Brum v retazci - ako riesit?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
johnB

Příspěvek od johnB »

obcas na akciach sa vyskytuje brum. Sme kapela, hand a head mikrofony, basa, el. gitary aj akustika, el.bicie-Alesis SR18,obcas z mixu idem do aktivky mono jackom, niekedy z mixu do retazca-equalizer, virtualizer a enhancer. Potom QSC zosilnovac. Obcas sa aj tu objavi brum. Chcem zaradit DI Box, len neviem kam. V prvom pripade asi medzi mix a aktivku..V druhom retazci hned za mix? Ci po efektoch pred zosilnovac? Ake DI? Dakujem.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tak ještě jednou a pomaleji, mikrofony a vedení jaké? mix jaký? aktivka jaká? equalizer, virtualizer a enhancer jaký? kabeláž jaká? OSC zesilovač jaký? délka vedení (umístění mixu jaké), prostě vše.

Jinak prvním základem je dodržet symetrické vedení a to co možná nejvíce.

Takže DiBox za elektroakustiku, ta Alesis (pokud taháte z Main), pak do pultu vše do XLR vstupů symetrickými kabely, z pultu pak symetricky do čehokoliv dalšího (aktivka, procesory, zesilovač) vše propojit taky symetricky. pokud procesory nemají sym. vstupy/výstupy, zapojit je na insert Mainu pultu, pokud nemá symetrický výstup ani pult, pak ještě DiBox za pult. Pozor symetrický může být i jack (označení TRS - tip, ring, sleve).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert »

promiň, nechci zpochybňovat, ale myslím, že základem eliminace brumu (50Hz) je napájení táhnout z jednoho zdroje pavoukem.
DI - BOX pak zapojit za všechno, co je napájený odjinud ( není možnost brát ze stejnýho přívodu) a tam kde je třeba symetrizace (v tom se, koukám, shodneme).
Mikrofony: AKG D5, sE 1A
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.
johnB

Příspěvek od johnB »

blaha píše:Tak ještě jednou a pomaleji, mikrofony a vedení jaké? mix jaký? aktivka jaká? equalizer, virtualizer a enhancer jaký? kabeláž jaká? OSC zesilovač jaký? délka vedení (umístění mixu jaké), prostě vše.

Jinak prvním základem je dodržet symetrické vedení a to co možná nejvíce.

Takže DiBox za elektroakustiku, ta Alesis (pokud taháte z Main), pak do pultu vše do XLR vstupů symetrickými kabely, z pultu pak symetricky do čehokoliv dalšího (aktivka, procesory, zesilovač) vše propojit taky symetricky. pokud procesory nemají sym. vstupy/výstupy, zapojit je na insert Mainu pultu, pokud nemá symetrický výstup ani pult, pak ještě DiBox za pult. Pozor symetrický může být i jack (označení TRS - tip, ring, sleve).
mikro: shure PG, Superlux, beta 58, head-Rode, prijimac Shure. nuz, kusim tie hand a head prepojit symetricky, medzi efektami su symetricke Jack-y, ale neoveril som, ci su aj vystupy z nich symetricke :), ak nepomoze, maju aj XLR vstupy a vystupy, vsetky efekty su behringer. zosilnovac je qsc 2450 rmx - prepojeny stereo jackom...skontrolujem symetriu, ale asi prekablujem radsej XLR. Aktivka je LANEY Cxp115 prepojim z mixom tiez XLR, doteraz som daval nesym.Jack. Vsetky kable nemaju viac ako 10m, mikrofonove max 6m. Nepouzivam multyparove kable. Kable ku bedniam v druhej zostave-s efektami, su speakon.
johnB

Příspěvek od johnB »

Hubert píše:promiň, nechci zpochybňovat, ale myslím, že základem eliminace brumu (50Hz) je napájení táhnout z jednoho zdroje pavoukem.
DI - BOX pak zapojit za všechno, co je napájený odjinud ( není možnost brát ze stejnýho přívodu) a tam kde je třeba symetrizace (v tom se, koukám, shodneme).
Zasadne vsetko z jednej zasuvky, pouzivame rozbocovac http://prepetove-ochrany.heureka.sk/bel ... e/#section" onclick="window.open(this.href);return false;

ma nejaky filter...
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Napájení z jedné zásuvky větvením jsem předpokládal.

Ještě je tu pak možnost odzemění signálových kabelů za mixem (alespoň já to tak mám), kde na výstupu zapojíš pin 1 na stínění (u XLR) a na druhé straně už ne, to samé s každým propojem.

