta přišla úsměvná. Jako by to byla nějaká světová novinka.
Já už více jak dva a půl roku jedu jenom na zvučení přes Ipad :-) a kliky pod rukama mě vůbec nechybí. Čekám ještě až A&H vyplodí něco jako QU16 Rack. A budu spokojený. Na DL1608 postrádám multitrack recording.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 04. dub 2014 10:28:45

Ano, Ferda si asi neuvědomuje, jak velkému počtu lidí je s těmito řečmi spíš k smíchu. Postavit 19" krabici s XLR konektory obojího pohlaví v prakticky libovolném počtu na podium a odzvučit z ipadu cokoli si troufnou, můžou majitelé Mix Racků už hodně dlouho. Nepotřebují vůbec žádnou "konzoli" (ačkoli ji většinou také mají) a první se u nás prodal před více jak pěti lety. Je to jedna z těch jasných výhod koncepce iLive, kterou jsem tady propagoval, někdo pochopil, někdo ne. DL1608 je na tom už bezezbytku založený a cenově sáhnul až do kategorie nejlevnějších analogů s nejnutnějším a nejlevnějším outboardem, proto ho už tady mají za ty skoro dva roky stovky lidí.

H.M.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 07. dub 2014 8:20:00

Nechapem prečo tu niekto stavia ako mínus soundcraftu, že má vstupy výstupy "na palube" nevýhoda by to bola ak by neumožňoval pripojenie digi stageboxu alebo ho to neumerne predražovalo voči konkurencii. V opačnom prípade je to len a len plus.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 07. dub 2014 8:56:52

Klid, to je Hubert, to si zvykneš :D .

Ono se tu o tom už vedli vášnivé diskuze minimálně na dvou vláknech, tady se pomalu rozvine další.

V podstatě vyplynulo, že v dané cenové kategorii k adekvátnímu aparátu moc zvukových rozdílů slyšet nebude, takže bych viděl jako ideál půjčit si jak GLD tak SC Expr. nebo Performer a zkusit si jak to funguje.

Jen abych trochu poupravil pár faktů, co se dá i zjistit na internetu.

- Ano, AH může fungovat jen kombinace samotný SB + PC/NB/Tablet, ale to se bavíme o iDR a o jiné cenové hladině.
- GLD je těžší než SiE, ato asi o 4-5kg, takže argument o váze dalších 30ti konektorů je lichý
- mají zhruba stejný počet ovládacích prvků (tlačítka, knoby), SC jich má nepatrně víc, což je ale způsobeno větším počtem dostupných šavlí
- GLD má větší displej než SiE a SiP, to je plus pro GLD
- SiE nemá minidispleje u jednotlivých kanálů, částečně pro rozlišení jsou u SC podsvícené fadery, pochopitelně to displeje nenahradí, ale už jsem několikrát zmínil, pro mne je pořád rychlejší to čmárnout fixou, než to editovat na displeji ťukáním. Pravda u více vrstev se fixa stane nepřehlednou, ale SC má základ ve dvou vrstvách + třetí uživatelská a tam to ještě lze.
- GLD má na pultu jen 4 XLR vstupy SiE2 24, podobné platí o výstupech
- GLD umí méně kanálů (s SB), než SiE i SiP, ale je pravda, že pro 60 kanálů už se bude používat asi pult jiné kategorie
- GLD má více sběrnic než SiE, ale opět platí jako u předchozího, že na plnej počet využití dojde málokdy
- SiE2+SB32/16 vyjde levněji než GLD80+SB24/12+SB8/4
- SiE se dá použít prozatímě i se starým analogovým párákem bez SB, GLD ne
- na SiE se dá odmíchat třeba plesovka, s pultem umístěným na pódiu, jen z tabletu bez nutnosti SB, u GLD musí být SB vždy
- každý nemá na to, aby si koupil několik pultů, jako třeba jeden velký na zvučení a k tomu DL1608 na holírny
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Greeny Prodance

Příspěvek od Greeny Prodance » pon 07. dub 2014 9:44:19

Allen Heath chystá rackovou verzi Qu. Bude obsahovat konektorový panel z Qu16 ale výpočetní jádro zvládne až 32 kanálů a vyšší počet sběrnic (možnost připojit AudioRack GLD). Avizováno je někdy na podzim, takže bližší informace zatím nejsou.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 07. dub 2014 12:38:26

Já jsem neříkal, že konektory a převodníky v mixu jsou vyloženě nevýhoda, má to svoje plusy i minusy, ale je to jednoduše do budoucna zbytečné, protože si každý časem pořídí digitální párák. Naopak co si nemůže pořídit je jiná konzole, která bude mít ovládací plochu více digitální a méně analogovou. Prostě ta fixka ve výbavě bude muset zůstat, což mně přijde opravdu hodně archaické. Když i ten laciný Behringer aspoň malé kanálové displeje má, tak se dost těžko hledá vysvětlení, proč je místo nich na těchto méně drahých SC jen jakási primitivní "barevná hudba" a samotný displej taky spíš vypadá jako z multimetru za 999Kč.
Mně se tam velice líbí to slůvko "prozatímně". Ano, prozatímně to třeba každému tak nevadí. Protože zatímně dělal na tom analogu a fixku a analogový párák ještě má.

