Ceny zvukařů
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
-
knobtweaker
- Uživatel

Re: Ceny zvukařů
Navíc ten aparát kromě toho že platí na sebe by měl taky vydělávat...
-
knobtweaker
- Uživatel

Normální ceníkové ceny půjčoven jsou 2% z ceny aparátu za den . Realita je často bohužel trochu jiná, dost zvukařů jezdí v podstatě za likvidační ceny. Budu tvrdě makat a pak ve výsledku na aparát ještě doplácet z jiných výdělečných aktivit. Dává to smysl? Mě moc ne.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jasně.....
Však jsem uvedl nehoráznou sumu, výdělek aparátu 300,-Kč na akci.
Snažil jsem se při výpočtu držet při zemi.
Však jsem uvedl nehoráznou sumu, výdělek aparátu 300,-Kč na akci.
Snažil jsem se při výpočtu držet při zemi.
- Sam Jr.
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
všem se tady veřejně omlouvám za podstřelování cen (beru 1% z pořízení ceny aparátu, 5kilo za práci, 5kč/km cesťák a 2 kila pro případného helfra) ale dělám s vlastním aparátem jen čistě UG akce a kapely, které většina zvukařů bere jako práci za trest 
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak se taky přidám. Má výhoda v tom, že vlastní aparát nemám, ale mám možnost si ho výhodně vypůjčit, druhá výhoda je, že mě to primárně neživí
. Pochopitelně financování v divadle je o něčem jiném
, ale teď tu řeším, pokud jedu sám za sebe.
Každopádně si myslím, že 1% z ceny aparátu je minimum, 100 akcí ho musí zaplatit, dalších 100 musí vydělat na novej.
Za práci si říkám tak těch 150/hod bez DPH (podle typu akce) + helfr 100/hod (ten je bez dokladu, tak musím myslet na daně
), od odjezdu do návratu. No a pochopitelně cesťák.
No a k tomu cenu za zapůjčení aparatury.
Teď nedávno jsme dělaly nazvučení sportovní haly pro cca 300-400 lidí, 6 bedýnek 12"+1", malej mix, komentátor, na začátku hymny (2x bezdrát + klávesy), nějaká hudba z NB mezi, 2 hodiny čistýho času. Cena cca 5k bez DPH.
Kalkulace na 2hod. koncert kapely v uzavřeném venkovním areálu tak pro 500-1000 lidí mi pak vychází cca na 10k + DPH.
Akcí za buřta nebo guláš, nebo, že to tak tak dalo na ten aparát, od 15 do 6hod, jsem si užil kdysi s kapelou dost. A než to dotovat, tak je lepší sedět doma v teple a klidu.
Každopádně si myslím, že 1% z ceny aparátu je minimum, 100 akcí ho musí zaplatit, dalších 100 musí vydělat na novej.
Za práci si říkám tak těch 150/hod bez DPH (podle typu akce) + helfr 100/hod (ten je bez dokladu, tak musím myslet na daně
No a k tomu cenu za zapůjčení aparatury.
Teď nedávno jsme dělaly nazvučení sportovní haly pro cca 300-400 lidí, 6 bedýnek 12"+1", malej mix, komentátor, na začátku hymny (2x bezdrát + klávesy), nějaká hudba z NB mezi, 2 hodiny čistýho času. Cena cca 5k bez DPH.
Kalkulace na 2hod. koncert kapely v uzavřeném venkovním areálu tak pro 500-1000 lidí mi pak vychází cca na 10k + DPH.
Akcí za buřta nebo guláš, nebo, že to tak tak dalo na ten aparát, od 15 do 6hod, jsem si užil kdysi s kapelou dost. A než to dotovat, tak je lepší sedět doma v teple a klidu.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
OKJose1 píše:Za tři roky má jakýkoliv výrobní prostředek nulovou hodnotu, pokud je mi známo.
Zamlouvám si ho. Odvezu ti to dokonce zdarma na své náklady
podvojné účetnictví a jeho dopady na myšlení lidí jsou holt děsivé 
(pro netušící: ta nulová hodnota je hodnotou daňově účetní, nikoliv cenou prodejní nebo hodnotou majetkovou)
(pro netušící: ta nulová hodnota je hodnotou daňově účetní, nikoliv cenou prodejní nebo hodnotou majetkovou)
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ano máte samozřejmě pravdu, oba....
