Jak udělat z 8 ohm reproboxu 4 ohmový?
-
- Reklama
Zdravím, mám powermix yamaha emx 3000, který dává výkon při 8 ohmech 2x150 w a při čtyřech ohmech 2x 300 w. Jelokož mám reproboxy osmi ohmové, tak nevyužívám potenciál zesilovače na 100%. Napadlo mně tedy reproboxy předělat na 4 ohmové, což by dle mého názoru mělo jít a navíc by to byla podle mně nejlevnější varianta jak zvýšit výkon mé aparatury. Reproboxy jsou dvou pásmové (výškáč + 15´ středobasový reproduktor). Mohli byste mi poradit co musím udělat? Dle mého názoru asi koupit 4 ohmové středobasové reproduktory a asi jinou výhybku? Děkuji za případné odpovědi.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Ano vyměníš "pouze" reproduktory a vyhýbku a použiješ skelet a konektory.
To moc ekonomicky nevidím...
Jaké konkrétní bedny to chceš předělávat ?
To moc ekonomicky nevidím...
Jaké konkrétní bedny to chceš předělávat ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Mám tyhle http://www.dancetech.com/item.cfm?threadid=2328" onclick="window.open(this.href);return false; jsou v nich akorát jiné středobasy (myslím, že nějaké dexon Dj line 200 W). Musím vyměnit i výškáče?
Tak nějaké kvalitní středobasy se dají pořídit okolo 2500,-Kč/kus, výhybka nevím kolik stojí. Ty reproduktory co jsou tam teď jsou stejně šmějdy. A než kupovat nějaký 4 ohm koncák a tahat ho s sebou navíc, to mi přijde jako horší varianta.
-
pavel2 off-line
Rozmyslel bych si to - na 4 ohmy je málo ověřených a odladěných kombinací, budou potřeba větší (a dražší cívky) a nakonec to přinese v nejlepším případě 3dB.
Za sebe - nepouštěl bych se do toho.
To raději osadit tu bednu komponentama EM151 (cca 4500,-) a pořídit nějaký odpovídající zesilovač - třeba EP2500, Tapco j2500, GX5...
Co myslíš tím " nějaký 4 ohm koncák" ?
Jak řešíte třeba monitory ?
Za sebe - nepouštěl bych se do toho.
To raději osadit tu bednu komponentama EM151 (cca 4500,-) a pořídit nějaký odpovídající zesilovač - třeba EP2500, Tapco j2500, GX5...
Co myslíš tím " nějaký 4 ohm koncák" ?
Jak řešíte třeba monitory ?
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Souhlas s Pavlem, vyndat repra, osadit sadou pro EM151 (Em Delta 15, Selenium D220Ti, HM25-25, výhybka-buď koupit hotovou nebo udělat-pak vyjde cca na 500,-) náklady cca 3,5k na bednu, citlivost 101dB, tzn. při 8ohmech u bedny to bude hrát 2x hlasitějc než původní Peavey, a možná i 4x víc než s Dexonem
.
Jinak tady je něco o mé přestavbě odposlechů:
zvukova-technika-repro/prestavba-odposl ... ilit=laney" onclick="window.open(this.href);return false;
Jinak tady je něco o mé přestavbě odposlechů:
zvukova-technika-repro/prestavba-odposl ... ilit=laney" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
4 ohm koncák = zesilovač, který dává při 4 ohmech alespoň 2x 300 w.
No jo, ale než 3.500,-Kč za jednu bednu, to se na to vyseru a koupím si aktivní repro Behringer B212D, ty mají výkon 350 w rms, 125 spl a dají se sehnat za 5.000,-Kč/ks.
Takže mi chcete říct, že i když ty bedny budou hrát na 300W (repro upravené na 4 ohmy), tak s tou sadou EM151 při osmi ohmech to bude hrát hlasitěji ačkoliv do toho půjde jen 150W?
