co vše patří do odposlechů?
-
- Reklama
co vše patří do odposlechů?
Přátelé,mám prosbu v naší kapele/country/máme zvučené výstupy z komb každého nástroje,většinou 2kytary,basa,housle ,harmonika a mandolína jde napřímo z předzesilovače do mixu.Jde mě o to,co vlastně přesně patří do odposlechů-dřívěji se tam pouštěl komplet zvuk,jako na výstupech,pak se víc vytahovaly zpěvy,je pravda,že to byla trochu zvuková koule,ale aspoň se člověk do toho musel opřít...Teď našemu zvukaři kdosi vyradil,že tam je nejlepší pouštět jen zpěvy,,jenže to je takový...divný..Basu slyšíme všichni z komba,takže rytmus jde,ale prostě bez nástrujů,lezou z odposlechů jen ty zpěvy a to mi nějak nelahodí...jaká je tedy vlastně praxe?Nechci se zase zbytečně dohadovat se zvukařem,ikdyž je pravda,že v tomhle by mě musel poslechnout:):)
Re: co vše patří do odposlechů?
jednoduché: co si každý řekne a aby byla na pódiu akustická pohoda
nicméně v rozumné míře, jejíž maximum určí právě zvukař na základě přeslechů do mikrofonu...
ideální (pro kapelu) je si na pódiu vytvořit atmosféru jako ve zkušebně, jak jsou všichni zvyklí
nedefinuješ, kolik je odposlechů, kdo se o ně dělí...
pouštět do nich vše je pitomost, na pódiu je hluk, v němž se každý snaží prosadit a koule navíc leze do majků a ven před pódium
před zpěváky samozřejmě zpěvy + poslat je trochu dozadu, tišší nástroje každému, kdo o ně stojí a potřebuje je k orientaci
osobní zkušenost:
1) amatéři: všechno všude
2) profíci: dej mi tam jen mě a nikoho jiného nechci
(i když... je to samozř. kus od kusu...)

nicméně v rozumné míře, jejíž maximum určí právě zvukař na základě přeslechů do mikrofonu...
ideální (pro kapelu) je si na pódiu vytvořit atmosféru jako ve zkušebně, jak jsou všichni zvyklí
nedefinuješ, kolik je odposlechů, kdo se o ně dělí...
pouštět do nich vše je pitomost, na pódiu je hluk, v němž se každý snaží prosadit a koule navíc leze do majků a ven před pódium
před zpěváky samozřejmě zpěvy + poslat je trochu dozadu, tišší nástroje každému, kdo o ně stojí a potřebuje je k orientaci
osobní zkušenost:
1) amatéři: všechno všude
2) profíci: dej mi tam jen mě a nikoho jiného nechci
(i když... je to samozř. kus od kusu...)
No ideální by byly náhlavní sady,to je mi jasné,ale ty ceny...už takhle se potácíme v úvěru..Odposlechy jsou dva před kapelou vpředu zpíváme tři vzadu někdy dva,já třeba nemůžu slyšet druhého kytaristu,mám trochu problém s rozlišným pojetím a nemůžu mu vysvětlit,že opravdu nemůžem hrát oba to samé,takže toho jsem rád,že neslyším,mandolínu taky nechci,tý mám za sebou dost hlasu,basu,tu vyžaduji,tak podle koho jiného že? a housle i harmonika jsou sice přes komba,ale ty fakt slyším jen ze sálu...což jsem si myslel,že by je mohli dát trochu do odposlechů...,ale prostě fakt nevím,jak vyhovět všem...
-
Katakomby
Zdarec.
Sice hrajeme metlu jako amatéři,ale zásadně si do odposlechu vpředu pouštíme pouze
můj zpěv a dozadu k bubeníkovi moju kytaru+můj zpěv.
Kytarový+basový aparát si vždy zásadně natáčíme na nás z boku podia,takže si to nestavíme za záda a nepouštíme rachot nástrojovky do lidí..........
s pozdravem z Uh
Radek
Sice hrajeme metlu jako amatéři,ale zásadně si do odposlechu vpředu pouštíme pouze
můj zpěv a dozadu k bubeníkovi moju kytaru+můj zpěv.
Kytarový+basový aparát si vždy zásadně natáčíme na nás z boku podia,takže si to nestavíme za záda a nepouštíme rachot nástrojovky do lidí..........
s pozdravem z Uh
Radek
ano, to je optimální stav a za natočení komb z boku VELMI chválím! osvícený přístup
problém je, že původní dotaz je na country a to jsou poněkud zcela úplně jiné akustické podmínky