Tak to rozepíšu, jak jsem to myslel a pouze ve zkratce napsal.
Nulovou hodnotu ten výrobní prostředek má opravdu pouze účetně. Je velmi pravděpodobné, že by mi po třech letech kde kdo urval ruce, aby si ten apec odkoupil za 0,-Kč.
Za odvoz.
Určitě na něj nezanevřu po třech letech a nestrčím ho do rohu skladu a nepoletím za vydělané "miliony" kupovat nový.
Nehledě na to, že realita je taková, že hraje rozhodně víc jak tři roky a pochybuji, a ani to nehodlám zjišťovat, že na sebe vůbec vydělal. Natož aby mohl být nahrazen novým.
Takže ty zmiňované tři roky je můj vysněný sen, že by to takhle mělo fungovat. Nakoupit, vydělat, zahodit, koupit nový.
Ano jsem optimista zájezdu, vím.....
Tak to rozepíšu, jak jsem to myslel a pouze ve zkratce napsal.
Nulovou hodnotu ten výrobní prostředek má opravdu pouze účetně. Je velmi pravděpodobné, že by mi po třech letech kde kdo urval ruce, aby si ten apec odkoupil za 0,-Kč.
Určitě na něj nezanevřu po třech letech a nestrčím ho do rohu skladu a nepoletím za vydělané "miliony" kupovat nový.
Nehledě na to, že realita je taková, že hraje rozhodně víc jak tři roky a pochybuji, a ani to nehodlám zjišťovat, že na sebe vůbec vydělal. Natož aby mohl být nahrazen novým.
Takže ty zmiňované tři roky je můj vysněný sen, že by to takhle mělo fungovat. Nakoupit, vydělat, zahodit, koupit nový.
No když to tedy rozpitvávat, a upřesňovat:
Ten apec po 3 letech nemá tu nulovou hodnotu účetně, ale pouze z hlediska daňových odpisů , a to ještě pokud ti ho účetní eviduje jako celek (protože daňové předpisy nedovolují vložit do nákladů celou částku, ale pouze poměrněj díl podle druhu majetku, sranda jsou budovy a jejich fixní zařízení jako jsou rozvody - ty jsou na myslím 40let). Pokud jsi to kupoval po kouskách a vešel jsi se do DHM (drobný hospodářský majetek - do 40ti tis), tak je možno to uplatnit v daňových nákladech v roce pořízení. Ale v majetku to máš pořád, dokud to nezlikviduješ jako nefunkční (včetně likvidačního protokolu) a nebo neprodáš, a pak tu prodejní cenu zdaníš
.
A nebo jedeš na paušální výdaje a pak tohle neřešíš.
A nebo hůř - jsi magor, co si to pořídil za svý, a zvučí jen pro radost (a nechce za to žádný peníze). Pak asi neřešíš vůbec nic.
(Variantu "zvučím, beru za to peníze, a státu nic nedám" lehce přejdu - neřešme - její důsledky se řeší v jiné větvi téhle diskuse).
Ale ani jeden z těchhle případů nic neříká o REÁLNÉ HODNOTĚ toho apecu. Všechno jsou to jen DAŇOVÉ předpisy. A proto jsem psal, že jsme všichni zblblí podvojným účetnictvím.
Jediné co se z toho dá pro praxi a naše úvahy použít je, že jakékoliv zařízení ti (pokud tedy u něj budeš uplatňovat odpisy majetku) musí vydržet minimálně 3 roky.
Ale myslím, že přáním nás všech je aby apec vydržel co nejdýl.
Ten apec po 3 letech nemá tu nulovou hodnotu účetně, ale pouze z hlediska daňových odpisů , a to ještě pokud ti ho účetní eviduje jako celek (protože daňové předpisy nedovolují vložit do nákladů celou částku, ale pouze poměrněj díl podle druhu majetku, sranda jsou budovy a jejich fixní zařízení jako jsou rozvody - ty jsou na myslím 40let). Pokud jsi to kupoval po kouskách a vešel jsi se do DHM (drobný hospodářský majetek - do 40ti tis), tak je možno to uplatnit v daňových nákladech v roce pořízení. Ale v majetku to máš pořád, dokud to nezlikviduješ jako nefunkční (včetně likvidačního protokolu) a nebo neprodáš, a pak tu prodejní cenu zdaníš
A nebo jedeš na paušální výdaje a pak tohle neřešíš.
