Co na monitorový cesty, GEQ nebo FBX?
-
- Reklama
Co na monitorový cesty, GEQ nebo FBX?
Zdravím všechny na föru,
v live zvučení jsem celkem nováček, zajímalo by mě, co preferujete na monitorovejch cestách k zamezení feedbacku, jestli automatiku (FBX) nebo manuál (GEQ).
Já po pár zkušenostech, kdy jsem zvučil live (jen malinkatej aparát, takže se na monitorovejch cestách nekonala žádná krabička), jsem získal pocit, že bych GEQ asi "nestíhal" spolu se zvučením FOH, a štelováním poslechu pro muzikanty v jednom člověku, takže se spíš kloním k automatice...Nicméně praktický zkušenosti nemám ani s jedním...
P.S.
A nepište mi, že obojí
nejsem Rotchield (bo jak se to píše)....
v live zvučení jsem celkem nováček, zajímalo by mě, co preferujete na monitorovejch cestách k zamezení feedbacku, jestli automatiku (FBX) nebo manuál (GEQ).
Já po pár zkušenostech, kdy jsem zvučil live (jen malinkatej aparát, takže se na monitorovejch cestách nekonala žádná krabička), jsem získal pocit, že bych GEQ asi "nestíhal" spolu se zvučením FOH, a štelováním poslechu pro muzikanty v jednom člověku, takže se spíš kloním k automatice...Nicméně praktický zkušenosti nemám ani s jedním...
P.S.
A nepište mi, že obojí
Re: Co na monitorový cesty, GEQ nebo FBX?
No ja bych to videl na EQ (je jedno jestli G nebo P
a nebo manual FBX. Protoze automatika ti kolikrat udela takovy vyrezy pasem, ze ten zvuk je hnusnej. Navic ty to neslysis. Samozrejme expert na FBX je Sabine, tam bych se automatiky asi nebal, ale vem to z pohledu praxe...
Zvucis kapelu, udelas si predek, pak delate monitory. Neco nekde piska, houka, tak to proste nakroutis, vyrezes, uberes, pridas, poladis a je to pro jednou hotovo. Pokud tam nedochazi k zasadnim zmenam neceho, tak je relativne klid.
Pak jsem videl dve ruzne varianty kde mit EQ na monitory. Nekteri zvukari ho maji klasicky v racku vedle mixu a krouti to od pultu. Nekteri ho maji v amp-racku s auxovymi zesilovaci a prijdou to kroutit az primo na podium, protoze v tu chvili to primo slysi, co do tech monitoru leze. Vse ma sve pro a proti.
Kazdopadne ja bych volil GEQ, tam mas jistotu, ze tam mas to, co jsis nakroutil a zadnej robutek ti nic nemrvi
Zvucis kapelu, udelas si predek, pak delate monitory. Neco nekde piska, houka, tak to proste nakroutis, vyrezes, uberes, pridas, poladis a je to pro jednou hotovo. Pokud tam nedochazi k zasadnim zmenam neceho, tak je relativne klid.
Pak jsem videl dve ruzne varianty kde mit EQ na monitory. Nekteri zvukari ho maji klasicky v racku vedle mixu a krouti to od pultu. Nekteri ho maji v amp-racku s auxovymi zesilovaci a prijdou to kroutit az primo na podium, protoze v tu chvili to primo slysi, co do tech monitoru leze. Vse ma sve pro a proti.
Kazdopadne ja bych volil GEQ, tam mas jistotu, ze tam mas to, co jsis nakroutil a zadnej robutek ti nic nemrvi
...není třeba hrát nahlas...
- einsteincz
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Osobně si pochvaluju jednotky GraphiQ od Sabine. Mám tři kousky GraphiQ 3102, dobrý digitální equalizer, fbx, kompresor, HPF, LPF. Na ebay jsou sehnat velmi dobře.
Jediná nevýhoda je, že musí do insertu. Pokud je zapojený v cestě mezi mixem a zesilovačem, tak se objeví takové jemné pískání. (pravděpodobně problém s impedancí). Předpokládám, že u nové řady je to vyřešeno.
Jediná nevýhoda je, že musí do insertu. Pokud je zapojený v cestě mezi mixem a zesilovačem, tak se objeví takové jemné pískání. (pravděpodobně problém s impedancí). Předpokládám, že u nové řady je to vyřešeno.
Ja nepouzivam ani GEQ ani FBX. Ja preferuju DBX manuál 231
. A uplne nejlepsi je zadny EQ ( ..kdyz jsou kvalitni odposlechy, mikrofony a kapela. ).
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Frenku, nevim jestli si nedelas srandu...
Ale...
GEQ = graphic equalizer...
231 Dual Channel 31-Band Graphic EQ
DBX 231http://www.dbxpro.com/231/231.php
Ale...
GEQ = graphic equalizer...
