Prodance a měření reproduktorů
-
- Reklama
-
Mirek B.
Prodance a měření reproduktorů
Procházím si na Prodance stránkách různá měření reprosoustav a popravdě rozumím jenom prvnímu grafu a to kmitočtové charakteristice.
A Můj dotaz směřuji na p. Mašína který zřejmě všechna měření provádí
Můžu vás poprosit o nějaký popis dalších grafů a měření popřípadě co mi o dané bedně řeknou?
Čím je bedna měřena? Je na to nějaká speciální komora? Jak se měří aktivní bedny?
Děkuji
A Můj dotaz směřuji na p. Mašína který zřejmě všechna měření provádí
Můžu vás poprosit o nějaký popis dalších grafů a měření popřípadě co mi o dané bedně řeknou?
Čím je bedna měřena? Je na to nějaká speciální komora? Jak se měří aktivní bedny?
Děkuji
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: Prodance a měření reproduktorů
Porůznu jsem to v posledních XX letech už vysvětloval a dost lidí u mne už bylo, základem je MLSSA, která dovoluje s určitými omezeními eliminovat vliv odrazů, takže se dá něco naměřit i v běžné větší místnosti. Je samozřejmě s výhodou použitelná i venku, kdo o tom chce vědět víc, tak by si měl nastudovat návod, je to užitečné obecně, nejen pro obsluhu tohoto jediného zařízení a samozřejmě prakticky nezbytné pro pochopení, co na těch grafech přesně je. Nějaké jednoduché, populární přiblížení jde udělat i třeba tady, ale ty minimálně desítky stránek to nenahradí.
Aktivní bedny jsou měřeny úplně stejně jako pasivní nebo jako reproduktory, rozdíl je v obvykle vyšším množství nějakých ovládacích prvků, jejich vliv se také testuje a v tom, že "citlivost" je pravidelně založena na zvlášť změřené citlivosti měniče pro nízké kmitočty, což je užitečné pro vzájemné porovnání pasivních a aktivních beden.
MLSSA není omezena jen na bedny nebo akustická měření, vzhledem k rychlosti se tak dají výhodně dělat třeba GEQ apod. Je to dneska babička všech podobných zařízení, ale stále velmi šikovná a spolehlivá a když někde uvidíte graf z ní, tak nejspíš něco opravdu znamená, zatím jsem nezaznamenal, že by se tento HW dostal do rukou moc velkých matláků a jen jako SW neexistuje
H.M.
Aktivní bedny jsou měřeny úplně stejně jako pasivní nebo jako reproduktory, rozdíl je v obvykle vyšším množství nějakých ovládacích prvků, jejich vliv se také testuje a v tom, že "citlivost" je pravidelně založena na zvlášť změřené citlivosti měniče pro nízké kmitočty, což je užitečné pro vzájemné porovnání pasivních a aktivních beden.
MLSSA není omezena jen na bedny nebo akustická měření, vzhledem k rychlosti se tak dají výhodně dělat třeba GEQ apod. Je to dneska babička všech podobných zařízení, ale stále velmi šikovná a spolehlivá a když někde uvidíte graf z ní, tak nejspíš něco opravdu znamená, zatím jsem nezaznamenal, že by se tento HW dostal do rukou moc velkých matláků a jen jako SW neexistuje
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz