Vybudování PA

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Lukáš33
Uživatel
Uživatel

Vybudování PA

Příspěvek od Lukáš33 »

Čau.
Vážně uvažuji,že to konečně rozjedu ve trošku větším.Rozpočet cca 150 000.
Jde mi hlavně o přední reprosoustavy,zesilovače,kabeláž komplet mikrofony.Mix mám pro začátek jakousi yamahu 16ch.Odposlechy už mám taky v kupě.
Zatím se mi zamlouvá postavit toto http://www.prodance.cz/protokoly/15ndl7 ... +a6560.pdf k tomu třeba RMX 2450. Možná skombinovat ještě toto s něčím http://www.prodance.cz/protokoly/2x15pl ... 0+me90.pdf, napadá třeba kopije megatonu MT18sub, nevim sice kolik by jich potřeba na stranu k těmto satelitum.
Mikrofony samozřejmě Sennheiser, kolem trojky za jeden (2ks) na zpěv. Jestli múžete poradit konkrétní tak budu rád.
Bicí mic. http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=91206 nebo http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=79076 neměl jsem tu čest.

Dělení, mám tu vyhybku od behringra CX 2310 možná pro začátek poslouží.
Chtěl bych dále vědět co je dál potřeba do racku, jestli EQ, nějaké efekty atd...

Jsem v tom ještě začátečník tak mějte trpělivost.

PS: Snad mě neukamenujete.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Vybudování PA

Příspěvek od KamilV »

Obávám se, že s tím rozpočtem budeš narážet, ale pravda, neklikal jsem na ty PDFka, takže nevím, kam budeš mířit s požadavky na kvalitu.

Mikrofony by nemusely být "samozřejmě Sennheiser", obzvláště v téhle cenové relaci bych se díval po AKG (D5, P170).

EQ minimálně do každé odposlechové cesty (abys nějak rozumně ukočíroval vazbu) a ideálni i na master L/R, protože ne vždy budeš zvučit v akusticky ideálním prostoru.
V racku by ti aspoň pro začátek neměl chybět delay, hall a compressor.
Ideálně pak třeba ještě nějaký multiefekt, nějaký Lexicon určitě půjde za slušný peníze najít.

S tímhle budeš moct už něco dělat, vydělat pár korun, za který se pak dovybavíš a budeš moct dělat muziku aji třeba hezkou :)
gavo
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gavo »

Ahoj,

Co je u teba vo velkom?! Predpokladam ze ak si zaciatocnik, tak ti 150 000 pride vo velkom, ale vo velkom sa u PA pocita len 200 000 za PA, mimo vsetky krabicky okolo toho.

Za 150 000 moc toho (vo velkom) nezozenies, a uz duplom ked v tom orpzpocte je zapocitana veskera technika (PA, rack, mikrofony, efekty, procesory, eq).

Ked si tak prebehnes internet, tak v zasade dobre zariadenia (eq, comp, procesroy efekty) sa zacinaju pohybovat od 15 000, vsetko pod tu cenu je vo vacsine pripadov (cest vynimkam) len cisto makretingovy tah na zakaznika (a brumiger :D ktomu sa nevyadrujem), mozem povedat ze som mal v racku milion efektov krabiciek vsleiakych vylepsovakov a pod... ono to sice pekne blika svieti vyzeara to cool, ale ked to vsetko poodpoajas prides na to ze zvuk je daleko krajsi :P, pretoze pokial nie si fakt "pan zvukar" a tie efekty nedokazes zladit do jendho pekneho celku, tak to budelen na obtiaz.

Pre zaciatok by som si zriesil nejaky aktivny system kde uz nie je potreba xoveru zosikov a pod. V zasade dnesne aktivne maju v sebe uz i limitery ci nejake zakladne dsp k tanemu produktu. Takze by si nemal nejaky vaznejsi problem. A potom by ti stacilo zriesit za zvysne peniaze uz len mikrofony.

