Jak na ekvalizaci basů v Adobe Audition 3?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
JirkaJirous

Příspěvek od JirkaJirous »

Ahoj, jsem dj a namixoval jsem si na gramofonech svuj set.Pokousim se ted udelat svuj prvni mastering v programu AA3.
Nebylo tezke doladit nestejnou hlasitost jednotlivich tracku.Jeden track ma ale oproti ostatnim nahravkam dosti silne basy na freqvenci 70-110Hz.Je to dost znat.
Zajimalo by me jak se toto resi v praxi.Povedlo se mi tyto freqvence eliminovat na 30pasmovem eqvalizeru.Ja ale vlastne tim eqvalizerem eliminuju i ty potisejsi basy ktery mi nevadej.Domnivam se by mozna bylo lepsi kdyby nejak slo oriznout urcite pasmo pri prekroceni urcite hlasitosti.Ale nevim ani jak toho dosahnout.
Jinak na tom AA3 mi vadi za kdyz napriklad pracuju stim equlizerem a chci prehrat jiny usek skladby musim eqvalizer vypnout, oznacit jiny usek skladby a znovu eqvalizer zapnout.Delam neco spatne.Nebo by to resil jiny program?Potrebuju jen mastering, a popripade nahravani.Dekuji za odpoved.
zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt »

"Domnivam se by mozna bylo lepsi kdyby nejak slo oriznout urcite pasmo pri prekroceni urcite hlasitosti."

Na tohle pouzijes kompresor se side chain filterem v rozmezi tech frekvenci, ktere chces odriznout. Kompresor nastavis, aby zabiral (treshlod) jen na tu skladbu a side chain nastavis na ty frekvence, ktere chces redukovat. Attack a release podle tede samotneho.

Lehci by ovsem bylo si nahravku rozstrihat, v silnejsi stope basy omezit a zbytek nechat "netcen".

Mastrovani nemusi nutne znamenat jen upravu celkove mixu jako stereo stopy, bezne se mastruji zvlast bici, nastroje, zpevy... (viz nova deska Kolera)
JirkaJirous

Jo pekne, diky vyzkousim.
Ja prave nemam moznost mastrovani jednotlivejch stop.Uz mam celkovy zkladby ze kterych nahravam sety.Ty skladby zneji ruzne, a ja bych rad docilil toho aby zneli priblizne stejne, ze zacatku hlavne hlasitost a a to vyrazny huceni u toho jednoho songu.Je vlastne tezsi nez u pisnicek na CD, protoze v setu se skladby prolinaji.A pri mixovani nikdy presne netrefim hlasitost gainem.Na akcich to tak neva.Ale u promo setu ano.
Budu muset nastudovat co delaji ty masinky, pac si nedokazu poradne predstavit nic pod pojmem kompresor.Myslel jsem ze to oriznuti udelam nejakym limiterem kterej pude nastavit jen na urcity pasmo.No pekne v tim plavu.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jo a stim rozstrihanim to moc nechapu... pls muzes to podat trochu jinak??
zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt »

limiter= kompresor s kompresnim pomerm 1:nekonecno... muzes pouzit i ten limiter. Pokud se ti skladby prolinaji, pujde to rozstrihat spatne a nedosahnes toho, ceho chces. Moje prvotni myslenka byla, hodit si inkriminovanou skladbu do jine stopy a tam ji ekvalizacne upravit.

Nicmene, vyzkousej kompresor s ruznym pomerem(ratio), mozna ze 4:1 mozna vic, zalezi na rozdilu, attack od 50ms(mozna i od 0, zalezi na tom, jaky budes chtit vysledek) a u release bacha aby ti basy moc "nedychaly".

