Hudební PC

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od Grazlll » pát 08. dub 2011 18:07:20

Ahoj,
možná trochu otřepaná otázka, leč nikde jsem na ní nenašel kloudnou odpověď..
Doteď jsem dělal vše s muzikou v Cubase na notebooku.. Nicméně nevim jestli je to notesem (asi ano), ale při aplikaci cca šesti pluginů konečná... Nelze přehrát záznam, musim vyexportovat a poslechnout až pak.. COž je dost na nic..
Rád bych si postavil pevnej komp, čistě jen pro nahrávání...
Jen by mě zajímaly ty správné komponenty.. Nejspíš asi Win 7 (nemam chuť ani čas se učit s něčim jinym). A teď co je třeba a pomůže hladkému chodu aplikací.. Minimálně 4GB, 500GB disk (lépe asi dva?) a druhou zvukovku do PCI? Externí mam Lexicona. Nemáte někdo nějakou ověřenou konfiguraci? Pochopil jsem, že i dva monitory se hodí takže ideálně grafiku s dvěma VGA/HDMI výstupama...?
Vy co používáte PC ve studiu, poraďte prosím..:-)
Děkuju moc,
ahoj Kuba

honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hudební PC

Příspěvek od honza637 » pát 08. dub 2011 18:41:43

Asi to uslyšíš nerad ale jestli ti jde o výkon tak widle zahoď.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hudební PC

Příspěvek od safa » pát 08. dub 2011 20:31:14

Honzo ty ses dneska nejakej ultimativni. Nevidim duvod proc by mel Windows zahazovat, pokud se spravne odladi tak na nich DAW chodi velice dobre.

Tazateli, tohle je hodne siroky tema a to at uz na strane hw tak na strane odladeni systemu pro audio. Urcite ti o tom nektery z pritomnych ITaku napise vic nez bych dokazal ja, ale za sebe v zasade doporucu (podle tvych financnich moznosti) INTEL CPU, overeny MB s Intel chipsetem (Asus, Intel atp.) a znackove rychle pameti dostatecne velikosti (podle toho co dokaze naadresovat tvuj system). Nemusim zminovat ze budes potrebovat nejakou slusnou zvukovku podporujici ASIO a s ovladaci pro tvuj system (pozor pokud budes mit 64bit system).

Po instalaci WIN povypinej vsechny zbytecne vyhezkavaci kravovinky a instaluj VYHRADNE JEN CO JE POTREBA PRO AUDIO. Pokud pouzivas pocitac i na kancelarske prace a gamesky doporucuju udelat pro audio jinou instalaci na jiny partition a tu udrzovat cistou vyhradne pro audio. Dalsi vec je vhodny DAW. Samozrejme pokud chces zustat u toho co mas proc ne, nicmene (abych si prihral svoji polivcicku) treba Samplitude je velmi setrna k systemovym zdrojum a navic umoznuje freezovat jednotlive at uz stopy nebo i podskupiny, cimz se opet da velmi usetrit vykon.

Dalsi co je potreba se s DAW naucit pracovat nejak smysluplne a zbytecne neplejtvat vykonem. Mam na mysli napriklad nevesit 6 hallu na 6 nastroju ktery potrebuju nahallit ale namisto toho pouzit efektovy AUX a podobne (ano, i to nekteri uzivatele delaji... a pak se divi). Takze tolik v kostce.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hudební PC

Příspěvek od blaha » pát 08. dub 2011 21:14:03

V podstatě souhlasím s Šáfou.
Byť spíš preferuju AMD, tak v tomto případě bych se k procesoru od Intelu přikláněl a to i5 nebo i7 (opravdu jsou tyhle procesory povedený).
Desku vyšší střední třídy s čipsetem od Intelu, buď přímo Intel nebo Asus (jiný zančky bych ani nezkoušel). Pohlídal bych si aby měla už novou výbavu SATA 600, USB 3.0, FW, případně i eSATA.
Hodně důležitá bude velikost a rychlost pamětí, zatím třeba jednu sadu a časem v případě potřeby dokoupit druhou.
Zrovna tak bych asi pro systém zvolil již SSD disk. Jako druhý pak nějaký větší třeba 2TB na data, u toho už není až zase tk podstatná rychlost.
Rozhodně bych nekombinoval zvukovky a vůbec různých značek a konektiv. A je v podstatě jedno kam kvalitní zvukovku připojíš jestli do PCI, PCIe, USB nebo FW. Externí mají tu výhodu, že se dají přenášet a použít třeba i s NB.
Stejně jako u střihu videa ani u zvuku, není zase tak důležitá grafika. Jakákoliv střední třída jak nVidia tak AMD/ATI by měla být v pohodě. Integrovaná by třeba taky stačila, ale zbytečně bude zatěžovat procesor a ubírat paměti.
No a pochopitelně nějaký kvalitnější zdroj, 500W je OK. Rozhodně bych taky řešil UPSku.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od Pavel Sedlák » pát 08. dub 2011 21:38:45