Co sa tyka odpoluchov, tam by bolo fajn mat aktivne s zakladym integrovanym 3pasmovym eq, lebo je pravda ze nemat eq na odpucluchy je samovrazda tam nemas ako odstranit vezbu potom.
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam :D - vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta :P
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

A to se bežně dělá,žě k odposlechúm se dá ještě EQ?To toho bude v racku hromada :)
Chapu že těch peněz nejni moc,ale když si repra vyrobím,včetně odposlechú,tak docela ušetřím.
A jak je to ještě s temi odposlechy,když mi na podiu řekne že tam chce kitaru a zpěv a ten druhej zas třeba basu a bicí?To se to nějak proklemuje?
Lukáš33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lukáš33 »

To jsem psal já akorád jsem nebyl přihlášen.
gavo
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gavo »

Ano dnes sa to uz bezne tak robi ze do cesty odposluchu hodis eq, dnes na to ale uz su digitalne mixy kt to maju v sebe cize v racku toho moc nemas :P, samozrejme ak mas spickove repro kvalitny mikrofonoy a na podiu ich umiestnis tak ako sa ma a nie tak ako si povie spevak :P tak v zasade by si nemal vezbit ani ked nemas ziaden eq,
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam :D - vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta :P
Lukáš33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lukáš33 »

A na kolik lidí asi vystačí tato kombinace,při klasické rockové kapele? http://www.prodance.cz/protokoly/15hpl7 ... +a7570.pdf + třeba 2ks 18sub na stranu.
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

Nenech se Gavem vyděsit, zvláště pak jeho "cenovou politikou". :D
I když 150kkč je opravdu málo.
Do racku......
- Nějaký EQ, nebo procesor na PA.
- Dvoukanálový kompresor, gate.
- Nějaký slušný efekt a není pravdou, že vše pod 12 tis je na nic.
- EQ na každou odposlechovou cestu.
- CD přehrávač
K tomu....
- Aktivní PA ať to "hraje samo" a nemušíš řešit vyhýbky atd.
- Čtyři odposlechy cca 200W
- Mix 24in s nějakou grupou, čtyři AUX cesty na odposlechy a jeden AUX na efekt
- Párák 30m
- mikrofony, nástroje, zpěv bicí
- Stojany na mic
- Dibox(y)
- kilometry kabelů signálových, 230V(věř, že jen za ně vyplázneš tak 20tis. pokud to nebudeš letovat ze šňůry na prádlo)
- ke všemu kejsy, obaly, kufry
- sluchátka, lepící pásku, centrofix, hromadu spojek, redukcí, pičičand, lampičku...... :wink: (smích, jo? Přejde, až ti v sále zhasnou.)
No... a jsi na zhruba půl miliónu jen to hvízdne. A to se budeš krotit ve značkách a výkonech a máš jen základ.
K tomu si přikoupíš za peníze, co ti zbydou, ještě dodávku, ať to netaháš šalinou (tramvají).

Že nekecám......??
Lukáš33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lukáš33 »

Vozejk mám,a přepravní bedny a case si taky vyrobím,stojany už mám,signálové kabeli taky asi igelitku,230V koupim 100m klubo a vyrobim prodlužky-ještě že jsem vyučen elektrikář :) Já už na začátek mám mix,jen bych s tim potřeboval naučit,nebo spíš něco doučit. http://www.muzikmanie.cz/prodej/yamaha-mg-166c-6029
Co jsou ty grupy,a proč aux na efekt?Jaký efekt. Repra?
Ted jsem si předběžně spočítal jen repra 2*12"+2" +2*18" LF18G401 to vše 2x a jsem v tom s veškerym materyálem cca 62k.Zesi nekde z bazáče 1x RMX2450 10k + 2x RMX1850 20k
Tak to jsem celkem na 92k zaokrouhleno na 100000(kabely,párák)
Mic bubny+zpěv+nástroje 15k nejaký SMko a PG mám.Zbívá 35k
Ještě ty procesory a serepetičky a snad se do toho vejdu.

