Efektový rack pro kapelu

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Efektový rack pro kapelu

Příspěvek od KamilV » sob 30. srp 2014 3:17:21

OK, varianta analog - vše nové:

Kód: Vybrat vše

2x rack 10 U á 5500 Kč   = 11 000 Kč
1x DBX 2231 á 13500 Kč   = 13 500 Kč
2x gate XR4400 á 3500 Kč =  7 000 Kč
4x 6360 á 2000 Kč        =  8 000 Kč
3x EQ á 4500 Kč          = 13 500 Kč
1x FX? á cca 5000 Kč     =  5 000 Kč
1x šuplík á 3000 Kč       = 3 000 Kč
2x multipin +
    2x párák á 3000 Kč   =  6 000 Kč
konektory na rozplety    =  8 000 Kč
párák k pultu s casem    = 30 000 Kč
celkem: 105 000 Kč

Porovnej s cenou digitálu, na který "nemáte". Jasně, můžeš koupit něco z bazaru, ale to můžeš i digitál, takže ta cena bude furt nějak korelovat.
Nebo můžeš někde šetřit, nebrat 2x 10 U, ale 1x 20 U, ušetříš za jeden multipin a jeden kus páráčku.
Konektory do rozpletů jsem započítával Neutricky. Amphenoly by to o nějakou tisícovku srazily.
Hlavní párák s mixu jsem i tak započítával spíš z druhé ruky...

V mnoha věcěch jsem zastáncem analogu, ale tady si nejsu jist cenovou výhodností.

Rolando
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Rolando » sob 30. srp 2014 4:11:21

No jasně.

Ale jak jsem psal, všechno se dá kupovat postupně.

Ať mi nikdo neříká, že vy všichni jste hned sedli k aparátu za 2 miliony. Asi jste to také stavěli postupně a co znám z okolí zábavové kapely nebo i některé zvukaře, tak to dělali stejně. Není to tak, že bych teď koupil vybavení za 105 tisíc, ale tu efektovku budu do této podoby stavět třeba 3 roky.

Když to převedu na bicí, tak jsem taky nekoupil hned soupravu za 50, plechy za 60, ale než jsem se k tomu dopracoval trvalo mi to 7 let.

Určitě všechno v novotě brát nechci, myslím, že něco se určitě dá koupit na bazaru (EQ i Alesis), šuplík když nebude, tak se svět nezboří, atd. (I když bazar je jak píšeš, i digi mix se tam dá koupit).... Digi mix je tak, že je to investice 100 tisíc naráz, efekty 100 během několika let. (Ok, když vyhraju ve sportce, můžu si koupit oboje).

IMHO nic jiného jak Neutrik neuznávám. :))

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » sob 30. srp 2014 4:37:36

No, to tě taky tady zatím nikdo neřekl, číslo 2 milióny tady padlo z luftu, já jsem srovnával dvě reálná čísla. Podívej, já tě nechcu od ničeho odrazovat, cesta analogu je možná a podklady pro ni už tady padly. Ale ptal ses jak začít, tak říkám, abys to dobře zvážil. Ano, asi každý si prošel nevhodnými nákupy a posléze prodal a koupil jinak. Ty jsi trošku v nevýhodě, začínáš v době, kdy už od tebe patrně nikdo nekoupí... "Jiní zvukaři" tak sice začínali, ale v době, kdy ještě moc nebylo jiných alternativ. Ty si musíš zvážit, jestli svých 100 tis. investuješ do omezeně vybaveného FX racku, nebo plně vybaveného digitálu, který tohle všechno má na každém kanále, ne jen na osmi. Srovnávat se s aparátem za 2 mega nemá smysl. Ale zrovna 100 tis. není ve zvukařině nijak závratná položka. S tím do toho musíš jít. I třeba s možností, že je vás v kapele víc, takže by se na to dalo společně našetřit za rok, což by se třeba i oplatilo počkat.
Stavět FX 3 roky nebude lehké, kdo ví, kolik toho za tu dobu po bazarech bude a nebude.

