Jak na tupé dj's

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
esa206
Uživatel
Uživatel

Jak na tupé dj's

Příspěvek od esa206 »

Řeším ochranu apecu před tupouny, kterým nelze vysvětlit k čemu jsou na mixu takový ty barevný světýlka v řadě. Napadlo mě řešení, spočívající ve vřazení čehosi před DSP, co by při překročení nastavené úrovně, na cca 5sec. prostě zamutovalo svůj výstup. Řešil jste někdoněco podobného? Existuje něco takového jak tovární výrobek?
MADMAX

Re: Jak na tupé dj's

Příspěvek od MADMAX »

"Něco takového" (relátka vřazená mezi master out a PA) mají ve Francii prakticky v každém (legálním) klubu, jenomže to nereaguje na napětí na výstupu, ale je to spojeno s kalibrovaným hlukoměrem a vypíná to při překročení špičky 105dB (pravděpodobně A). Ale přiznám se, že vůbec nemám páru, kde to berou... ty krabičky, které jsem tam viděl, vypadaly jako klasická "garážovka" - slušně vyrobené, profesionálně lakované, ale bez jakéhokoli popisu...

Víc by možná mohl vědět Knobtweaker - Dominiku???
Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin »

trochu o tématu a Francii i zde viewtopic.php?f=15&t=1715
a opravdu se k tomu vyjadřoval Dominik
administrátor, moderátor
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Ale tyhle krabičky neochrání repro před špičkami ani před obdélníky. K tomu slouží limitery, ale přiznám se, že nevím, který by uměl rovnou odpojit signál, nebo alespoň dát na nějaký pomocný logický výstup info.
Dělám, co mě baví.
esa206
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od esa206 »

Díky za reakce. Limitery samozřejmě mám v DSP nastavený, (doufám že správně - těsně pod clip zesilovače) ale chci tímto zabránit tomu, aby jim lezly obdélníky už z mixu a aby limitery zařezávaly 10dB+, což asi taky nebude nic dobrého.
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

žádný limiter, žádný kompresor, dokonce ani Auto Gain Control Leveler neochrání zařízení před idiotem. DJovi nevysvětlíš, že "už to prostě hlasitěji hrát nebude" - pokud se mu to v ožralosti či vyhulenosti zdá málo, tak bude pořád přidávat, když už je master nadoraz, tak začne přidávat na gainech, takže to celé přebudí, všechny metry stojí v poslední červené, aparát slyšitelně kreslí, lezou z toho obdélníky úplně bez dynamiky - a pak je spokojenej, do momentu dokud to neodpráskne. Pak samozřejmě obviní majitele aparatury, že aparát byl špatnej, protože hrál potichu a stejně nic nevydržel. Pokud byl aparát L-Acoustics za stovky tisíc, tak za to zase může zvukař, protože to špatně nastavil: Hrálo to potichu a ještě to odešlo.

jediná ochrana je BÍT. Pokud seženete starožitnost zvanou rákoska, tak přes pazoury, pokaždé když uvidíte červené LEDky nadoraz. :-D
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

ESA206> prostě potřebuješ k těm červenejm LEDkám připojit paralyzér který dýdžeje jemně šťouchne 10kV.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
esa206
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od esa206 »

To je sice fakt, že co se bude dít před masterem, tímto neovlivním, ale pokud přestřelí hranici, kterou mu řeknu a bude mít pár vteřin ticho, tak si dá snad pozor. Moje představa je limiter na 0dB a tohle pomáhátko řekněme na +6dB. Když mu řeknu - hraj do nuly, víc z toho stejně nevymáčkneš - tak si buď bude držet na nule jen špičky,chytí to limiter a bude hrát, ale když to tam navalí jak dobytek, tak si o těch +6dB škrtne a... ticho

Přemýšlel jsem o tom, stvořit to na bázi LED VU metru a k poslední ledce píchnout vstup časovýho relé, který by prostě šlusly linku. S předřazenými odpory samozřejmě.

exxxi:
Jo takový šťouchadlo by tam měli cpát už z výroby =D> :lol:
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Doufám, že si při takovým řešení na těch +6dB nešáhne nikdo moc často. Protože jestli chceš relátkem odpojit linku s vytaženýma zesama, tak to budou docela rány do membrán... [-X
esa206
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od esa206 »

No, přesně toho jsem se obával, resp. spíše prudké náběžné hrany, když relé signál znovu uvolní.
Zkušenost, nebo to tak bude už z principu? Můžeš to prosím trochu rozvést? Proto jsem psal, zda někdo neví o továrním výrobku, který by měl mít tyto stavy ošetřeny.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Optočlen s fotorezistorem. za tmy odpor skoro MOhm, za "sepnutého" stavu kolem 100 R. Kdyby se to v nějakém bodě hodilo na vyšší impedanci, než je přímo linka, tak to pár desítek dB udělat může. Časové konstanty sepnutí jsou cca 30 ms (řádově), rozepnutí cca 300 ms (řádově). Jeden ale stojí kolem 100 Kč, harmonické zkreslení nepodstatné (i v sepnutém stavu pod setinu procenta).
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Otas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Otas »

Po 25 letech zkušeností s DJi mi připadá, že neberete v potaz dva faktory:
1. Každou krabičku lze vyřadit, odpojit, na závěr diskotéky "nešťastnou náhodou" rozšlápnout.
2. Přerušení hudby lze doprovodit konstatováním o tom, že zvukař je idiot. A vyvolat v lidech pocit, že tady to nefunguje, pojďme o dům dále.
Ani DJku jsem za 15 let dobrým slovem nepřiměl k tomu, aby nesahala na nastavené korekce (samozřejmě odzadu, ne si poslechnout repráky zpředu, to je daleko) a nezmršila zvuk, obvykle přidáním středů a ubráním basů. Zabrala, ale jen nakrátko, až vražda v mých očích. Baby to umějí číst.
Natož pak některé zatvrzelé nalité, nebo vyhulené chlapy.
Hoši,vzdejte to! :lol:
Patso
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patso »

Nedávno mi ve tři ráno na pártošce, kde končil hlavní sál ( s mým zvukem ) a lidi se přesouvali na after do předsálí, jeden milý DJ otočil všechny gainy doprava. Stáhl jsem to o 15 dB. A on po té všechno nadoraz doprava, v prázdném, rozsvíceném sále. Že prý je to normální. Tak jsem mu tam dal -45 dB a vysvětlil mu, že takhle to bude mít příště nastavené už na začátku párty, protože je to NORMÁLNÍ. Tak uvidíme :)
Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas »

Na DJ je jediná rada, nic si s nima nezačínat, a nebo stát za nima s ocelovou trubkou a jak začne blbnout tak ho mrsknout po hlavě :lol:

no ale takoveto zařízení by nemělo byt složité navrhnout, pokud by byl zájem napište co to má umět a v práci to dáme do kupy, vývoj elektroniky nás živí tak kapacity na to jsou 8)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Pomerne účinná a spoľahlivá "ochrana" je výkonný odposluch pre DJ (bez možnosti ho vypnúť, zoslabiť alebo otočiť inam..) Nech si to užije.. Pud sebazáchovy prekvapivo funguje.
Odpovědět

Zpět na „Bar“