Jak postavit aparát od píky
-
- Reklama
Jak postavit aparát od píky
Už nějakou dobu tu pozoruji fórum a coby zvukař amatér nasávám informace. Každou chvíli se objeví dotaz na výběr beden, kde lítají jména aparatur a to, že uvažovaný obnos je příliš malý.
Pojďme na to ale od začátku (pokud to zde již nebylo)! Pár rad pro začínající, co by chtěli koupit/vylepšit aparát.
1) Co je důležité při výběru beden, na co si dát pozor a co výrobce "šidí"? SPL, výkon, průměr repro/horny....
2) Jaká kombinace beden je pro jaké akce ideální? Jaké bedny dle počtu lidí, prostoru, žánru. Stačí 2 lepší aktivky na 200 lidí na otevřeném prostranství na folk? A na metal?
3) Jak volit kombinaci repro? Jaké bedny pro zvučení dvěmi bednami, jaký by měl být poměr watáže v basech/výškách nebo je to v SPL? Jak by měl vypadat třeba aparát s výkonem 4 kW?
Zkuste to bez udávání výrobců, zabývat se hlavně parametry...Určitě bude otázek více...doufám, že to třeba někomu pomůže už v počátcích výběru
Pojďme na to ale od začátku (pokud to zde již nebylo)! Pár rad pro začínající, co by chtěli koupit/vylepšit aparát.
1) Co je důležité při výběru beden, na co si dát pozor a co výrobce "šidí"? SPL, výkon, průměr repro/horny....
2) Jaká kombinace beden je pro jaké akce ideální? Jaké bedny dle počtu lidí, prostoru, žánru. Stačí 2 lepší aktivky na 200 lidí na otevřeném prostranství na folk? A na metal?
3) Jak volit kombinaci repro? Jaké bedny pro zvučení dvěmi bednami, jaký by měl být poměr watáže v basech/výškách nebo je to v SPL? Jak by měl vypadat třeba aparát s výkonem 4 kW?
Zkuste to bez udávání výrobců, zabývat se hlavně parametry...Určitě bude otázek více...doufám, že to třeba někomu pomůže už v počátcích výběru
TCHKPH - zvukař mírně pokročilý, pořadatel, muzikant
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: Jak postavit aparát od píky
Obávám se, že hromada dosti složitých věcí (viz všechny příspěvky na toto téma) nejde redukovat do jednoho vlákna s pár body. Rozumím tomu, že se to úplnému začátečníkovi zdá neúnosně těžké a je doslova líný si to všechno i jen přečíst, natož zkoušet kapírovat, ale to není problém nikoho jiného, než právě začátečníka a to v každém oboru. Navíc myšlenka, že by šlo jaksi abstrahovat od konkrétních modelů a značek, je špatná. Neexistuje žádná "typická jedovatá houba" a pokud chci na něco vadného poukázat, tak to fakt nemůžu dělat politicky korektně a říkat že "někdy někdo něco neudává zcela správně". Bez příkladů, kdy jasně pojmenovaná firma na jasně definovaném modelu jednoznačně zákazníka zavádí a je u toho pokud lze i odkaz na podklady, by to všechno byly jen takové řečičky a mohl by je vést úplně každý. Začátečník by neměl nejmenší šanci poznat, kdo má pravdu a kdo žvaní nebo lže.
Ty otázky by šly rozebrat každá zvlášť a rovnou uvádět příklady, proč na to nejde jednoduše odpovídat, ale to bychom se dostali do situace, že budeme všechny zde už publikované příspěvky psát znovu. Skutečně raději čtěte, co tady je a ptejte se už jen naprosto konkrétně a ne "na všechno najednou, ale tak, aby odpověď byla krátká a rozuměl jí každý". Nejde to a ano, skutečným problémem je, že obnos je často příliš malý, ale to taky žádná chytřejší odpověď nevyřeší.
H.M.
Ty otázky by šly rozebrat každá zvlášť a rovnou uvádět příklady, proč na to nejde jednoduše odpovídat, ale to bychom se dostali do situace, že budeme všechny zde už publikované příspěvky psát znovu. Skutečně raději čtěte, co tady je a ptejte se už jen naprosto konkrétně a ne "na všechno najednou, ale tak, aby odpověď byla krátká a rozuměl jí každý". Nejde to a ano, skutečným problémem je, že obnos je často příliš malý, ale to taky žádná chytřejší odpověď nevyřeší.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
MADMAX
- Uživatel

Ad 1) sorry, ale jediná krátká odpověď je "na všechno" - důvody už rozepsal Hubert Mašín...
