PA pro zábavovou kapelu, sál do 200 lidí a na ven

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Tomik282

Příspěvek od Tomik282 »

Ahoj,
chtěl bych se prosím vás zeptat, jestli byste mi někdo nemohl poradit při výběru Pa.
Jsme zábavová kapela(hrajeme všechno, ale spíš rockové věci) Aparáty máme od Orange, Hughes a K. Gallien K. Takže to někdy dost valíme... Máme svého zvukaře, ale občas se naskytnou akce, na které si ho nemůžeme dovolit...A tak jsem se musel podívat po nějakém Pa. Nevím, zda bude lepší pasivní a nebo aktivní? Z pasivního jsem myslel toto k tomu bych musel vzít asi tento zesilovač
http://www.thomann.de/cz/samson_sx2800.htm
http://www.thomann.de/cz/hk_audio_premi ... t_1518.htm

a z aktivního toto http://www.thomann.de/cz/db_technologie ... ner_xd.htm.

Bylo by to někdy do menších sálu např pro 150-200 lidí, ale abysme to mohli v nejhorším vzít i ven.

Jde převážně jen o nazvučení zpěvů, kláves, basy a kopáku a bubínku.
Děkuji moc i za jiné návrhy!!!
Děkuji moc za odpověď!
Martin S.
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin S. »

K té pasivní sestavě bys potřeboval ještě druhý zesilovač a crossover nebo lépe DSP. A na bigbít je to na hraně, spíš pod hranou, ty aktivky taktéž. Počítej tak kolem 100 000Kč za aparát použitelný na bigbít.
Martin S. ::::: MS sound
http://ms-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Trochu bych ty hranice kdy brát a nebrat zvukaře posunul.

Na menší akce by pak podle mě mohli nějakým způsobem dostačit i EV TX2152, které jsou teď na bazaru za 28k/pár, což je výborná cena.
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =25&order=" onclick="window.open(this.href);return false;

K tomu třeba zesilovač EV Q1212, nebo Dynacord SL2400.

Já na jejich předchůdce Eliminatory, doplněné teda o subbas kW 2x18 na stranu a nějaké zanedbatelné výkryty, zvučím v pohodě venkovní akce pro 600-800 lidí.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

http://www.audiozeman.cz/soubory/EV/TX2152_EDS.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Jestli je to tohle, tak driver je stále jen 1" a byl bych velice opatrný při nákupu i používání, jednak to nehraje výšky (viz graf přímo od výrobce) a pak náhradní membrány od EV obvykle nejsou levné.

http://www.thomann.de/cz/ev_membrany.html" onclick="window.open(this.href);return false;

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Ha, Huberte pravda #-o , vycházel jsem z TX1152 a 1152FM, který hrajou velice dobře, kde je ale úplně jinej driver. A Eli i a Eli ii maj úplně stejný osazení.

Ten pokles na výškách, pokud to není nějaká chybka už v manuálu je docela dost. Třeba ho kompenzuje 2"/1" (místo 1,25"/1"), ale to se mi nezdá. Tyhle bedny jsem neslyšel, asi by to chtělo vyzkoušet. Na druhou stranu mi přijde divný, že by takhle u EV domršili jinak OK řadu. Jako náplast by mohlo být, že tam je na driver pasivní limiter (alspoň podle manuálu), takže pravděpodobnost odpálení se snižuje.

Ale koukal jsem ještě na ZXA5, ten je osazený stejně ND2, a je tam v grafu nahoře úplně stejnej průběh. Skoro bych to chtěl slyšet a porovnat.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Takhle velká chyba ve vlastní neprospěch se nedá vůbec čekat a pokud ano, tak takové firmě už nelze věřit vůbec nic. Limiter na tom nemůže nic zlepšit, pouze zhoršit, pokud výšky masivně chybí už při 1W, tak při 100W a 1000W budou chybět víc a ještě víc. To je totiž princip funkce takového limiteru.
Nechápu, co myslíš tou kompenzací, nejde to jinak, než na EQ v mixu nebo jinde a to pouze s tím výsledkem, že limiter začne nasazovat dřív a možná i zesilovač začne klipovat dřív. Potřebných cca +(6-10)dB znamená čtyř- až desetinásobek výkonu.
Bedna 2x15+1" je navíc velký problém, protože i bedna 2x15+2" je problém a to koncepční, tedy od každé značky.