A nebo hůř - jsi magor, co si to pořídil za svý, a zvučí jen pro radost (a nechce za to žádný peníze). Pak asi neřešíš vůbec nic.
(Variantu "zvučím, beru za to peníze, a státu nic nedám" lehce přejdu - neřešme - její důsledky se řeší v jiné větvi téhle diskuse).
Ale ani jeden z těchhle případů nic neříká o REÁLNÉ HODNOTĚ toho apecu. Všechno jsou to jen DAŇOVÉ předpisy. A proto jsem psal, že jsme všichni zblblí podvojným účetnictvím.
Jediné co se z toho dá pro praxi a naše úvahy použít je, že jakékoliv zařízení ti (pokud tedy u něj budeš uplatňovat odpisy majetku) musí vydržet minimálně 3 roky.
Ale myslím, že přáním nás všech je aby apec vydržel co nejdýl.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No naštěstí asi většina z nás jede pouze daňovou evidenci (dříve jednoduché účetnictví), tam se to pouze dělí na příjmy a výdaje, žádný DKP. A i dřívúplně stačilo, že jsi si udělal sám se sebou směrnici třeba DKP až od 40 tis. a bylo to. Pokud pak nakoupíš celek, nebo něco za větší sumu, jde to do odpisů a pak je to většinou na 4 roky (nevím jestli to teď náhodou nezkrátily).
No a abychom neodbíhaly, ja taky potřeba počítat, že něco se do toho aparátu musí taky "narvat". Třeba mikrofony jsou po třech letech intenzivního provozu odkecaný. Navíc v dnešní době je trend, že vše se vyrábí aby to vydrželo do konce záruky a co je navíc tak za to můžeš bejt rád. Takže část aparátu nulovou hodnotu skutečně má. Otázka je jaká je pak jeho tržní hodnota, vždycky se najde někdo, kdo shání něco staršího za dobrej peníz.
Je to stejný jako s autem, můžeš jezdit jen za benzín/naftu + provozní náklady (gumy, oleje, destičky, občas servis). Až ti auto klekne, tak sice jsi ufinancoval provoz, ale ve finále ti zůstal vrak a na nový není.
A teď si ještě vemte dělat to jako hlavní práci, tak by z toho mělo bejt měsíčně alespoň 25 k čistýho (bez DPH, daní a pojištění) aby to bylo alespoň na průměrnou mzdu. Tzn. 3-4k čistýho z akce při 8mi akcích za měsíc. Plus ten aparát.
No a abychom neodbíhaly, ja taky potřeba počítat, že něco se do toho aparátu musí taky "narvat". Třeba mikrofony jsou po třech letech intenzivního provozu odkecaný. Navíc v dnešní době je trend, že vše se vyrábí aby to vydrželo do konce záruky a co je navíc tak za to můžeš bejt rád. Takže část aparátu nulovou hodnotu skutečně má. Otázka je jaká je pak jeho tržní hodnota, vždycky se najde někdo, kdo shání něco staršího za dobrej peníz.
Je to stejný jako s autem, můžeš jezdit jen za benzín/naftu + provozní náklady (gumy, oleje, destičky, občas servis). Až ti auto klekne, tak sice jsi ufinancoval provoz, ale ve finále ti zůstal vrak a na nový není.
A teď si ještě vemte dělat to jako hlavní práci, tak by z toho mělo bejt měsíčně alespoň 25 k čistýho (bez DPH, daní a pojištění) aby to bylo alespoň na průměrnou mzdu. Tzn. 3-4k čistýho z akce při 8mi akcích za měsíc. Plus ten aparát.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Souhlasím. Tohle by se určitě líbilo všem a nejen zvukařům, ale ještě lepší je : nakoupit, vydělat, prodat, koupit novýJose1 píše: Takže ty zmiňované tři roky je můj vysněný sen, že by to takhle mělo fungovat. Nakoupit, vydělat, zahodit, koupit nový.
