Behringer iNUKE NU Serie

Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Petr.

Re: Behringer iNUKE NU Serie

Příspěvek od Petr. » čtv 24. led 2013 10:41:25

Jenom poznámka k tomu sinusovému výkonu. Nevím proč ho tak rozhořčeně řešíš, když sám na začátku píšeš jak všichni za tebou chodili a chválili, že je to lepší, výkonnější, dynamičtější než QSC5050 cos měl před tím a máš ho i teď. Já iNuke nemám (protože ho nepotřebuju) a co se týká výkonu, tak s iNuke 6000 DSP mám jen jednu asi 10min zkušenost při bezprostředním porovnání s PKN XD2500. Na iNuke byl nastaven limitér -3dB takže poloviční výkon. Hlasitost obou zesíků byla na poslech při limitaci zhruba stejná. Což by odpovídalo. PKN dá cca 700W/8ohm. Zkoušlo se to na koaxiálním odposlechu 8ohm.
Behringer u iNuke uvádí výkony jen špičkové ne sinus, což v dnešní době není nic neobvyklého.
Je samozřejmé, že pro živení čtyř výkonných 18" repro to není ideální zesilovač.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » čtv 24. led 2013 11:07:56

No on i ten RMS sinus není obecně jednoznačný, protože nejde nikdy o trvalý výkon (v hudbě ani nemusí). Nikdo se třeba nepozastavuje nad tím, jak QSC RMX 5050 dokáže "vykouzlit" výkon 5000W z jedné 16A (=3700 VA), a to nemluvím o účinnosti. Buď jde o krátkodobý, nebo vysloveně špičkový výkon (tedy dvojnásobný vzhledem k sinu, v poznámce pro 120V udávají požadavky na 20A přípojku, tedy jen 2500 VA). A neviděl jse, že by je někdo popotahoval tak, jako uliho.

Obecně u NU série odpovídá číslice v názvu maximálnímu (v reálu zhruba průměr sinusového a špičkového) výkonu do minimální impedance, do které ale není radno jej provozovati (viz výše). Takže z té NU6000 se dá tahat krátkodobě přibližně 2,5 kWrms (=5kW okamžitý špičkový výkon) do 2x8 Ohm celkem reálně, ne ovšem v režimo zdroje střídavého napětí, pouze na hudbu .
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Petr.

Příspěvek od Petr. » čtv 24. led 2013 13:22:48

Mě třeba zaujal ten 4kanálový model NU 4x6000. Dovedu si ho představit, že by sloužil k plný spokojenosti na odposlechy do zátěže 8-4ohm.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 24. led 2013 14:25:02

http://prodance.cz/download/Proudovy_odber_pri_230V.pdf

Pochopitelně i nad tím se lidé dost často pozastavují a já jim dávám tento odkaz, konkrétně to jde najít v posledním sloupečku a poznámce u něj. Jde o skutečně naměřená data, ovšem s napájením z nikoli běžné 16A zásuvky, její možnosti podobné zesilovače využijí už při hodně nabušeném přirozeném signálu. Samotný zesilovač ale skutečně jmenovitý výkon dodá a tento proud bude při tom odebírat (jinak by to ani nešlo změřit). Nevím, jestli má někde Behringer něco podobného, ale neporovnávejte jablka s hruškami. Ten popis z obou akcí je dosti výstižný a založený na ryze technických základech, tudíž se to bude s železnou pravidelností opakovat ve všech podobných situacích. Tři úrovně napájecího napětí dávají RMX4050HD a 5050 docela slušnou účinnost, kdyby nedávaly, tak by se s tak složitým zdrojem nikdo nepatlal. QSC má tohle vyzkoušené ze svých kdysi nejdražších řad, které vyráběli také pro JBL pod jejich labelem.
Mimochodem Uli pokud vím nikdy tuto řadu nezkopíroval, akorát začal psát číslo 4000 k něčemu, co je stále v podstatě klon RMX2450 a původně tomu dal číslo 2500.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » čtv 24. led 2013 21:47:12

Vidím dobře, že 5050 bere při plném výkonu (5kW) ze sítě 9,6 kVA? To má tak mizerný učiník (pravda, nikdy jsem ho u zesilovače neměřil, nemám srovnání), nebo tak malou účinnost (50%)?