Hlavne nezapomen nastavit side chain jen na inkriminovane basy. Pripadne vyuzij multiband kompresoru
Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin »

pro JirkaJirous: prosím příště lepší název tématu, než je "AdobeAudition3-Mastering" :roll:
JirkaJirous

Zkousim tedkom ten multiband compresor a to jak v AA3 tak ve wavelabu6.Nastavim si pasmo ktere chci compresovat a nastavim treshold.Jenze mi to stlumuje i potiche frekvence stejne jako kdybych to delal ekvalizerem.

Poznamka:Ten multiband compresor ve wave labu mi pride takovej chudej, v tom AA3 de nastavovat ten pomer a ty casy...
zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt »

spravne nastaveni casu, prahu a pomeru komprese je to, co potrebujes. Kompresor ti musi zabirat jen u te silnejsi pisnicky.
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nějak mi uniká, jestli ty "o dost silnější basy" jsou vlastnost chtěná u toho tracku nebo nikoli. Pokud chtěná, tak nechápu, proč se to řeší - prostě daný track má silnější basy, protože to tak má být.

Pokud nechtěná, tak nejlépe přemíchat. Protože to (asi) nejde, jestli správně chňápu, tak vícepásmový EQ i multiband kompresor jsou řešením, ale jak jsi správně poznal praxí, tak ne-úplně-dokonalým v téhle fázi (protože ono to ani udělat nejde, žeano :wink: ).

2zblebt: bacha na ty poměry - nemůžeš v jednom příspěvku psát, že kompresor/limiter je něco:nečemu a vzápětí to otočíš #-o

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt »

jo, preklep, melo to byt opacne.. (nekonecno : 1)
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

JirkaJirous píše:Jenze mi to stlumuje i potiche frekvence
Pak máš patrně moc nízko treshold, zvedni úroveň THD tak, aby kompresor na tiché pasáže ještě nezabíral a na tu hlasitou už ano.
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Bacha na to - přijde mi, že tu pořád zapomínáte na určitou šířku pásma a vůbec vlastnost filtru; prostě se nedá vykousnout přesné úzké pásmo, protože neexistuje nekonečná strmost a tak podobně. Takže vždycky bude nějaké ovlivnění +/- frekvencí okolo té nastavené. Pak jde taky o to, jak široké pásmo (minimální) umí ten který multiband kompresor nastavit.

Prostě je tu víc proměnných a pořád tu nepadla žádná odpověď na moje otázky; snažím se jen zjistit, nakolik zbytečná práce to je/není :wink:

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany »

JirkaJirous píše:Domnivam se by mozna bylo lepsi kdyby nejak slo oriznout urcite pasmo pri prekroceni urcite hlasitosti.Ale nevim ani jak toho dosahnout.
Tak přesně tohle umí dynamický ekvalizér. Teď žádnej z hlavy nevím, bo to nepoužívám, zkus pohledat..
JirkaJirous

2 Pavli: No ono to v tom tracku zrejme ma bejt.Ale: kdyz ty tracky namicham do jednoho souvisliho setu, tak pri nastupu toho tracku proste musim jit a ztlumit to, protoze i pri vyvazeny hlasitosti to moc "huci".Ten track proste moc vycniva mezi ostatnima, chtel sem ho jen trochu normalizovat.Ten eqvalizer je asi na to nejlepsi.
Protoze u toho kompresoru kdyz zvednu tu uroven kdy to ma zabirat, tak to nezabira pak ani na ty urovne co chci.Teoreticky uz chapu jak idealni kompresof funguje.Ale prakticky na tom pocitaci mi to pride hodne neidealni...
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tak přesně na to je v AA3 Multiband Compresor, teď jsem to vzal jen tak zkusmo a funguje perfektně.

Označíš si kterej blok skladby chceš upravit, přes Prewiev si nastavíš hodnoty (v tvém případě pouze pro basy), Mutováním a Bypasem se dá zjistit jak se to bude lišit od původní verze a je to.

Pokud si s tím nevíš rady tak to někam ulož a postni sem odkaz. Pokud je to velký, vystřihni část (od skladby před po skladbu po).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“