Jinými slovy, myslíte, že se z hlediska výkonu nevyplatí jít do 4 ohmové sestavy?Z laického pohledu by přece měla hrát 2x silněji, než ta 8 ohmová.
Eminence Delta 15 - není to náhodou jen basový reproduktor?
Ten výškáč, který je tam od výroby je takyna houby?
No jo, ale než 3.500,-Kč za jednu bednu, to se na to vyseru a koupím si aktivní repro Behringer B212D, ty mají výkon 350 w rms, 125 spl a dají se sehnat za 5.000,-Kč/ks.
Takže mi chcete říct, že i když ty bedny budou hrát na 300W (repro upravené na 4 ohmy), tak s tou sadou EM151 při osmi ohmech to bude hrát hlasitěji ačkoliv do toho půjde jen 150W?
Jinými slovy, myslíte, že se z hlediska výkonu nevyplatí jít do 4 ohmové sestavy?Z laického pohledu by přece měla hrát 2x silněji, než ta 8 ohmová.
Eminence Delta 15 - není to náhodou jen basový reproduktor?
Ten výškáč, který je tam od výroby je takyna houby?
Jinak bych měl ještě dodat, že tu aparaturu používám především na hraní karaoke, takže reprodukovaná hudba + zpěv. Mám pouze tyhle dvě bedny + aktivní subbas. Na ozvučení barů, ve kterých hraju to stačí, ovšem kvůli ozvučení větších sálů jsem chtěl trochu upgradovat (no a taky zlepšit zvuk)
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pročti a přečti si pořádně fórum. Pak by jsi totiž věděl, že waty nejsou to nejdůležitější a ohmy taky ne. Důležité je SPL, každé 3dB navíc znamená zdvojnásobení výkonu.
Takže bedna s citlivostí 98dB bude hrát při 300W stejně, jako bedna s citlivostí 101dB při 150W a vzhledem k tomu, že ten Dexon bude mít citlivost nějakejch 96dB, tak to dorovná někde na 500-600W. A když dáš 4ohm repra třeba s citlivostí 95dB do bedny, kde byly 8mičky s citlivostí 98dB tak to bude hrát taky stejně. 8mi ohmové bedny maj velký potenciál v rozšiřování, můžeš je klidně na kanálu zesu zdvojit, taky jsou míň náchylnější na odpor vedení, 1ohm ti u nich sebere míň výkonu, než u 4ohmů.
Pak by jsi věděl, že EM 151 můžeš nakrmit až 600-700W, což ti ten Behringer nedá ani náhodou, to do budoucna.
A kdyby jsi si přečetl můj příspěvek a minirecenzi o přestavbě monitorů, tak by jsi viděl, že tam je zmíněný Selenium D220Ti, což je výškáč, kterej hraje spektrum od cca 2,5KHz vejš. Taky je tam důležitá ta výhybka, která oproti původním RC členům v low bednách pásma mezi repra dělí a ne jen zeslabuje (pouští do obou repráků v bedně vše, do výškáče jen míň a možná trochu ořízlé).
Edit: A počítej s tím, že EM151 opravdu ten zvuk zlepší.
Takže bedna s citlivostí 98dB bude hrát při 300W stejně, jako bedna s citlivostí 101dB při 150W a vzhledem k tomu, že ten Dexon bude mít citlivost nějakejch 96dB, tak to dorovná někde na 500-600W. A když dáš 4ohm repra třeba s citlivostí 95dB do bedny, kde byly 8mičky s citlivostí 98dB tak to bude hrát taky stejně. 8mi ohmové bedny maj velký potenciál v rozšiřování, můžeš je klidně na kanálu zesu zdvojit, taky jsou míň náchylnější na odpor vedení, 1ohm ti u nich sebere míň výkonu, než u 4ohmů.
Pak by jsi věděl, že EM 151 můžeš nakrmit až 600-700W, což ti ten Behringer nedá ani náhodou, to do budoucna.