Navíc cena takového QU24, který se zdá být entry-levlem do smysluplné techniky, je na polovině tebou plánovaného efekťáku.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » sob 30. srp 2014 10:29:45

Zajímavé vlákno, protože mne efekťáky moc nezajímají, přečetl jsem to až teď. Tobě opravdu nedochází, že se snažíš během příštích pár let nakoupit a naučit se dělat na něčem, co tou dobou už nebude pomalu nikdo mít a bude prakticky bezcenné ? On ti to asi ještě nikdo neřekl dost natvrdo, ale je to úplná blbost a už ten pult, co jste si pořídili, není dobrý začátek, opravdu nepatří mezi něco, co by mělo kvůli své kvalitě analogovou éru přežít. Nejhorší ze všeho je ale právě ten čas, kterým ty se mylně oháníš, kdybyste TEĎ od někoho, kdo mění mix za digitál, koupili celou tu hromadu, včetně kabelů a zcela funkční, dokonce nejspíš se zacvičením a začali HNED na tom něco hrát, tak to snad má smysl. Jenže vy se k tomu dostanete až v době, kdy to definitivně bude minulá válka a posbíráte to z kusů, které někde odpadly.

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 30. srp 2014 11:22:32

Nikde nikdo nepsal, že musíš koupit digi pult za 100k.

Píšeš, že skládáte aparát od nuly, ale radíš se až po nákupu pultu, kterej až tak výhodná koupě nebyl, protože předchozí majitel je na 100% šťastný, že se našel blbec, kterej ho koupil.

Já třeba jedu v analogu, to co jsem vypsal, tak zhruba mám a nejsem ještě na konečný. Jenže my jsme začínali v době, kdy nejlevnější digitál (neberu Yamahu 01V - nemám rád) stál ještě 0,5mil Kč. Už někdy před 2roky, kdy jsem potřeboval řešit doplnění efekťáku, spočítal jsem co bych potřeboval, na kolik to vyjde a když bych k tomu ještě prodal co máme (v té době se to ještě rozumě prodat dalo), vyšlo by to nula od nuly, tzn. vyplatilo by se to. Jenže to by ze strany divadla znamenalo investici tak 80k naráz + prodat ani ne 2 roky starý pult + hromadu dalších věcí, a to byl problém. Takže tím se to vyřešilo a šlo se cestou analogu, výhodou bylo, že se daly a stále dají sehnat kvalitní věci právě od lidí, kteří na ten digitál přešli, za velmi slušné peníze. Jenže to není Alesis, není to Behringer, není to ani DBX 231 nebo PA, PX, je to KT (mimochodem ty inzeráty na komp a EQ jsem taky viděl a cena slušná, EQ je ještě v nabídce), DBX vyšší modely, LA Audio, BSS, Rane, Drawmer apod. Teď už jsme tedy za hranicí, kdy prostě prodat a koupit digitál se nevyplatí ani náhodou.

Jenže to vy nejste, taky ani náhodou, máte pult, který asi se ztrátou, ale přeci, máte možná ještě nějakou šanci prodat, nebo si ho nechat ve zkušebně. Stejně na něm máte málo AUXů, má jich 6 a vy potřebujete 5 pro kapelu a 2-3 na efekty.

Já začínat od nuly, ta ani neváhám a jdu do digitálu.

Ok pokud nemáte prachy navíc, tak kupte bazarovej digipult, k tomu zatím analogovej párák (ten pořídíte tak za 10k na bubnu 24+8 30m) a časem přejdete na digi stage box až našetříte.

V úvahu připadají v podstatě tyto pulty:
Soundcraft Si Compact 24, 32
Soundcraft Si Expression 2, 3
Allen & Heath Qu-24, QU-16+SB
Behringer X32
Behringer X32 Compact + alespoň jeden SB
Presonus 24.4.2, 24.4.2 AI (nemá motorové fadery)
tyhle pulty mají potřebnou výbavu, kvalitativně jsou většinou nad kompońenty, které máš v plánu koupit, jsou cenově dostupné a umožňují připojit i analogový párák

Už jsem to tu psal, bazarově se toho dá sehnat dost a za slušný peníze:
http://www.prodance.cz/vas-bazar.html?t ... =&s=24.4.2
http://www.prodance.cz/vas-bazar.html?t ... &s=compact
http://www.prodance.cz/vas-bazar.html?t ... expression
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=pr ... 2&_sacat=0
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=so ... 2&_sacat=0
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=be ... n&_sacat=0
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=so ... 4&_sacat=0

