Jak vypočítat hlasitost?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Dominik

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od Dominik »

Ahoj. Prosím vás, mohl by mi někdo říct ( potřebuji to na HV ) jak lze ( z jakých veličin ) vypočítat hlasitost? [-o<
zblebt
Uživatel
Uživatel

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od zblebt »

Hladina akustického tlaku:
Lp = 20x log(p/p0) [dB] (SPL) p0 = 2 x 10^-5 Pa

Měříš velikost tlaku, který porovnáváš s tlakem p0. Veličina je poměrová, výsledek je tedy v dB.

Něco málo je sepsáno tady, kapitola 1.3
http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_ ... e_id=52259" onclick="window.open(this.href);return false;
Návštěvník

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od Návštěvník »

Díky. Zkusím to použít :)
Šupi
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od Šupi »

HW co hledáš je zvukoměr - většina jich má i oktávový nebo třetinoktávový filtry - tzn. že můžeš zjistit SPL u jednotlivejch frekvencí. Taky maj filtry typu A,B,C (D), A je nejpodobnější lidskému slyšení. A spousta dalších funkcí..
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od Jiriczek »

to Šupi: Já myslím, že žádný HW nehledá :D
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
sledge
Uživatel
Uživatel

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od sledge »

Ona hlasitost (anglicky asi Loudness) není exaktní technická veličina, ale spíše subjektivní parametr, takže musí zahrnovat i fyziologii. Rovněž není pravda, že křivka A je nejpodobnější slyšení, neboť frekvenční citlivost závisí na úrovni ak. tlaku. Křivka A je prostě používána v normách pro předepisování hluku.

Něco málo si lze přečíst zde, ve velice povedeném článku paní Lucie Bartůňkové.....který mi přijde nějaký povědomý....no jo, napsal jsem ho před lety já na Audiocity....a ani mě slečna studentka neocitovala jako zdroj. To jsou dneska studenti :twisted:

No nic, přínosnější bude toto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher" onclick="window.open(this.href);return false;–Munson_curves

Zajímavý je rozdíl mezi fletcher-munsonovými křivkami a ISO křivkami (novější), i když obě mají reprozentovat prakticky to samé.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
dalca
Uživatel
Uživatel

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od dalca »

křivky jsou poplatné době vzniku, a metodice měření.
jestli si někdo na V3 udělá dizertačku na téma jak se mění sluch, dojde k zajímavým výsledkům. Myslím, že obyvatelstvo "hluchne" taková civilizační daň za techniku. Pro srovnání by se mohla udělat podobný měření u přirozených národů, ještě nezamořených civilizací.
sledge
Uživatel
Uživatel

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od sledge »

dalca píše:křivky jsou poplatné době vzniku, a metodice měření.
jestli si někdo na V3 udělá dizertačku na téma jak se mění sluch, dojde k zajímavým výsledkům. Myslím, že obyvatelstvo "hluchne" taková civilizační daň za techniku. Pro srovnání by se mohla udělat podobný měření u přirozených národů, ještě nezamořených civilizací.
Mě spíš zaujalo, že se stále připomínají F-M křivky, přičemž dávno existují novější....

Podle teorií před cca 50 lety by v podstatě člověk nemohl slyšet ani zdaleka to, co slyší, ty F-M křivky jsou navíc ještě starší :-)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Asi se nevyplácí stále něco "podle posledních poznatků" měnit, protože ty poznatky jsou poslední vždycky jenom chvíli, kdežto naměřená data je potřeba porovnávat i v delším časovém rozmezí. Lidský sluch stejně nikdy nepůjde přepsat do nějakého měřáku, který ukáže kolik % z dobře nebo špatně to akurátně je. Měření HLUKU je z principu naprosto neexaktní disciplina, protože co je hluk si každý určuje sám - viz ty případy, kdy si na šílený kravál z nádraží a autostrády a vlastní ledničky a klimatizace lidi zvyknou a jenom návštěvy se diví a celou noc neusnou, kdežto pár lidí pokuřicích před novou hospodou ruší svým hovorem starousedlíky strašlivě (a co teprve mrouskající se kočky, kdy na ty cizí bude nějaký zákon, protože dětský pláč vás vzbudí spolehlivě i když děti nemáte...)

H.M.
dalca
Uživatel
Uživatel

Jak vypočítat hlasitost?

Příspěvek od dalca »

To jo. mně spolehlivě vzbudí, když soused brzo ráno otevře garáž. Přes den ten zvuk vůbec neregistruju. Když jsem vzhůru, abych si hoi uvědomil, musím se na něj soustředit, ale je takovej "divnej" jakoby dunění.. to jsem řek blbě, ale něco podobnýho. dost tlumenýho . ale když spím, 100% mě vzbudí.
Prostě je to takovej divnej zvuk. Auto projíždějící po silnici před oknama mne nená šanci probudit (teda pokud to není nějaký vůl bez výfuku ale s Tuning plastama)
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“