Koncertní sestava

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Grazlll »

Ahoj,
rád bych se trochu více začal věnovat klubovému zvučení, případně zvučení menších venkovních akcí.
Měl bych prosbičku..Nějaké rady z praxe jaký výkon? Co jsem koukal tak zesilovače okolo 10000 se pohybují výkonově tak kolem 400W. Je to dostatečný výkon?
Poprosil bych o nějaké životní zkušenosti :-)
Frenk
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Frenk »

Myslím že začínáš špatně, výkon není to hlavní...kromě výkonu máme taky třeba citlivost( třeba bedny se zesilovačem 1000w a citlivostí 96dB, budou hrát stějně nahlas jako bedny s 99dB a zesilovačem 500W ), pak taky kvalita zvuku, finance. A co je to je menší akce ? Já s jednou zábavovkou hrál na 1x RCF 6001A 2x 8001A na stranu, akce venku pro 100-800lidi, tak nevim jestli je to malé nebo už velké :-) V klubu pak třeba v jednom máme 2x RCF 525A 1x8001A (kapacita 150 lidi), jinde zas třeba HK Actor (kap. až 250lidí...) . Taky záleží na stylu co cheš hrát, to co stačí na akustické věci, jazzíček, country rozhodně nebude stačit na metal či hardcore... :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Nejdřív si opravdu ujasni, co, koho a kde s tím chceš dělat.

Jaké vybavení budeš potřebovat Ti vyjde z toho, koho/co budeš zvučit.

Dnes je taky důležítá otázka, zda se vydáš cestou analogů, či digi.

Stejně tak bedny - aktiv ? pasiv ?

Rozpočet - tam vše začíná i končí...

Proč se vlastně do toho pouštím - to Ti řekne, jak kvalitní a zavedené komponenty budeš potřebovat.

Řešení je téměř nekonečno a tak máš jistě nad čím přemýšlet :-)
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Grazlll »

Zvučení malých venkovních koncertů například na závodech, zvučení koncertů v klubíku a zároveň sem tam občas nazvučit nějakou prezentační akci.
Představa je taková, že chci používat mix s firewire (pro případný záznam), nějaký koncový zesilovač a bedny. Bedny tim pádem nemusejí být aktivní když bude zesilovač,ne? :-)
Samozřejmě je pak dobré mít pár dalších věcí, ale pro ten základ se kterym se pořádně seznámim by to mohlo stačit, ne? :-)
Frenk
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Frenk »

Opět nevíme co si představuješ pod pojmem malý ? bude tam 50 lidí, 200lidí, 500lidí ? v klubíku? ale jak velkém, jaký styl ...jinak ano můžeš mít pasivní bedny a zesilovač, ale právě ve tvém případě by mohl být lepší aktiv, třeba z toho důvodu že už jsou procesované a jednodušší na zapojení...ale to záleží na vkusu každého soudruha...debaty na téma pasiv či aktiv jsou téměř nekonečné(stejně jako s analog/digital pulty) a ostatně si to tady na fóru můžeš vyhledat a počíst...co má jaká varianty za výhody či nevýhody :-)
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Grazlll »

Nedávám si nějaký velký mety, když klub tak velký tak pro 100 lidí. Na venkovní akce se větší výkon určitě hodí, ale začínám a nekradu :-)
Jde mi o to jestli třeba ta čtyřstovka to "utáhne" v pohodě :-)
Frenk
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Frenk »

Už jsem psal hned na začátku že řešit výkon je blbost....čtyř stovka Skytec, RH-sound bude uplně něco jinýho než RCF, DAS, mackie, apod. ....začni třeba tím že si přečteš o aktivu/pasivu, rozhodneš co bys preferoval ty, a taky kolik na to máš...jinak čtyř stovka(a to jako celkem i basama nebo jak?) na nejaky ten jazzik pro 100lidi může klidně bohatě stačit, ale na metal a hardcore "lehne popelem" :-)
kalfar
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od kalfar »

No, jednak čtyřstovka je dost málo. My máme v klubu pro 100 lidí 2x1kW na stranu, ale je pravda, že s tím hrajem rock, punk, skáčko apod. kde bývají hodně hluční (čti hluší) hudebníci.

Spíš je otázka, jestli máš i ostatní výbavu? Mikrofony, kabely, stojany, odposlechy, párák, nějakou režii (ekvalizéry, gate, kompresory), případně nějaký světla. Čím to budeš vozit? Pokud chceš být schopný se trochu prosadit a začít zvučit, tak musíš něco nabídnout. A taková investice je minimálně dvě stě tisíc, když to bude všechno nové a bude to mít nějakou úroveň.