A nové, ber taky možnost, že u většiny se dá dohodnout sleva 10-15% + pokud jsi plátce DPH, tak DPH dolů.
http://www.audiotek.cz/product-56123-so ... pression-2
http://www.thomann.de/cz/behringer_x_32 ... bundle.htm
http://www.thomann.de/cz/behringer_x_32 ... x_plus.htm hotové řešení i s párákem
http://eshop.prodance.cz/qu24/d-98323/

A ještě k rackům 10U, zkus si někde chytit do ruky, SÁM, plně obsazený 10U rak a někam ho přenást, klidně do schodů do patra.
I obsazený 8U už je makačka, a to se bavím o efektech, ne o zesilovačích.
Skládej aparát tak, aby se dal obsloužit v jednom člověku, navíc aby se dal použít i rozdělený. Jsou totiž akce, kde opravdu nemusíš táhnout všechno.
A jak už jsem řekl 1U modul s lampičkami je v raku opravdu blbost, to samé platí (u vašeho zaměření) o šuplíku. Ano hodil by se mi třeba do racku s portama, ale k normální efektovce, mám to v hliníkovým kufříku za 300,- z OBI a v pohodě. Táhnout kvůli sluchátkům a redukcím celej rack, když ho nepotřebuju je naprostej nesmysl.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 30. srp 2014 12:06:47

A jak psal Hubert skládat něco tři roky, z věcí, které byly před 3-5ti lety brány jako LowEntry pro začínající, kteří to mysleli vážně, to bude mít hodnotu absolutně nulovou a to jak finanční, tak užitnou.
Myslíš, že za 3 roky bude mít někdo zájem vzit si a slušně zaplatit zvukaře s takovým aparátem. Už dneska je to docela boj a ceny, za které chodí někteří zvukaři i s lepším vybavení jsou i pod existenčním minimem.
Ptal jsem se už asi 3x kolik a jakých těch akcí máte za rok, jak dobře jsou placené, atp. Sponzora evidentně nemáte, bohatýho tatínka asi taky ne.
Dost pravděpodobně totiž nemáte šanci ani na další komponenty v budoucnu došetřit, ani splatit to co do toho vrážíte teď.
Je to začarovanej kruh, s nevybaveným aparátem pravděpodobně neuděláte tak kvalitní zvuk, aby jste si mohli říct o slušné peníze a bez těch nevyděláte na další komponenty do aparátu.
K tomu, teď ještě ne přijdou další povinnosti, přítelky, manželky, děti, práce, starosti kolem domácnosti. Nebude tolik času jako teď, k tomu budeš mít na talíři, že jsi v čudu, a když už jsi, tak aby jsi z toho taky něco přinesl domů a nedej bože aby jsi z domu chtěl něco investovat.
Takovejch akcí, kdy vyrazíš v jednu hodinu z domu a vrátíš se v 6 ráno s výdělkem tak na útratu a cestu, tak těch mám za sebou spoustu.

Pro kapelu já vidím jako smysluplný aparát něco menšího, do zkušebny, případně aby se na tom dala odzvučit nějaká malá akce pro pár kamarádů.
Na větší akce si zvukaře najmout, má to komplet, vy přijedete 1-2hodiny před vystoupením, nazvučíte, po akci zbalíte a jedete domů. Cena je pak cena zvukaře + něco pro vás, máš čistý prachy, který můžeš investovat do svého aparátu (dedukuju, že jsi bubeník, tak počítám, že jedny dvoje paličky za akci pokoříš a jednou za čas blány, to je jen tvoje režie a nemalá, kytaristi mají zase struny), a nemusíte řešit kolik z vydělaných peněz dáte na to aby jste si to splatili.
A jak dělení, buďto teda budete mít apec společnej, dejme tomu 2 to budete financovat a splácet si to, OK, fajn, pak se časem ty zbylý 3 ozvou, že si ale chtěj z akce taky nějaký peníze přivézt a nějak opomenou, že vy dva splácíte apec, kterej se zároveň stává majetkem celý kapely. Co až někdo odejde, jak to rozdělíte zpátky, budete počítat splácenou cenu, nebo novou, nebo amortizovanou, on ti pak přijde, tak jsem hrál třeba rok, za tu dobu jsme si vydělali 50k dohromady, tím se splatil apec, já jdu teď pryč, tak chci vyplatit, ten apec bude mít hodnotu odhadovanou 25 tis. (protože to co chceš koupit, takhle padat bude), tak mu dáte jen 5k, ale on si přeci vydělal 10k, tohle prostě v kapele nefunguje, nemůže to fungovat.
Může tu být ještě model, že si aparát ponecháš sám, nebo ve dvou, nastavíte si pravidla, že třeba 1/2 výdělku půjde na apec a o druhou se podělíte mezi sebe, jenže dejme tomu při akci za 10k (ať se to dobře počítá), ty si odneseš 6k a ostatní po litru, to se jim za chvíli taky přestane líbit. A až něco odejde, ať už stářím, nebo to někdo z kapely zaviní, nikdo ti prachy nedá, je to tvůj apec, bereš na to prachy, tak se postarej.
EDIT: Jo a to jsem zapoměl na 6člena kapely na zvukaře, kterýmu náleží minimálně stejný díl jako ostatním, a nemáš tam osvětlovače a bedňáky.