problém je, že původní dotaz je na country a to jsou poněkud zcela úplně jiné akustické podmínky
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nedávno jsem dělal Lokálku, tentokrát bez kláves, takže 5x zpěv, el. kytara, ac. kytara a basa (vše vlastní komba natočený proti sobě, basa nějaký malý asi 30W), hlavní zpěv všude, vokály každýmu ten jeho + trochu ostatním, basa, těm dál od komba aby měly orientaci v rytmu, kytary do kříže, aby ten druhej kytarysta slyšel co hraje ten první.
Pochopitelně toto přdpokládá ve předu alespoň 3 odposlechové cesty, pokud je bubeník tak 4tá k němu.
Pochopitelně toto přdpokládá ve předu alespoň 3 odposlechové cesty, pokud je bubeník tak 4tá k němu.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pokud pomineme akce typu stadion.....
Do odposlechů toho poslat, co nejmíň. Ideální, když se muzikanti slyší z komb, pokud je mají. Přesně, ano, jako ve zkušebně.
Ale určitě si můžeš jako účinkující u zvukaře poručit, toho se neboj. Ovšem s ohledem na jeho doporučení, technické možnosti apod.
A teď osvěta: Než začnete jako kapela poroučet, co všechno přidat, zkuste se zaposlouchat na zvukovce a popřemýšlet, co všechno si zaslouží ubrat.
Ubráním zbytečně hlasitého nástroje uvolníte prostor pro ty méně hlasité, a zvukař vám bude líbat ruce.
A já nedávno dělal kapelu, rockárna, a zpěvák se vůbec nechtěl slyšet v odposlechu. Že je tak zvyklej.
Do odposlechů toho poslat, co nejmíň. Ideální, když se muzikanti slyší z komb, pokud je mají. Přesně, ano, jako ve zkušebně.
Ale určitě si můžeš jako účinkující u zvukaře poručit, toho se neboj. Ovšem s ohledem na jeho doporučení, technické možnosti apod.
A teď osvěta: Než začnete jako kapela poroučet, co všechno přidat, zkuste se zaposlouchat na zvukovce a popřemýšlet, co všechno si zaslouží ubrat.
Ubráním zbytečně hlasitého nástroje uvolníte prostor pro ty méně hlasité, a zvukař vám bude líbat ruce.
A já nedávno dělal kapelu, rockárna, a zpěvák se vůbec nechtěl slyšet v odposlechu. Že je tak zvyklej.
no je pravda,že naše podia jsou malá a máme mezi sebou maximálně metr rozestupu,takže by to zase neměl být takový problém...komba kytarové se nám u jedné ze štací nevejdou na bok,tak je dáváme před sebe hned kousek před odposlechy a to je šrumec to dohnat..,je fakt,že jsem zakoupil stojánek polohovací,takže si ho víc pokládám na záda,aby směřovalo hodně na mě a nemusel ho tak hulit...a to se docela osvědčilo...a basistovi dozadu to pouštíme trochu v odposlechu..jinak je fakt,že když jsem kdysi přišel do kapely,tak uvnitř podia byl randál jako blázen,až déle se zvuk upravil,aby to nesnímaly mikrofony a teď je tam fakt ticho...až mě to právě někdy vadí....:)no je to dlouhá cesta ale díky za příspěvky..
-
dovicin
- Uživatel