Každopádně do 100 ms (tedy impulzně) jde z 16A zásuvky s jističem B odebírat teoreticky až 11 kW, takže pro hudební výkon to samozřejmě stačí. Nepřel jsem se o možnostech nebo nemožnostech těchto výkonů, jen o tom, že je třeba je správně interpretovat...

Jinak tříúrovňový zdroj není mezi zesilovači nic neobvyklého, když se k tomu přidá ještě DSP modul, který je nejméně o generaci před možnostmi QSC, pak je to teprve zajímavé :-) (Nejde samozřejmě o Behringera). Každopádně DSP série NU patří k velice povedeným kusům a málo co jej dokáže v rámcově blízké kategorii překonat (např. plná operabilita z tlačítek na předním panelu poměrně rychlým a přehledným způsobem).
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 24. led 2013 22:06:44

No tak jmenujte ty další, co mají to háčko se třemi úrovněmi. DSP asi není v této souvislosti zajímavé. Mimochodem pokud už zesilovač DSP má vestavěný, tak by snad mohl výrobce zajistit, aby defaultně ten zesilovač před přetížením signálem, který ho zničí, chránil a ne to nechávat jen na uživateli a pak říkat, že si měl něco nějak nastavit (když evidentně hrál podle toho, co mu datasheet sliboval). To se prostě u takhle laciných věcí nedá předpokládat, že si je koupí jen někdo, kdo to bude dlouho studovat, všechno správně pochopí, nastaví a pak to teprve zapne a když se změní žánr, tak bude nastavovat znova...
Já jsem celkem zvyklý, že se dá odpálit zesilovačem reprák, ale že by se zesilovač odpálil neporouchaným reproduktorem POVOLENÉ impedance, to je jev dosti vzácný.

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 24. led 2013 23:01:07

Hele není to tak trochu podobný, jako v jiném vláknu zmiňované, že u aktivky RCF se může utavit reprák, na což se navíc záruka nevztahuje. Proč toto není taky nějak ošetřené. Je to jednoduchý, je to utažený na cenu a prostě některé věci nejsou na 100% doladěné.

To mi připomíná, když jsem někde na webu viděl informaci u nějakejch RH Soundů (nebo něčeho podobnýho), že se doporučuje na ně hrát max. 30minut a pak nechat odpočinout.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » čtv 24. led 2013 23:16:14

Pane Mašíne,
předpokládám, že narážíte na NUKE. V řadě debat, kde byla diskutována spolehlivost a poruchovost produktů, dovážených Prodance, jste uznával pouze data o kusech, které prošly Vaší distribucí. V tom se snad shodneme.

Použijeme-li stejnou selekci i zde na Nuke, tak evidujeme pouze DVA zničené kusy, z toho jeden plný vodivé kapaliny (pravděpodobně zbytků umělé mlhy) a evidentně se uvnitř ještě hrabal zákazník - reklamace neuznána. Kromě toho zbýval již jediný kus, kterému dvakrát (s odstupem několika měsíců) odešla usměrňovací dioda v nevýkonovém zdroji z enznámých důvodů - vyměněno za nový kus.

Kromě toho bylo ještě pár reklamací (cca 5), ale zesilovač byl vždy v pořádku, šlo o špatnou obsluhu, v 1-2 případech dokonce o vyzkratování kanálů mezi sebou - i to zesilovač přežil bez úhony.

Takže námi dovezené kusy se vyznačují úmrtností dost pod 1 procento prodaných kusů vinou záruční vady, což je mylsím excelentní výsledek, i když se každému nemusí líbit.

