Jak rozšířit/vylepšit naše zábavové PA?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
trupr
Uživatel
Uživatel

Re: Jak rozšířit/vylepšit naše zábavové PA?

Příspěvek od trupr » sob 06. dub 2013 15:27:16

Ja použivam skelety EM 151 osazené BC 15NDL76 / DE 250 označení horny si teď nevpomenu ale mám dojem že to jsou A6560 ( sestava z měření Prodance) , máme po 2ks na stranu pod to MT18 Sub po 3ks na stranu a spokojenost. Je to hromada práce protože všechny bedny jsem vyráběl sám dle rad zde na foru a vyplatilo se to. Na malejch sálech to zvládá i 1 vrch + jeden spodek. Udělá to spousty práce a pro zábavovky to je plně dostačující.

Měli jsme taky hromadu všeliakejch beden ale pak jsem začel studovat toto fórum a jak piše Zdeněk, pryč ze slepý uličky, to opravdu nikam nevede ale s tím si asi projde každý kdo začíná. Dnes už vím že poslouchat zkušenější se vyplácí.

Je jasný že nejde všechno najednou ale postupně a hlavě smyslně a poctivě to jde.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 06. dub 2013 16:50:23

http://eshop.prodance.cz/hc2325/d-81631/

tohle fakt radši ne, to je hrozná horna, já jsem se celé ty dlouhé roky skoro ubránil s ní cokoli dělat i když to rozměrem a cenou láká. Problémy 2x15" se zmenšují, když je driver větší a dělicí kmitočet nižší, já jsem doporučoval pouze takovou kombinaci. S 1" se tomu opět celkem úspěšně vyhýbám, toto je výjimka:

http://www.prodance.cz/protokoly/2xdelt ... +a8065.pdf

ale doporučit můžu až tu EM215, driver je rozumný kompromis s cenou:

http://www.prodance.cz/protokoly/em215_ ... _final.pdf

H.M.

mayo

Příspěvek od mayo » sob 06. dub 2013 19:02:09

Ano ta horna je nic moc, no do tych omnitrokoch vojde maloktora, trebalo by presne pomerat vzdialenost od basaku po okraj bedne ci by tam vsla nejaka normalnejsia horna z nizsich napr. A1160, HM2525 ma vysku 16cm s tou je nieco tiez odladene.

Dalsia vec je te ked by sa uz rozhodol pre 2*15" koncepcii tak asi lepsie bude pouzit delta15LF, alebo nejaky iby basovejsi repro (odladene je aj z 2*15PLB76DE 610 to bude zvukovo asi dakde inde ako Eminenc a o omnitrone ani nevravim), lebo bez subbasu Delta15 toho vela nezmoze, lebo skoro narazi na svoje limity najme ak sa tomu na basoch prida sa nebude dat ist z vykonom nad 400-500W/4ohm kvoly Xmax lebo potom sa stava ze sa repro poskodi, ten repro je dobry citlivy no chce to prevadzkovat aspon od 70-80Hz vyssie ak sa ma z neho vytazit maximum.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 07. dub 2013 0:46:36

Se subem se samozřejmě u EM215 počítá vždy, kromě případů, kdy není o kmitočty pod těch cca 80Hz ve vyšší úrovni žádný zájem. Mne spíš překvapuje, kolik lidí chválí i EM151 za basy, podle mne skoro žádné nezahraje, tady je to přece jenom až 4x lepší :-)

H.M.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » ned 07. dub 2013 12:28:30

Ano, i mně na holírnách lidé říkají, že to docela basuje - no, spíš to má rozumný attack.
Běžně kroutím kopák tak, že tam nebývá mnoho energie pod 80Hz a nutím basisty, aby z pódia hráli poněkud víc a kulatěji.
Celek pak zní docela hutně.
Zesilovače jsou GX-5, RMX2450, někdy PL223.

Ono nemá smysl nutit bednu (auto, motorku, letadlo) do polohy, kde už nemůže...

S reprodukovanou hudbou zkušenosti nemám
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

swistak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swistak » pon 08. dub 2013 11:12:54

No sice už to je teda dost mimo rozpočet, ale asi to vyřeším takto. Přesadím ty starý USB kitem http://eshop.prodance.cz/em215-kit/d-82164/ živený ADJ VLP 1500. Pokud sem dobře počítal tak to je necelých 19000 (zvukovody myslím, že použiju starý). Do (zatím) jednoho subbasu dám toto http://eshop.prodance.cz/18pzb100-8-ohm/d-83024/ živený QSC PLX 2502
a vyhýbku použiju toto. Procesor Behringer dcx2496 ultradrive pro.