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Kompenzacej jsem myslel, že třeba pocitově hraje ten neodym víc než to ve skutečnosti vypadá, nevím, neslyšel jsem, nechci to odsoudit jen na základě nějakého grafu. Byť fyzikální zákony bývají většinou neúprosné.
Ale třeba Eliminator ii má tay 2x15 + 1,25/1" (DH2010) a hraje to jak z praku a na nedostatek vejšek si opravdu nemůžu stěžovat. Dokonce je ta bedna vyrovnanější než třeba Eliminator i se stejným osazením, pouze 1x 15".
Ale, že bych nevěřil firmě jen za to, že si nepřečtu co v bedně je a jakej to má průběh. Kdo po tomhle při nákupu nekouká tak mu to je stejně jedno, jestli má EV, nebo RCF, nebo Omni. A kdo po tom kouká tak to hned vidí. Horší by bylo, kdyby ani průběh ani osazení neuvedli.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Datasheet je základ. Málokdo si troufne lhát přímo v něm (například HK), právě proto, že ho VŽDYCKY hledá jako první zdroj informací každý, kdo tomu rozumí. Já datasheetu od EV zatím věřím. Kdo tomu nerozumí, tak žere jenom reklamní kecy a popisy v eshopech a ty o tomhle driveru a bedně prakticky bezvýhradně tvrdí, že je to 2" a nějaká kmitočtová charakteristika je zajímá asi jako posmrtný život chrousta.

H.M.
Tomik282

Příspěvek od Tomik282 »

Děkuju moc za názory a nabídky!!! Ty EVčka jsou moc pěkný a hlavně mají dobrou cenu! :-) Budu o nich přemýšlet :-) ještě jsem se chtěl zeptat, co si myslíte o bednách mackie HD 1221 nebo Jbl Prx serii? Jsem začátečník a tak se omlouvám, že se tak hloupě ptám...:) Mohl bych k těmto bednám http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... =25&order=" onclick="window.open(this.href);return false; tento zesilovač http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... 0-2654.php" onclick="window.open(this.href);return false; , vím , že to není nic extra kvalitního, ale používali bychom to jako odposlech :-) Děkuji!!!
Tomik282

Příspěvek od Tomik282 »

Tak ještě beru zpět ty odposlechy :-) Myslím, že tyto by mohly hrát lépe :-) http://www.thomann.de/cz/db_technologies_cromo_10_2.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Tomíku, jsi si jistý, že si můžete dovolit nakoupit celé PA, když si nemůžete dovolit brát toho "svého zvukaře " na koncerty ? Je ti jasné, že aparát ani těmi odposlechy nekončí a sám od sebe se taky nenaloží, nepřiveze, nepostaví, nezapojí a neodzkouší a nezahraje, natož aby se pak ještě sbalil, naložil, odvezl a vrátil do skladu ? Že přitom bude zajisté třeba řešit různé problémy a to i během koncertu, že se určitě něco pokazí (zvlášť při podobném výběru a nákupech z bazaru a X-té ruky) a bude potřeba platit opravy a náhrady a že vlastně toho zvukaře stejně budete muset mít, akorát se ještě neví, kdo to bude a co za to bude chtít až se něco naučí a kdy to bude ?
Jestli ano, tak reaguj spíš na ty inzeráty, kde se někdo svého nádobíčka chce zbavit úplně a je ochotný vám ho předvést a něco s ním třeba i naučit a tím garantovat, že nespadnete hned na začátku do moc hluboké vody nebo něčeho ještě horšího. Jako lidi a aparáty začínají, tak i končí a může to být výhodnější, než náhodné nákupy i cenou.

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Ještě k TX2152, tady je firemní preset pro DX38, zelená je průběh bedny, žlutá úprava, je tam zdvih na 12,5kHz o 5dB.
Přílohy
TX2152.JPG
Tomik282

Příspěvek od Tomik282 »

Děkuji za radu a vím, že všechny tyto věci s tím spojené jsou :-) Jedná se opravdu jen o nouzi, kdy zvukař nebude moc a nebo to bude pro někoho známého za pár peněz :-) Děkuji!
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Asi se musí každý rozhodnout, jestli věří grafům z datasheetu (nelze pochybovat o tom, že jsou výsledkem měření a také jsou v souladu s technickými parametry v tabulce specifikací) anebo vizualizaci funkce DSP (což je simulace, těžko říct, na čem založená, nicméně už nejde o dokumentaci bedny, ale jiného zařízení). Pro mne to definitivně řeší až vlastní měření, ale kdyby se braly sázky, tak 10:1 na datasheet.

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Ona ta zelená křivka koresponduje s datasheetem bedny, jen to ukazuje, že je skutečně potřeba tomu na vejškách o 5dB přidat. Žlutá je průběh korekce, ne jak to vypadá po ní.
To znamená, že ND2 tam opravdu moc nehraje. Pak, ale moc nechápu, proč tam neosadili DH3 jako je v TX 1152, kterej má lepší průběh a navíc je o polovinu levnější. Napadá mě jen, že by to třeba nedal výkonově.

Pak teda otázkou zůstává jak mocdobře budou ty bedny hrát "napřímo" bez procesoru, nebo alespoň EQ a patřičné úpravy. To ale zůstává otázkou i u jiných beden. Pak by asi byla cesta aktivek rozumější.
Odpovědět

Zpět na „Repro“