Pořízení mikrofonů - výběr
-
- Reklama
Pořízení mikrofonů - výběr
Začínám zvučit a nevím přesně jakými mikrofony se vybavit. Prosím poraďtě. Budu zvučit i menší festiválky. Nevím, kolik si toho pořídit. Kolik na zpěvy , kolik na bicí, kolik na kytary, housle flétny, atd.abych měl dost i s rezervou. Jedná se spíše o folk a country.
- striska
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Pořízení mikrofonů - výběr
Pouze mikrofony? A jaký máš rozpočet? Mix? Ostatní vybavení?
ČR: dBTechnologies.cz | SR: dB-Technologies.eu | ozvuceni.info | Harmonie 1872 Kolín
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Čau, tak alespoň za mě, aneb jak bych to kupoval asi já:
Zpěv - AKG D5 5-6ks (cca 2-2.5tis./ks) výborný mikrofon s dobrými vlastnotmi za bezkonkurenční cenu, už jsem je tady probíral v jiném tématu. Pozn. SM58 už je asi opravdu překonaný.
- volitelně nějakej bezdrát třeba AKG WMS450 VOCAL SET D5 (cca 15tis.)
Nástroje - asi klasika Shure SM57 4-6ks (2-2.5tis/ks) by mělo stačit (osobně mám Audix F50, ale ty už jsme ve výbavě měly, takže tam jsem to měl daný)
- bicí - nejlépe nějakou sadu Shure, Audix, apod. (9-15tis.) (většinou v ní jsou 1x mic. na kopák, 3x mic na snare+přechody, 2x overhead konenzátor, kabely, klipsy na ráfek) + bych přibral ještě jeden mic. na přechody (aby byly celkem 4), ale daj se použít i v kombinaci 3 ze sady na přechody + SM57 na snare
- pak nějaký kondenzátory, aby jsi měl alespoň 4 (2 máš v sadě na bicí) + 2x třeba AKG Perception 170 (2.5tis./ks)
S tím by jsi měl pro začátek vyjít, já na podobným složení zvučil, třeba Big-Band (dechová sekce, bicí, perkuse, kytara, basa, klavír, klávesy, zpěv). Některý mikrofony se daj docela dobře vychytat v akcích, napodzim byly třeba na AKG slevy 25%.
Taky je potřeba pořešit nějaký DiBoxy, na klávesy a kytary, buď nějaký jadno nebo 2 kanálový, nebo třeba 8mi kanálovej Behringer DI800 (2.5-3 tis.), každopádně si připrav alespoň 30-40 tis.
Zpěv - AKG D5 5-6ks (cca 2-2.5tis./ks) výborný mikrofon s dobrými vlastnotmi za bezkonkurenční cenu, už jsem je tady probíral v jiném tématu. Pozn. SM58 už je asi opravdu překonaný.
- volitelně nějakej bezdrát třeba AKG WMS450 VOCAL SET D5 (cca 15tis.)
Nástroje - asi klasika Shure SM57 4-6ks (2-2.5tis/ks) by mělo stačit (osobně mám Audix F50, ale ty už jsme ve výbavě měly, takže tam jsem to měl daný)
- bicí - nejlépe nějakou sadu Shure, Audix, apod. (9-15tis.) (většinou v ní jsou 1x mic. na kopák, 3x mic na snare+přechody, 2x overhead konenzátor, kabely, klipsy na ráfek) + bych přibral ještě jeden mic. na přechody (aby byly celkem 4), ale daj se použít i v kombinaci 3 ze sady na přechody + SM57 na snare
- pak nějaký kondenzátory, aby jsi měl alespoň 4 (2 máš v sadě na bicí) + 2x třeba AKG Perception 170 (2.5tis./ks)
S tím by jsi měl pro začátek vyjít, já na podobným složení zvučil, třeba Big-Band (dechová sekce, bicí, perkuse, kytara, basa, klavír, klávesy, zpěv). Některý mikrofony se daj docela dobře vychytat v akcích, napodzim byly třeba na AKG slevy 25%.
