Mikrofon pro ty, co do něj neumí mluvit

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Mystery

Příspěvek od Mystery »

Možná vám ten nadpis přijde podivný, ale vysvětlím pár větami:

Mým koníčkem je moderování a komentování nejrůznějších regionálních akcí - většinou sportovních. Dělám to asi 17 let (a převážně si to i sám zvučím). Momentálně převážně používám bezdrát Shure PG58 (s PGX4) a jsem s ním velice spokojen (a předpokládám, že za ta léta do něj mluvit umím :D ) Ale, má to několik háčků

1) není můj, mám ho jen zapůjčený na dobu neurčitou
2) občas potřebuji mít obě ruce volné
3) často je třeba, aby promluvil někdo jiný - závodník, starosta obce, atd, prostě kdokoliv a tito lidé, pokud to neumí držet přímo "proti ústům" prostě nejsou zřetelně slyšet

Problém 1 vyřeším tím, že si koupím něco svého.
Problém 2 tím, že v tom pro sebe budu mít náhlavní mik.
Problém 3 tím, že to bude v kombinaci s handheldem právě pro účely rozhovorů, projevů třetích osob a pod.

Ale co s zbytkem problému 3 - tedy aby to bylo slyšet i od těch, co kuňkají půl metru od stojanu s mikrofonem mikrofonu, nebo ho drží někde pod bradou, či na prsou? U toho Shure, když jim přidáme na mixu na hlasitosti, tak to začne dělat psí kusy, reaguje to na každou změnu vzdálenosti a směru od mikrofonu apod.

Můžete mi tedy někdo poradit, jaký mikrofon shánět, aby to bylo pro "normální" lidi, co ho drží prvně v ruce. V televizi, když mluví reportér nějaké televize, drží mikrofon někde na břiše a je krásně slyšet bez okolních ruchů, existuje něco takového v segmentu poloprofi ? (i když je to jen koníček, rád obětuju nějakou kačku-nebo spíš tisícikačku, aby to mělo solidní zvuk bez výpadků.)

Je možné, že takový mik nebude v duálních bezdrátových sadách, kde je náhlavní mic i handka, (aspoň mi připadá, že všude nabízejí sady, kde se předpokládá, že s tím interpret umí) pak mi asi nezbyde nic jiného, než koupit sady dvě, i když upřímně - raději bych, aby byl jen jeden příjímač, jedno trafo atd..

Dík předem za radu, snad jsem tu správně, i když nezvučím zrovna kapelu :D
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

S tím mikrofonem daleko od huby nic jiného neuděláš, než že jej v rámci možností jim téměř do huby strčíš. Bohužel, ale fyzikální zákony se obejít nedají.
V televizi je moderátor dobře slyšet, jelikož v tu dobu je asi kolem relativně klid, spíše ale v tu chvíli se neřeší zároveň problém se spětnou vazbou a tak se gainem či šavlí hne, kam je libo. Pokud by nastala situace, že by rozhovor byl součástí nějakého rozhovoru na pódiu, kde jde mimo TV i do místního ozvučení, řeší se to pochopitelně metodou samostatných cest zvlášť pro přenos (v přenosovém voze se pro vysílání nastaví či dorovná modulace dle potřeby) a do ozvučení se zkrátka pošle jen co jde, aby to ale nehouklo.

Co můžeš maximálně v tvém případě udělat, je nejvhodnější umístění aktérů rozhovoru a beden. V situaci, kdy ozvučuješ akci centrálně z plochy 3x3m pomocí dvou aktivek RH nebo podobných, toho opravdu moc neozvučíš. Naopak, pokud by např. cílová rovinka byla ozvučena početnější řadou reprosoustav (sám v některých případech používám dokonce 100V rozvod) a ty měl možnost být od nich poměrně vzdálen, pak se situace mnohem zlepší.

A ještě jeden tip:
Jestli se chceš zabývat i ozvučováním, tak se asi nevyhneš větším investicím. Za mnoho ostatních kolegů Ti jen mohu říci, že přesně tací moderátoři s "vlastním ozvučením" podobného ražení, jako realizuješ sám, nás pěkně ... :-) ... no víš co. Za pár stovek ozvučí cokoliv, sportovní pořadatelé stojí většinou poblíž repráků a tak jim nedojde, že o kus vedle je slyšet úplné prd. My, co do vybavení investujeme nemalé prostředky, protože nás k tomu řemeslu přitahuje právě i kvalitně a profesionálně provedená služba (když to "nehraje", tak nás to prostě nebaví), jsme takto velmi v nevýhodě. Ale to již zde bylo probíráno velmi obšírně v jiném vláknu, bohužel u pořadatelů sportovních akcí jsou často nároky na kvalitu ozvučení / srozumitelnosti ještě menší, než u pořadatelů hudebních produkcí.

