Si Expression (2)

  • Reklama
  • Registrace
thomas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 144
Registrován: čtv 22. dub 2010 11:03:26
Bydliště: Stredné Slovensko

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od thomas » ned 02. pro 2018 23:46:24

Mára_V píše:
úte 27. lis 2018 10:30:14
For Thomas:
co se Expresion týká, určitě by byl s stageboxem, tedy s kartou, trerá multitrek umožňuje...:-) Co se apky na monitory týká, možná se ptám blbě, ale to si fakt necháváš od muzikantů hrabat do odposlechů..? Pokud mají In Eary tak Ok..ale normá,ně, na jevišti bych se tedy fakt bál, že mi to rozhoukají....:-)
Väčšinou samozrejme ineary a je to výrazná pomoc. Ak si 6-8 muzikanti nastavia odposluchy sami a navyše si ich v prípade potreby vedia upraviť aj počas hrania, tak pre zvukára je to veľké plus. Ale pri známych muzikantoch nemám problém necháť ich nastaviť si aj bedňu, najmä ak sú to inteligentní ľudia s funkčným sluchom :-)

Aleš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 222
Registrován: úte 25. bře 2008 13:32:52

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Aleš » pon 03. pro 2018 12:44:44

Ad "mršení": Také nemyslím, že by u komponent v analogové cestě mělo stáří dejme tomu 5-15 let hrát zásadnější roli, tedy pokud se jedná o kvalitní, profesionální a neporouchané přístroje. Stejně tak u konektorů Neutrik. U kabelů, zejména páráku, věk a používání roli hrát může, izolace žil může časem degradovat nebo být v některém místě narušená, čímž se kapacita/svod mohou zvětšovat. Symetrie přenosu v tomto případě nic neřeší, ta zajišťuje imunitu proti rušení vnějším souhlasným napětím. Vodiče symetrické žíly páráku mají vůči sobě vždy nějakou kapacitu a ta vždy zatěžuje zdroj signálu, což se projeví zejména u slabých mikrofonních s vnitřní impedancí zdroje v řádu kiloohmů. Toto u digitálního stageboxu na jevišti odpadá a bude to asi nemalou měrou přispívat k tomu, proč se nám analog jevil "zastřenější" a digitál "brilantnější". Správnější pro srovnání by bylo mít buď oba pulty na jevišti, nebo je oba krmit přes tentýž párák.
Vzhledem k ostatním provozním výhodám digitálu ale stejně není co řešit :-)

Mára_V
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 29
Registrován: stř 14. lis 2018 12:07:31

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Mára_V » úte 04. pro 2018 13:35:08

Mám dotaz... Umí Soundcraft (SiEx nebo Impact) v compresoru Sidechain?? Koukal jsem, že z gate má frekvenční klíčování ale na compresoru není (tedy na knobech) tedy, mám dotaz zda lze nějak v menu přes display něco takového nastavit..? Jde mi především o De-Eser.... U analogu jsem to řešil klasicky, že jsem dal do insertu kliky compresor a do sidechainové cesty compresoru vrazil EQ kde jsem zvedl 6,3 a 8 kHz... Není to úplně časté ale občas jsem to používal... Také jsem při dlouhých akcích s mluveným slovem proháněl "kompresorem" podkresovou hudbu a klíčoval to mikrofonem, tedy, když začal mluvit speaker, stáhlo to hudbu... takže jsem nemusel být zrovna celých x hodin u pultu...:-)

Aleš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 222
Registrován: úte 25. bře 2008 13:32:52

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Aleš » úte 04. pro 2018 16:22:55

Pokud se dobře pamatuju, tak u Si Ex toto nelze. Sidechain kompresoru i gate je napevno řízený pouze signálem "svého" kanálu a uživatelsky to nelze nijak měnit. U gate je ta možnost nastavení propusti, ale u kompresoru nic. Samostatný de-esser to také nemá.
Je ale možné ve vstupních kanálech nakonfigurovat inserty (v posledních verzích firmware až 22) a direct outy. Tím pádem by šlo vložit analogový kompresor, EQ a realizovat to stejně jako u analogu. Znamenalo by to ale tahat s pultem i nějaký malý rack. Prakticky jsem to ale nikdy nezkoušel, inserty jsem nepotřeboval.