Ad 2) Co jsou to "lepší aktivky"? Může to být také RCF 4PRO 6001... pokud dotaz mínil jakoukoli sebelepší kompaktní bednu třeba 15" +1,5", tak pro těch 200 lidí open-air je jeden pár takovýchto beden s velmi odřenýma ušima i na teb folk a na metal o tom vůbec nelze uvažovat. Pokud to budou ty 6001 podložené dvěma adekvátními suby na stranu, tak ano.
Ad 3) na takto položenou otázku se vůbec nedá odpovědět. Jenom si dovolím poznamenat, že nic jako "watáž" neexistuje, tento parametr mají pouze autoreproduktory pro mentálně retardované autotunery a reprosoustavy pro ozvučování kolotočů...
Ad 2) Co jsou to "lepší aktivky"? Může to být také RCF 4PRO 6001... pokud dotaz mínil jakoukoli sebelepší kompaktní bednu třeba 15" +1,5", tak pro těch 200 lidí open-air je jeden pár takovýchto beden s velmi odřenýma ušima i na teb folk a na metal o tom vůbec nelze uvažovat. Pokud to budou ty 6001 podložené dvěma adekvátními suby na stranu, tak ano.
Ad 3) na takto položenou otázku se vůbec nedá odpovědět. Jenom si dovolím poznamenat, že nic jako "watáž" neexistuje, tento parametr mají pouze autoreproduktory pro mentálně retardované autotunery a reprosoustavy pro ozvučování kolotočů...
MAD
1, 2, 3. Můj názor je, že začínající by měl vždy nakupovat věci po důkladné poradě s někým, kdo to umí. A měl by začít od celkové představy, co má aparát umět a jaký má rozpočet.
A ještě můj názor, opravte mne, zvukaři live: Myslím si, že je na trhu dost, možná i převis nabídky zvukařů s technikou. Kapely, pokud nechtějí mít ostudu, si je mohou sjednat. Volný prostor je podpora začínajících nebo nízkonákladových kapel, to ale určitě nebude návratná investice.
V oblasti reprodukované muziky - disko to dlouhou dobu směřuje k vybavování míst, kde se hraje, jejich provozovateli. Dnes je každý mladý DJ znalec techniky pouze po výstupní jack svého NB. Proč ne.
A ještě můj názor, opravte mne, zvukaři live: Myslím si, že je na trhu dost, možná i převis nabídky zvukařů s technikou. Kapely, pokud nechtějí mít ostudu, si je mohou sjednat. Volný prostor je podpora začínajících nebo nízkonákladových kapel, to ale určitě nebude návratná investice.
V oblasti reprodukované muziky - disko to dlouhou dobu směřuje k vybavování míst, kde se hraje, jejich provozovateli. Dnes je každý mladý DJ znalec techniky pouze po výstupní jack svého NB. Proč ne.
Souhlasim s predchozimi nazory. Dve aktivky postaci, jsou-li podporeny dvema dobrymi suby na stranu. U subu s citlivosti nad 96dB v pracovnim rozsahu 45-100Hz lze pocitat treba deset az dvacet Watt na posluchace. Rezerva je vzdycky lepsi.
U satelitu je potreba srozumitelnost. Nesrozumitelny zpev pozna kazdy posluchac. Jestli basy hraji tvrde a kopou nebo mekce, to uz neni tak dulezity. Nekdo sahne po drahem dvoupasmu s 1,4", jiny po levnem tripasmu.
U satelitu je potreba srozumitelnost. Nesrozumitelny zpev pozna kazdy posluchac. Jestli basy hraji tvrde a kopou nebo mekce, to uz neni tak dulezity. Nekdo sahne po drahem dvoupasmu s 1,4", jiny po levnem tripasmu.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
No, koukám, že jsem si pěkně naběh a jsem za vola...
Nemyslím si, že bych byl líný procházet celé fórum a hledat vlákno, které přesně odpovídá mým požadavkům. Bohužel u každého je něco jinak, finanční strop a tak. Mě by ale právě docela zajímala celkově filozofie stavění aparátu. Vždy v každém příspěvku lítaly názvy a typy aparatur a ta je nejlepší. Kde se ale člověk dozví, jaký by měl být poměr (a čeho - výkonu, SPL?) ve vrchách, ve spodkách a tak.