Možná to vypadá trochu černě, ale je to realita, teď třeba jste velký kamarádi, ale jakmile se v tom začnout točit peníze a začnou do toho kecat baby. Komu by jsi dal přednost, kamarádům, nebo manželce?

Ještě abych se vrátil, k rozdílu analog vs. digitál a to váha a rozměry, třeba naše:
SC GB4-24 + 6U + 8U + párák 24+8 30m buben váha tak 200kg, prostorově necelej 1m3
v digitálu, třeba SiE2 + SB váhově tak do 50kg, prostorově tak 0,2m3

A ještě jedna věc, při vhodně zvoleném digipultu se zkraje můžeš obejít i bez DSP, protože výstupů má dost, na všech má EQ i Delay, takže ty si dělení uděláš už v pultu, jen místo L a R, táhneš ještě navíc jednu, nebo 2 linky pro SW.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Rolando
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Rolando » sob 30. srp 2014 13:54:05

Vubec jsem nevedel, ze nastup digitalu je tak ohromny. To meni hodne veci. Minimalne to, ze digital zvazim. A jestli to tak bude, tak bych se mozna i poohledl po necem lepsim do budoucna. Treba i Si2. (Pak tedy predpokladam, ze zaklad je uz slusny na par let a dalsi investice by se tykaly "podia")

Jinak ten soundcraft byl "zadarmo", za to co jsem ho koupil by se dal za par let i prodat... (minimalne do muzea :D )

Co se tyce deleni se kapely, nevidel bych to tak cerne. Je to jak s najimanim zvukare. Cena zvukare 5000 za akci, ok za akci se vezme 9, 5000 je zvukar (tzn. my dva) a 4 tisice delim mezi tri muzikanty a zvukare co bude stat za pultem. My dva vlastnici jsme proste nadsenci a davame to rovnou do aparatu. (max. berem rezijku).

Jinak akci by bylo i dost, ale do ted prave nebyl ten aparat. Klidne se da rict, ze muzeme odehrat okolo 50 akci za rok. A tam uz se vyplati neco vlastniho. U nas i kapely co odehraji daleko mene akci maji vlastni PA.

A nemysli si, ze nevim kolik vazi 10U rack, nebo 8U rack se 4 koncema... Dlouho jsem jezdil pro zabavovou kapelu jako bednak a pote i pro jednoho mistniho zvukare, ktery ma i velkej pult (nejakej Midas??) a dva FX racky... Fakt vim, co je to za tahani.

Abych to nejak zhrnul, musim promyslet jak to budu resit. Jestli se budu chtit uvrtat do nejakyho zvuceni, pak jdu cestou digitalu nebo jestli budu stavet aparat pro kapelu, pak jdu cestou analogu a FX, ale ne tak velke (asi jen gate, comp, master EQ a EFX).

Zatim moc diky za rady.