Mára_V
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 29
Registrován: stř 14. lis 2018 12:07:31

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Mára_V » úte 04. pro 2018 16:34:53

for Aleš: no externě by to určitě šlo...ale to je právě to, čemu bych rád předcházel...:-) Asi bych k tomu asi nepotřeboval externí EQ, šlo by ten sidechain budit přes sběrnici s vestavěným EQ pultu, sběrnic má habakuk... Výstupů má tuším 16, takže 4 zpěvy = 2 stereo symetrixy :-) ale zase mraky drátování, rack...atd...
Nicméně, na stránce 57 manualu píší, že GATE lze využít jako Deeser... Ale upřímně, nechápu jak... Jedině bych si to uměl představit, že by se funkce GATE dala nějak "invertovat" což by jistě co se týká jedniček a nul nebyl problém (stal by se z Gate compresor) ale myslím, že taková funkce tam není.... Nicméně, v návodu tu možnost Deeser u Gate uvádějí jako možnou. Bohužel se jí zatím více lidem (viz zahraniční fora) nepodařilo zprovoznit....?! Netušíte někdo..??

Aleš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 222
Registrován: úte 25. bře 2008 13:32:52

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Aleš » stř 05. pro 2018 11:26:08

To asi myslíš tento text:

This gate includes a Sidechain Filter
section. This allows you to control what
frequency range is compared to the
threshold level. For instance, you could
limit the sidechain range to only ‘Ess’ vocal
frequencies. In conjunction with a carefully
set threshold this would act as an effective
‘broadband’ De-Esser.

Popravdě, není mi jasné co tím mysleli. Při takovém nastavení by přece právě jen ty sykavky gate otvíraly, to by bylo k ničemu. Gate takto fungovat nemůže a nějaké další nastavení pro změnu funkce na de-esser tam není.
Ono ale když se podíváme na str. 57 trochu níž, jak vysvětlují parametr Attack u gate:

ATTACK
Adjust the Attack time of the Gate
The time taken for the limiter to reach full attenuation.

tak je vidět, že této části asi moc péče nedali :-)
Prostě chyba manuálu.

Aleš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 222
Registrován: úte 25. bře 2008 13:32:52

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Aleš » stř 05. pro 2018 11:41:28

Jediné, co mě napadá - ledaže by ještě přitom nastavili Depth na nějaký mírný útlum, takže signál by procházel pořád, ale sykavky by z něho "vystřelovaly" a na toto by pak následně nastavili kompresor s vysokým poměrem jako limiter a tresholdem reagujícím právě jen na ty "vystřelené" sykavky.
Ale nevím, nedovedu si představit jak by toto v praxi fungovalo.

exxxi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 919
Registrován: sob 29. led 2011 1:35:00

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od exxxi » stř 05. pro 2018 13:28:00

V praxi u tohoto pultu spíš funguje,že sykavky odstraňuješ ekvalizerem.
http://www.bandzone.cz/tractus[/size]
SiEx3, X32r, DL1608, QSC, EV, Turbosound etc.

Aleš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 222
Registrován: úte 25. bře 2008 13:32:52

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Aleš » stř 05. pro 2018 13:55:35

Mám velmi mlhavý pocit, že jsem ten popsaný způsob kdysi dávno četl na nějakém zahraničním fóru, snad přímo v nějaké "user" komunitě u Soundcraftu, nevím. Prostě teprve celá sekce dynamiky, gate i kompresor dohromady, měla fungovat jako de-esser. Vhodně nastavený gate vypíchne ze signálu sykavky a následný vhodně nastavený kompresor je zlikviduje. Útlum užitečného signálu vzniklý nastavením Depth u gate se kompenzoval nastavením Out Gain u kompresoru.
Prakticky jsem ale tuto "vopičárnu" nikdy nezkoušel, ani jsem neviděl, že by ji někdo jiný dělal. Také jsem to řešil vyříznutím úzkého pásma na ekvalizéru a bylo. :-)

Mára_V
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 29
Registrován: stř 14. lis 2018 12:07:31

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Mára_V » čtv 06. pro 2018 10:02:05

No jestli je to tak, je to fakt veliká "fičurina"... To že jsem dost technicky šťouravý ale tahle kombinace mne nenapadla... po pravdě, pro nastavení docela složité....:-) u analogu se prostě vrazil comp do insertu a na EQ kterým se budil se zvedlo 6,3 ..:-)

Včera jsem se konečně k SIEx dostal a hrabal jsem se v něm...
1) přijde mi po mechnické stránce dost "subtilní" konstrukce knoflíků.. všech... nepřijde Vám..? Když to srovnám se svým AH GL2200 tak nesrovnatelné... I Presonus, vedle ležící byl jakože docela robustní... Nejsou s tím mechanické problémy..??