Co ovlivňuje kvalitu beden, lze nějakým způsobem odhadnout, kdy se jedná o "správně určenou" SPL, kdy je uváděn asi špičkový výkon (odhaduju že prakticky vždy když tam není psáno RMS)
MADMAX: Já vým, že něco jako "watáž" neexistuje, ale myslele jsem si, že každý pochopí hovorovému označení výkonu.
Zvučím už nějakou dobu, sice asi né z poloviny co vy ostatní, snažím se neflákat literaturu, číst fóra a jinak nepodceňovat teorii. Proto jsem se snažil sumarizovat část otázek, na které jsem dosud nenašel nějakou šířeji použitelnou odpověď. Pokud jsou tyto otázky zcestné, tak se velmi omlouvám.
Nemyslím si, že bych byl líný procházet celé fórum a hledat vlákno, které přesně odpovídá mým požadavkům. Bohužel u každého je něco jinak, finanční strop a tak. Mě by ale právě docela zajímala celkově filozofie stavění aparátu. Vždy v každém příspěvku lítaly názvy a typy aparatur a ta je nejlepší. Kde se ale člověk dozví, jaký by měl být poměr (a čeho - výkonu, SPL?) ve vrchách, ve spodkách a tak.
Co ovlivňuje kvalitu beden, lze nějakým způsobem odhadnout, kdy se jedná o "správně určenou" SPL, kdy je uváděn asi špičkový výkon (odhaduju že prakticky vždy když tam není psáno RMS)
MADMAX: Já vým, že něco jako "watáž" neexistuje, ale myslele jsem si, že každý pochopí hovorovému označení výkonu.
Zvučím už nějakou dobu, sice asi né z poloviny co vy ostatní, snažím se neflákat literaturu, číst fóra a jinak nepodceňovat teorii. Proto jsem se snažil sumarizovat část otázek, na které jsem dosud nenašel nějakou šířeji použitelnou odpověď. Pokud jsou tyto otázky zcestné, tak se velmi omlouvám.
Nejde mi o jednu jednoduchou odpověď, ale doufal jsem, že by se mohla rozvinout debata, ze které by si každý mohl udělat základní obrázek pro své potřeby...
Jako představa diskuse dobré, jen s chybou, že parametry vhodné aparatury se liší - zkusím vyjmenovat, schválně na co zapomenu:
- podle místa (především jeho velikosti)
- podle druhu hudby
- asi podle velikosti kapely (tady jsem diletant bo nedělám live)
- podle prostředků, které jsou na to k dispozici, s čím souvisí i nároky na výslednou kvalitu
- snad i podle módního trendu
- podle místa (především jeho velikosti)
- podle druhu hudby
- asi podle velikosti kapely (tady jsem diletant bo nedělám live)
- podle prostředků, které jsou na to k dispozici, s čím souvisí i nároky na výslednou kvalitu
- snad i podle módního trendu
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Taková debata se tady snad vede celé roky, ty sis toho ještě nevšiml ? Opravdu si myslíš, že do ní budou všichni chtít psát všechno, co už řekli několikrát, zase znova ? Jakou výhodu si slibuješ od toho, že zjevně nenapíšou a tak to zůstane zodpovězené jen pár lidmi a "jednoduše" ? Pár lidí má obvykle jen pár zkušeností, typický "malý zvukař" taky klidně jen s jedním jediným aparátem, který ani nemá dlouho, aby to šlo jakkoli zevšeobecnit, muselo by jich napsat stovky minimálně (a ani pak by to nebyla zrovna jednoduchá práce a se zaručeným výsledkem). Chceš nemožné, to si snad můžu troufnout po té asi miliardě korun obratu za podobné zboží napsat. Zákazníci jsou různí, různé jsou jejich požadavky a možnosti, proto jsou dosti různé i jednotlivé kusy aparátu. Je potřeba ke každému přistupovat individuálně a je naprosto nezbytné z něj nejdřív vydolovat maximum informací, jinak mu nejde zodpovědně nic moc nabízet. A především je potřeba jim neustále vysvětlovat, že nestačí si jen něco koupit, je potřeba tomu taky rozumět a tak se bez shánění a absorbování informací nikdy neobejdou. Prostě to není auto pro paničku na nákupy, tam může rozhodovat jen velikost kufru, cena a barva.
H.M.
H.M.
Dobrá. Vzdávám to a jdu pokračovat metodou pokus-omyl.