Je to tak, CPU a paměti jsou základ, ale stejně tak pevný disk, je to nevytíženější součást PC a tak je potřeba pečlivě vybírat - hodí se verze pro multimédia, například SAMSUNG SpinPoint F3, WESTERN DIGITAL Caviar Blue s aspoň 16MB cache, WESTERN DIGITAL Caviar AV Green Power 32MB cache, či SEAGATE Constellation ES.

Pro instalaci systému jsou fajn WESTERN DIGITAL VelociRaptor s 16MB cache - pravda trochu dražší, ale pěkně rychlý.

Vzhledem k cenám HDD si můžeš dovolit použití dvou fyzických disků, kde jeden je systémový (ve Tvém případě jsou na něm Windows) a druhý datový pro ukládání dat.

Tahle topologie dovoluje, mimo jiné, nastavit optimálně stránkovací soubor jinam, než je hlavní zátěž.

Jako bonbónek se pak s výhodou u W7 může použít třetí disk pro automatické zálohování celého systému.

Když si vezmu, že 1TB disk dnes příjde cca na 1200 Kč, tak pro zálohování si nedovedu představit nic jednoduššího :-)

Disky samozřejmě SATA

Pro radost z práce je dobré nezapomínat na UPS, protože ztracená data nepřinášejí jenom zlost, ale často odnášejí i peníze...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

KamilV
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od KamilV » sob 09. dub 2011 17:37:23

Ad OS: pokud běžně nepoužíváš více jak 24 stop, není důvod zavrhovat Windows (vím, nedá se to přepočítat na počet stop, ale v průměru to +- platí).

Ad procesor: rozhodně Intel, AMD si tu investici nezaslouží (mluvím z praxe, v práci se starám o cca 200 PC a všechna AMD postupně vymizela díky své poruchovosti).

4 GB RAM častokrát stačí, proto bych se nebál Win XP. Pokud tě to ale hapruje zrovna na ramkách, tak pak Win 7 64bit. Spíš si ale myslím, že za dosavadníma potížema je ve tvém případě procesor, příp. jeho cache.

Grazlll
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od Grazlll » úte 12. dub 2011 14:55:56

Díkes moc, kdepak, zkušenosti a názor ostatních je k nezaplacení :-)

pavel.vojta
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od pavel.vojta » úte 12. dub 2011 16:02:11

Nějak jsem nepochopil souvislost mezi počtem stop a OS. Bežně nahrávám 64 stop do celkem běžného stroje běžícím na XP.
Pavel Vojta
http://www.RentalPro.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

KamilV
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od KamilV » úte 12. dub 2011 17:56:10

Počet stop v průměru souvisí s potřebou RAM. A velikost RAM souvisí s OS (32bit vs 64bit).
Upozorňoval jsem, že to přirovnání kulhá, ale orientačně funguje.
U 64 stop s pluginama bych se na WinXP 32bit bál, resp. mám vlastní negativní zkušenost, že se to začalo "kousat" při playbacku.

pavel.vojta
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od pavel.vojta » úte 12. dub 2011 20:22:57

Hledal bych problem v PC případne jeho konfiguraci, měl jsem poskladáno v projektu (Cubase 5) kolem stovky tracků, pravda bez plu-ins ale hrálo to bez jakéhokoliv zádrhelu a nevypadalo to že by byl počítač extrémě zatížen. Těch 24 tracků mě přijde hodně orientační...

PC je (pokud si dobře pamatuji) Intel E6600, 4GB, MB Asus Commando, HDD SATA suflík a v něm cokoliv co je po ruce :D , většinou nějaký WD série Caviar
Pavel Vojta
http://www.RentalPro.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Fyla
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od Fyla » úte 12. dub 2011 22:26:14

S temi 10 000ot. disky na system bych byl opatrnejsi. Jsou drahe na to, jak jsou pomale - v porovnani s SSD. Jako datove uloziste pro aktualni projekt jsou fajn (po sleze data presypat na normalni hdd). Na system kazdopadne SSD.