Musíme být ale v této nepřející době pro kulturu bohužel skromější jak v honorářích, době navrácení investic tak v pořizování nezaplatitelného cajku, (vyžadované honoráře "umělců", které s tím také velmi souvisí ani nekomentuji), nebo to prostě logicky pověsit na hřebíka a jít do továrny.
Pořadatelé, potažmo lidi na tu "legraci" dneska jednoduše nemají ať jsou požadavky nebo tiché přání výše honorářů opodstatněné nebo ne.
Já začínám být spokojen a v klidu, v době, kdy je aparát splacen z půlky jeho pořizovací ceny.
btw:
Kdybych slovíčkařil a vzal to z gruntu, tak pokud je zvučení pro někoho koníček a dělá to z nadšení , tak nevím proč plačky vyžaduje za ukojení jeho radostí ještě honorář
(zabte mě !!
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jakákoliv moje práce je pro mne především koníčkem za který vyžaduji adekvátní honorář, který umocní mé pocity z dobře odvedené práce. 
Re: Sám zvukař v poli
Ahoj, vím, že je nejlepší si vyjednat vyšší odměnu a vzít s sebou technika, nebo dalšího zvukaře. Nicméně pojďme převést obecnou diskuzi do absolutních čísel. Pro informaci - jakýkoliv zvukař v Německu, či Rakousku nedostane méně, než 1000 EUR. K tomuto mu stačí 4 Behringery bedny, jeden zes, mix a pár mikrofonů. Kamarád tam jezdil zvučit ( tedy než mu konkurence přeťala při produkci párák) a měli ho tam za boha. Nechápali, že jím vyrobené kopie EAW mohou tak hrát. Nešlo tam jen o vybavení a praxi. Nechápali, že tady vlastně každý zvukař má adekvátní vzdělání, že každý druhý má ještě nahrávací studio a obvykle jde ještě o aktivního, či bývalého muzikanta. K penězům. U nás v okresním městě je situace taková, že cena obvyklá za ozvučení 5ti hod. koncertu je 4 tis. vč. DPH. Jedná se o 5ti hod. koncert, tedy + 2 hod. po akci a + 3 hodiny před akcí. Když si platbu rozklíčujete, tak 700,- dáte státu na DPH. Doprava cca. 2x 14 km, tedy cca. 200,- Mám zvuk a světla za cca. 1mio, tedy musím dávat stranou amortizaci min. 0,2%, abych na konci roku mohl koupit nový zes., odposlechy... Také z toho financuji ukoplý šňůry, nový PARky... Tedy 2000,- Zůstane vám 1.100,-Kč za 10 hodinovou akci. Tedy 110,-Kč / hodina.
Jinak jsem v loňském roce nevzal třídenní motorkářskou akci. Pořadatel mi nabídl 4,5tis. A víte co? Jeden místní zoufalec jim to celé odezvučil za 3,5 tis.
Jinak jsem v loňském roce nevzal třídenní motorkářskou akci. Pořadatel mi nabídl 4,5tis. A víte co? Jeden místní zoufalec jim to celé odezvučil za 3,5 tis.
Účet uživatele byl zablokován administrátorem fóra.
-
Patso
Dobře ty, je vidět že jsme ze stejného těsta, i města:-)Sam Jr. píše:všem se tady veřejně omlouvám za podstřelování cen (beru 1% z pořízení ceny aparátu, 5kilo za práci, 5kč/km cesťák a 2 kila pro případného helfra) ale dělám s vlastním aparátem jen čistě UG akce a kapely, které většina zvukařů bere jako práci za trest
Ceny zvukařů
Když jsem před pěti lety založil tohle vlákno, měl jsem určitý pohled na věc. Teď se ptám vás ostatních - změnilo se za těch pět let něco? Jezdí se za víc, za míň, kazí to koníčkáři?
Já pozoruju, ze ceny se dostaly na úroveň jiné práce a když má člověk ve výsledku 120,- Kč na hodinu, je to dobré. Jinak průser...
Já pozoruju, ze ceny se dostaly na úroveň jiné práce a když má člověk ve výsledku 120,- Kč na hodinu, je to dobré. Jinak průser...
...není třeba hrát nahlas...