tohle je výborné téma.
My jsme 4, country, já dělám jako basák i zvukaře a řešíme to takto: do FOH pouštím ze stran všechno krom basy, tu dávám z komba, které stojí uprostřed trochu zešikma. Do odposlechů zpěv, a pak kytara, mandolína a housle jen úplně dolů a ty odposlechy mám rozdělené jeden pro 2 hráče tak, že kytarista coby hlavní zpěvák má svůj zpěv o 1/3 výš než druhý hlas, co stojí vedle něho a ve druhým monitoru oba hlasy o 2/3 níž než třetí hlas. Spokojenost u kapely náramná, až se divím. Dalo mi to práci vymyslet zapojení, ale po mnoha bojích i nezdarech se to povedlo.
My jsme 4, country, já dělám jako basák i zvukaře a řešíme to takto: do FOH pouštím ze stran všechno krom basy, tu dávám z komba, které stojí uprostřed trochu zešikma. Do odposlechů zpěv, a pak kytara, mandolína a housle jen úplně dolů a ty odposlechy mám rozdělené jeden pro 2 hráče tak, že kytarista coby hlavní zpěvák má svůj zpěv o 1/3 výš než druhý hlas, co stojí vedle něho a ve druhým monitoru oba hlasy o 2/3 níž než třetí hlas. Spokojenost u kapely náramná, až se divím. Dalo mi to práci vymyslet zapojení, ale po mnoha bojích i nezdarech se to povedlo.
Tady je ukázka co do odposlechů nepatří:
http://www.youtube.com/watch?v=z6LdouiW9JI
http://www.youtube.com/watch?v=z6LdouiW9JI
Zvukař bez www stránek
Vačice?

By mě teda zajímalo co se na tom zapojení musí vymýšlet? Jestli zasunout jacky do aux vystupů levou nebo pravou rukou?dovicin píše:Dalo mi to práci vymyslet zapojení, ale po mnoha bojích i nezdarech se to povedlo.
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
VZHLEDEM k malému času a NEdočkavosti publika jsem se ZATÍM " nikdy", NEdostal dál ,než ke DVOU cestnému monitoru , a to ještě bylo s připomínkama
Zvukař Gustav
-
dovicin
- Uživatel

2Frenk
víš, já jsem zvukařem z nouze a teprve pár týdnů...ani nevím, zda si tak smím říkat...ale tahle brána je i pro nadšence, nejen pro profíky, kterým je jasné, co a jak. my amatéři musíme někdy holt bojovat a taky něco zkazit, než se to naučíme, nebo než nám to některý profík vysvětlí. ale už rač budu zticha...děkuji všem, co mi kdy na tomhle fóru pomohli a budu zde i dál hledat pomoc, protože nabízet ji zatím neumím. a vůbec se za to nestydím, neboť umím pomoci někde jinde.
víš, já jsem zvukařem z nouze a teprve pár týdnů...ani nevím, zda si tak smím říkat...ale tahle brána je i pro nadšence, nejen pro profíky, kterým je jasné, co a jak. my amatéři musíme někdy holt bojovat a taky něco zkazit, než se to naučíme, nebo než nám to některý profík vysvětlí. ale už rač budu zticha...děkuji všem, co mi kdy na tomhle fóru pomohli a budu zde i dál hledat pomoc, protože nabízet ji zatím neumím. a vůbec se za to nestydím, neboť umím pomoci někde jinde.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
V klidu, byl to od Frenka jen vtipek.
Je to fajn pocit, když se povede nastavit monitory tak, že je kapela spkojená.
Bohužel, spousta kapel si diktuje monitory podle hesla "Nevím co tam chci, ale nedám pokoj, dokud to nedostanu".
Na druhou stranu za to možná můžou takyzvukaři, řídící se heslem "Já to od pultu slyším líp, než ty na pódiu".
Je to fajn pocit, když se povede nastavit monitory tak, že je kapela spkojená.
Bohužel, spousta kapel si diktuje monitory podle hesla "Nevím co tam chci, ale nedám pokoj, dokud to nedostanu".
Na druhou stranu za to možná můžou takyzvukaři, řídící se heslem "Já to od pultu slyším líp, než ty na pódiu".
Dělám, co mě baví.