-
MADMAX
- Uživatel

Tvl., to je reakce. Proboha, kde je problém? Když jsem těsně před revolucí začínal, taky jsem věděl úplný h...o, jenomže tenkrát se nedaly sehnat ani prospekty nějakých firem, natož cizí zvukařské časopisy a většina mých "zkušenějších kolegů" měla kvalifikaci spíš traktoristů než zvukařů, takže jejich informace a doporučení neměla valné hodnoty. Dneska máš internet, kde si můžeš stáhnout během pár vteřin informace o čemkoli z druhého konce světa, počínaje firemními materiály výrobců, přes populárně naučný článek v Sound On Sound až po přednášky z konferencí Audio Engineering Society...
Takže sorry, ale je to jenom o lenosti. O Tvojí. Jestli chceš DOOPRAVDY ty otázky detailně zodpovědět od někoho kvalifikovaného, tak zaplať, protože s Tebou stráví desítky hodin a fakt Ti nikdo, kdo má něco na práci, takové penzum času a svých leckdy pracně nabytých znalostí a zkušeností zadarmo nevěnuje...
Podívej se do materiálů těch nejlepších a nejdražších firem (d&b Audiotechnik, L-Acoustics, EAW, Meyersound... ), ty většinou nemají důvody lhát, a porovnáním leckdy zjistíš, kde se výrobci jako je třeba JBL nebo HK evidentně chlubí něčím, co asi nebude pravda - pokud ovšem víš, co který parametr znamená, ale to Tě opravdu těžko bude někdo učit na diskuzi. Zrovna tak Tě nikdo nebude učit anglicky, nebude Tě učit fyziku... a taky Tě nebude učit česky, protože napsat "vým", to je fakt děsný..
Takže sorry, ale je to jenom o lenosti. O Tvojí. Jestli chceš DOOPRAVDY ty otázky detailně zodpovědět od někoho kvalifikovaného, tak zaplať, protože s Tebou stráví desítky hodin a fakt Ti nikdo, kdo má něco na práci, takové penzum času a svých leckdy pracně nabytých znalostí a zkušeností zadarmo nevěnuje...
Podívej se do materiálů těch nejlepších a nejdražších firem (d&b Audiotechnik, L-Acoustics, EAW, Meyersound... ), ty většinou nemají důvody lhát, a porovnáním leckdy zjistíš, kde se výrobci jako je třeba JBL nebo HK evidentně chlubí něčím, co asi nebude pravda - pokud ovšem víš, co který parametr znamená, ale to Tě opravdu těžko bude někdo učit na diskuzi. Zrovna tak Tě nikdo nebude učit anglicky, nebude Tě učit fyziku... a taky Tě nebude učit česky, protože napsat "vým", to je fakt děsný..
MAD
-
MADMAX
- Uživatel

Jestli Ti můžu dát praktickou radu, tak jdi pracovat jako "dráteník" k někomu se slušným aparátem; seznámíš se spoustou techniky, ke které by sis jako "malý zvukař - amatér" ani nečuchl a pochytíš spoustu informací. Odkud jseš?
MAD
Ono když se člověk snaží něco nastudovat, tak se čas od času dostane do situace, že mu chybí nějaký ten spoiler dostupných informací, aby dávaly smysl. Dobrá, někde to je chybějící základní vzdělání, někde základy fyziky. Někdy je ale problém ze stovky informací, které si leckdy protiřečí, vybrat jednu správnou. Tohle vlákno byl můj pokus doplnit nesourodé informace nějakým základem, třeba tím, od čeho se odvíjí to, kolik výkonu potřebuji v basech a kolik ve výškách. Asi to bylo špatně formulováno. Nemyslím si, že to je důsledek mé lenosti, spíše to měl být pokus nebýt databanka informací, že za tolik a tolik si mám pořídit tohle a tohle a za jinou částku něco jinýho, ale pochopit problém. Ono i když člověk půjde s radou za odborníkem (nedej bože ještě obchodníkem), tak je odpověď ovlivněna jím prodávaným sortimentem a že jsou informace zkreslené se doví až na druhém/třetím hraní, když třeba zjistí, že ta opěvovaná aparatura poněkud nestíhá. Když má ale nějaké povědomí a k tomu nějaký spojler mezi fyzikou a reálným zvučením ve formě poznatků z praxe, je menší možnost, že takovou chybu udělá, ač samozřejmě to taky není zaručené. Berte to tedy jako snahu utřídit si poznatky. Holt na blbym místě a blbě formulovanou. Nevyšlo, jdu se tedy učit základům fyziky.
