sezení zvukaře před zdí

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
jakub.p

sezení zvukaře před zdí

Příspěvek od jakub.p »

Zdravím, mám dělat zvukaře v jednom malém klubu. To by nebyl problém, ale místo pro zvukaře je tam jenom jedno - před masivní zdí, kde se to všechno tříská a nejde zvučit. Jiná možnost, kam si vlést s pultem není. Co byste doporučili dát na tu zeď? Přemýšlel jsem o platech na vajíčka, zátěžovým kobercem nebo nad pěnou jak se dává do beden. Poradíte prosím? Jsem z toho na nervy...v tom místě člověk bez špuntů do uší nemůže být a co je nejhorší - popojdete o 2 metry k baru, kde ta zeď neni a je tam úplně jiný zvuk...hlavně se to týká vyšších středů. Jsem v tomhle trochu laik. Děkuji moc za rady. Jakub
KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: sezení zvukaře před zdí

Příspěvek od KamilV »

Vajíčková plata ne. Tím si nepomůžeš o tolik, kolik bys čekal.

Buď bych:
a) dal na stěnu kvalitní absorbční pěnu ("jehlany" apod.) - ale ne nějakou tu pochybnou levnou
b) řešil s profesionály kompletní úpravu akustiky místnosti (pokud píšeš, že se tam nedá být bez špuntů, možná to úpravou kousku stěny nevyřešíš)
jakub.p

Příspěvek od jakub.p »

Ono v tom jednom místě se to hrozně tříská, jinak je to v pohodě. Jde mi o stěnu cca o 2x3 metry, takže nic velkýho. Pomůže, když si udělám žebrovitej rám na zeď z multiplexu a na to přistřelim tuhle pěnu?

http://www.akusticka-pena.cz/zbozi-ceny/jehlany-7-cm
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Inu, počkej si ještě na názory jiných lidí, abych nevypadal zaujatě, ale tím "ne nějakou tu pochybnou levnou" jsem myslel zrovna tuhle. Mojim uším se zdá, že nefunguje úplně dobře. S Auralexem dosáhneš lepších výsledků (a asi by to nemuselo být ani po celé ploše zdi). Náklady ale očekávej vyšší...

EDIT: taky ale záleží na tvaru místnosti, na členitosti - jestli by nebyly ku prospěchu i "basové pasti". Možná bych přeci jen znovu odkázal na konzultace na místě s odborníkem.
Br.no

Příspěvek od Br.no »

Máme stejný post ve víceúčelovém sále. Řešení je na stropě akustický podhled a na zdi za zvukařem je šachovnice z basových pastí - rezonančních panelů různé velikosti a na tom je nějaký jehlankový pohlcovač. Plocha 3x6 metrů zdi stála asi 40 tis. Kč s montáží. Nepříjemné je že se to zanáší prachem, člověk se někdy opře a je špinavý. Taky poznám jestli někdo minulý týden v sále kouřil...
PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe »

Akustické úpravy bych nechal na profesionálech, protože sám naděláš víc škody, než užitku a bude to stát nakonec víc, než rada profesionála. Ideálním řešením je chodit, poslouchat a hledat optimální nastavení a postavení aparátu. Není nic horšího, než když sedíš celý večer, jak pecka na svém místě, kde si zvuk vychytáš a pár metrů od tebe je zvuk k pláči... :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou...
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“