231 Dual Channel 31-Band Graphic EQ
DBX 231http://www.dbxpro.com/231/231.php
...není třeba hrát nahlas...
tak nad temahle jsem uz slintaleinsteincz píše:Osobně si pochvaluju jednotky GraphiQ od Sabine. Mám tři kousky GraphiQ 3102, dobrý digitální equalizer, fbx, kompresor, HPF, LPF. Na ebay jsou sehnat velmi dobře.
to urcite souhlas, ale znáte to: kombinace malého pódia a hluchých muzikantů, případně egoických kytaristů (jakto, že je to skoro vždycky kytarista..) bývá zhusta smrtícíFrenk píše:Samozrejme, proto je tam smajlik. Ale posledni vetu myslim zcela vazne.
jakub:
tak toho, že řeknete EQ jsem se bál.. nemám až tolik zkušeností s nevím jestli v tom zvučícím fofru bych byl schopnej rychle a přesně identifikovat, co tam piští za frekvenci a rychle ji zneškodnit.. chtělo by to aspoň GEQ s kontrolkou který pásmo piští, ale co jsem se koukal, tak to dělá akorát behringer...
no na tom Behringru jsem zacinal a myslim ze pro zacatecnika je to dobra funkce, sice to neni moc presne ale casem se to takhle aspon naucis poznavat sam. A tahle dovednost se ti bude hodit i pri nastavovani EQ u vstupů na pultu, reprobeden, vyhybek, i muzikantum je treba nekdy hrabout do eq na kombech/hlavach. Taky je dobre se to naucit, protoze casem treba budes jezdit s nejakou kapelou, zvucit na cizim a tam ne vzdy bude nejaky automat. Ja osobne jsem se treba s automatem za 9 let praxe jeste nesetkal (nebo ho prede mnou schovavali
).
-
Jiří E
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já mám na monitorové cesty obojí. Jak GEQ tak FBX. Nejprve si nastavím odposlechy tak, aby se mi to na jevišti líbilo ( většinou trochu uberu basy ) a pak si jednotlivé cesty propísknu SABINOU. Tu mám nastavenou tak, aby vyřezávala maximálně 5 fregvencí na pevných filtrech. Když už je tam těch filtrů více, tak už to negativně ovlivňuje zvuk. No a když to náhodou houkne, tak to Sabina chytne a já aspoň vím, na které cestě to vazbí a řeším to. Je ale potřeba pořád SABINU kontrolovat a mazat dynamické filtry. Např příčnou flétnu to chytá skoro pořád. 
Tak ucha si myslím, že mám docela vycvičený - už cca 6 let se věnuju studiový zvukařině, potíž je v tom, že neumím přiřadit tomu co slyším to číslíčkoFrenk píše:no na tom Behringru jsem zacinal a myslim ze pro zacatecnika je to dobra funkce, sice to neni moc presne ale casem se to takhle aspon naucis poznavat sam. A tahle dovednost se ti bude hodit i pri nastavovani EQ u vstupů na pultu, reprobeden, vyhybek, i muzikantum je treba nekdy hrabout do eq na kombech/hlavach. Taky je dobre se to naucit, protoze casem treba budes jezdit s nejakou kapelou, zvucit na cizim a tam ne vzdy bude nejaky automat. Ja osobne jsem se treba s automatem za 9 let praxe jeste nesetkal (nebo ho prede mnou schovavali).
U toho behroše má trochu strach, aby to neprznilo zvuk příliš - monitory by měly být nejspíš RCF ART 310..
Uvažoval jsem, že jestli EQ+FBX dokupy, možná by nebyla špatná sabina nav 8802. I/O to má dost, má to FBX a 8 pásmovej paraEQ a je to štelovatelný po ethernetu, takže to můžu štelovat jak na pódiu tak od FOH pultu z notesu...Jiří E píše:Já mám na monitorové cesty obojí. Jak GEQ tak FBX. Nejprve si nastavím odposlechy tak, aby se mi to na jevišti líbilo ( většinou trochu uberu basy ) a pak si jednotlivé cesty propísknu SABINOU. Tu mám nastavenou tak, aby vyřezávala maximálně 5 fregvencí na pevných filtrech. Když už je tam těch filtrů více, tak už to negativně ovlivňuje zvuk. No a když to náhodou houkne, tak to Sabina chytne a já aspoň vím, na které cestě to vazbí a řeším to. Je ale potřeba pořád SABINU kontrolovat a mazat dynamické filtry. Např příčnou flétnu to chytá skoro pořád.
cenově to vychází do mýho stropu - tj. cca 10 kKč / 2 monitorový kanály...
co vy na to? máte to někdo?
Co se týče příčky, to sabina píše i v návodu, že se ten zvuk hodně podobá vazbě a je třeba trochu poštelovat sensitivity a eště jeden parametr, kerej si nepamatuju jak se jmenuje...,pomáhá to poštelovat to, nebo to na ní zabírá i tak?
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No já mám 4802 a z toho dvě cesty mám na odposlechy. Těch nastavení FBX je tam více a je těžko takto radit po netu, nejlepší bude, když si to někde půjčíš a vyzkoušíš. Já si bez této krabičky už zvučení neumím představit. Hlavně proto, že díky ní udělám vždy maximum pro to, aby se muzikanti slyšeli. Více už udělat nejde a tak pak i to zvučení je takové příjemnější 
Je tam parametr jako citlivost a pak vlastně si nastavíš, jak dlouho má znít vazba, aby filtr zabral..