No sorry, nedalo mi to. :roll:
Naposledy upravil(a) Ota dne pát 20. kvě 2011 17:06:52, celkem upraveno 1 x.
Mystery

Příspěvek od Mystery »

V současné době na tyto akce mám 2x pasivní DEXON TS-2124 (myslím, že mají 380W) a zesilovač QSA 1200 (+mix Omnitronic PM660). Bedny mám cca 15m od sebe, možná i kousek víc. Problém není ani tak se zpětnou vazbou, bedny si pootáčím tak, aby řečník nikdy nestál před nimi. Problém je opravdu hlavně v tom, že zvučím různé osoby a i když jim nenápadně vtloukám jak se to má držet, stejně to drží všelijak a mnohdy během hovoru mění vzdálenost a nasměrování mikrofonu. Kolikrát ani předem nevím, komu ten mikrofon vrazí do ruky (to je asi problém všech zvukařů na podobných akcích) a během projevu nějakých lokálních "V.I.P" či sponzorů je můžu těžko pohlavkovat, že neumí držet mikrofon. :-D Prostě potřebuji mikrofon, co NEBERE striktně jen v té jedné ose a na hodně malou vzdálenost.
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

No, to je bohužel boj, kterej zvukaři zatím prohrávají. Já to dělám občas tak, že když to jde, tak mu dojdu přiblížit mikrofon k hubě, aby bylo slyšet, že když do toho promluví pořádně, tak slyšet je. Prostě, ať si dělá ze sebe pitomce dotyčný pokud možno sám. Ale pokud to jde, nasaď si na hlavu svůj náhlavní mikrofon a handku přikládej při rozhovoru protějšku co nejvíce sám.
Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk »

Pořiď si železnou tyč, no a časem(hodně rychle) je naučíš :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ota píše:Jestli se chceš zabývat i ozvučováním, tak se asi nevyhneš větším investicím. Za mnoho ostatních kolegů Ti jen mohu říci, že přesně tací moderátoři s "vlastním ozvučením" podobného ražení, jako realizuješ sám, nás pěkně ... :-) ... no víš co. Za pár stovek ozvučí cokoliv, sportovní pořadatelé stojí většinou poblíž repráků a tak jim nedojde, že o kus vedle je slyšet úplné prd. My, co do vybavení investujeme nemalé prostředky, protože nás k tomu řemeslu přitahuje právě i kvalitně a profesionálně provedená služba (když to "nehraje", tak nás to prostě nebaví), jsme takto velmi v nevýhodě. Ale to již zde bylo probíráno velmi obšírně v jiném vláknu, bohužel u pořadatelů sportovních akcí jsou často nároky na kvalitu ozvučení / srozumitelnosti ještě menší, než u pořadatelů hudebních produkcí.

No sorry, nedalo mi to. :roll:
V poho, beru i tento názor, ale odpověď je prostá: Ta aparatura, co jsem jmenoval, není moje, jsem jen jakýsi správce. Koupilo si ji už kdysi hasičské sdružení (a v tý době do toho vrazili asi 50000) a já jezdím na akce hlavně pro ně a spřízněné spolky. 90% těch akcí jsou regionální hasičské soutěže pořádané na hřištích apod. a s kvalitou ozvučení problém nemám, opravdu to dělám cca 17 let a dávam si záležet, aby každý slyšel, co potřebuje. Mimochodem jsem začínal na 100V od Tesla Vráble, kterou jsi zmiňoval :wink: Myslím si, že si do zelí nelezeme. Nepředpokládám, že by ses hrnul do akcí, které dělám za cesťák, klobásu a všeobecné uznání :) Rozpočty těchto akcí, kde je hlavní cena sud piva většinou jsou dosti hubené :? ... až si koupím svůj mik, tak budu jedině rád, když přijedu na Tvou akci jen s jedním kufříčkem, píchu si ho k tobě, odmoderuji si to a budu pak s nostalgií v oku pozorovat, jak hodinu balíš své nadobíčko po tom, co už jsou všichni v tahu (nebo v hospodě :-D )
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