Martin Korf
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hudební PC

Příspěvek od Martin Korf » stř 13. dub 2011 9:14:51

Základní deska- FireWire bych bral jako nutnost, s USB 3.0 je to takový nahnutý, zatim těch zařízení moc není a pak se dá koupit karta do PCl slotu.

Grafika- VGA nebo HDMI je je jedno, záleží na monitoru, někdy ti stačí i VGA, pokud budeš připojovat dva a více monitoru tak dokoupit slotovou, pokud ti stačí jeden tak interní grafiky od Intelu na to stačí.

OS- Win XP se dělají taky v 64-bit 8) :evil: ; Win 7 jsou novější a pro SATA disky jsou tam již ovladače(pro XP jen od SP3!)

kalvoj
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hudební PC

Příspěvek od kalvoj » ned 17. dub 2011 20:26:59

Nemám moc zkušeností s DAW, ovšem s PC jich nemám zrovna málo. Kdysi jsem byl zastáncem "zelených" avšak "modří" vydaním processorů i3,i5,i7 totálně zlikvidovali konkurenci. Intel je prostě špička. Vlastním i7 920 a opravdu nemám s ničím potíže (Sonar producer 8.5, Pinnacle 14HD, Soundbooth CS5, PS CS5, Premiere CS5)

Co se týká RAM, tak jedině DDR3. Jejich cena je fakt směšná a rychlost opravdu nepřekonatelná. Od velikosti se odvíjí počet slotů. i7 umí kočírovat 3 páry RAM (6slotů).

Osobně se mi osvědčila základní deska gigabyte EX57-UD5. Počet USB, SATA, FW a jiných rozhraní je až neuvěřitelný. Na audio se ale nevyužije její herní podstata, ovšem právě díky tomu je dost stabilní.
Když jinou desku, tak jedině Intel. Asus je předražený a MSI šlo neuvěřitelně s kvalitou dolů.

Co se týče HDD, tak to je složité. Rozhodně odděleně na systém a data, ovšem při stříhání filmů se vyplatí mít scratch disk jiný, než ten, na kterém jsou vstupní data uložena. Stejně by to mohlo platit i u audia, ovšem tam se neprojevují takové přenosové rychlosti. Nejlépe mít tedy v PC 3-4HDD. Jeden na systém, druhý na upravované vstupní soubory, třetí jako "scratch" disk (mezipaměť programu) a čtvrtý na hotové vyexportované projekty. S rychlostmi to u nesystémových disků není tak závažné.

Zvukovka je nejlepší externí přes FW. Eliminují se rušení ze zdroje a sběrnic, které se někdy projevují i v PCI zvukárně a doslova slyšíte, co se děje na sběrnici. Nejvíc ale tahle neduha bývá u integrovaných zvukových karet.

Na win7 se vyplatí silná grafika, protože systém umožňuje přerozdělovat výpočetní výkon mezi CPU a GPU.
Já mám GTX275SOC, vyžaduje 750W zdroj a do studia není zrovna tichá, ale nestěžuji si.

To jsou asi tak všechny mé postřehy z praxe.

A na závěr bych měl dotaz. Máte někdo PC v racku? Pokud ano, jak to řešíte?

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Hudební PC

Příspěvek od Pavel Sedlák » pon 18. dub 2011 6:46:14

Ano, Gigabyte to má v současné době z běžných MB zmáklé velmi dobře.
Není problém sestavit workstejšnu na dobré úrovni.

FireWire rozhodně ano, principy USB jsou poněkud jiné a jejich provoz komplikuje nesourodost ve standardizaci.

Zase si neodpustím poznámku - pořídít kvalitní zdroj, nejen výkonově, ale i součástkově a opravdu nezapomínat na UPS - ten postačí jednoduchý, třeba APC 550 za 1600,- Kč.

Uložená data jistě mají svoji cenu...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

kalvoj
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hudební PC

Příspěvek od kalvoj » pon 18. dub 2011 8:54:43

Ještě k těm datům. Vyplatí se mít datovej disk v RAIDu na mirror. Když ti klekne jeden disk, tak máš pořád data na druhém. Mě takhle klekla 1TB Barracuda (pověstná 7200.11). Data v prdeli. Naštěstí tam nebylo nic důležitého, ale stahujte ty serály znovu :twisted: .

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“