Ještě to teda proberu se zbytkem kapely, ale bude už to za něco stát?

swistak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swistak » pon 08. dub 2013 11:32:58

A nebo kupit toto na spodek viewtopic.php?f=42&t=5133 a nahoru ty zmiňovaný přesazený USB??? Taky by to šlo? A nebo ještě varianta koupit tyhle basovky a nahoru ty EM 151? Taky by to šlo? To by se mi už aspoň trošku blížilo rozpočtu.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 08. dub 2013 12:41:49

Původní zvukovod asi těžko použiješ, jednak nebude 1,4" a hlavně to s ním není odladěno.

H.M.

marian

Příspěvek od marian » pon 08. dub 2013 21:46:23

Horna sa musi pouzit identicka inac to bude mimo. Ak sa robi kompromis musi sediet minimalne dlzka zvukovodu a vyzarovaci uhol.

swistak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swistak » úte 09. dub 2013 18:07:06

Jasně to chápu. Stejně pořád tápu jak to vyřešit abych se aspoň trochu přiblížil původnímu rozpočtu.

jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr » úte 09. dub 2013 18:44:07

vzdyt to tady vsichni opakujou dokola. Vyhazet RH, ADJ, USB a podobne a po bazarech poshanet neco aspon trochu pouzitelneho... Nebo si nechat to nejpouzitelnejsi (tady nejspis zesilovace) a obmenit bedny, kdyz uz chcete usetrit kazdou korunu. Kvalita (i ta minimalni, v profi sfere) proste neco stoji.
To je jak kupovat sunku za 10 Kc/dkg a divit se ze z toho tece voda...
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

swistak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swistak » stř 10. dub 2013 18:01:32

To už sem pochopil, spíš řeším jestli osadit původní bedny nebo začít uplně od znovu.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 10. dub 2013 21:17:38

Rozhodni se hlavně podle tří věcí:
1) provedení a stavu skeletů těch stávajících beden,
2) možnosti do nich namontovat PŘESNĚ ty samé reproduktory a horny, jako jsou buď v našich stavebnicích nebo vůbec v sestavách s odladěnými výhybkami, jakékoli změny vadí a může to začít hrát mnohem hůř
3) částky za kterou stávající bedny dokážeš prodat

Nedá se předem a z dálky říct, co pro tebe může dopadnout líp, protože tyhle tři věci si můžeš ověřit jedině sám na místě. Taky si nějak promysli jak by měly do budoucna vypadat suby, dvě velmi slušné a dobře nakrmené 18" bedny jsou dneska pomalu minimum a jenom když se to nedá převážet, tak jde uvažovat o čemkoli slabším, pod 15+1" a víc je to v podstatě povinnost. Jakmile ti začnou normálně hrát satelity, tak zjistíš, že se Zomaxy to opravdu dál nepůjde a v horším případě je rovnou vypálíš. Tomu je dobré předejít a pár korun si tak ušetřit právě jejich prodejem, dokud hrají.

H.M.

swistak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swistak » sob 20. dub 2013 17:54:12

Dobrá tedy.
Nakonec to dopadlo tak, že mám dvě em 151 a dva basy http://eshop.prodance.cz/lf18g401-8-ohm/d-80648/
Co dál, zesilovače znáte. Vyhýbka. Toho Behringera na staro nemůžu sehnat a novej stojí přes 7 litrů a to se mi nechce.
Nebude něco levnějšího pro moje účely stačit?

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 20. dub 2013 19:28:10

Ještě levnější DSP rozhodně ne a kdyby, tak ho nedoporučuju. Na tak jednoduchou sestavu stačí analogová výhybka, předpokládám, že oba basy jsou paralelně na zmůstkovaný zesilovač, takže by měla mít výstup pro sub mono anebo se musí nějak udělat. Výhledově by to asi chtělo vhodnější (silnější a dělaný na ty 4ohmy v můstku trvale) zesilovač na suby.
To bylo koupené na ten inzerát u nás za 16-1 sleva při rychlém jednání ?

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Repro“