OK, tak to je ovšem jiná... :D
Ale proč jsi se ptal na takové věci, že to působilo dojmem zvukaře-laika?
Gustav
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Gustav »

Na zvučení sport. akcí používej mic. report. pro hlasatele EXTRA, a závodníky jiný :idea: Doporučuji oboje z řady mic. Sennheser např. MD 441a sám ho pevně držet v ruce a tím ho řídit dle hlasitosti ozvučení neplést s nahráváním zvuku v TV :idea: Zvukař Gustav
Mystery

Příspěvek od Mystery »

Ota píše:OK, tak to je ovšem jiná... :D
Ale proč jsi se ptal na takové věci, že to působilo dojmem zvukaře-laika?
1.nepovažuji se za profesionála, je to můj koníček a myslím, že každý se učí celý život :D , k práci opravdových zvukařů vzhlížím k respektem, pokud se k nim nachomýtnu (mimochodem zrovna včera)
Mystery

Příspěvek od Mystery »

Gustav píše:Na zvučení sport. akcí používej mic. report. pro hlasatele EXTRA, a závodníky jiný :idea: Doporučuji oboje z řady mic. Sennheser např. MD 441a sám ho pevně držet v ruce a tím ho řídit dle hlasitosti ozvučení neplést s nahráváním zvuku v TV :idea: Zvukař Gustav
Dík za tip, koukal jsem na něj. Existuje tento nebo podobný i v bezdrátovém provedení? A co MD42, kde (sennheiser.cz) píší, že "Směrová charakteristika zaručuje výbornou srozumitelnost řeči bez nutnosti hovořit přímo do mikrofonu" ? Jsou tyto mikrofony vhodné i pro "live reportáže" (rozumějmě přímý přenos na sportovišti) anebo jsou určené výhradně pro studia a záznam reportáží? Chápu, že záznam a živé ozvučování je rozdíl, ale předpokládám, že výseč před repro si ohlídám, aby tam mikrofon používán nebyl.
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK »

by me zajimálo jelsi to je slyšet o přes nakopnutou PS12 :mrgreen:

Jinak, s tím směrováním pohledej forum, na hsla směrová charkteristika, případně Praxi zvukové techniky od Vlachého. Neber to blbě, taky jsem nedávno hledal:-)
Gustav
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Gustav »

[-o< Jenom POSITIVNĚ , každej jsme se to jednou učili [-X :idea: a průběžně se to ještě doučujeme - Zvukař Gustav
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

Ze se ptam s jakou pocitas investici ? Za bezdratovy headset a handka slusny kvality plus maly mix... pocitej dohromady tak 28 tisic vc. DPH.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Mystery píše:
Gustav píše:Na zvučení sport. akcí používej mic. report. pro hlasatele EXTRA, a závodníky jiný :idea: Doporučuji oboje z řady mic. Sennheser např. MD 441a sám ho pevně držet v ruce a tím ho řídit dle hlasitosti ozvučení neplést s nahráváním zvuku v TV :idea: Zvukař Gustav
Dík za tip, koukal jsem na něj. Existuje tento nebo podobný i v bezdrátovém provedení? A co MD42, kde (sennheiser.cz) píší, že "Směrová charakteristika zaručuje výbornou srozumitelnost řeči bez nutnosti hovořit přímo do mikrofonu" ? Jsou tyto mikrofony vhodné i pro "live reportáže" (rozumějmě přímý přenos na sportovišti) anebo jsou určené výhradně pro studia a záznam reportáží? Chápu, že záznam a živé ozvučování je rozdíl, ale předpokládám, že výseč před repro si ohlídám, aby tam mikrofon používán nebyl.

MD42 je reportážny mikrofón má všesmerovú charakteristiku, pred kameru super ale v tvojich aplikáciách by si asi mal ukrutné problémy s vazbou
Gustav
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Gustav »

Z KAŽDÉHO dráťáku lze vytvořit BEZdrátový mikrofon , pomocí SKP 100 G3 + přijímač - jen NE vždy se to vyplácí, myslím tím mikrofoní "šunky" = Zvukař Gustav
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“