A kdyby jsi si přečetl můj příspěvek a minirecenzi o přestavbě monitorů, tak by jsi viděl, že tam je zmíněný Selenium D220Ti, což je výškáč, kterej hraje spektrum od cca 2,5KHz vejš. Taky je tam důležitá ta výhybka, která oproti původním RC členům v low bednách pásma mezi repra dělí a ne jen zeslabuje (pouští do obou repráků v bedně vše, do výškáče jen míň a možná trochu ořízlé).
Edit: A počítej s tím, že EM151 opravdu ten zvuk zlepší.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Díky, díky. Jsem v tomhle úplná lama totiž. Takže když to shrnu, tak doporučuješ raději upgradovat bednu tím eminence systémem při zachování 8 ohm, jo? Nemá tedy smysl udělat tu bednu ve čtyřech ohmech při stejné citlivosti? On totiž ten reproduktor eminence delta jde sehnat i ve čtyř ohmové impedanci se stejnou citlivostí. Jinak ten dexon má citlivost 92 dB............... 
Jo a ještě maličkost, kdybych ty výhybky kupoval, můžeš mi napsat jaké? A musím měnit i ten zvukovod u výškáče? Já bych řekl, že teď tam mám zhruba stejnej, jak ten, o kterým si psal.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Snad jenom, že EM151 je opravdu robustní bedna, bezvadně navržená a pokuď použiješ doporučené součástky, tak taky odolná.
V originálním skeletu to zahraje až neuvěřitelně hodně a myslím, že ten pívej by mohl celkem pasovat.
Jestli tam teď máš 200W DJ sérii, tak po přestavbě si budeš myslet, že jde o zázrak.
Jinak standard je 8 ohmů, všechno s nima počítá - zesilovače hrajou v optimálním režimu, DF je nejlepší, zkreslení v únosných mezích a další technické drobnosti.
Edit: vyměnit VŠECHNO !
V originálním skeletu to zahraje až neuvěřitelně hodně a myslím, že ten pívej by mohl celkem pasovat.
Jestli tam teď máš 200W DJ sérii, tak po přestavbě si budeš myslet, že jde o zázrak.
Jinak standard je 8 ohmů, všechno s nima počítá - zesilovače hrajou v optimálním režimu, DF je nejlepší, zkreslení v únosných mezích a další technické drobnosti.
Edit: vyměnit VŠECHNO !
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
A ten reproduktor eminence delta mám použít jaký? ten Eminence Delta-15LFA (citlivost: 96 dB, hmotnost: 7 kg, rozměr: 15 ", impedance: 8 ohm, výkon: 500W, frekvenční rozsah: 42 ÷ 3.500 Hz, magnet: ferit, koš: ocelový) nebo E delta 15 (15", 400W, 100dB, 40-4000Hz, X-max 2,7mm, hmotnost 6,2kg
Zkrátka ten? http://www.hudebnisvet.cz/eminencedelta15lf-p-2895.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a nebo ten? http://www.speakershop.cz/reproduktory- ... 8-ohm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a jinak ty repráky EM151 se dají i koupit jako hotový?
Zkrátka ten? http://www.hudebnisvet.cz/eminencedelta15lf-p-2895.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a nebo ten? http://www.speakershop.cz/reproduktory- ... 8-ohm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a jinak ty repráky EM151 se dají i koupit jako hotový?
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
http://eshop.prodance.cz/hm2525/d-81673/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://eshop.prodance.cz/delta15-8-ohm/d-82362/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://eshop.prodance.cz/d220ti-8-ohm/d-90316/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://eshop.prodance.cz/vyhybka-pro-me ... t/d-78332/" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo součástky tamtéž
pak je možnost stavebnice
http://eshop.prodance.cz/em151-kit/d-82162/" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo starší už hotové (tam jen pozor na starší verzi výhybky bez odporu 1R a starší verzi Selenia D210Ti)
http://www.prodance.cz/inzeraty.php?Act ... edat=em151" onclick="window.open(this.href);return false;
díky díky. A je ten středobas použitelný i na hraní bez subbasů? Na nějaké menší prostory samozřejmě.