EDIT: A rozhodne se tim nechci zivit. Mam dobre placenou praci a tohle bych mel jako konicek. Nechci zvucit akce pro tisice lidi, ale chci delat pro takovy kapely jak jsme my, ktere proste nedaji pet litru zvukarovi za akci pro sto lidi, ale daji nam neco... I proto chci mensi aparat... A mozna na tohle bude stacit i mensi FX jak jsem psal vyse (master eq, komp, gate a nejaky efx). Proste mit z toho radost a nezkrachovat na tom...

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 30. srp 2014 16:23:17

Rolando píše:EDIT: A rozhodne se tim nechci zivit. Mam dobre placenou praci a tohle bych mel jako konicek. Nechci zvucit akce pro tisice lidi, ale chci delat pro takovy kapely jak jsme my, ktere proste nedaji pet litru zvukarovi za akci pro sto lidi, ale daji nam neco... I proto chci mensi aparat... A mozna na tohle bude stacit i mensi FX jak jsem psal vyse (master eq, komp, gate a nejaky efx). Proste mit z toho radost a nezkrachovat na tom...
To si trochu odporuje, menší aparát není analog + 20U rack.
Nemít EQ na monitorech bejvá větší průšvih, než na masteru.

A jestli chceš zvučit, tak i jako koníčkář musíš počítat tak aby se ti aparát splácel a musíš být vybaven. A musíš to řešit legálně (alespoň část). A pokud to dělat nebudeš, budeš podrážet ty zvukaře, kteří to legálně dělají (a to i jako koníčka při práci) a prostě nějak ten aparát splácet musej.

Na jednu stranu píšeš, že si strhneš 5k na zvučení, a že dáš 50 akcí/rok, to máš 250k, to ti je líto dát 100k za pult.
Na druhou stranu budeš podlejzat s cenou pod 5k, aby jsi mohl nazvučit kapely, které 5k za zvukaře nedají. Zvukaře platí pořadatel, třeba přes kapelu, ale pořadatel, pro 100 lidí je 5k na zvukaře 50 Kč od každého, když zaplatí 100 Kč pak zbyde 5k pro kapelu, protože pořadatel má většinou z žrádla a pití několikanásobek.
Takhle se prostě mrší trh, neděláš to sám, dělá to hromada kapel a souborů jen aby si zahráli. Sám jsem zažil, když 20ti členej BigBand (poměrně slušnej) dostal vč. zvukaře a cest (asi 6 aut po 30ti kilometrech) za lázeňský 2h koncert právě těch 5k. To je naprosto zoufalý a takto si na sebe všichni pouze pletou bič.
Na druhou stranu jsem zažil i třeba akci vesnickou pro asi 200lidí, asi 6kapel, která byla relativně zaplacená + jídla a pití co hrdlo ráčí, tak každých 30 minut nás kontrolovali jestli nejsme na suchu, prostě paráda.
Já mám výhodu, že apec není můj, takže ho nemusím splácet, jen platím za půjčení + případnej průšvih, pak to jednoduše sečtu, dáš, nedáš, a než se někde pachtit zadara (myšleno normální komerční akce) radši strávím čas s rodinou. Mám nastavený rozumný limity aby se dostalo na všechny a na druhou stranu aby pořadatel nevykrvácel, ale prostě jsou určitý hranice, pod který se nejde.

Je ti jasný, že se vlastně snažíš likvidovat toho zvukaře, kterej vám i těm ostatním ty akce za 5k dělá, což je si myslím asi tak hraniční limit za celovečerní zábavku.

Rolando
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Rolando » sob 30. srp 2014 18:48:00

Tady zvukarovi nikdo 5k za zabavu neda... Bud ma kapela vlastni apec nebo si zvukare zajisti/zaplati sama. Proto chci tohle stavet... Postavim si aparat do 100k pro vlastni potrebu a kaslu na to. Co v nem bude nebo nebude je uz jedno.

A kdyz budeme chtit nekdy v budoucnu zvucit, bude to rozhodne legalne a asi s digi mixem. A budu brat tolik, abych si aparat zaplatil nehlede na to kolik trhnu v praci...

Vsem diky za info. V racku budu mit jen to dulezite jak jsem psal vyse. To, proc jsem topic zalozil jsem se vlastne dozvedel.

Diky.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 30. srp 2014 21:08:30

Bídný kraj, cesta do pekel :-(.

Kde to je, ať se obloukem vyhnem.

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“