Taky je potřeba pořešit nějaký DiBoxy, na klávesy a kytary, buď nějaký jadno nebo 2 kanálový, nebo třeba 8mi kanálovej Behringer DI800 (2.5-3 tis.), každopádně si připrav alespoň 30-40 tis.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
V podstatě souhlasím s tím, co napsal blaha, jen bych doplnil... Na zpěvy bych tak i tak pořídil zmiňované překonané SM58 (stačí pár kousků) z toho důvodu, že můžeš narazit na kapelu či interpreta, který bude mít podmíky postavené tak, že na jiný mikrofon nezazpívá. Jak už jsem mockrát psal, SM58 je sice 40 let starý (a tedy zastaralý) typ, existují lepší mikrofony na zpěv, ale každý SM58 akceptuje, každý ji umí nakroutit. Nerad bych, aby diskuze sklouzla do polohy "hvězdných manýrů), ale podotýkám, že jsou umělci, kteří jiný mikráč neakceptují.
Nástrojové mikrofony samozřejmě SM57 v dostatečném množství, tam není o čem.
Na bicí mi přijde jako zlatá střední cesta (opět nikoho neurazí) třeba D112 (B52) na kopák, SM 57 na rytmičák, e604 na přechody, C1000 hi-hat+overhead. Je to jen takový nástřel, zrovna třeba ty kondíky by se daly směle nahradit třeba některými Rode NT nebo ideálně třeba AKG C451, ale to už je jiná liga, co se týká peněz..
Obecně se v každém případě vyhnout mikrofonům Shure řady PG v jakémkoli provedení. Je to neskutečná sra*ka, jak zvukově, tak mechanicky (například konektory jsou naprosto nepoužitelné). Rovněž bych se vyhnul "kopiím" typu JTS nebo jiným experimentům.
Co se týká počtu mikrofonů, tady je těžké radit, konkrétně u folk a country kapel jsou obrovské rozdíly mezi těmi, co hrají pro radost a těmi, co se hraním živí. Ta první skupina nemívá často nástroje opatřené snímači, takže je potřeba větší počet mikrofonů a naopak "profíci" většinou potřebují hromadu linek (a tedy hromadu DI), ale ve většině případů se dá vystačit se sadou, kde je kompletní set na bicí, dále 6x nástrojový, 6x zpěvový, 2x kondík. Pravda je, že tahle sada je i v levnějším provední někde kolem 60000Kč.
Nástrojové mikrofony samozřejmě SM57 v dostatečném množství, tam není o čem.
Na bicí mi přijde jako zlatá střední cesta (opět nikoho neurazí) třeba D112 (B52) na kopák, SM 57 na rytmičák, e604 na přechody, C1000 hi-hat+overhead. Je to jen takový nástřel, zrovna třeba ty kondíky by se daly směle nahradit třeba některými Rode NT nebo ideálně třeba AKG C451, ale to už je jiná liga, co se týká peněz..
Obecně se v každém případě vyhnout mikrofonům Shure řady PG v jakémkoli provedení. Je to neskutečná sra*ka, jak zvukově, tak mechanicky (například konektory jsou naprosto nepoužitelné). Rovněž bych se vyhnul "kopiím" typu JTS nebo jiným experimentům.
Co se týká počtu mikrofonů, tady je těžké radit, konkrétně u folk a country kapel jsou obrovské rozdíly mezi těmi, co hrají pro radost a těmi, co se hraním živí. Ta první skupina nemívá často nástroje opatřené snímači, takže je potřeba větší počet mikrofonů a naopak "profíci" většinou potřebují hromadu linek (a tedy hromadu DI), ale ve většině případů se dá vystačit se sadou, kde je kompletní set na bicí, dále 6x nástrojový, 6x zpěvový, 2x kondík. Pravda je, že tahle sada je i v levnějším provední někde kolem 60000Kč.
The best sound comes from one source...
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jo, jo, ale vždycky je to kombinace priorit peněz, počtu, účelu, typu hudby, apod.
Ještě bych doplnil, pro výše uvedené případy bych ty zpěvy zkombinoval třeba 2xSM58 + 4xD5, je taky pravdou, že jsem potřeboval honem přezvučovat akci (vánoční trhy) kde se rychla střídaly, povětšinou soubory zpěváků + folklórní soubor a normálně jsem na D5 akusticky zvučil basu a violončelo a krásně to uzvučila.
Co se týká PG mikrofonů, rozhodně bych se nepouštěl do kategorie zpěvu a nástrojů, co se týká bicích tam je to otázka jiná, osobně mám sadu s PG52 a 56, používám ji už rok a půl a bez problémů, zvuk z toho jede taky docela dobrej a konektory držej a na folk + country by měly taky vyhovět. Nekamenujte mne, ale je to vždy otázka priorit financí, četnosti používání apod.