Je něco,kde by byly tyhle věcičky pohromadě něco jako dsp ale aby to nestálo 50k :) :)
Naposledy upravil(a) Lukáš33 dne úte 30. bře 2010 17:29:09, celkem upraveno 1 x.
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK »

neděste ho...

gruby jsou "seskupené" kliky třebas celé bicí.. a když jich je moc taháš je dolů jedou max dvěma klikama.
nebo sbor a tak...
ovšem bez toho se dá obejít, známý se kterým jezdím je nepoužívá, hold zvyk je železná košile.
Lukáš33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lukáš33 »

Dik.
J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. »

Osobně bych ti doporučil spíše se pokusit dopátrat nějakých informací v reálu u nějakého zkušenějšího zvukaře. Tady na fóru se určitě najde dost ochotných. 150kKč není tak moc aby sis mohl dovolit utratit je za ptákoviny.
Zvukař bez www stránek
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

Tak řešením je ten digitál mix, který to má v sobě, pokud to nechceš kupovat zvlášť. Ale mix už máš, takže jedině dokupovat po kusech.
Ale zase, a teď bez urážky......
Pokud netušíš k čemu by ti mohl být dobrý kompresor s gatem, nebo na co potřebuješ EQ na každé odposlechové cestě, nebo jak a proč efektovat, nebo na co a jak upravovat signál do PA atd., tak se zatím na to vyprdni a dělej to bez těchto vymožeností.
No a časem až tomu začneš rozumět a přijdeš na to, že ti to pomůže, že to zvuk, řekněme obohatí, tak si to dokupuj.
A taky se s tím naučit dělat.
Tady existuje na fóru spousta témat s problematikou do které, řekněme nevidíš a mohla by tě zajímat. Tak hledej, čti, vzdělávej se. :D

Jo a co se týče těch vyráběnejch reprobeden....
nevím nevím, nedělal bych to.
Lukáš33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Lukáš33 »

Jose1:Samozřejmě že vim na co ty signálka jsou,jen je lepší delat hloupího,než chytrýho,to se často nevyplácí.
S těmi repry si nelam hlavu,vyhybky jsou naměřený,stačí abych si nasimuloval br.,ozvučnici a je to.Vše budu dělat samozřejmě z překližky a stříkat polyuretanem.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Vřele doporučuju pročíst tohle fórum a to pozorně, pak se poohlédnout po nějakém zvukaři, který shání nějakýho bedňáka a helfra, tam se přiučíš asi nejvíc a hlavně pochopíš k čemu jsou jednotlivý věci dobrý a jak se s nima zachází. Škoda, že jsi prošvihl kurzy u Dominika. Postupem času se pak můžeš přidat k nějaké kapelce, která má třeba i svůj aparát, nebo alespoň jeho část, ale nemá zvukaře. (Nebo se poohlídni, jestli třeba nehledaj zvukaře někde p okolí v divadle nebo kulturáku.) Pak můžete ty vaše věci zkombinovat dohromady případně něco dokoupit. Pak si s postupem času vyzískáš zkušenosti, přikoupíš věci které nejen blikají, ale i fungují.

Ruku na srdce, bez základních znalostí a slušnýho vybavení moc muziky asi neuděláš, od toho se pak může odvíjet tvá cena a jestli ti po akci zbude 1000 Kč tak je to skoro moc a i kdyby se ti podařil kšeft 2x do týdne (což se nepodaří), tak ti to bude trvat minimálně 3-4 roky než splatíš těch 150 tis. A to si za tu dobu nesmíš ale nic jinýho koupit. Nakonec to může dopadnout tak, že si akorát uděláš špatný jméno. Jinak to, s tvejma dosavadníma znalostma a pochybným aparátem, dopadnout ani nemůže.

To prosím neber jako shazování nebo něco podobného, ale jako dobrou radu.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Odpovědět

Zpět na „Repro“