Drátenictví u někoho se slušným aparátem se nebráním, čas od času se i k něčemu takovému nachomejtnu, jenom tam nějak nebylo času probírat teorii. Pokud by ale bylo něco v okolí Plzně a měl bych čas, klidně rád vypomohu a poučím se.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Jo, pokud trváš na svém postupu (já vám neřeknu nic a vy mi dejte krátkou a univerzální odpověď na vše), tak jiná cesta nezbývá. Debatu jsi skutečně začal, ale ona se opravdu nemohla vyvíjet podle tvých předpokladů, protože jsou mylné. Já jsem v branži dost dlouho na to, abych moc dobře věděl, kam podobné "všeobecné odpovědi" vedou.
To se někde napíše, že poměr výkonu "má být" asi tak X:Y. Pak s tím roky otravuje a všude to šíří kdekdo, koho ani nenapadne, že to především musí záviset na charakteristické citlivosti beden a prostoru a žánru. Někde se napíše, že větší průměr driveru je lepší. Načež začnou lidi donekonečna opruzovat, že nechtějí 1,4" a musí mít 2" (a nelze je přesvědčit, že u konkrétních modelů jde o to samé, jen s jinak vyvrtanou dírou) a taky samotní výrobci chytnou správný vítr a začnou preferovat průměr kmitačky před průměrem hrdla (což pak dává zcela nesrovnatelné výsledky a opět se toho kdekdo chytá jako hovno košile a nejde to ani desítkami příspěvků vysvětlit). Napíše se cokoli o "watáži" a už to jede od sinusu k neopakovatelné milisekundové špičce a opět nejde nic skutečně porovnávat na základě nějakých papírů.
A kdo má hloub do kapsy si VŽDYCKY má největší snahu naběhnout právě na ty nejhorší nesmysly a PROTOŽE se brání tomu napsat, o jaké modely a značky mu jde, tak si naběhává a naběhává. Prostě metoda pokus a omyl, jelikož metoda dotaz a odpověď ztroskotává na špatných dotazech. Nikoli odpovědích, ty jde eliminovat tím, že na ně tady někdo reaguje.
H.M.
P.S. napsáno jako reakce na "pokus a omyl", nikoli příspěvky po něm. Fyziku určitě doporučuji, ale bude to ještě těžší, než si to přečíst celé tady a zkusit si z toho něco vyextrahovat. Opravdu to není tak, že je správná jen jedna informace ze sta, ona jich (v nějakém kontextu) je správná většina. Dokonce i těch od "obchodníků".
To se někde napíše, že poměr výkonu "má být" asi tak X:Y. Pak s tím roky otravuje a všude to šíří kdekdo, koho ani nenapadne, že to především musí záviset na charakteristické citlivosti beden a prostoru a žánru. Někde se napíše, že větší průměr driveru je lepší. Načež začnou lidi donekonečna opruzovat, že nechtějí 1,4" a musí mít 2" (a nelze je přesvědčit, že u konkrétních modelů jde o to samé, jen s jinak vyvrtanou dírou) a taky samotní výrobci chytnou správný vítr a začnou preferovat průměr kmitačky před průměrem hrdla (což pak dává zcela nesrovnatelné výsledky a opět se toho kdekdo chytá jako hovno košile a nejde to ani desítkami příspěvků vysvětlit). Napíše se cokoli o "watáži" a už to jede od sinusu k neopakovatelné milisekundové špičce a opět nejde nic skutečně porovnávat na základě nějakých papírů.
A kdo má hloub do kapsy si VŽDYCKY má největší snahu naběhnout právě na ty nejhorší nesmysly a PROTOŽE se brání tomu napsat, o jaké modely a značky mu jde, tak si naběhává a naběhává. Prostě metoda pokus a omyl, jelikož metoda dotaz a odpověď ztroskotává na špatných dotazech. Nikoli odpovědích, ty jde eliminovat tím, že na ně tady někdo reaguje.
H.M.
P.S. napsáno jako reakce na "pokus a omyl", nikoli příspěvky po něm. Fyziku určitě doporučuji, ale bude to ještě těžší, než si to přečíst celé tady a zkusit si z toho něco vyextrahovat. Opravdu to není tak, že je správná jen jedna informace ze sta, ona jich (v nějakém kontextu) je správná většina. Dokonce i těch od "obchodníků".