TL072

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Frenk
Uživatel
Uživatel

TL072

Příspěvek od Frenk »

Dneska jsem zrovna vytahoval na reklamaci desku z GB4 a jsou tam TL072 od JRC, dle vzhledu určitě originály. Ale přímo na vstupu(gain) to vypadá že první stupeň je tranzistorový. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
frantik
Uživatel
Uživatel

TL072

Příspěvek od frantik »

Ty tranzistory určitě netvoří předzesilovač samy o sobě ale jsou zajisté navázány na jeden OZ v té JRC072. Většina pultů to tak má, trandy bývají obvykle 2 nebo 4, podle toho, jaké zapojení zvolí výrobce pro danou kategorii pultu.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

TL072

Příspěvek od honza637 »

To je klasika. Dobře to ale nechodí při malém Au (řádově do 5) a taky se to používá kůvli zmenšení šumu té 072 a má to pár dalších nectností. Ale pomoct tomu můžeš pokud ten první stupeň , což je diferenciální zesilovač vyhodíš TL072 /duál/ a nahradíš ho AD8512. K jistému zlepšení dojde i když dáš LF353. Chce to ale poměřit a dokompenzovat. Totiž v tom předzesu je největší zesílení a tam se ten operák pozná nejvíc. Pokud je to slušnější pult, bude mít na linkových úrovních nějaké NEčko. Na korekce se TL dává obvykle taky. Tam to ale chce víc zkoumat aktuální zapojení.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
frantik
Uživatel
Uživatel

TL072

Příspěvek od frantik »

Vědom si zásadního vlivu vstupního předzesu na celkový výsledek jsem u své GL2200 vyměnil JRC072 za OP275 z Analogových Dejvic a jsem spokojený. V korekcích jsem ty 072 ponechal, jednak jsou u sestavené míchačky "hluboko" a nejdou jen tak vyletovat, druhak něco lepšího víc žere (což by možná už neutáhl interní zdroj) a třeťak by výměna OZ zde byla již v ten moment finančně neúnosná. Časem jsem ještě nahradil 072 za klikama za NE5532, dále už jsou v pultu v sumárech a výstpních bufferech všude NE5532 již z výroby. Tyto předělávky vznikly jako jistý kompromis kvalita/slyšitelná změna/cena/časová náročnost úprav.
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

TL072

Příspěvek od honza637 »

To je fajn =D> Ale - 5532 netlačí proud, mají i dost nízký příčný proud. Já dával do svého pultu LT1363 ale není to ideální, to původní zapojení není nic moc. Lepších výsledků se dá dosahnout s TPA6120, ten je na buzení symetrických linek bezva. Jináč já mám teda na vstupech LT1124 , korekce OPA2107 , linky a míchání NJM2114 ( kvůli plošnému spoji, má dlouhý spoje a kmitá tam skoro všechno) . Na masterech LT1361 a 1363. Byla sice fuška to dokompenzovat protože ty výstupní buffery jsou hodně rychlý ale stojí to myslim za to. Za nedlouho tam nacpu ty TPA6120:)
No a ten zdroj .. ideál je externí a interní nechat makat spolu kvůli redudanci. Sice ten odběr po předělání se zvedne, ale v krajní mezi to původní zdroj unese (apsoň u mýho Studiomastera).
Pak ten zdroj může vypadat asi takhle, je to 2U, 2A na větev. To se do racku s efektama vejde ....
Přílohy
zarizeni 001a.jpg
frantik
Uživatel
Uživatel

TL072

Příspěvek od frantik »

No tak to už je opravdu maximalistické řešení a tunění, to by pro moje obrážení okresní ligy bylo škoda. Tak jak to mám upraveno byl znatelný posun vpřed a jsem rád, že jsem se aspoň k tomu "dokopal". Máš pravdu, že 5532 bude mít menší příčný proud páč žere v klidu méně než 072. Náhradou 5532 za původní 072 za klikama se mi takto jaksi dokompenzoval zvýšený odběr OP275 v předzesech, které tam přišly místo původních 072.

