kvalitní nahrávka přímo ze zkušebny

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Jenda

Příspěvek od Jenda » sob 15. zář 2012 10:59:53

Zdravím všechny :-)
jelikož mám kapelu asi 2 roky, rádi bychom něco vyzkoušeli "trochu líp" ve zkušebně nahrát..
nejsem v pc profi zvukařině vůbec sběhlý, byl bych rád za každou dobrou radu.
ale k věci.. mám kvalitní počítač, docela kvalitní hudební nástroje i aparáty k nim + praxe na nich asi 5let a potřeboval bych poradit nějakou hodně dobrou a osvědčenou externí zvukovou kartu pro nahrávání minimálně luxusního dema přímo na zkušebně a taky za rozumné cenové hladiny..
Děkuji moc

maro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od maro » sob 15. zář 2012 15:04:05

nic luxusního není za rozumné peníze [-X
Listen... and enjoy the sound

kalfar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kalfar » sob 15. zář 2012 15:19:39

nic luxusního bez zkušeností neuděláš

Pozvi si na jedno odpoledne zkušeného zvukaře s technikou, který se ti o vše postará, to je ta nejrozumnější investice!
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » pon 17. zář 2012 10:51:48

Tak tak :!:

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » úte 18. zář 2012 8:20:25

Ale abys měl představu, tak za nějakých 40 - 50 000 Kč se něco vymyslet dá (zvukovka, mikrofony, stojany, kabeláž).

pako24
Nováček fóra
Nováček fóra

Re: kvalitní nahrávka přímo ze zkušebny

Příspěvek od pako24 » pon 07. led 2013 9:31:08

kalfar píše:nic luxusního bez zkušeností neuděláš

Pozvi si na jedno odpoledne zkušeného zvukaře s technikou, který se ti o vše postará, to je ta nejrozumnější investice!
Má pravdu předsedo....

Jinak můžeš zkusit ještě Zoom R-24 :-)

Kalik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kalik » pát 25. led 2013 8:42:09

Hodím to sem, vím že můj problém je to zodpovězen už mnohokrát, ale v každém topicu jen malým zlomkem a musel bych zde u fóra strávit mnohem více času než můžu.

Ano, také chce moje kapela něco nahrát ze zkušebny. Respektive, nechceme dělat žádnej demáč, nechcem točit CD - od toho je studio a profíkům se do práce sr*t nechceme :). Chceme si jen tak "zablbnout", zkusit nahrát něco ze zkoušky, trošku s tím polaborovat. Hlavně si chceme tak nějak vyzkoušet, co vše "home recording" obnáší a jsme smířeni s tím, že nedostaneme zvuk jako ve studiu - ani nechceme. Abych to zkrátil, chceme nahrávat pracovní záznamy ze zkoušek, různé nápady, ryfy, tak, aby se uležely a mohly se po měsící opět vytáhnout a nahrávka nám připoměla "jak to vlastně bylo". Na druhou stranu i já se třeba trošku přiučím (se záznamem nemám skoro žádné zkušenosti)

Narozdíl tady od kolegy techniku máme (kabely, mikrofony, stojany, DI, ...) . Jediný článek, který chybí je zvuková karta. (Nevím proč, ale cestou kompaktních rekordérů jít nechceme). Jako každý jsme limitováni rozpočtem - max. 3000,- (+- pár stovek). Chtěl bych Vás požádat s výběrem EXTERNÍ (USB) zvukové karty. Nahrávací řetězec: Mikrofony - mix (SC LX7 nebo AH ZED428) - a z mixu stereo výstup do zvukovky potažmo pc (2,8Ghz proc, 4GB RAM, .... )

Nechceme nahrávat každou stopu zvlášť - prostě jen master z mixu. Proto nám stačí 2IN/2OUT. Myslím, že i ta cena bude těmto požadavkům adekvátní. Bylo by fajn, aby u zvukové karty byl nějaký SW (Cubase LE apod.) - ale není to podmínkou

Už jsem tak trochu koukal a našel jsem:

M-Audio Fast track II:
http://eshop.prodance.cz/fast-track-ii/d-94965/

Focusrite Scarlett 2i2
http://www.audiotek.cz/product-50784-fo ... arlett-2i2

Upřímně říkám, že se v tom zase až tak nevyznám. Omlouvám se zdejším studiovým zvukařům, ale opravdu se nám v těchto případech studio nevyplatí. NIcméně trochu do toho chceme proniknout.
A taky se omlouvám, protože vím, že už se to tu řešilo.

Moje otázka zní. Jakou kartu vybrat? Je ještě nějaká alternativa do 3K? Bojím se, že koupím jednu z výše uvedených a pak zjistím, že za cenu o stovku vyšší, se dá pořídit ještě o něco lepší karta.

EDIT: Ještě dodám, že kapela zkouší nazvučená (jako na koncertě) - odposlechy, PA atd. - takže opravdu stačí master z mixu. Nechci to složitě vysvětlovat, ale podmínky nám tak dovolují zkoušet, takže proč ne :)

Děkuji Všem
Naposledy upravil(a) Kalik dne pát 25. led 2013 8:49:52, celkem upraveno 1 x.

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » pát 25. led 2013 8:46:24

Scarlett bude úplně v pohodě.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

Kalik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kalik » pát 25. led 2013 8:50:40

Děkuji za pohotovou reakci :) Myslíš (myslíte?) že se v podobné cenové relaci pohybuje ještě něco, nad čím bych měl zauvažovat?

Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda » pát 25. led 2013 8:54:11

V podobné relaci se pohybují i zvukovky od Lexiconu. Tuším se dodávají i s nějakou verzí Cubase.

Kalik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kalik » pát 25. led 2013 9:06:43

Tak jsem na ně koukal. Alpha mi přijde dost levná, respektive, když už máme rozpočet 3000,- tak proč ho nevyužít. Tudíž ještě připadá v úvahu LAMBDA, nicméně nemám zkušenosti, nevím.

Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda » pát 25. led 2013 9:13:44

Po technické stránce je Lexikon výborný, jen je třeba vyzkoušet, aby vám stačila výbava a ovládaní.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pát 25. led 2013 9:56:18

Nevím, zda je rozumné brát master z mixu. Budou v něm bicí tak, jak je slyšíte uchem? Myslím že ne.
Proto bych volil 2 ch kartu, např. tu Focusrite Scarlett 2i2 a stereodvojičku mikrofonů.

Kalik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kalik » pát 25. led 2013 10:08:26

Samozřejmě technika nabírání, je otázka velkých experimentů, co bude nejlepší. Asi máš Kamile pravdu, že ty bicí tam budou v háji, ale tak uvidíme :-) zatím řeším jen zvukovou kartu. Pak už to bude v rámci experimentů.

Co se týče toho lexiconu, zařadím ho do výběru, kouknu na recenze (myslim že i tady se ten Lexicon omílal), Nicméně asi se mi víc líbí ten Focusrite :-)

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » pát 25. led 2013 10:14:35

Ferda píše:Po technické stránce je Lexikon výborný, jen je třeba vyzkoušet, aby vám stačila výbava a ovládaní.
Po technické možná, ale není tomu dávno, co bylo dost na pořadu dne ladění chodu těch zvukovek (zejména Alphy), že osobně doporučuji se Lexicon zvukovkám vyhnout. Focusrite jako firma na mě dělá výrazně lepší dojem.

P.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“