Krom toho, dle tvých otázek soudím, že se zvučením nemáš moc zkušeností, takže jak se to chceš naučit? Myslíš, že se to na prvním kšeftě naučíš a pak to budeš umět? :roll: A jak se ke kšeftům dostaneš? Myslíš, že vystrnadíš nějakého stálého a vyzkoušeného zvukaře? Nebo že otevřou v okolí novej klub? Pokud chceš zvučit v klubu, tak určitě víš v jakém, protože nevěřím tomu, že by jsi jich měl kolem sebe víc, než pár.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Koncertní sestava

Příspěvek od OK2MDK »

mel sem na diskotéce 2*350W do basů, (EVM18B papírová citlivost tuším kolem 98db)
na vrškách sem měl 2*300W. basy jely do 120hz, vršky celé. Kapacitu nevím, bežne tak 50 lidí. na parketu jinak v "klubíku" tak 80 lidí.

Na středovýškách byla 15" + 8" + hf bedna vyráběná, 15" má 98db tuším.

bežně to hrálo nadoraz

jo dj to hnal, ale to jenom pro představu co je 400W, rozdíl je také v jaké bedně, co pod tím a co do toho, už ti to psali.
Delávali jsme mluvéné slovo na konských závodech (plocha areálu jak fobalové hrište) potřeba ozvučit tak 25m dálka a jenomv ose beden. 2*400W 15" + 2" horna, nakrev - bylo to málo, a jednalo se o tiché mluvení.

Pročti forum ptej se znova. Uvidíš že nic opravdu je těch možností hafo.
PS: je mi 16
zzbar
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od zzbar »

Ufff. Grazllle... Hlavně se neuraž, pánové to s tebou myslí dobře (dojednoho). Mají ale ve všem pravdu. Chceš si hryznout do velkého krajíce. Ono ozvučit akci pro 100 lidí, není fakt žádná prča. Jedinou radu, kterou pro tebe mám je: udělej si čas a pozorně si pročti toto fórum. Najdeš tu všechny odpovědi na tvé otázky. Dozvíš se, co potřebuje zvukař pro ozvučení podobných akcí, jako chceš dělat ty.
Já osobně jsem spíš muzikant, toto fórum pravidelně pročítám spíš pro to, abych se dozvěděl co zvukařina obnáší. A když po mě chce zvukař to, nebo ono, tak už vím z jakého důvodu. Nedivím se, neprotestuju, protože už vím... jsem připravený. Spolupráce je pak bezvadná.
A to stejné bys měl udělat ty. Pořádně se připravit. A toto fórum ti může být pomocníkem. Čti, studuj, ověřuj si v praxi.
Přeju ti hodně štěstí.
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Grazlll »

Děkuju všem za rady a názory :-) Študuju co to dá, mam literaturu a čtu i tady :-) Ale budu číst víc :-)
Díkes :-)
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Koncertní sestava

Příspěvek od OK2MDK »

Ještě napiš odkud jsi, někdo by si tě třebas přibral jako helfera na akci.

hodně zadru
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Grazlll »

No tak kdyby tohle šlo tak by to bylo uplně super... :-) Jsem z Prahy, ale kdyby byla nějaká takováhle možnost tak bych asi klidně i někam zajel :-)
zzbar
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od zzbar »

mnooo.. zkušenost je taková, že když přijdeš za nějakým zvukařem třeba i větší akce a začneš se fundovaně ptát (pozor - nezaměnit s "radit" !!!)
a když vystihneš okamžik, kdy je relativní klid ( po zvukovce, o přestávkách, zkrátka když není frmol...), tak tě většina z nich nepošle do háje. Naopak ti v klidu vysvětlí co budeš chtít vědět. A když pak přijdeš i s nějakým tím drinkem, máš skoro vyhráno :wink:
Prostě: nebát se oslovit a příliš neprudit.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Koncertní sestava

Příspěvek od Pavel Sedlák »

V sobotu jsem v Řeži dělal čarodějnice - dvě kapely + trochu mluvenýho slova.

Tam bylo na experimenty prostoru až dost - k takovejm akcím se musíš přichomejtnout.

Jinak syn asi má něco v plánu ne nejbližší dobu, tak mu řeknu - to jsou většinou malý akcičky, dvě, tři kapely a taky se dá dost zkoušet.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“