Ten externí zdroj máš udělaný pěkně, tak se má "bastlit"!
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

TL072

Příspěvek od honza637 »

Děkuju :smt023 Ten zdroj je taková pokusná věc, ještě napájí equalizery a podsvícení racku.
No maximalistické ... furt to není ono. Daleko lepšího výsledku se dá dosáhnout zcela jinak řešeným vstupem a i míchací sběrnice by se měla udělat jinak. Dalo by se tam hodně OZ ušetřit. To je ale spíš o výrobě nových desek, původní by se moc musely předělat a pochybuju o spolehlivosti ( otřesy během přepravy) . Teď zas stejnak přijdou na řadu zesilovače... nekonečnej boj. Jak se poladí jedno, nevyhovuje druhé, pak bedny, po bednách se zas něco dalšího najde :shock:
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

TL072

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Hm, zdroj vypadá fakt dobře :-)

Nedalo mi to a porovnával jsem si náběry ze studia na Studeru (800, nebo 80 ???)
a pak výsledný mix na CD a musím uznat, že je to na ucho opravdu velký rozdíl.

Z pásu to má daleko příjemnější barevnost a prohnání skrze 01V96 z toho udělalo něco, jako MP3...
LS9 16 skoro to samé.

Já tedy tyhle dva pulty nikdy moc nemusel, ale že to bude tak drastické, jsem si nemyslel...

Zkusil jsem to ještě poslechnout přes Lexicon MX200 (dry) a tam se ten AD/DA převod tak brutálně neprojevil.

Soundcraft M12 byl v tomhle porovnání zdaleka nejlepší - no, porovnání hrušky, jabka a brambory není zrovna moc objektívní, ale to nakonec až tak nevadí.

Ještě zkusím Liquid Saffire 56 - to by mělo dopadnout znatelně líp a IDR od A&H, jestli se k němu dostanu.

Poslech byl realizován na (asi) Sennheiser HD600, ale stejně se to projevilo i na levných K44
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

TL072

Příspěvek od honza637 »

Teda jsem s tim otravnej ale Jirka Krampera mi pustil soustavy KV2 audio Symphony. ( http://www.kv2audio.com/product.asp?Pro ... es=Classic" onclick="window.open(this.href);return false; ) Ty bedny jsou neskutečný. To se musí slyšet a na nich jsem teprve pořádně slyšel rozdíly v origo osazení pultů, po předělání a pak správně skonstruovanej pult. Ty rozdíly jsou fakt veliký. Ani na sluchátkách tohle slyšet nemůžeš, protože pro ucho to není přirozený zdroj signálu a navíc to má velká omezení oproti kvalitním bednám. Právě po takovým porovnání je to extrémně poznat. Je to to o čemu tu melu, dokud není srovnání tak je ta řeč o ničem. To samý až mě zamrazilo byla ta poslechovka v Táboře vs všechno co jsem slyšel. Ten pocit že ta kapela je přímo předemnou jsem nikde jinde neměl.
Imho, pokud máš ten záznam 2 kanál stereo, tak je to A80, pokud víc jak 4 stopy tak A800. Tyhle magnetofony ještě s B67 a A827 jsou vrchol analogu , to co bylo mezi tim a potom se vůbec nechytá.

Prostě v momentě kdy máš kvalitní PA tak je ten pult strašně slyšet. Předpokládá to teda dobrý náběry nástrojů. Na živáku máš prakticky nejlepší šanci získat nejkvalitnější signály. Nějaká nahrávka ze studia je milionkrát přehnaná pámbu ví čim a nic s tim neuděláš. Naživo se nechá udělat tak parádní záznam že bys tomu možná ani nevěřil:)
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

TL072

8 stop, takže asi 800 - kouknu na něj.

Jako on je ten rozdíl velmi dobře slyšet i na EM151Kit, ale nechtěl jsem s tím prudit...

Slabé místo byl přehrávač - Denon 710
Mít nějakej kousek s jednobitovým převodem, to by se taky asi ukázalo něco jiného.
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

TL072

Příspěvek od honza637 »

Jo, to bude jednopalec , krásná to mašinka :-D
Mimochodem když se těch TLek zbavíš z celé zvukové cesty tak se ten rozdíl dost silně prohloubí. Před týdnem jsem je vyndaval z crossoveru a taky to bylo dost cejtit. Ten skok v kvalitě byl velmi znatelnej. Za ně jsem dával OPA1642 a líbí se jim v tom crossu:)
jeany
Uživatel
Uživatel

TL072

Příspěvek od jeany »

Pavel 2:
já se obávám, že ale srovnáváš hruškovej džus z Tesca za 6,50 s čerstvě vymačkaným z pravejch hrušek :-)
A 800 je high end reel to reel mašina a prohnat to low end digitálem mi připadá minimálně zvláštní #-o
To je jasný, že to ta nebohá yamaha zmrší. Aby takový srovnání mělo význam mělo by to jet přes něco jako studer vista, bo ssl c200. To jsou digitály kvalitativně ve stejné lize jako ta A 800.
Ty jsi porovnával jednotlivý tracky? Nebo přes co jely ty náběry když ne přes tu yamahu?

