Mackie SR1521z problém s výškáči
-
- Reklama
Mackie SR1521z problém s výškáči
Zdarec!
Včera se nám podařilo bez zjevné příčiny v průběhu hodiny hraní spálit horny, nebo zesilovače na výškách. První odešla hned jak jsme připojili CD, druhá až v průběhu hraní. Basy jsou OK, kontrolky limiterů ani neblikly. Boxy byly buzeny mixem Mackie 1604VLZ a v signálové cestě byl crossower od Behringeru. Kytara, basa i bicí byly na pódiu zvučeny mikrofony, kontrolky na mixu neindikovaly přebuzení šavle (VF vazba, nebo podobné prasárny).
Výškáče hrají velmi potichu hodně zkreslený signál, je KO zesilovač, nebo horna? Máte někdo podobnou zkušenost, nebo aspoň servisní dokumentaci?
Předem díky!
Včera se nám podařilo bez zjevné příčiny v průběhu hodiny hraní spálit horny, nebo zesilovače na výškách. První odešla hned jak jsme připojili CD, druhá až v průběhu hraní. Basy jsou OK, kontrolky limiterů ani neblikly. Boxy byly buzeny mixem Mackie 1604VLZ a v signálové cestě byl crossower od Behringeru. Kytara, basa i bicí byly na pódiu zvučeny mikrofony, kontrolky na mixu neindikovaly přebuzení šavle (VF vazba, nebo podobné prasárny).
Výškáče hrají velmi potichu hodně zkreslený signál, je KO zesilovač, nebo horna? Máte někdo podobnou zkušenost, nebo aspoň servisní dokumentaci?
Předem díky!
Jestli je KO zesilovač nebo driver se podle toho říct nedá, ale pokud to odešlo u obou beden chvíli po sobě, tak byl nejspíš nějaký problém ve vstupním signálu těch aktivek - kontroloval bych vše od výstupu mixu až po vstupy beden, jestli někde něco nezakmitává (i použitá kabeláž má na to vliv) apod. Záleží taky jak nahlas jste hráli, jestli jste je jen jednoduše "neupekli" přetížením. I když toto by u aktivek měl snad do značné míry odchytit vestavěný procesing. Každopádně ale doporučuju svěřit opravu odbornému servisu (podle toho, kde jste je koupili), dokumentace a origo díly (driver) asi volně dostupné nebudou. Samodomo pokusem o opravu jakýmkoliv neznačkovým materiálem to pohřbíte úplně.
P.S.: Radek si ode mě bral vizitku loni v prosinci právě s tím, že děláváte akce v Orlovně:-) Je mně jasné, že na akci bez vstupného je problém zaplatit jakýkoliv nájemný zvuk, ovšem budování vlastního slušného PA je cesta ještě trnitější, hlavně finančně:-(
P.S.: Radek si ode mě bral vizitku loni v prosinci právě s tím, že děláváte akce v Orlovně:-) Je mně jasné, že na akci bez vstupného je problém zaplatit jakýkoliv nájemný zvuk, ovšem budování vlastního slušného PA je cesta ještě trnitější, hlavně finančně:-(
Dnes jsem se k tomu konečně dostal a zjistil jsem, že oba zesilovače jsou OK, ale horny to mají za sebou. Autorizovanému servisu takovouhle věc svěřovat nehodlám, mé zkušenosti jsou, myslím, dostatečné.
Nějak mi ale nedochází jak se to mohlo přihodit. U behringera bych s tím tak nějak počítal ale Mackie? Předpokládám, že horny by měly mít dostatečnou výkonovou rezervu, to je při buzení dvojicí LM3886 cca 250W.
65$ se mi za novou kmitačku dávat nechce, za ty peníze můžu koupit výkonnější driver. Poradí někdo konkrétní typ driveru? Měl by mít 8OHM a aspoň 150W.
Ke zvukovodu je přišroubován čtyřmi šrouby na podložce umožňující použít driver s roztečí 4x 75-100mm, nicméně vyrobit novou podložku není problém.
Předem díky!
Nějak mi ale nedochází jak se to mohlo přihodit. U behringera bych s tím tak nějak počítal ale Mackie? Předpokládám, že horny by měly mít dostatečnou výkonovou rezervu, to je při buzení dvojicí LM3886 cca 250W.
65$ se mi za novou kmitačku dávat nechce, za ty peníze můžu koupit výkonnější driver. Poradí někdo konkrétní typ driveru? Měl by mít 8OHM a aspoň 150W.
Ke zvukovodu je přišroubován čtyřmi šrouby na podložce umožňující použít driver s roztečí 4x 75-100mm, nicméně vyrobit novou podložku není problém.
Předem díky!
No, když myslíš...
Pak je Ti asi jasné, že driver se nevybírá jen podle impedance, výkonu a uchycení. Určitě víš, že interní crossover a signálový procesing té aktivky jsou optimalizované právě jen na kombinaci TOHO driveru a TÉ horny, ale už ničeho jiného a že s jakoukoliv jinou náhradou pošlete v lepším případě do prdele "jen" frekvenční a směrové charakteristiky té bedny, v horším to navíc ještě zase shoří. Asi je Ti taky známo, že může jít o zákaznický model reproduktoru, který není dostupný volně, ale jen jako ND na servis...
Udělej pro ty bedny aspoň tohle - ptej se na fóru Prodance (www.prodance.cz) Huberta Mašína.
Udělej pro ty bedny aspoň tohle - ptej se na fóru Prodance (www.prodance.cz) Huberta Mašína.
Pak se omlouvám. Z dotazu nebylo zřejmé, že jsou Ti uvedené skutečnosti známé. Obávám se ale, že co do výběru repro líp jak Hubert nikdo umět poradit nebude, tedy taková je aspoň moje zkušenost.