A ještě jedna věc, pokud už tam musíte mít ty Behringery, i když je to spíš ku škodě zvuku (EQ docela šuměj, ale na Laneykách je to znát až po přestavbě), pak ani jeden co jsem měl v ruce, nebyl odzeměný (signálová zem, vs. napájecí).
Já jsem si je odzemnil, ale je to práce pro člověka, který ví co dělá. Pravda nic moc na tom není, ale přece jen, radši.
Pokud by jsi přeci jen chtěl se do toho pustit, pak se musí udělat následující:
- Otevřít, napájecí zelenožlutej kabel nechat jen na kostru a pokud jde do zdroje, pak do zdroje, rozhodně ho ale odpojid od desek s elektronikou procesoru (to Behringer dělá, nevím proč).
- Zkontrolovat všechny desky (vč. zdroje) jestli nejsou spojeny přes šroubky se šasi přístroje. Kdyžtak odstínít (nevodivé podložky, sloupky, šroubky, izolačka, apod.).
- Všechny Jack konektory vyměnit buď za plastové, nebo z nich vyházet matky a podložky (to jsem udělal já), na závity jsem navlík smršťovačky, zatavil a seříz zároveň s krajem.
- Pak to zase smontovat, sice už to nebude držet za Jack konektory, ale stále je tam dostatek šroubů na XLR, které jsou plastové.
- Ve finále by ti neměl písknout měřák, pokud propojíš stínění na Jacku, nebo pin 1 u XLR se zemnícím kolíkem na napájecí vidlici.
- A bacha, pokud máš věci v racku, je potřeba to udělat u všech.

Ještě jsi nenapsal typ pultu i procesorů.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Enhancer bych vyhodil uplne, virtualizer vymenil za neco, co nesumi jak Niagara.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
johnB

Příspěvek od johnB »

blaha píše:Napájení z jedné zásuvky větvením jsem předpokládal.

Ještě je tu pak možnost odzemění signálových kabelů za mixem (alespoň já to tak mám), kde na výstupu zapojíš pin 1 na stínění (u XLR) a na druhé straně už ne, to samé s každým propojem.

A ještě jedna věc, pokud už tam musíte mít ty Behringery, i když je to spíš ku škodě zvuku (EQ docela šuměj, ale na Laneykách je to znát až po přestavbě), pak ani jeden co jsem měl v ruce, nebyl odzeměný (signálová zem, vs. napájecí).
Já jsem si je odzemnil, ale je to práce pro člověka, který ví co dělá. Pravda nic moc na tom není, ale přece jen, radši.
Pokud by jsi přeci jen chtěl se do toho pustit, pak se musí udělat následující:
- Otevřít, napájecí zelenožlutej kabel nechat jen na kostru a pokud jde do zdroje, pak do zdroje, rozhodně ho ale odpojid od desek s elektronikou procesoru (to Behringer dělá, nevím proč).
- Zkontrolovat všechny desky (vč. zdroje) jestli nejsou spojeny přes šroubky se šasi přístroje. Kdyžtak odstínít (nevodivé podložky, sloupky, šroubky, izolačka, apod.).
- Všechny Jack konektory vyměnit buď za plastové, nebo z nich vyházet matky a podložky (to jsem udělal já), na závity jsem navlík smršťovačky, zatavil a seříz zároveň s krajem.
- Pak to zase smontovat, sice už to nebude držet za Jack konektory, ale stále je tam dostatek šroubů na XLR, které jsou plastové.
- Ve finále by ti neměl písknout měřák, pokud propojíš stínění na Jacku, nebo pin 1 u XLR se zemnícím kolíkem na napájecí vidlici.
- A bacha, pokud máš věci v racku, je potřeba to udělat u všech.

Ještě jsi nenapsal typ pultu i procesorů.

nuz..to radsej vsetko vyhodim von z rack-u a predam...
VIRTUALIZER PRO DSP2024P
Behringer EX2200 Dualfex Pro Enhancer
Behringer FBQ 1502 -2x15pásmový EQ BEHRINGER s potlačovaním spätnej väzby

zapojenie 1 mix Soundcraft SF EPM6, odtial do aktivky laney
zapojenie 2- mix Yamaha MG 166 CX, odtial reverb z virtualizer-u, potom enhancer, equalizer a zosilovac QSC
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

FBQ se hodi na odposlechy, jestli se nepletu, tak tam blika ledka na vazbici frekvenci.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
johnB

Příspěvek od johnB »

exxxi píše:FBQ se hodi na odposlechy, jestli se nepletu, tak tam blika ledka na vazbici frekvenci.
aby som vas kompletne domotal....tie aktivne laney pouzivam v 2. pripade zapojenia ako odposluchy :).
Keby som ten eqv. FBQ chcel dat na odposluch, radim ho: mix, FBQ a aktivky? Vtedy mi bude blikat ta frekvencia pri spatnej vazbe?
johnB

Příspěvek od johnB »

Pani, takze zapojenie s behringerami vyriesene...vcera sme mali akciu, vsetko pozapajane..znamy brum , zapojim sluchatka...takze jasne, ze je to uz v mixe. odpajam vsetko, vstupy, potom vystupy...ostal len holy mix a sluchatka..brum stale...zacal som prekutravat kable a "ľaľaho papľuha" :shock: ...trafo z mixu spadnute v racku na plechovej skrini efektu Behringer :). CO sa asi stalo ked som ho dal namiesto..bozske ticho v sluchatkach...toto by ma teda vo sne nenapadlo, ze obycajna plastova skatula s trafom od mixu s plechovou skrinou efektu naroby taku sarapatu.
Este to vymysliet s tou aktivkou Laney..asi si poziciam DI a dam ho za mix..malo by to pomoct.
Dik zarady, urcite casom prekablujem na XLR, vystup z mixu mam zatial do exektov na nesymetrickych jackoch 1m dlhych, pre istotu.. 8)
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“