vstup Phono

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...
  • Reklama
  • ADAM Audio S Series
Uživatelský avatar
Fiila

Re: vstup Phono

Příspěvek od Fiila » stř 01. črc 2020 20:30:40

Omlouvám se ..výstup z televize :roll:

Uživatelský avatar
mkarr
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 589
Registrován: pon 28. říj 2013 19:21:32
Bydliště: Dešov a Olomouc

Re: vstup Phono

Příspěvek od mkarr » stř 01. črc 2020 23:50:39

Výstup z televize na vstup pro gramofon, to by mělo něco dělat. Mělo by to řvát jak o život, chrčet a dělat spoustu dalších projevů přebuzeného vstupu. Phono je vstup pro signály v řádu milivoltů, které vznikají chvěním cívky proti magnetu v magnetodynamické přenosce. Pokud by z televize byl výstup na RCA, bude to linkový výstup v malých jednotkách voltů, tedy mnohonásobně silnější, než na co je ten vstup stavěný. A i kdyby se podařilo sílu signálu snížit na přijatelnou, pořád bude v cestě výše zmíněný korekční předzesilovač s RIAA průběhem, takže bude znít nepřirozeně. No možná stačilo napsat, že to tam nepatří, ale možná už je to jedno. Možná to ten předzesilovač zabalil a už na něm nebude fungovat ani gramofon. Nebo je naopak dostatečně chytrý a když viděl co se na něj řítí, tak se vypnul.

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 535
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: vstup Phono

Příspěvek od Otas » čtv 02. črc 2020 10:10:06

Ono tam asi bude také problém s výstupem z TV, dnes už obvykle vyžaduje zapnutí v obslužném programu. Pak by snad mělo dát do výstupu napětí, které na zesiku/věži postačí pro vstup Line (který není s nevhodnými korekcemi).

miro
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 153
Registrován: pon 18. led 2010 20:07:27

Re: vstup Phono

Příspěvek od miro » čtv 02. črc 2020 17:42:29

Ono brát linku ze sluchátkového výstupu není dobrý. A už vůbec ne zapojovat do mikrofonních nebo jiných citlivých vstupů. Následně musíš stáhnout poťák na přehrávači skoro na minimum páč jinak se vstup mixu logicky přebudí. Koncáky přehrávačů mají poměrně značný šum který tam zůstane i po stažení poťáku. Pak to dá poměr signál/šum 1:1. PS pokud není jiná možnost, beru zvuk ze sluchátek taky ale jinak se snažím dodat zařízení s linkovým výstupem.

Uživatelský avatar
Fiila

Re: vstup Phono

Příspěvek od Fiila » sob 04. črc 2020 9:23:18

Takže nemám šanci tohle nějak zvládnout? Neexistuje nějaký převodník?
Sorry jsem fakt amatér :D

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 535
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: vstup Phono

Příspěvek od Otas » sob 04. črc 2020 10:58:24

Pokud "to nic nedělá", tak fakt nepomůže žádný převodník. Mělo by se to chovat, jak píše mkarr. Když není žádný analogový signál na výstupu TV, potom to nic nedělá. Hledej proč tam nemáš signál.
Převod linka/phono jsem už v radioamatérských podmínkách viděl (v podstatě to byl zpětnovazební člen phono, předřazený zesilovači), ale nikdy jsem to neviděl jako zboží v obchodě.
Nejlepší cestou by bylo zlinearizovat původní vstup phono zásahem do zesilovače. Dnes v technologii SMD to ale není snadné, nic pro amatéra.

Uživatelský avatar
mmmartin
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 112
Registrován: pát 11. čer 2010 11:09:34

Re: vstup Phono

Příspěvek od mmmartin » sob 04. črc 2020 12:08:14

O jakou hifi věž a televizi se jedná (značka, typ)?

miro
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 153
Registrován: pon 18. led 2010 20:07:27

Re: vstup Phono

Příspěvek od miro » sob 04. črc 2020 12:25:40

POZOR! Televize mají linkový NF výstup pouze z DVB-T tuneru!! Jakékoli jiné médium (USB, HDMI...) zvuk do RCA nebo SCARTu nedá!!



Uživatelský avatar
DJ MR

Re: vstup Phono

Příspěvek od DJ MR » sob 04. črc 2020 21:56:33

Väčšina novších smart TV, aj tento LG, nemá klasický audio ani sluchátkový výstup. Možnosť dostať zvuk napr. do veže je len cez digitálny a optický výstup alebo cez bluetooth. Staršie veže to samozrejme nemajú, takže potrebuješ " medzikus-prevodník", napr.:https://www.alza.sk/aq-ac01da-d5158629. ... gLwGPD_BwE
alebo: https://www.datart.sk/adapter-logitech- ... gJyZPD_BwE
Podmienkou je ale samozrejme , že veža ma vstup LINE IN alebo AUX. Ak má vstup PHONO, tak ako tu bolo už napísané , niečo bude hrať ale veľmi skreslene a prevodník LINE na PHONO sa pravdepodobne komerčne nevyrába, takže to bude chcieť upravu toho Phono vstupu ma LINE(vyradiť , premostiť). Ak má LG možnosť ekvalizácie tak by sa dalo stým pohrať, ale v obidvoch pripadoch to chce borca čo sa v tom vyzná...

Uživatelský avatar
mmmartin
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 112
Registrován: pát 11. čer 2010 11:09:34

Re: vstup Phono

Příspěvek od mmmartin » ned 05. črc 2020 17:04:47

DJ MR píše:
sob 04. črc 2020 21:56:33
...takže to bude chcieť upravu toho Phono vstupu ma LINE(vyradiť , premostiť).
Vzhledem k tomu, že celý nf vstupní díl je v jednom švábu, to půjde dost obtížně.

Otas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 535
Registrován: ned 06. lis 2011 15:59:02
Bydliště: Bílina

Re: vstup Phono

Příspěvek od Otas » ned 05. črc 2020 21:15:39

Jak to čtu já - mají to na schematu věže Sony v manuálu blbě označeno (jako video/aux), tak je tam jeden dvojitý OZ označený IC701 (EQ AMP) a korekce mají vlastní plošáček. Tam stačí na zpětnovazební korekci RIAA odcvaknout oba kondíky na každém kanálu (C705+706 a C755+756) a překlenout vazbu odporem cca 1 k.
Lze dokonce i odcvaknout celého švába a jen propojit jumpery označené X6 (pak je to doopravdy AUX/video :)).
Ta verze s odporem bude mít cca 2* větší citlivost ( asi 125 oproti 250 mV), což může být po cajku napájeného z 5 V výhoda.
Poradím, ale dělat to nechci :(.

Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“