Ty připomínky ohledně provozu do 2 ohm, které tu píšu neustále, znamenají jen to, že při déletrvajícím vysokém výkonu do této zátěže se přetížený kanál na chvíli vypne, poté hraje dál (i verze bez DSP). Tak už si to konečně přečtěte a zapamatujte, abyste to tu za týden zase chybně nepřipomínal. Zmiňují to i recenzenti v linkované recenzi (včetně měření), několikrát i já zde atd. Zesilovač se nepoškodí, jen vypíná ochrana proti přetížení. Podle mého by tam ty 2 Ohm ani neměly být napsané. Je to asi tak, jako kdyby u jakéhokoliv QSC z nějakého "marketingového" důvodu uvedli ještě o stupeň nižší povolenou zatěžovací impedanci (na zesilovači samém by se nic nezměnilo). Pak by také po chvíli provozu pod výkonem vypínala ochrana i když jinak je zesilovač zcela v pořádku a bez problémů normálně funguje.

To, že se Vám to z nějakého důvodu nelíbí a musíte z pochopitelných důvodů neustále vypichovat a přehnaně zveličovat již mnohokrát vysvětlené vlastnosti, k tomu ještě bazírovat na uvedených poruchách (výraz "přestal hrát" ještě automaticky neznamená trvalé poškození) od lidí, které byste v jiných případech u Vás na blogu ihned označil za nespolehlivé a nebral jejich stížnosti v potaz........

Na druhou stranu Vás chápu, proč to tak neúnavně děláte. Jde vám přeci o to, aby se zákazníci nespálili, což se přeci MUSÍ stát, pokud by nakupovali jinde, než u Vás....

Dobrou noc, nechme toho. :mrgreen:

PS: Ve většině případů utavené repráky v aktivkách (přinejmenším poprvé u každého kusu) zpracováváme jako záruku...dokonce i na Behringerech :-)

Petr.

Příspěvek od Petr. » čtv 24. led 2013 23:25:55

Behringer právě představil (mimo jiné) iNuke 12000, ten vypadá hodně zajímavě. Výkony podobný jak iNuke 6000, ale minimální zatěžovací impedance je 2ohm =D>

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 24. led 2013 23:28:47

Kupodivu není. Proto je docela obvyklý jev spálený reprák, ale spíš velká výjimka spálený zesilovač. Proto říkám, že tady je něco špatně, zesilovač měl přetížením nejvýš zničit repráky, ne sebe (pokud tedy jen bylo špatně nastaveno DSP). Já bych to laikům asi popsal jako rozdíl mezi ochranou motoru (přetočení, pokles tlaku mazacího oleje, přehřátí, klepání...) na to jsou čidla a motor se může sám uhlídat docela spolehlivě. Na druhou stranu zařídit, aby se při bezpečném provozu motoru nikdo s autem nenaboural, je skoro nemožné, omezilo by to jeho použitelnost takovým způsobem, že by ho nikdo nechtěl. S ochranou repro je to aktuálně někde mezi, je relativně spolehlivá, ale jde přeprat.

H.M.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 24. led 2013 23:42:57

Mám dojem, že jste asi nečetl všechny lednové příspěvky. Možná to ale jsou všechno zcela nevěrohodní lidé a nikdo z nich vlastně není váš zákazník. Souhlasím s tím, že toto ještě není statistika. V podstatě bych se sem nadále nemíchal, jako jsem to vydržel hodně dlouho, ale ten nápad, začít argumentovat pomocí RMX4050HD/5050 jste si také mohl nechat zajít. Vám je přece naprosto jasné, že ty zesilovače mají pramálo společného ve všem. Neříkejte mi, že ani vy jste tu tabulku odběrů ještě nikdy neviděl, to byste mi to říkal nejspíš po několikáté...
Je hezké, že uznáváte záruky na spálené reproduktory, to vám jistě musí dělat mezi zákazníky dobré jméno. Já se snažím podobným nesmyslům vyhýbat, protože výrobci je neuznávají a platit je ze zisku je nesprávné - přenášíte část škody na ty, kdo nic nerozbili.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » pát 25. led 2013 9:41:38

Jsem se asi přehlédl s tím, že jste se sem nemíchal.....nebo to psal jiný Zdeněk?