Je tam parametr jako citlivost a pak vlastně si nastavíš, jak dlouho má znít vazba, aby filtr zabral..
george:
chápu to dobře, že máš tu sabinu kromě odposlechů i na FOH? Esli jo, jakej apec tím řídíš a jak jsi s ní spojenej tam?
V návodu k tomuhle verglu píšou, že na každým vstupu to má 8 pásem PEQ, Comp, Delay a FBX a na výstupech 8 pásem PEQ, Comp, Delay, Xover a Mix. Utáhne ta mašina početně, kdybych to zapnul všechno
nebo je to jako třeba u Rane, že výkon je omezený a musíš promýšlet kombinace těch efektů, aby ses vešel do výkonu teho DSP?
co se týče nastavení FBX, je mi jasný že záleží na konkrétní situaci - nejde mi o konkrétní čísílka nastavení, spíš mi jde o to, jetli se obecně nějakým nastavením dá sabina přesvědčit, aby tyhle problematický nástroje (příčka) jako vazbu nebrala a nefiltrovala je..
dík za odpovědi na všetečný otázky
chápu to dobře, že máš tu sabinu kromě odposlechů i na FOH? Esli jo, jakej apec tím řídíš a jak jsi s ní spojenej tam?
V návodu k tomuhle verglu píšou, že na každým vstupu to má 8 pásem PEQ, Comp, Delay a FBX a na výstupech 8 pásem PEQ, Comp, Delay, Xover a Mix. Utáhne ta mašina početně, kdybych to zapnul všechno
co se týče nastavení FBX, je mi jasný že záleží na konkrétní situaci - nejde mi o konkrétní čísílka nastavení, spíš mi jde o to, jetli se obecně nějakým nastavením dá sabina přesvědčit, aby tyhle problematický nástroje (příčka) jako vazbu nebrala a nefiltrovala je..
dík za odpovědi na všetečný otázky
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... mmno kdyz se naucis spolehat na to ze ta automatika neni zcela automaticka (vetsinou byva potreba po napiskani vysledek umirnit) a prectesi si poradne manual (kde je to vsechno popsany) tak FBQ2496 funguje velice dobre. Naopak s GEQ je podle mne pro zkusenejsiho zvukare prace rychlejsi pokud vis co mas slyset a umis spravne reagovat na to co slysis, navic jsou na nej vsichni zvykli (pokud aparat pujcujes).jeany píše: jestli automatiku (FBX) nebo manuál (GEQ).
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ano,mám dvě cesty na FOH a dvě na odposlechy. Nemusel jsem ale nikdy použít všechno,takže nevím jak to pak je zvukově. Mám to na apec kopie SB1000 na basech a nahoře Megatony ND2122/6, odposlechy kopie LA215(15" BC + 2" RCF). Na výstupních kanálech mám nastaveny presety pro bedny a na vstupu se občas dolaďuje akustika + je tam zapnuté to FBX. Jinak já používám spíš pevné nastavení filtrů, tzn propískat před akcí vše co může dělat problém a pak už nenechat krabičku hledat sama. Nechávám tam jen jeden volný "automatický" kanál pro případ nouze a tam mám nastavenou citlivost tak, aby to bralo prostě po delším hvízdání.
Nicméně na FOH ten FBX mám vypnutý a používám ho jen když je to opravdu průser. Zato na odposlechy ho nastavím vždy a to pro zpěvy, protože tam je to užitečné. Hodně zpěváků totiž s mikrofony na podiu dělá divy a po propísknutí jim to někdy dovolí vše a já se nemusím strachovat kde mi co rozhvízdá.
Jinak ten procesor má výpočetně výkonu dost, alespoň jsem to někde četl. Jeho nevýhoda by mohla být v použitých převodnících, to už tu někdo psal myslím... Prostě není to XTA, i ten Rane má prý lepší zvuk. Já ty nejlevnější řady Sabiny neslyšel(o těch se většinou píše),ale s tou 4802 jsem max. spokojen. Mám to taky píchlé přes wifi, všecko krásně vidím online a zvukově to byl pro mě po přechodu z Behringera doslova zázrak.
Nicméně na FOH ten FBX mám vypnutý a používám ho jen když je to opravdu průser. Zato na odposlechy ho nastavím vždy a to pro zpěvy, protože tam je to užitečné. Hodně zpěváků totiž s mikrofony na podiu dělá divy a po propísknutí jim to někdy dovolí vše a já se nemusím strachovat kde mi co rozhvízdá.
Jinak ten procesor má výpočetně výkonu dost, alespoň jsem to někde četl. Jeho nevýhoda by mohla být v použitých převodnících, to už tu někdo psal myslím... Prostě není to XTA, i ten Rane má prý lepší zvuk. Já ty nejlevnější řady Sabiny neslyšel(o těch se většinou píše),ale s tou 4802 jsem max. spokojen. Mám to taky píchlé přes wifi, všecko krásně vidím online a zvukově to byl pro mě po přechodu z Behringera doslova zázrak.