Jo, kdo má na velký mix, tak nemá na úplně malý, takže bude na holírny do smrti smrťoucí tahat nějakou obludu. Chudák Ferda by si DL1608 prostě nemohl dovolit. Někdy mi to připadá, že žijeme fakt v jiném světě :-)

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pon 07. dub 2014 13:35:16

Já neříkám, že si časem nemůže koupit DL1608 :D .
Ale furt se pohybujeme v tom, že Egestas chce něco nainvestovat do stávajícího aparátu a někam to posunout, chce tedy vyměnit pult, a teď co vyjde dostupněji. Beru zaokrouhlené ceny Audiotek, slevu umí dát všichni a na všechno. A beru sestavy pro ozvučení kapely, ať už malé, nebo velké.

SiE 2 + stávající párák - 80k - a hraje
SiE 2 + SB - 150k - a hraje
GLD80 + SB - 195k - a hraje (má větší displej a displeje u šavlí)

Ke všemu lze použít iPad.
Na holírnu (pokud nechce tahat velký pult) si teda může použít DL1608 za 30k.
Nejen že pokud vezme SiE2, tak mu to do ceny GLD80 dá i na tu DL1608, tak to může odjet i jen s SiE 2 bez páráku. Pravda má 15kg, ale já mám na holírny analog Mackie 1642VLZ3 a ten má 9kg, ale oproti klasickýmu analogu kterej má 22kg (ZED436) je i těch 15 furt míň.
Ale abych se vrátil, zatím co SiE2 + iPad může na holírnu použít, tak GLD80 + iPad nikoliv (pokud se nevejde do těch 4 vstupů).
Tzn. že k GLD80+SB ještě musíš (pokud nechceš tahat pult i SB všude) přikoupit iPad a DL1608, což je celkem 240k, kdežto k SiE2 stačí jen ten iPad (15k).

Takž je to krom variability a finanční dostupnosti i o cenách, já vím, že koukneš do statistik jak se DL1608 a GLD80 prodávají dobře, ale jednak nemáš porovnání třeba k tomu Soundcraftu a pak tady je to i o chuti zákazníků, ti vaši jsou zvyklí na váš sortiment a servis, tak se budou vracet k vám a kupovat, to je v pořádku. Ale nejste jediní, kde to funguje a neznamená to, že cokoliv levnějšího od konkurence je špatně.

Prostě tady je to, že člověk z okresní ligy opravdu může dnes koupit slušný pult za 80k, přes léto vydělat, dokoupit SB s kartou za 60-70k, a k tomu prostě alternativu nemáte a řešení za 195k je prostě 2,5x tolik najednou investovat.
Jo když GLD80 začal, vycházel v podstatě o ten samej rozdíl výhodněji, ale SC upravil ceny a produkty, ČNB upravila kurz a v současnosti je to obráceně.

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » pon 07. dub 2014 13:36:53

Jo, kdo má na velký mix, tak nemá na úplně malý, takže bude na holírny do smrti smrťoucí tahat nějakou obludu. Chudák Ferda by si DL1608 prostě nemohl dovolit. Někdy mi to připadá, že žijeme fakt v jiném světě :-)

řekl bych že jde spíš o to zda se vyplatí kupovat na holírny druhý digi mix... a k té konzole co pan Mašín pořád haní: myslím že ergonomie práce na hw knoby a klikami je uplně někde jinde než matlání po display nebo lovení myší ano varianta to je ale tu mi umožňují i tyto dva pulty ale když tu konzoly mít nebudu tak ovládání přes hw není možné. Také píšete že je každý bude mít digi párák ale co si nemuže pořídit je více digitální konzole to ve mě evokuje pocit že podle vás jsou dnešní digi pulty vlastně k ničemu a každý by měl čekat až budou více digitální a nebo si pořídit pult jako třeba soundcraft rady Vi? Ono každý nedělá velké akce ale spíš střední a malé kde i pult co chci já je poměrně luxus... Pokud jste to myslel jinak tak se omlouvám ale takto jsem to pochopil.

nicméně po zvážení už uvažuji jen mezi těma 2 soundcraftama možnost použití bez digi stageboxu je pro mě zkrátka zajímavější... tak teď už se jen rozhodnout zda performer ci expresion jestly se to co performer navíc nabízí za ty peníze vyplati, stagebox je pro oba stejný tam asi nic neušetřím...

2 Blaha =D>

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 07. dub 2014 14:03:58

Jen pro úplnost - je dobré jednotlivé obchody nebo eshopy mít přiřazené k jejich vlastníkům, opravdu neplatí, že všichni můžou všechno prodávat za stejné ceny, kdo je současně distributorem, tak už z principu může jít níže (pokud bude chtít, nemusí mít takovou politiku, ale možnost má jednoznačně). Audiotek a zastoupení Harmana je dnes do značné míry totéž, my jsme svoje maloobchody nikdy nepojmenovávali jinak, než celou firmu.

Podívej, jak mi někdo napíše, že něco "pořád haním", tak je zbytečné s ním dál diskutovat. Možná je pro tebe opravdu SC to pravé ořechové, protože se bojíš, že bys musel s A&H honit myši :-)
Jak už jsem párkrát napsal, pro někoho to jistě vyrábějí a jistě je ten trh taky dost velký, jinak by to nedělali. Vybrat si musí každý sám a upřímně řečeno, málokde je ten výběr tak malý, proto to tady prakticky vždycky skončí jen těmito dvěma značkami. Mimochodem vůbec nejde o něco, co by souviselo s digitálem, v analogu taky "měl Soundcraft všechno mnohem lepší" a někteří za něj koupou spíš ze setrvačnosti.

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“