Ta zmínka RMX 5050 byla čistě z toho důvodu, že na první pohled mohou některé údaje vypadat nepravdidvě, pokud se neinterpretují správně. Nikde jsem nijak nesnižoval 5050, na rozdíl od Vašich iniciativ, ani jsem nepolemizoval s tím, zda může dosáhnout požadovaných výkonů, i když přiznávám, že z laického pohledu (což Vy nejste) by to mohlo podobně vypadat. Šlo jen o to, že na první pohled (z nepochopení problematiky) může i tento zesilovač vypadat tak, že svého udávaného výkonu nemůže dosáhnout. Tak jako se zde nesprávně interpretovaly výkonové možnosti NUKE. Jestli máte pocit, že jsem se do RMX navážel, tak to hraničí s paranoiou nebo záměrnou demagogií, protože Vám, jako vzdělaném technicky založenému člověku musí být jasné, jak jsem to myslel a co ta čísla znamenají. Nikde nedávám NUKE jako alternativu k podobným zesilovačům ani je přímo neporovnávám...

Pokud jde o množství poruch na NUKE, tak si vzpomeňte četné přispěvatele na Vašem blogu, kteří si stěžovali na spolehlivost aktivek Mackie, sekání digitálních pultů AH atd. Ze všeho jste se vymluvil tím, že nejde o Vámi dovezené kusy, tak na ně neberete ohled, protože Vaše čísla přeci říkají něco jiného. Zde najednou na obdobných případech až podezřele usilovně bazírujete s tím, že je přeci nemohu přehlížet....inu každému stejným metrem ve jménu ochrany zákazníků, že =D>

Zde jde o podobný případ, kdy jde o kusy, pravděpodobně dovezené z Německa a o pozadí udávaných poruch já nic nevím. Naši zákazníci jsou informováni, nejpozději velice detailně s první reklamací, a podobné případy jsme prostě neměli...
V podstatě bych se sem nadále nemíchal, jako jsem to vydržel hodně dlouho, ale ten nápad...
Je úctyhodné, jak jste se vydržel ovládat a nemíchat se do diskusí k produktům, se kterými nemáte nic společného...mimochodem, viděl byste, že bychom se tak často vyjadřovali ve vláknech produktů, které zastupujete Vy? Pochopitelně za účelem patřičně zdiskreditovat konkurenci, že :-) Asi jsme zkrátka mi ti nekorektní, kteří zde drží a živí anti-prodance ultras jádro :oops:

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 25. led 2013 13:45:59

"Jakmile něco dává do 4ohmů v podstatě stejně, jako do 8ohmů (a ne 2x nebo spíš 1,5x víc), tak je to zcela zjevně na konci (nějakých) svých možností a držel bych se dobré rady výhradního dovozce a nevymýšlel nic jiného podle svých vlastních pocitů a názorů. Vysvětlení je dobré rozumět, ale to neznamená, že kdo mu nerozumí, tak je z obliga. Platí napříč firmami."

Vlákno bylo založeno v dubnu 2011, toto byl v prosinci 2012 můj první příspěvek do něj a rozhodně nebyl nijak konfrontační, jestli vy jste ho tak pochopil, tak jste se spletl. Já jsem doporučoval přesně totéž, co u zesilovačů, které prodáváme my, je to tam přece napsáno v poslední větě.
Ano, je skutečně možné, že je jiná poruchovost u zboží od různých dodavatelů. Také jsem tady už napsal, že uvedené problémy ještě nejsou statisticky významné. Jestli máte dojem, že se tady snažím nějak ohrozit váš prodej této serie zesilovačů, tak to je další omyl, my ani nemáme v sortimentu nic podobného a v podstatě by tedy bylo spíš přirozené, abych je od vás také začal nakupovat, jako to po velmi dlouhé roky děláme s mnoha jinými Behringery. To bych si pak akorát kopal vlastní maloobchodní hrobeček, že...

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » ned 27. led 2013 11:04:26

A to je zajímavé, zesilovač je s největší pravděpodobností ještě v záruce (vyroben v roce 2011, tipnul bych si ještě 6 měsíců), tak proč jej dotyčný nereklamuje?

Zvláštní....

Odpovědět

Zpět na „Behringer“