Co se ještě týče možné příčiny - když první odešla už po připojení CD, mohl by být problém i v tom přehrávači - nedostatečné odfiltrování vzorkovacího kmitočtu. Zažil jsem to na vlastní kůži s jedním noname discmanem, lezl z něj takový bordel, že první dvě LED indikátoru na masterech mixu ani o pauzách mezi skladbama nezhasínaly. Trvalé "předehřívání" driveru, byť i relativně malým signálem, pak v kombinaci se zátěží při živém hraní udělá svoje.
Nechce se mně moc věřit, že by Mackie zas až tak ojebávalo a i kdyby ten driver za 15" poněkud pokulhával, tak střední hodnota výkonu je hlídaná limiterem, při buzení jakýmkoliv "hudebním" signálem by neměl vůbec odejít.
Co se ještě týče možné příčiny - když první odešla už po připojení CD, mohl by být problém i v tom přehrávači - nedostatečné odfiltrování vzorkovacího kmitočtu. Zažil jsem to na vlastní kůži s jedním noname discmanem, lezl z něj takový bordel, že první dvě LED indikátoru na masterech mixu ani o pauzách mezi skladbama nezhasínaly. Trvalé "předehřívání" driveru, byť i relativně malým signálem, pak v kombinaci se zátěží při živém hraní udělá svoje.
Nechce se mně moc věřit, že by Mackie zas až tak ojebávalo a i kdyby ten driver za 15" poněkud pokulhával, tak střední hodnota výkonu je hlídaná limiterem, při buzení jakýmkoliv "hudebním" signálem by neměl vůbec odejít.
Driver vyměním za Hubertem doporučený http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=79625 a pro jistotu ještě koupím ekvalizér, který bude mít subsonický a supersonický filtr a dám jej do MAIN INSERTu mixu, snad už další driver neshoří.
Jo, RCF je dobrá volba, a když to říká Hubert, tak tam bude sedět.
Jedna věc mě ještě napadla - je v té bedně mezi driverem a výstupem zesilovače nějaký oddělovací kondenzátor? A ty dva LM3886 jsou do můstku? Jestli tam totiž kond není, nebo je tam elyt větší kapacity, tak stačí např. brum vzniklý v zesilovači nebo stejnosměrné "zhoupnutí" výstupu kteréhokoliv LM (jsou-li do můstku) a je po driveru raz dva. Doporučuju každopádně dát do série s novými drivery kvalitní fóliový kondenzátor (MKT, MKP) cca 15-22uF na aspoň 100Vac, velmi vhodné jsou např. kondy Bennic od Prodancu.
Taková kapacita se neuplatní v pracovním pásmu driveru, zato ochrání před jakýmkoliv ss a lf bordelem ze zesilovače. Při biamp provozu pasivních beden s běžnými PA zesilovači se takový kondenzátor jako ochrana vždy do bedny montuje.
Jedna věc mě ještě napadla - je v té bedně mezi driverem a výstupem zesilovače nějaký oddělovací kondenzátor? A ty dva LM3886 jsou do můstku? Jestli tam totiž kond není, nebo je tam elyt větší kapacity, tak stačí např. brum vzniklý v zesilovači nebo stejnosměrné "zhoupnutí" výstupu kteréhokoliv LM (jsou-li do můstku) a je po driveru raz dva. Doporučuju každopádně dát do série s novými drivery kvalitní fóliový kondenzátor (MKT, MKP) cca 15-22uF na aspoň 100Vac, velmi vhodné jsou např. kondy Bennic od Prodancu.
Taková kapacita se neuplatní v pracovním pásmu driveru, zato ochrání před jakýmkoliv ss a lf bordelem ze zesilovače. Při biamp provozu pasivních beden s běžnými PA zesilovači se takový kondenzátor jako ochrana vždy do bedny montuje.
Aha, takže driver byl zapojený natvrdo mezi výstupy obou LM. Tak to se ani nedivím. Pro jistotu bych ale po úpravě ještě osciloskopem zkontroloval, jestli zesilovač nemá tendence kmitat. Zbytek aparátu můžete proklepnout preventivně také, ale myslím, že se nic nenajde. Tohle je jako příčina mnohem pravděpodobnější než cokoliv z uvedeného výše.
Tak už mám nachystané kondenzátory, před každý driver 4x 3u3 MKP, teď už "jen" pořídit nové drivery. Bedny jsem projížděl generátorem už když jsem hledal chybu, no tentokrát si vezmu i osciloskop a zkomtroluju jestli se opravdu nezakmitává zesilovač na vyšších frekvencích. jen tak pro zajímavost, cívka jednoho driveru je prakticky po celém obvodu oddělená od membrány. Naprosto nechápu...
Nakonec jsem nedbal rad a pořídil Selenium D220Ti, namontoval je místo původních driverů a přes 12M kondenzátor připojil k zesilovači. Výsledek je víc než uspokojivý, subjektivně to hraje minimálně stejně dobře jako původní drivery. Jak bude možnost, prošumím to, změřím analyzérem a o výsledek se rád podělím.
Re: Mackie SR1521z problém s výškáči
A co to je za výhybku od Behringeru? Nemá náhodou tlačítko CD EFECT?
Jinak pozor na něj zapíná se jím výšková korekce ca od 2khz se strmostí 6db/oct.
Já takhle odpálil výšky v "Bell C3". Ono to pak totiž "hezky cinká" ve vrchu, ale chudáci vejškáče.
Jinak pozor na něj zapíná se jím výšková korekce ca od 2khz se strmostí 6db/oct.
Já takhle odpálil výšky v "Bell C3". Ono to pak totiž "hezky cinká" ve vrchu, ale chudáci vejškáče.
R. Král... příznivec zvukové techniky