Honzo s číslem:
už dlouho sleduju tvé rýpání do digitálu a už mi nedá nereagovat.
V prvé řadě bych ti vřele doporučil nastudovat si Nyquistův teorém a jeho implementaci v převodnících (poučný materiál je v tomto případě třeba white papers jistého Dana Lavryho)
Totéž platí i pro tvé kolegy ve zbrani vykřikující neuvěřitelnosti typu chybějících vyšších harmonických v digi záznamu , do kola omílané 4 samply na 10kHz...
A především si pak poslechnout nějaký lepší převodník na slušných bednách.
Nějak mám pocit, že si tu VI6 do které kopeš viděl jen na obrázku, sorry...
Mimochodem AD/DA převody se používají i v aplikacích, které jsou mnohonásobně více "mission critical" než zvuk (medicína, letectví) a nikdo s tím zdá se nemá problém. Pokud máš pocit, že digitál je tak bídnej, tak bych bejt tebou ani nelezt do letadla nebo do špitálu :-)
BTW A800 je dvoupalec...
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

TL072

Porovnával jsem to tím, co jsme měl k dispozici - Vi6 mi pane neříká a až se k ni zase dostanu, tak to stejně nebude na takovýhle zkoušení.
Ale o její kvalitě, respektive kvalitě převodníků, vůbec nepochybuju a vsadím se, že ve slepém testu na slušném aparátu by se ukázalo, že se hodí i na jiné záležitosti, než je pouhé telefonování.

On ten LS9 je slabej sám o sobě - například když chceš víc efektů na více klikách - to ta plovoucí čárka pak neví, kam dřív skočit a hraje to jak MP3 přehrávač za 400 Kč.

Ten Studer ve studiu dvoupalcovej pás asi nemá, ale 8 stop to je, tak nevím - budu si to muset vyfotit :-)
Náběry tracků i premaster...
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

TL072

Příspěvek od honza637 »

Jeany, v tom magiči se jisto jistě pleteš. 8 stopa jede na 1 palci. Dvoupalec je pak 16 a 24 stop. Existuje teda i verze kdy na jednopalci jedou 2 a 4 kanály, ale to je už ultimátní záležitost.
K tomu digitálu - myslim že odemě tu nepadlo slovo o harmonických. To, co chybí digitálu je dynamnika na výškách. To, co je nad 5kHz tam prostě jakoby nebylo. (to rozlišení je už malé a objevuje se právě to zkreslení tvaru signálu a dynamiky) Týká se to samozřejmě CD, v profi branži třeba TV studiíí kdy ten převod jede 512kHz 24 bit PCM je jiná liga (začíná to být jímavé), ale 20 mega na pult tu zřejmě nikdo nemá. Ten přenos zkrátka nejni o harmonických ale o dynamice a zkreslení. Je jasný že pokud pás přebudíš stejně jako trafo tak z toho ty harmonický dostaneš ale to není cíl.
Ono ohledně toho zkreslení je to u analogu vs digitálu podstatně složitější. U analogu se nejvíc řeší THD, IMD a TIM zkreslení. Jenže digitál trpí zkreslením tvaru a dynamiky signálu a další. To jde ale jen těžko měřit běžnýma způsobama který z analogu známe. To myslim že je velmi důležité si říct. Ve výsledku tato zkreslení znějí daleko hůř než ty u analogu. Taky uznávám že výraz o VI6 že je na mluvený slovo je poněkud přehnaný, beru ale pro mě osobně to k dobrému poslechu prostě nejni. A žádnej strach, slyšel jsem ho 2x s různým PA a v obou případech nic moc.
BTW - letadlama nelítám a ve zdravotnictví se jaksi zkreslení audio signálu neřeší, tam jsou důležité jiné věci nebo ne?
sledge
Uživatel
Uživatel

TL072

Příspěvek od sledge »

Honzo637 - už potřetí od tebe čtu, že "CD" kvalita má, respektive nemá dynamiku na vejškách (v jendom příspěvku jsi dokonce psal, že tam je 20 dB). Můžeš to prosím nějak konkrétně vysvětlit nebo doložit? Jak jsi k tomuto závěru došel? Díky
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Odpovědět

Zpět na „Bar“