Jako kompromis ceny a výkonu by se mi teď asi líbila docela sada AKG s cenou kolem 12-13 tis., kde je výše zmiňovaná D112, sada třeba tady:
http://www.audiotek.cz/AKG-Rhythm-Pack- ... fonů:32555
Rozhodně, když budeš pátrat a vychytáš akce, můžeš to pořídit kolem 35 tis., pokud pospícháš, tak startuješ na 40 až 60 tis.
Ještě bych doplnil, pro výše uvedené případy bych ty zpěvy zkombinoval třeba 2xSM58 + 4xD5, je taky pravdou, že jsem potřeboval honem přezvučovat akci (vánoční trhy) kde se rychla střídaly, povětšinou soubory zpěváků + folklórní soubor a normálně jsem na D5 akusticky zvučil basu a violončelo a krásně to uzvučila.
Co se týká PG mikrofonů, rozhodně bych se nepouštěl do kategorie zpěvu a nástrojů, co se týká bicích tam je to otázka jiná, osobně mám sadu s PG52 a 56, používám ji už rok a půl a bez problémů, zvuk z toho jede taky docela dobrej a konektory držej a na folk + country by měly taky vyhovět. Nekamenujte mne, ale je to vždy otázka priorit financí, četnosti používání apod.
Jako kompromis ceny a výkonu by se mi teď asi líbila docela sada AKG s cenou kolem 12-13 tis., kde je výše zmiňovaná D112, sada třeba tady:
http://www.audiotek.cz/AKG-Rhythm-Pack- ... fonů:32555
Rozhodně, když budeš pátrat a vychytáš akce, můžeš to pořídit kolem 35 tis., pokud pospícháš, tak startuješ na 40 až 60 tis.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Pro folk a country by nemuselo být až tak důležité mít kompletní sadu na bicí, taky doporučuji raději kvalitu než kvantitu. Obvzláště u akustiské muziky je mikrofon hodně důležitý - co bude sračkově sejmuté to už dál nezachráníš. Osobně bych to viděl takto:
1x mic pro kopák - ideálně M88 od Bayeru jde využít i jako nástrojový, 1x mic snare I5, Overheady raději jeden kvalitnější než dva levnější 451 bych uvažoval jako minimum (C1000 je hroznej shit). 5x zpěvový OM5 a 5x nástrojový SM57. A posléze k tomu dokupovat další dle potřeby. samozřejmě že se neobejdeš bez DI-boxů. 4x DN100 nebo J48.
1x mic pro kopák - ideálně M88 od Bayeru jde využít i jako nástrojový, 1x mic snare I5, Overheady raději jeden kvalitnější než dva levnější 451 bych uvažoval jako minimum (C1000 je hroznej shit). 5x zpěvový OM5 a 5x nástrojový SM57. A posléze k tomu dokupovat další dle potřeby. samozřejmě že se neobejdeš bez DI-boxů. 4x DN100 nebo J48.
Zvukař bez www stránek
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Rozhodně bych se chtěl zastat "překonaných" SM 58 . Na folk se jedná o jeden z nejuniverzálnějších mikrofonů . Samozřejmě že někomu nemusí "slušet", ale co se zpěvů týče - a na folkové festiválky jich v klidu využiješ na kontaktní zpěvy 4-6 ks - moje rada zní, postav základ na nich.
A k tomu později 1-2 ks jiných i lepších a dražších mikrofonů jiného charakteru.
Nádherné nástrojové mikrofony ( western a klasické kytary, mandolíny a podobné folkové speciality ) jsou AKG C 451 . Úžasné mic !!!
Bohužel dynamických AKG, co po menším pádu nebo poškození ztratili zvuk mám plný šuplík . Naproti tomu s SM58 můžeš bez obav zatloukat " i kolíky na support konstrukci " .
A k tomu později 1-2 ks jiných i lepších a dražších mikrofonů jiného charakteru.
Nádherné nástrojové mikrofony ( western a klasické kytary, mandolíny a podobné folkové speciality ) jsou AKG C 451 . Úžasné mic !!!
Bohužel dynamických AKG, co po menším pádu nebo poškození ztratili zvuk mám plný šuplík . Naproti tomu s SM58 můžeš bez obav zatloukat " i kolíky na support konstrukci " .
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... prosimte jak vidim mas C451 ... moh bys je srovnat s nasima sE1A (poslu na srovnani) ? Mne to na ucho co si pomatuju z C451 prijde hodne podobnej mikrofon ale nemam je abych je slysel vedle sebe a docela by mne to zajimalo.maly_medved píše:Nádherné nástrojové mikrofony ( western a klasické kytary, mandolíny a podobné folkové speciality ) jsou AKG C 451 . Úžasné mic !!!
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - Pavel Sedlák
- Uživatel

Taky se přikláním k tomu, mít nějaký SM58.
Sice je nijak neobdivuju, ale jednak je umělci chtěj, a jednak je neuvěřitelně univerzální.
Ženským dost často dávám Sennheiser e945, někde jsem narazil na Beyer Opus nevím jaký, a to byl taky skvělý mikrofon.
Jde o to, že SM58 a třeba D5 potřebujou, aby zpěváci byli docela v kontaktu, kdežto e945 i ten Opus snesou i jiný typ práce.
Na beatbox (třeba Baumaxa) je ale ten SM58 asi nejvhodnější.
Jo a na folk/country je dobré mít v zásobě nejaký vindšusy - potrpěj si na to i v interiéru.
Nástrojové SM57 jsou opravdu prověřené a dobré.
PG jsou taky prověřené, ale to jsou opravdu nepovedené kusy a převálcujou je i čínský soundkingy...
Na housle, mandolíny, ukulele a podobné miniatury je dobré mít připravený něco jako DAP, stejně jako na akordeon.
K bicím bych dnes pořídil Audixy
Sice je nijak neobdivuju, ale jednak je umělci chtěj, a jednak je neuvěřitelně univerzální.
Ženským dost často dávám Sennheiser e945, někde jsem narazil na Beyer Opus nevím jaký, a to byl taky skvělý mikrofon.
Jde o to, že SM58 a třeba D5 potřebujou, aby zpěváci byli docela v kontaktu, kdežto e945 i ten Opus snesou i jiný typ práce.
Na beatbox (třeba Baumaxa) je ale ten SM58 asi nejvhodnější.
Jo a na folk/country je dobré mít v zásobě nejaký vindšusy - potrpěj si na to i v interiéru.
Nástrojové SM57 jsou opravdu prověřené a dobré.
PG jsou taky prověřené, ale to jsou opravdu nepovedené kusy a převálcujou je i čínský soundkingy...
Na housle, mandolíny, ukulele a podobné miniatury je dobré mít připravený něco jako DAP, stejně jako na akordeon.
K bicím bych dnes pořídil Audixy
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Offtopic : Na beatbox by podle mně měl mít každý seriózní hudebník svůj vlastní mikrofon !!!
Naposledy jsem kvůli tomu vedl válku s managerem rakouských Bauchklang . Mimochodem , v rideru ( universální klišé ) měli právě SM58 .
Ale jako kapela - výborní !!! http://www.bauchklang.com/
Naposledy jsem kvůli tomu vedl válku s managerem rakouských Bauchklang . Mimochodem , v rideru ( universální klišé ) měli právě SM58 .
Ale jako kapela - výborní !!! http://www.bauchklang.com/
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Není každej stejnej dravec - pro ty brutální mám v zásobě EH002.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
SAFA - díky za nabídku, na jaře se rád ozvu 
Já bych to s potřebou těch SM58 neviděl tak kriticky, sám nevlastním ani jednu - a nevadí. Ti co se bez nich v "žádném případě neobejdou" (z folkařů třeba Dobeš) si stejně vozí svoji. Zvukově je to hnus - snad jedině pokud by jsi měl kvalitativně horší PA tak ti může středový hrb 58 zlepšit srozumitelnost.
Zvukař bez www stránek
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... sice to nebyla nabidka, spis prosba (to mne zajima srovnani) ale budu rad kdyz se ozves. Jednak pro tohle a jednak na ten pivni pokec na kterej jsem se chtel stavit v Pce.maly_medved píše:SAFA - díky za nabídku, na jaře se rád ozvu
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
to J.J : a zrovna Pavlovi sluší. A zrovna oni ( pracoval jsem s nimi několikrát a vždy byli duo ) jsou příjemní a vědí co chtějí.
S tím co jsi napsal vůbec nemůžu souhlasit.
S tím co jsi napsal vůbec nemůžu souhlasit.
Nevím , s čím porovnáváš ...... já s ostatními které používám ( viz můj profil ) a s těmi se kterými přijdu do styku když jedu tzv. s holýma rukama na cizí aparát.J.J. píše:Zvukově je to hnus - snad