2) vždy, když se začne editovat v podstatě cokoli, nad masterem se rozsvítí tlačítko (nevím teď jaké) a dokud se nevypne, nelze přeskočit do jiného parametru... je to normální a nebo je jen něco "blbě" nastaveno..?? Neměl jsem moc čas se s tím pultem skamarádit, měl jsem asi půl hodiny si ho osahat... Popravdě, drobet mně děsí... Asi, než bych s ním šel zvučit, musel bych s ním strávit v blízkém kontaktu celé Vánoce :-) :-) :-)
Asi jsem digitální lama...:-) Jako nedělá mi problém se hrabat v mracích parametrů multiefektů, řadit je editovat ale doutovat digitální pult je nějak náročné na můj na analog navyklý procesor ...:-D

exxxi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 919
Registrován: sob 29. led 2011 1:35:00

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od exxxi » čtv 06. pro 2018 12:50:30

Mechanický problém není. Pouze jako všechny Soundcrafty je háklivý na to, abys ho nechal přes noc mrznout v autě a pak hned otevřel v nějakém zapařeném klubu. (Teda VÍčko je háklivější).
Jaké tlačítko se rozsvítí? NA displeji se otevírá pouze právě editovaný parametr. Pokud máš zapnutý ekvalizer, tak ne, to se ti ukazuje jako graf.
Zvučil jsem s tím kdysi první kšeft a úplně v pohodě. Vyberu kanál a edituju. Vyberu odposlech a hrnu to do něj. Mě to přijde jako pult pro děti.
Edit: a jestli chceš insertovat, kup si staršího Compacta a máš to vyřešený.
http://www.bandzone.cz/tractus[/size]
SiEx3, X32r, DL1608, QSC, EV, Turbosound etc.

Aleš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 222
Registrován: úte 25. bře 2008 13:32:52

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Aleš » čtv 06. pro 2018 13:56:51

Tlačítko nad masterem? Nemyslíš spíš tlačítka vedle displeje, MENU a APPLY? MENU svítí vždy když se nacházíš kdekoliv mimo hlavní menu a slouží pro návrat do hlavního menu, tedy věc navýsost praktická a rychlá. APPLY slouží pro potvrzení-odeslání nějaké provedené změny, např. po editaci názvu scény apod., něco jako Enter na počítači.
Jinak to, že tlačítko svítí neznamená, že je to nějaká otravnost navíc a že ho "musíš vypnout", ale že v momentálně aktivním kontextu má nějakou funkci a jeho stiskem tu funkci aktivuješ. Tj. např. APPLY svítí jen když změníš nějakou hodnotu nebo text u vybraného parametru, jinak ne.

Mechanicky působí knoflíky na Si Ex opravdu dost křehce, zvlášť při přechodu z bytelného analogu jako je GL2200. Také jsem měl ze začátku dojem, že mně už už zůstanou v ruce :-) Ale problém opravdu není, mohu potvrdit.

Mára_V
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 29
Registrován: stř 14. lis 2018 12:07:31

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Mára_V » pát 07. pro 2018 10:46:19

TO tlačítko bylo , tuším Cue List přímo nad masterem...

for Exxxi, ten compact z druhé ruky nemá z ekonomického hlediska smysl... On bude stát pomalu víc, než nový SiEx2.. (u Thomanna 1690 E s německou DPH), to znamená že na CZK necelých 37k bez DPH...

Aleš
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 222
Registrován: úte 25. bře 2008 13:32:52

Re: Si Expression (2)

Příspěvek od Aleš » pát 07. pro 2018 12:25:33

Tak tomu popsanému chování moc nerozumím. CUE LIST je přístup do menu scén a práce s nimi, a pokud nechceš ukládat, upravovat nebo vyvolávat scénu, není potřeba s ním během zvučení vůbec manipulovat.

Odpovědět

Zpět na „Soundcraft“